"Новите обществени места изглеждат зле" е тенденция на годината според WhATA

"Новите обществени места изглеждат зле" е тенденция на годината според WhATA

© WhATAЗа трета поредна година четиримата архитекти от WhATA обявиха своите награди за архитектура, като тази година чрез онлайн гласуване свои отличия за пръв път раздаде и публиката.


Чрез серия от изображения, напомнящи комикс издание, преди ден WhATA проведе своята поредна въображаема церемония, както самите автори уточняват. За неин домакин те бяха избрали Захарна фабрика - една сграда, която вече я няма. "Все пак Захарна фабрика заслужаваше поне една истинска церемония, преди да се срути окончателно", допълват авторите. 


Единомислие при избора на жури и публика се среща в няколко категории. Една от тях е за архитектурна тенденция на годината, в която победител е "новите обществени пространства изглеждат зле". Наградата е избран да връчи Цеко Минев, тъй като протестите, подкрепени от и срещу него през миналата година, си бяха истинска тенденция, отбелязваш саркастично авторите. 
"Новите обществени места изглеждат зле" е тенденция на годината според WhATA

© WhATA


В категорията за архитектурно събитие на годината двойна награда (от жури и публика) печели и Sofia Architecture Week, а избран да я връчи е режисьорът Мартин Скорсезе с аргумента: "защото прилича по нещо на победителя - винаги е номиниран за "Оскар" и все някой друг печели". 


Отличието за конкурс на годината би връчил инж. Стоян Братоев, директор на "Метрополитен", защото "той може да построи цяло метро без нито 1 конкурс (или само с 1)", пишат от WhATA. В категорията техният избор се различава от този на публиката. Архитектите са избрали конкурса за сграда на Walltopia, тъй като по думите им е добре да има повече конкурси за реални сгради от частни инвеститори. Изборът на публиката пък се е спрял върху "Трансформирай паметника пред НДК" на сдружение "Трансформатори". 


Ако можеха да избират кой да връчи отличието за сграда на годината от WhATA, биха поканили автора на проекта за "мутромавзолея" Иван Мудов. Тяхната награда в категорията отива при Urban model на бул. "Стамболийски" 22, докато 28 процента от гласували на сайта са предпочели временната библиотека в Пловдив. 


С титлата бъг на годината през 2012 могат да се похвалят новите обществени пространства в София (като Ларгото, Попа, "Витошка", входът на Южен парк), смята публиката. От WhATA пък отдават титлата категорично на метрото с простото обяснение: "много ни дразни това метро". 


При ресторант на годината има отново различие в избора. Авторите на наградите са се спрели на новооткрития ресторант Lavanda на ул. "Шишман", "защото харесваме интериори, които не копират директно, а дават усещане за време и място." Публиката пък е гласувала за бар Kanaal. 


"Новите обществени места изглеждат зле" е тенденция на годината според WhATA

© WhATA

Интересен избор за презентатор има в следващата категория за книга на годината, където WhATA показват, че предпочитат признанието да връчи Златка Димитрова, известна като Черната Златка. В категорията публиката е отговорила най-много с "не мога да преценя", а на второ място по гласове е изданието Forget Your Past на Никола Михов. Журито пък се е спряло на статиите на Павел Попов във в. "Култура". Определят ги като "елитарни, сериозни и непопулярни", но и като "единствения опит за качествена архитектурна критика през изминалата година".


За личност на година WhATA и публиката отново задружно са се спрели върху "незнайния архитект", зад когото визират всички "незнайни сътворители на метростанции, площади, паркове, детски градини" и пред когото се "покланят" отново с осезаем сарказъм. 


Цялото награждаване с всички съпътстващи го забавни изображения може да бъде видяно на сайта на WhATA, a отделно е публикувана и класацията от гласуването на публиката


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK