Българските архитектурни събития на 2012 според WhATA

Българските архитектурни събития на 2012 според WhATA


За трета поредна година четиримата архитекти от WhATA, които освен с добър поглед към тенденциите в сферата си, се отличават и с добро чувство за хумор и особено за сарказъм и самоирония, публикуват свои номинации за българските архитектурни събития, личности, сгради, книги, ресторанти и бъгове на годината.


Това, което авторите с радост отбелязват тази година, е, че в "традиционно най-проблемната ни категория - "Сграда на годината" - сега имаме цели 6 номинирани, при това напълно реални".


Друга новост за 2012 г. е и въвеждането на онлайн гласуване за награда на публиката с цел да смекчат "донякъде недемократичността едно и също жури (а именно ние, четиримата от WhATA) едновременно да номинира и да награждава". Крайният срок за желаещите да участват в него е 13 януари. 
Сред номинираните за "Събитие на годината" на WhATA, за които може да дадете и своя глас, са Sofia Architecture Week, неучастието на България на архитектурното биенале във Венеция, акцията "Архитекти черпят с боза на Витошка" и "Мутромавзолеят на Иван Мудов".


Софийската архитектурна седмица, която през 2012 г. навърши пет години, е "най-упоритата номинация" в класацията на WhATA и както и те самите отбелязват: "...архитектура може и да нямаме, но архитектурна седмица си имаме, и то каква".


"България по-скоро би се класирала на световното по футбол, отколкото да участва на архитектурното биенале във Венеция", пишат още те. Последното такова, което се помни, е от 2008 г., но оттогава насам някак ни убягва. А и както арх. Петър Торньов се е изказал, цитиран от WhATA: "не трябва да се напъваме да участваме, а напротив, трябва да се напъваме да не участваме, за да не се излагаме".


Акцията на "Група Град" (в която участват редица известни български архитекти) против правенето на обществено значими обекти без конкурси "Архитекти черпят с боза на Витошка" бе организирана в края на ноември. Върху картони от кашони на централния булевард бяха оставени множество бутилки боза, които се раздаваха безплатно. На етикетите им бе обяснено, че архитектутите негодуват, заради факта, че "Витошка е грозна". Лошото е, че малцина минувачи разбраха за какво иде реч. 


Българските архитектурни събития на 2012 според WhATA

Четвъртото събитие - акцията "Мутромавзолей" на Иван Мудов от фестивала Sofia Contemporary печели симпатиите на WhATA с това, че разбуни духовете и накара ужасно много хора да коментират мутробарока, идеята за възстановяването на Мавзелоя, както и след това възмущението си от това, че всъщност целият шум е фарс. И още нещо: "силното възмущение показа, че хората напълно вярват, че е в стила на Софийска община да одобри и построи тихомълком точно такава сграда."


В категорията "Конкурс на годината" са намерили място три от изминалата 2012 г. Единията е на българската фирма за производство на стени за катерене Walltopia за голям катерачески център в "Младост" Collider Activity Center с още много съпътстващи функции. Тъй като е рядкост частен инвеститор да обяви отворен архитектурен конкурс у нас, този опит заслужава номинацията си, пишат от WhATA, които освен това са и в екипа на журито. 


Другият номиниран конкурс е този за старото кино "Космос" в Пловдив по иницитива на арх. Владислав Костадинов (studio 8 ½) , който макар и само идеен вече гостува на няколко събития като изложба с предложени идеи. "Няма първа награда, не е ясно какво ще стане с киното в крайна сметка, но подобни инициативи трябва да се подкрепят. Защото дори и да не се реализират, те поне привличат внимание върху сгради и проблеми, около които рядко се шуми", отбелязват от WhATA.


Българските архитектурни събития на 2012 според WhATA

© Дневник


Паметникът пред НДК разбуни доста духовете през лятото с въпроса да го има ли, или не. "Трансформатори" организираха идеен конкурс, в който да се участва чрез разнообразни форми - колаж, есе или рисунка, и всичко това с цел да покажат, че мястото има потенциал. Макар съдбата на паметника да остава неясна, WhATA смятат, че е полезно, че подобни конкурси привличат внимание. 


"Архитектурните тенденции на годината", които са отличени сред номинираните, са доста... показателни. Едната от тях е, че "новите обществените пространства изглеждат зле". Другата е, че се появиха вече няколко пространства за т.нар. "коуъркинг" като Betahaus и Soho, които залагат на нелош и евтин офис интериор със северно архитектурно влиеяние, което може да се наложи като тенденция и в други места, надяват се авторите на класацията.


Третата тенденция, която те отбелязват, е, че няма осъществени конкурси за важните места. "Неосъществените или изобщо непроведени архитектурни конкурси са норма в България, но още по-дразнеща стана липсата им през последната година", коментират архитектите.


Urban Model

© СГ

Urban Model

Номинираните за "Сграда на годината" в избора на WhATA са шест и както още в началото отбелязват, това е съвсем радваща новост. Сред тях са сградата Urban Model на бул. Ал. Стамболийски по проект на Softbuild, както и една пребоядисана постройка на ул. "Любен Каравелов" в София.


В списъка е отличена и временна библиотека, направена за пловдивския Фестивал за съвременно изкуство Urban Dreams, която е "пример за похвална култура при съвременна архитектурна намеса в стара сграда (в случая турска баня от XVI век)" - със смислена дървена конструкция, добро цветно решение, ненатрапчиво и приятно присъствие и нито една PVC будка, подчертават WhATA. Пловдив присъства в категорията и с възстановяването на античния стадион в града


Българските архитектурни събития на 2012 според WhATA

© Владислав Костадинов, urbandreamsproject.blogspot.com


Благоевград също е сред номинираните с новия си Студентски център към Американския университет там. Включена е заради факта, че е сложна като функция сграда, която е изпълнена успешно. Съчетава на едно място "спортна зала, места за хранене, напълно самостоятелен и действащ театър, фитнес, клубове, офиси, книжарница", се отбелязва в сайта. 


Последната номинирана е къщата на японския архитект Йоши Ямадзаки в с. Дълбок дол, където освен "българи, които изолират къщите си с PVC", се намират и "японци, които запазват балкански калени къщи по неповторим начин". Старата къща била на овчаря и възрастта й надвишавала 100 години, която сега изглежда като модерна съвременна адаптация на еднофамилен български дом.


Lavanda

© 2012 WireImage

Lavanda


Ако участвате в гласуването за наградата на публиката, може да избирате и "Ресторант/бар на годината". Там са включени Lavanda (над One More Bar на "Шишман"), уютното барче с белгийски бири Kanaal на "Мадрид" и Канала, както и новооткритият на "Витоша" азиатският ресторант за бързо хранене Wok to Walk.


Бар Kanaal

© Цветелина Белутова, Капитал

Бар Kanaal


Една от най-забавните, но и някак тъжни категории - "Бъг на годината", през 2012 предлага четити кандидати: Софийското метро ("с цялото ни уважение към разцъфващата нова инфраструктура на София, но софийското метро изглежда абонирано за тази категория"); Новите обществени пространства в София — Ларгото, Попа, Витошка, входът на Южния парк, детските площадки; Съдбата на Паметника 1300 години България пред НДК, както и "Селски бъг на годината: дарените проекти за село Бисер".   


Така изглеждаше станцията "Джеймс Баучер" по време на теча през септември.Снимката е изпратена от читателя Аз в рубриката на "Дневник" - "Новини от Вас"

© Аз

Така изглеждаше станцията "Джеймс Баучер" по време на теча през септември.Снимката е изпратена от читателя Аз в рубриката на "Дневник" - "Новини от Вас"


Номинациите продължават с категорията "Книга на годината", където са отличени "Българската нова вълна / Bulgarian Nouvelle Vague" на сп. "Едно" и Forget Your Past на фотографа Никола Михов. WhATA не пропускат да обърнат внимание и на статиите на арх. Павел Попов във в. "Култура"


И последно на не последно място - може да дадете предпочитанията си и за "Личност на годината", където изборът е между Иван Мудов (за "Мутромавзолея"), арх. Владислав Костадинов (за конкурса за кино "Космос" в Пловдив), както и "незнаният архитект", или "всички безименни проектанти на обществени поръчки, които тихомълком се оказаха новите строители на съвременна България. Поклон, о, незнайни сътворители на метростанции, площади, паркове, детски градини".


Победителите според WhATA и според гласувалите в анкетата ще бъдат обявени към средата на месеца, а "Дневник" ще ви информира за това своевременно. 


Българските архитектурни събития на 2012 според WhATA

© Никола Михов


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK