Дания започва нов проект за "умен" град

Новият проект на скандинавската държава трябва да покаже, че един град е способен да използва енергийните си ресурси по позитивен начин

© Reuters

Новият проект на скандинавската държава трябва да покаже, че един град е способен да използва енергийните си ресурси по позитивен начинСмарт" вълната навлиза и в градоустройственото планиране. За това свидетелства най-новият датски проект за "умен" град - Калундборг. Той се намира на северозападния бряг на най-големия остров на Дания – Зийланд. Индустриалният град е същевременно и дом на най-голямата въглищна електроцентрала в Дания. 


По дефиниция "умният" град използва ефективно ресурсите си, като цели спестяване на разходите и енергията и предоставя по-благоприятна среда и качество на живот. Освен това той се фокусира върху екологичен транспорт и градоустройство, което щади околната среда, разработване на повече пешеходни зони и стимулиране на употребата на по-малко автомобили.


Копенхаген често е посочван за добър пример за "смарт сити", но водещ класацията за 2011 г. град е австрийската столица Виена. Датската столица според същата класация е на първо място като "устойчив" град.
Новият проект на Дания е за срок от три години. Той трябва да покаже, че един град е способен да използва енергийните си ресурси по позитивен начин, без да нарушава екологичния баланс. Това ще стане чрез обединяване на системите за контрол на електричеството, отоплението, водата, транспорта и градоустройството в една отворена и интегрирана платформа. За целта редица компании ще предоставят технологии и познания.


Партньорите в проекта са местната енергийна компания SEAS-NVE, Danish Energy и Spirae в консорциум, a също и ABB, CleanCharge, Clever, Danfoss, Gaia Solar, Dong Energy, Gridmanager и Schneider Electric. 


Умна електропреносна мрежа


С тази задача ще се захване компанията Spirae, която ще предостави софтуер и хардуер. Електропреносната мрежа ще обедини енергията от биомаса, слънце и вятър. Освен това ще се насърчава зареждането на електрически автомобили през нощта, когато електропреносната мрежа е по-малко натоварена, а електричеството по-евтино.


"Ние искаме да покажем, че интелигентната мрежа не е само за енергия и електричество, но и за създаване на цели екосистеми и бизнес модели за устойчива енергия. Искаме да вдъхновим хората да правят това във всички аспекти. За Калундборг "смарт сити" не е само начин за посрещане на нуждите от енергия, но и път към повишаване растежа и разкриване на нови работни места", обяснява Петер Келер-Ларсен, директор на "Бизнес развитие в Дания", Spirae.


Калундборг не за първи път се сблъсква с търсенето на енергийни "умни" решения. От няколко години насам градът е символ на промишлена симбиоза, в която местни компании обединяват сили в повторното използване на индустриални отпадъци. С други думи, промишленият отпадък за едни е промишлен ресурс за други. Сътрудничеството се финансира и ръководи от самите заинтересовуни лица, без държавни или общински субсидии.


Смарт градоустройство


По-екологичното градоустройство е и тема на провелия се преди седмица семинар в Женева  - "Да построим градовете, които искаме". Организатор на събитието е икономическата комисия за Европа на ООН. Сред основните й акценти са намаляването на разхода на енергия, по-екологичен транспорт, устойчиво градоустройство и замърсяването на въздуха.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK