Най-дългата нова велоалея ще свърже "Люлин" с "атрактивната околност" Банкя

Така изглежда новата велоалея по булевард "Мария Луиза", която беше открита през август

© Николай Николов

Така изглежда новата велоалея по булевард "Мария Луиза", която беше открита през августНай-дългата и най-скъпа нова велоалея ще свърже столичния квартал "Люлин" с Банкя. Това е заложено във внесената програма за развитие на велотранспорта в Столичната община (2012 - 2015 г.), която е публикувана на сайта на общинския съвет. В разработването й са участвали основните велоорганизации.


Дължината на трасето ще бъде 9.5 км и за изграждането й са предвидени 3.5 млн. лева. Предназначението й ще бъде за отмора и развлечение, с което според програмата се цели създаване на "връзки с атрактивните околности на града". Общината се надява с такъв вид велоалея да осигури приятни условия за колоездене, с което да се приканят повече хора да карат колела.


Най-дългата нова велоалея ще свърже "Люлин" с "атрактивната околност" Банкя

© Николай Николов


Още 66 км велоалеи
Общата дължина нови трасета за колела ще бъде 66 км за периода 2013 до 2015 г. . За отмора и развлечение ще бъдат изградени велоалеи от 2.3 км за 800 хил. лева в Борисовата градина (от бул. "Евлоги  и Христо Георгиеви" до бул. "П. Яворов"), в Южният парк - 1.7 км за 500 хил. лева и в отсечката от кръстовището на  бул. "Вапцаров" с бул. "Черни  връх" - "Хладилника" - ул. "Сребърна" до  западния вход на зоопарка ще има алея от 1.6 км за 520 хил. лева.


Другият вид трасета са транзитните, чиято цел е да формират сърцевината на велосипедната мрежа, да осигурят бърза и директна връзка на районите на града с центъра или един с друг, както и да създадат конкуренция на автомобилния и обществения транспорт.


Такива велоалеи ще бъдат направени по бул. "Академик Иван Гешов" (от бул. "Цар Борис III" до бул. "България") - 0.9 км за 400 хил. лева, и по бул. "Генерал Скобелев" и бул.  "Патриарх Евтимий" (от Руски паметник  до ул. "Княз Борис I") с дължина 0.7 км за 230 хил. лева.


Транзитно трасе ще има и в Южния парк (от кръстовище бул.  "П. Тодоров" - бул. "Гоце Делчев" до  кръстовище бул. "Черни връх" - бул.  "Никола Вапцаров") с дължина 1.5 км за 400 хил. лева, по бул. "България" (от бул. "Гоце  Делчев" до Околовръстен път) - 2.2 км за 770 хил. лева, както и по бул. "Тодор Каблешков" (от бул.  "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III") с дължина 0.4 км за 140 хил. лева и връзка от 3 км за 2.5 млн. лева между жк "Младост" (Студентски  град) - център (стадион  "В. Левски - Интерпред).


Седем километра ще свържат "Люлин" с центъра за 2.7 млн. лева.


Това е приложената карта към прогамата

© Столична община

Това е приложената карта към прогамата


Третият вид са довеждащи велоалеи, които ще създават връзки с транзитните и с трасетата за отдих. Така всяка част от районите да има достъп до главните велоартерии.


Такива трасета се предвиждат по ул. "Ангел Кънчев" до ул.  "П. Парчевич" и ул. "Христо Белчев" (127 
СОУ) и продължение на трасето по ул.  "Ангел Кънчев" - от 127 СОУ до пл.  "Гарибалди" и пл. "Св. Неделя" с обща дължина 0.8 км за 250 хил. лева, по ул. "Бъднина" - от ул. "Филип Аврамов " до продължението на бул. "Андрей  Сахаров" - 0.6 км за 400 хил. лева, от Лъвов мост  до пл. "Св. Неделя" с дължина 0.9 км за 220 хил. лева.


Довеждащи велоалеи ще бъдат изградени и по ул. "Княз Борис I" и ул. "Цар Самуил" - 0.7 км за 230 хил. лева, в целия "Люлин" общо 7 км за 2.7 млн. лева, в жк "Студентски град" - 6 км за 2.5 млн. лева, от парк "Вл. Заимов" до пл. "Св. Неделя" - 2.2 км за 770 хил. лева.


Ремонти ще протекат на вече съществуващите трасета в Южния парк (около НДК - бул.  "Витоша", бул. "Фр. Нансен" до бул. "България") за 400 хил. лева и по бул. "П. Евтимий" (от 20-о училище - ул. "Княз  Борис I") до Френската гимназия (ул. "Г. С. Раковски") и връзка с Южен парк, I  част, за 200 хил. лева.


Най-дългата нова велоалея ще свърже "Люлин" с "атрактивната околност" Банкя

© Николай Николов


Положителни очаквания

В програмата е записано, че подобряването на качеството и развитието на градската система ще подпомогне превръщането на София в модерна и развита  европейска столица. Търси се начин за стимулиране на гражданите да  предпочетат и използват алтернативни и здравословни форми на  транспорт - колоездене и ходене. Очаква се и намаляване на катастрофите и задръстванията и оттам положителен екологичен ефект.


В момента в столицата има изградена 28 км веломрежа. До 2006 г. са създадени общо 6.6 км, а останалите след са изградени след това.


В документа е отбелязано, че трябват нормативни промени в законите, за да се постига по-добър резултат от изграждането на велоалеите.


Написани са и няколко изречения за създаването на услугата "обществен транспорт" под формата на публично-частно партньорство. Нейното функциониране обаче се предвижда след като се изградят основните велотрасета в София.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK