Съветници в София настояват за местен референдум срещу застрояването на "Дружба"

Последната за момента станция от метрото в София e до Дружба 2, но гражданите сами трябваше да си направят пътечка, за да стигат до нея

© Юлия Лазарова

Последната за момента станция от метрото в София e до Дружба 2, но гражданите сами трябваше да си направят пътечка, за да стигат до неяЗаедно с националния референдум за енергетиката на 27 януари 2013 г. в район "Искър" в столицата да се проведе и местно допитване срещу застрояването на жк "Дружба". Това предлагат 12 общински съветници от БСП и Любка Качакова от НДСВ. Предложението им е внесено в общинската управа на 7 ноември.


Администрацията на Столичната община бе принудена отново да преработва плановете за застрояване за жк "Дружба" 1 и 2, което по закон изисква новото им обсъждане. Вече втора година не се обявяват за обсъждане проектите за планове с предложените от гражданите промени. В същото време в нарушение на законите главния архитект на София отново започва да внася доклади за ново застрояване чрез частични изменения на ПУП, обясняват причината за искането си общинските съветници.


Общите ни интереси налагат запазване на досегашното застрояване на жилищните комплекси и недопускане на ново преуплътняване. Ако ние не продължим да настояваме за местен референдум, има опасност новото строителство да бъде разрешено. Влошаването на условията ни на живот става за сметка на и без това малкото останали места за публично обществено ползване – паркове, зелени площи, велоалеи, детски и спортни площадки, обясняват още съветниците си в позицията си до гражданите.
Според съветниците трайно решение за спиране на презастрояването е провеждане на референдум с въпрос "Съгласни ли сте в цялостно проектираните и изградени жилищни комплекси "Дружба" 1 и 2, район "Искър" на Столичната община, да се допуска строителство на нови сгради само за публична инфраструктура - детски градини, училища, здравни заведения, транспортни обекти?".


Съветници в София настояват за местен референдум срещу застрояването на "Дружба"

Съветниците припомнят, че през 2010 г. са внесли искане за референдум, подкрепено от над 5000 подписа на граждани, но и до момента общинската администрация вече втора година не внася за разглеждане в СОС предложението.


През последните 20 години в цяла София се презастроява, без да се отчитат интересите на гражданите, живеещи в нея. Задоволяват се исканията само на инвеститорите, гонещи бързи и големи печалби, пишат още в позицията си инициаторите на референдума. В район "Искър" през този период няма изградена публична инфраструктура - нито нов парк, нито нови общински детски градини, училища, поликлиника, улици. Но в същото време постоянно се разрешават и строят нови блокове, бизнес сгради, офиси, складове и т.н.


Жилищните комплекси "Дружба" 1 и 2 в столицата са проектирани от колективи от архитекти при спазване на всички нормативни документи и градоустройствени изисквания в Република България. Няма оправдание интересите на частни лица и усилията на отделни архитекти, платени от тях, да водят до влошаване на условията за живот в тези жилищни комплекси на десетки хиляди граждани. Интересите на десетките хиляди граждани, живеещи или работещи в жк "Дружба" 1 и 2, не трябва и не искаме да бъдат пренебрегвани и погазвани от административните органи (кмет, главен архитект, Столичен общински съвет, администрация) заради интереса на частни собственици на реституирани и/или закупени имоти в цялостно проектираните жилищни комплекси "Дружба" 1 и 2. Допусналите нарушенията трябва да се накажат, а на тези безобразия и корупция трябва да се сложи край. Ние няма и не искаме да сме изкупителната жертва на продажни чиновници, които са върнали "ниви" в реални граници между блоковете, но и продължават да обслужват единствено исканията на инвеститорите, заявяват още съветниците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Главният архитект на София,виновника за този строителен безпорядък и цигания няма да допусне някой да му бърка в паницата.
  Референдум...дрън,дрън.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Дали драмата е само там?

  Това е много интересно:

  [quote#0:"статия"]В район "Искър" през този период няма изградена публична инфраструктура - нито нов парк, нито нови общински детски градини, училища, поликлиника, улици. Но в същото време постоянно се разрешават и строят нови блокове, бизнес сгради, офиси, складове и т.н.[/quote]

 3. 3 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Гневно

  Ами крайно време е архитектурната мафия да бъде поне малко притеснена. Защото масово се нарушават всички норми и закони в ущърб на всички!
  Но точно пък СОС да се оплаква като малко дете - не им отива, любезно казано! Пълна импотентност!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Проблема е не в действията на бизнеса а в бездействието на държавата. Когато се строи комплекс с примерно 2000 апартамента, редно е да се изисква в проекта да е включено изграждане на детска градина, 3000 паркоместа, 4-5 детски площадки и т.н. Отстоянията на нови сгради от стари също трябва строго да се регламентират и спазват, за да не се получава презастрояване.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#4] от "Георги":

  Бездействието на държавата е породено от действията на бизнеса, обобщени с една дума - корупция. Сиреч - иде реч за морал и отговорност пред обществото.

 6. 6 Профил на email
  email
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Интересно нещо, в крайна сметка точно затова си има градски архитект. За да няма застрояване и презастрояване за да има ред... и спазване на цялостната архитектурна визия на града. Тук обаче явно аргхитектът отдавна е за бесилка защото всички безобразия идват от него?! Ами айде махнете го де, очевидно е и за слепите, че това не е архитект мамка му! Ами съберете се и започвайте да го замеряте с камъни белким някой се сети, че мястото му не е там, очевидно е и, че се е бетонирал на това си място!

 7. 7 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Нищо няма да се реши с местен референдум, дори и да се проведе, дори и да постигне желания резултат, ефектът ще е колкото от референдума за беляНЕ.
  Проблемът е, че страната се развива по латиноамерикански модел отпреди 50 години. Цялото население се съсредоточва в столицата + два-три града. Останалата територия на страната се парцелира между няколко бандитски феодални групировки, които унищожават традиционния поминък и принуждават местното население да се спасява с бягство към пренаселените и все по-непригодни за живот мегаполиси.
  Докато това не се промени, всякакви мерки на дребно са безсмислени.

 8. 8 Профил на rado_niko
  rado_niko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Разгледайте показаната схема. Не е никак зле. Живея именно в този район и не виждам нищо притеснително. На повечето предвидени места за застрояване в момента има разни ламаринени временни постройки, парници, незаконни гаражни клетки, автомобили, бунища и "зеленина", която представлява тоалетна за кучета.

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  До коментар [#8] от "rado_niko":
  Това като оправдание за презастрояване ли да се разбира? До кога интересите на разни самозабравили се егоисти, корумпирани общинари и архитекти ще стоят над обществения интерес и общоприетите норми!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#8] от "rado_niko":

  аз не живея там, но що годе съм запознат с района. и съм абсолютно съгласен с теб! може би просто трябва да се спазват някакви нормални отстояния, да стане малко по-зеленичък и да се пооблагороди, да "просветне", знам ли... всъщност най-важното е, когато излизаш на терасата за една цигара, обувките ти да не влизат на терасата на съседа срещу теб, нали така! иначе кварталът може да си расте колкото си иска на изток...

 11. 11 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Съществен проблем е и собствеността на незастроените терени. Ако те са частни, и 100 референдума няма да спрат собствениците им да вдигнат каквото поискат.

 12. 12 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В Слатина за една нощ унищожиха един цял парк, за да може известен политик да си построи 3 блока. Около 200 дървета - големи дървета - отсякоха. Докато не се вдигнем всички пред столична община, нищо няма да се промени.

 13. 13 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Показаната карта, показва част от 2-ра част, както и 3-та, 4-та и 5-та част на Дружба 2

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 14. 14 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 574 Неутрално

  И тази карта от кога е? На мястото на Лидл се вижда сграда оцветена в червено, демек предстоящо застрояване?.... До обръщалото на 204 и 88 се вижда пак сграда в оцветена в червено, където всъщност вече има построена сграда...

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  "Ние няма и не искаме да сме изкупителната жертва на продажни чиновници, които са върнали "ниви" в реални граници между блоковете, но и продължават да обслужват единствено исканията на инвеститорите, заявяват още съветниците."

  Върнете ги с блоковете тогава, още по-добре! Планът е перфектен. Подкрепям го 100%.

 16. 16 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  Това е 'ДЕСНАТА' или 'ГЕРБЕРАСТКАТА' демокрация

  и най-умният си е малко прост....
 17. 17 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Дружба 2 не е презастроен район. Картата не е точна, но се вижда, че се предвиждат почти само обществени сгради, което е добре за живущите там.
  Нека БСП и жълтурката да плащат референдума. Може и Дневник да се включи.

 18. 18 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Нека след този референдум се проведе нов, но този път въпросът да е формулиран по този начин: " За или против частната собственост"...

 19. 19 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 862 Неутрално

  [quote#7:"fireball"]Проблемът е, че страната се развива по латиноамерикански модел отпреди 50 години.[/quote]

  С цялостната ти логика съм съгласен, но това не е латиноамерикански модел. В Латинска Америка той не съществува (вземи за пример Бразилия, Аржентина, Колумбия). Това е моделът на урбанизация на някои от малките по територия страни - Южна Корея, Белгия, Дания. В същото време има малки страни, като Швейцария и Холандия, които следват друг модел, по различни причини. Възразявам само в това, че наричаш модела "латиноамерикански".

 20. 20 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не знам какво е накарало Качакова да се пришие към поредното червено малоумие в СОС? Клоуните от БСП, ''загрижени'' за ''презастрояването'' на ДРУЖБА 2, да се бяха опитали да подкрепят нещо смислено - пътеката към метростанция ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ, която живущите в ''Цариградски комплекс'' сами се борят да реализират, вместо да се опитват пак да национализарат чуждите имоти десетилетия след любимия им мракобесен 9-ти септември 1944! ДРУЖБА 2 е презастроена толкова и колкото БСП е член на ЕНП)))

 21. 21 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  През 60-те години на миналият век в парка построяват телевизионната кула и то на съвсем малък парцел! Архитект на кулата е арх.Попдимов, същият е архитект и на другата кула. Но темата е друга.
  по това време новините са е снимали в едни студия зад Телефонната палата, било им е много тясно и неудобно и за това предложили покрай кулата да се изгради едноетажно ниско тяло с площ от 300 кв.м и там да е снимат новините и т.н.т. За целта е трябвало да бъдат отсечени 13 дървета (повтарям тринадесет дървета) и общественоста се е вдигнала да протестира и да събира подписи и проекта бил спрян!

  А сега Диков иска за затрои парка за да прокара път до новият мол на някой които си е платил добре!

  На кого е този мол на хладилника? И защо не му претнем един бойкот още преди да е завършен?

  Хитростта пречи на мисълта!
 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  София има скрит неизбираем кмет който си прави каквото си иска с облика на града ни без да се допита за решенията си до никой от избраните от гражданите общински съветници или кметове.
  Този скрит кмет се нарича Петър Диков, главен архитект на столична община.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#11] от "Пчеличката М.":

  Ау, лоши частници... Аз пък си мислех това къде и какво ще се строи, че е следствие на градоустройствения план, а собствеността няма особено значение.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Който се задушава в града да ходи на село. Вижте големите градове по света.

 25. 25 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#19] от "8th_ball":

  Моделът Е латиноамерикански, щото имаме структура на икономиката, като на страна от третия свят, а не като на Белгия или Дания. Иначе това дето fireball го пише, са го правили и във Великобритания, ама над 100 години преди Латинска америка.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Надежда всяка оставете!
  Използвам израз, който минава за клише, но този израз отразява най-точко трагедията на българина - живот в тотално корупционно блато, с власт упражнявана от мутри или представителите им, със съдебна система която работи в полза на крадците ограбили страната, с прокуратура и следствие, толкова жалки спрямо разбойниците и толкова силни срещу дребните хорица, че не са за коментиране.
  Така е, хора. Ще се сърба попарата, след като откак се помня, избираме все най-големите крадци и подлеци в управлението на населените места. Хак ни е!

 27. 27 Профил на dimitrovden
  dimitrovden
  Рейтинг: 395 Весело

  Предлагам да пресушат езерото и на негово място да вдигнат МОЛ

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#24] от "drachan":

  Видя ли сме ги, и не е така. Ходи гледай ти...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Инфраструктурата се строи с пари, с пари от данък сгради най-вече.

 30. 30 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Говоря с кварталната инфраструктура.

 31. 31 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#27] от "dimitrovden":

  Шшшт, тихо ве, колко мислиш че им е акъла.

  икономист - неграмотник с диплома
 32. 32 Профил на Lyubomir
  Lyubomir
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Корупцията си е корупция. Около София и в покрайнините на София има много места за построяване на нови сгради и квартали. Ценното тук е изградената инфраструктура. Канализация, водоснабдяване, окабеляване, улици, тротоари, паркинги и т. н. Това е целта на инвеститорите. Безплатната инфраструктура. Всичко останало е лесна печелба в доста големи размери. Вижте на морето, какво се получи. Всичко се нагъчка около вече изградената инфраструктура. Затова там се запуши канализацията. Затова сложиха преди курортите бариерата и ръката, защото нама къде да се паркира. Това са нашите измислени "инвеститори". Всичко е тънка и гнусна далавера и за това на медиите е забранено да говорят.

 33. 33 Профил на  
   
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#27] от "dimitrovden":

  Имам по добра идея - "най-големия на балканите подводен мол"...

  КОГАТО СПОРИШ С ИДИОТ - увери се че и той не прави същото!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK