Дания започва нов проект за "умен" град

Новият проект на скандинавската държава трябва да покаже, че един град е способен да използва енергийните си ресурси по позитивен начин

© Reuters

Новият проект на скандинавската държава трябва да покаже, че един град е способен да използва енергийните си ресурси по позитивен начинСмарт" вълната навлиза и в градоустройственото планиране. За това свидетелства най-новият датски проект за "умен" град - Калундборг. Той се намира на северозападния бряг на най-големия остров на Дания – Зийланд. Индустриалният град е същевременно и дом на най-голямата въглищна електроцентрала в Дания. 


По дефиниция "умният" град използва ефективно ресурсите си, като цели спестяване на разходите и енергията и предоставя по-благоприятна среда и качество на живот. Освен това той се фокусира върху екологичен транспорт и градоустройство, което щади околната среда, разработване на повече пешеходни зони и стимулиране на употребата на по-малко автомобили.


Копенхаген често е посочван за добър пример за "смарт сити", но водещ класацията за 2011 г. град е австрийската столица Виена. Датската столица според същата класация е на първо място като "устойчив" град.
Новият проект на Дания е за срок от три години. Той трябва да покаже, че един град е способен да използва енергийните си ресурси по позитивен начин, без да нарушава екологичния баланс. Това ще стане чрез обединяване на системите за контрол на електричеството, отоплението, водата, транспорта и градоустройството в една отворена и интегрирана платформа. За целта редица компании ще предоставят технологии и познания.


Партньорите в проекта са местната енергийна компания SEAS-NVE, Danish Energy и Spirae в консорциум, a също и ABB, CleanCharge, Clever, Danfoss, Gaia Solar, Dong Energy, Gridmanager и Schneider Electric. 


Умна електропреносна мрежа


С тази задача ще се захване компанията Spirae, която ще предостави софтуер и хардуер. Електропреносната мрежа ще обедини енергията от биомаса, слънце и вятър. Освен това ще се насърчава зареждането на електрически автомобили през нощта, когато електропреносната мрежа е по-малко натоварена, а електричеството по-евтино.


"Ние искаме да покажем, че интелигентната мрежа не е само за енергия и електричество, но и за създаване на цели екосистеми и бизнес модели за устойчива енергия. Искаме да вдъхновим хората да правят това във всички аспекти. За Калундборг "смарт сити" не е само начин за посрещане на нуждите от енергия, но и път към повишаване растежа и разкриване на нови работни места", обяснява Петер Келер-Ларсен, директор на "Бизнес развитие в Дания", Spirae.


Калундборг не за първи път се сблъсква с търсенето на енергийни "умни" решения. От няколко години насам градът е символ на промишлена симбиоза, в която местни компании обединяват сили в повторното използване на индустриални отпадъци. С други думи, промишленият отпадък за едни е промишлен ресурс за други. Сътрудничеството се финансира и ръководи от самите заинтересовуни лица, без държавни или общински субсидии.


Смарт градоустройство


По-екологичното градоустройство е и тема на провелия се преди седмица семинар в Женева  - "Да построим градовете, които искаме". Организатор на събитието е икономическата комисия за Европа на ООН. Сред основните й акценти са намаляването на разхода на енергия, по-екологичен транспорт, устойчиво градоустройство и замърсяването на въздуха.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  "Да построим градовете... които искаме всичко да е в симбиоза"но трябва първо много да сме наблюдателни.

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Браво на датчаните ! Много много вятърни централи имат и е красиво когато минаваш по моста до Малмьо.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#2] от "Teqilabg - Ph.D , MD , CPA, MBA,CGA":

  [quote#2:"Teqilabg - Ph.D , MD , CPA, MBA,CGA"]Много много вятърни централи имат[/quote]

  Така е, а имат и много-много атомни централи в Швеция, откъдето внасят ток. Напоследък за малко повече пари, щото вносът и от Германия взе да поскъпва.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 456 Неутрално

  А България,започва проект проста държава.....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "sandr0":

  Ами, започва - ние тоя проект сме го завършили еталонно и на световно равнище още с основаването.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#3:"jubal harshaw"]Така е, а имат и много-много атомни централи в Швеция, откъдето внасят ток. [/quote]

  +1 Швеция и Финландия с АЕЦ, Дания и Норвегия без.

 7. 7 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#4] от "sandr0":
  Проекта върви отдавна! Може скоро да приключи успешно!

 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "Teqilabg - Ph.D , MD , CPA, MBA,CGA":
  Вятърните централи според мен доста са обезобразили пейзажа...

 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#3] от "jubal harshaw":

  В Дания остатъчният баланс между вноса и износа на електроенергия е сравнително малък - от порядъка на 1%.

  Иначе електропроизводството е към 70% от въглищни централи (и от други фосилни горива) и 30% от възобновяеми източници - главно вятърни генератори и централи, използващи биомаса (дървесина и дори слама).

  30% е по-малко в сравнение с някои други страни, но за Дания това си е постижение, след като няма природните дадености за водноелектрическа енергия например на Швеция, Норвегия, Шейцария или Франция.

  Иначе между датчани и шведи отдавна има полемика на тема атомна енергия. Като каже някой датчанин нещо за шведските атомни централи и шведите в отговор говорят за "мръсните датски въглищни централи".

  Това не им пречи и едните, и другите, да са в челото в областта на ВЕИ. Може да е скъпо, но осигурява енергийна независимост - след като възобновяемите ресурси обикновено са местни. В Швеция дори има официално приета стратегия за "икономика без фосилни горива", т.е. само с ВЕИ и атомна енергия.

 10. 10 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#9:"ijj"]статъчният баланс между вноса и износа на електроенергия е сравнително малък - от порядъка на 1%. [/quote]

  Така изглежда, обаче всъщност нещата са малко по-сложни. Вътрешно произведения ток в Дания е 70% въглища и газ и 30% вятър, но в общото потребление делът на ядрената енергия (която е внос от Германия [индиректно от Франция] и Швеция) е около 12%.

  Износът от Дания не е на ВЕИ, а на микс от вятър и хидро, които идват и от Норвегия, и от Швеция. Без мрежата между държавите там и без гръбнака от ядрени централи и въглища нещата щяха да изглеждат съвсем другояче.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 11. 11 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#10] от "jubal harshaw":

  "Без мрежата между държавите там и без гръбнака от ядрени централи и въглища нещата щяха да изглеждат съвсем другояче."

  Така е - това дава основание да се смята, че истинската конкуренция е всъщност между ядрените централи и въглищата. Поне засега. В бъдеще време може и да се намери начин да се мине изцяло към ВЕИ, както си е било преди началото на индустриалната революция

  Между другото, в този регион има и много интересно резервиране на датските вятърни генератори с норвежки водноелектрически централи. В смисъл, Дания внася от Норвегия електроенергия при безветрие и обратно - изнася в период на излишък на вятърна енергия.

 12. 12 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#11:"ijj"]В смисъл, Дания внася от Норвегия електроенергия при безветрие и обратно - изнася в период на излишък на вятърна енергия. [/quote]

  И аз бях чел нещо такова навремето, но вече не помня подробности. Това нещо като нашите помпено-акумулиращи централи ли е (т.е. пазят ли енергията някъде) или е само търговска операция?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#12] от "jubal harshaw":

  Да си кажа честно, не знам подробностите. Предполагам, че става въпрос за такива норвежки ВЕЦ, които си имат собствени резервоари (язовири) и могат по всяко време да се пускат и спират. ПАВЕЦ обикновено се използват за поемане на денонощните колебания - в смисъл през нощта работят като помпи, а при върхово потребление и през деня, като турбини.
  А в случая регулирането е по-скоро по отношение на наличието на вятър в Дания. Но може и ПАВЕЦ да са - не знам точно.

 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "ijj":

  Оказва се, че не са ПАВЕЦ-ове, а по-скоро допълнение на ВЕЦ-овете, което помага да се балансират разликите между години с много и малко дъжд -- в Швеция и Норвегия навремето баланса са го правили изцяло с ТЕЦ-ове, а сега като има вятър пестят вода.

  http://www.iaee.org/en/publications/newsletterdl.aspx?id=172

  Интересно е, но за нашия регион не ми се вижда много възможен вариант (предвид политическите реалности, не техническата страна).

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#3] от "jubal harshaw":


  До коментар [#6] от "Finland":

  Едно чисълце можехте да хвърлите

  Колко ток внасят, какъв процент от внесения им ток е от АЕЦ и т.н.

  Или няма нужда, щом НЯМАТ АЕЦ, ЗНАЧИ ВНАСЯТ ТОК ОТ ДЪРЖАВИТЕ С АЕЦ - аксиома 1 на родния фанатизиран атомик

  А ако и съседите нямат АЕЦ ще внасят от турския АЕЦ на резово

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 16. 16 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#12] от "jubal harshaw":


  [quote#11:"ijj"]В смисъл, Дания внася от Норвегия електроенергия при безветрие и обратно - изнася в период на излишък на вятърна енергия. [/quote]

  [quote#12:"jubal harshaw"]И аз бях чел нещо такова навремето, но вече не помня подробности. Това нещо като нашите помпено-акумулиращи централи ли е (т.е. пазят ли енергията някъде) или е само търговска операция? [/quote]

  Норвегия имат много ПАВЕЦи и има проект за HVDC кабел между Великобритания и Норвегия с капацитет около 1000 мегавата, по който да минава излишния ток от бъдещите вятърни мощности на Великобритания и да се складира в норвежксите ПАВЕЦ, а като няма вятър - наобратно:

  http://en.wikipedia.org/wiki/HVDC_Norway%E2%80%93Great_Britain

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 17. 17 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Има планове и за още десетина HVDC кабели из Северно Море, които ще улеснят интегрирането на бъдещите хиляди гигавати вятърни мощности.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 18. 18 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#15] от "Distributed":

  Подхвърлил съм ти, неграмотко-недочетко-педовикчо, 12% от потреблението е от ядрена енергия.

  До коментар [#16] от "Distributed":

  Ако искам информация от тебе, недоучко, ще те питам. Айде бегай пости линкове от Педивикията другаде, аз съм сложил вече подробно обяснение как работи системата между Дания и Норвегия.

  Прочети го барем научиш нещо, че от тая Педивикия ептен си деградирал.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 19. 19 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#18] от "jubal harshaw":

  Ще го прочета, ама тва нищо няма да промени

  Няма да проумееш, че потреблението на АЕЦи в ЕС ще намалява и нови АЕЦи, освен започнатите, няма да има.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 20. 20 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#18] от "jubal harshaw":

  Ето да прочетеш, но внимавай - ерес:

  http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/12/french-reactor-cost-rises-dramatically-wind-energy-now-cheaper-than-new-nuclear

  French Reactor Cost Rises Dramatically, Wind Energy Now Cheaper than New Nuclear

  Новия АЕЦ прави по-скъп ток от новите вятърни ферми

  Знам, че не можеш да я проумееш тази новина, но .... не губя надежда

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 21. 21 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от "Distributed":

  Влез в темата, недочетко, обсъждаме как работи енергийния микс на скандинавските държави, а не анти-АЕЦ пропаганда от поредния тъп блог, който си букмаркнал.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 22. 22 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Прочее, преди да налазят имбецилите се беше заформила интересна дискусия, но обилната регургитация на Педивикията не ме влече и излазям.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 23. 23 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#21] от "jubal harshaw":


  [quote#21:"jubal harshaw"]Влез в темата, недочетко, обсъждаме как работи енергийния микс на скандинавските държави[/quote]

  Това е много типично за вас - да обсъждате как е работил и как работи в момента, но не и как ще работи в бъдеще

  Казах ти как ще работи - ще построят още десетки HVDC кабели с капацитет десетки хиляди гигавати точно с цел да се интегрират по-добре енергичните борси.

  Обединяването и свързването на енергийните борси е водещо в случая, но трябва да се знае какво е енергийна борса и как работи

  Ето в Скандинавия е най-старата в Европа - Nord Pool Spot

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#22] от "jubal harshaw":

  Слабички са ти нервите - истината не е на твоя страна

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK