Фалшиви бусове на "Екоравновесие" изхвърляли глутници кучета в София

От началото на годината от общината твърдят, че неизвестни изхвърля нарочно кучета в София

© Юлия Лазарова

От началото на годината от общината твърдят, че неизвестни изхвърля нарочно кучета в СофияПродължават да бъдат доставяни глутници кучета в София". Това твърди Манол Нейков - директор на общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря за бездомните животни в София, предаде "Фокус". В предприятието през седмицата е постъпил сигнал за бус с надпис "Екоравновесие", който "изсипвал" кучета.


Затова Нейков призова гражданите, ако видят подобни бусове, да запишат номерата им и да сигнализират в общината.


"В четвъртък ни се обадиха граждани и майки с деца от парк "Заимов" за 6 броя доставени кучета директно, неориентирани. Изпратихме веднага екип и заловихме 5 кучета, 4 от тях некастрирани",  каза още Нейков. Информация е получена и за 9 кастрирани и добре гледани кучета, които са били оставени в парк "Гео Милев". "Това не са единични кучета – по-слаби, по-дребни от улиците на София. Всички са кастрирани и са изсипани в парк "Гео Милев", добави директорът на "Екоравновесие".
Според него тези животни се отглеждали "някъде в неофициални кучкарници и развъдници в София и в провинцията, доставят се вечерта и сутринта има цяла глутница кучета". Предстояла проверка и на чиповете им.


Нейков днес даде месечния отчет за септември на предприятието. С около 200 по-малко са подадените сигнали на граждани за бездомни кучета от 1 до 30 септември в сравнение с август. Постъпилите през септември сигнали са 742.


Заловени са общо 431 кучета, като в приюта в "Сеславци" са настанени 353 животни за кастрация, а в Горни Богров - 63 кучета, останалите в координационен център "Илинден" и в Немския кастрационен център.


По данни на "Екоравновесие" през септември гражданите са осиновили 45 кучета, три болни животни са евтаназирани, предаде БТА. Върнати по местозалавяне от приюта в "Сеславци" са 342 кучета, 26 кучета са останали в приюти поради агресивно поведение и няма да бъдат върнати на улицата.


Общинското предприятие е изразходвало 83 655 лева, като от тях 53 713 лева са похарчени за вода, горива, ремонт на автомобилите, чипове, медицински материали и др. За заплати на щатния персонал на предприятието, както и на извънщатните служители - ловците, са дадени 26 483 лева.


Това не е първият път, в който общината твърди, че се изхвърлят кучета на улицата. На няколко пъти от началото на годината столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщаваше за дошли нови бездомни кучета, като изразяваше съмнения, че идват от съседни общини.


"Сезирала съм СДВР, защото зачестиха случаите и днес забелязах и лично случай на, бих казала, докарани абсолютно идентични кучета, които като че ли са били отглеждани, за да бъдат оставени", обясни в края май кметът. Тогава каза още, че "със сигурност са организирани - не случайно са дошли 5 еднакви кучета в квартал, в който никога не е имало".


През лятото Фандъкова дори инициира среща с кметовете на съседните на София общини, за да ги помоли да спрат прииждащите кучета.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK