Във Варна попитаха Дянков за разбитите улици: "What is this?"*

Варненец заговори на английски вицепремиера Дянков за състоянието на улиците в града.

© Морски дневник

Варненец заговори на английски вицепремиера Дянков за състоянието на улиците в града.Преговорите за изкупуване на терена в центъра на Варна, известен като "Дупката", продължават без яснота за приключването им. Това стана ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков, който днес е на посещение в града за участие във форума "Виа понтика -2".Той трябва да определи археологическите обекти по Северното Черноморие, които ще бъдат финансирани със средства от бюджета през тази година.


Днес Симеон Дянков и кметът на Варна Кирил Йорданов се разходиха по централната търговска улица във Варна, за да видят на място, как върви реализацията на проекта за превръщането на "Дупката" в лапидариум (музей на открито) с 2.5 млн. лв. от бюджета. То трябва да приключи в началото на лятото, но предизборното откриване на музея е под въпрос заради трудните разговори с бизнесмена Георги Гергов, мажоритарен собственик в дружеството "Търговски дом", което стопанисва "Дупката". Сумата, която Гергов е поискал, за да продаде дела си в дружеството, надхвърля 20 млн. лв., информира преди време Дянков. Другият собственик със значителен дял от 24% в "Търговски дом" е варненският Общински съвет.


"Дупката" беше изкопана през 1984г., за строителството на търговски център. Този проект така и не беше реализиран, но след 1989г. пространството около изкопа бе отдадено под наем за изграждането на т.нар. временни търговски обекти. През последните 20 г. те се превърнаха в средство за източване на общинския бюджет във Варна, както и за финансиране на различни лобита в Общинския съвет. Бараките бяха отдавани под наем срещу 140 лв. на кв. м. От тях общината получаваше по-малко от 3.50 евро под формата на т. нар. тротоарно право.
Днес гледката, която посрещна вицепремиера Дянков бе различна. Демонтажът на временните постройки, с които варненският кмет Кирил Йорданов не успя да се справи в трите си досегашни мандата, завърши само преди дни, а следите им бяха засипани с пясък. Край "Дупката" сега са поставени оградни пана, декорирани с принтове на визуализациите от проекта за изграждане на нова пешеходна зона във Варна.


Докато разглеждаше камуфлажа, поставен за днешното му посещение обаче Симеон Дянков бе спрян от възрастен варненец, който го изненада с въпроса "What is this?"докато сочеще разбитите от години решетки на канализационните шахти по бул. "Княз борис I". В отговор на въпроса, Кирил Йорданов, когото жителите на града от години обвиняват за драматичното състояние до което доведе градската инфраструктура, запази мълчание. Вместо него Симеон Дянков посочи визуализациите на проекта за пешеходната зона и обясни, че реализацията му ще започне всеки момент като тя включва и подмяна на уличната настилка.


Проектът, който бе избран за изпълнение сред всички пет визии за създаването на т-нар. "пешеходен ринг" във Варна е разработен от архитектурното обединение "Одесос 2012".


Фотогалерия: Новата пешеходна зона на Варна (визуализация) >


Той предвижда обособяването на четири пространства, оформени като площади с различна тематична насоченост.


Първият , наречен условно "Духовност", е разположен в градинката зад Държавния архив и Окръжния съд във Варна. В настилката,п която ще бъде положена там трябва да бъдат вградени плочки с имената на всички православни храмове на територията на общината. Други плочки с имената на всички бележити варненци трябва да бъдат поставени на централния пл. "Независимост". Там туристите трябва да могат да получават и базова информация за културно-историческите обекти във Варна.


Третият площад трябва да се появи на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и ул. "Михаил Колони" (пред бившия ресторант "България"). В неговата настилка ще бъдат вградени плакети, съдържащи информация за стоте национални исторически обекта.
Последният площад ще бъде обособен на друго кръстовище – там където бул. "Княз Борис I" се пресича с бул. "Сливница". Там в настилката ще бъдат "имплантирани" имената на всички световни столици.


Техническият проект за изпълнение на заданието трябва да бъде изготвен до 11 януари 2013 г., за да може Варна да кандидатства за безвъзмездно финансиране от 5 млн. лв. по програма "Зелена и достъпна градска среда".


* Какво е това (от англ.)Проектът "Виа понтика - 2"


по време на форума археолози, кметове на общини по Северното Черноморие, и представители на държавни институции и бизнесмени ще дискутират, кои са културните обекти в страната, които трябва да бъдат развивани приоритетно от държавата.
Сред обсъжданите паметници на културата са Римските терми във Варна, крепостта "Кастрици" на територията на резиденция "Евксиноград" и античното селище с крепост на нос "Св. Атанас" край Бяла.


По време на форума "Виа понтика – 1" бяха определени десет обекта по южното Черноморие, които получиха държавно финансиране за разкопки, реставрация и консервация. Общата стойност на проекта е 10 млн. лв. Около 6 млн. от тях ще са за обектите на юг от Бургас, а около 4 млн. – за Северното Черноморие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 550 Неутрално

  жалко.че не знаех за това височайшо посещение - добър повод да се сбогувам и с двамата !!!!!!!

 2. 2 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Находчив е този възрастен варненец. Браво! Само дето Дянков разбира английски когато му изнася.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Дянков е бил атракция за варненциКога друг път Финансов министър е правил разходка по Главната търговската улица, която наричаме с едно особено име

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4720 Любопитно

  Защо питат Дянков, а не любимия си, вечен кмет? Не е ли работа на общината и кмета да поддържа инфраструцтурата на една община?

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4720 Разстроено

  [quote#4:"vassilun"]инфраструцтурата[/quote]

  инфрастру-К-турата

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Малеее, само като чуя името на Гергов и веднага ми замирисва на някаква подла далавера. А за Йорданов самите варненци са си виновни - да не пита сега Дянков за дупките след като ударно гласуват от 2000 г. за него.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Във вторник бях последно във Варна. Града изглежда доста занемарен. А общината не е от бедните....

 8. 8 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#4:"vassilun"]Защо питат Дянков, а не любимия си, вечен кмет? Не е ли работа на общината и кмета да поддържа инфраструцтурата на една община?

  И аз това се питам?  -
  +

  !


  Оценка [/quote]

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Гергов не иска да си продава парцела на никва цена. Има някаква фитка да му го отчуждят насила, ако адски много се налага на общината точно там да направи нещо животоспасяващо или нещо от сорта, но не могат да измислят кво ще е то. ТА Гергов мн добре си знае правата. Да видим какво ще излезе накрая

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#4:"vassilun"]Защо питат Дянков, а не любимия си, вечен кмет? Не е ли работа на общината и кмета да поддържа инфраструцтурата на една община?[/quote]


  Нещо заби горе - и аз се питам какво прави любимият на цяла Варна кмет?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#4:"vassilun"]Защо питат Дянков, а не любимия си, вечен кмет?[/quote] Сигур не говори английски кметът А иначе хич не е смешно, Варна дръпна назад в сравнение с други големи градове, и не е работа на Дянков да се занимава с улиците й.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ще поживеем - ще видим, то да обещава може всеки.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#1] от "florencia":

  Вие май мечтаете пак за БСП-управление, да разбирам? Поне си го кажете в прав текст...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 14. 14 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#12:"epoc"]Ще поживеем - ще видим, то да обещава може всеки..... [/quote]
  Кво ще живеем, то животът мина, докато чакаме градът да замяза на нещо....

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#13] от "nv":

  Варненския кмет Кирчо обиколи всички партии - областен управител от СДС, кмет от БСП, кмет от НДСВ, сега кмет от Герб....Бат Бойко такива най ги харесва.

 16. 16 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тоя чичка да го беше нашамарил Дянков и след това да го пита каквото и да е...

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 17. 17 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Общинският съвет не може да има дял в търговско дружество, делът е на Община Варна.

 18. 18 Профил на sas
  sas
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А гетото в центйра на града кога?

 19. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  This is... Компилация между свинаря Гергов, ТИМ и Киро пияндето, а резултатът - голяма дупка!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 20. 20 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Дянков не е пътен специалист и въпросът е некоректен към него.Трябва да се отправи към кмета и "обръча"от фирми.За сведение според немските стандарти дебелината на асфалта по градските улици следва да е мин.22 см в три слоя-1.груб асфалт 8 см-основа,2.носещ асфалт 10-12 см.,3-фин асфалт-4 см.Когато се запълва дупка не следва да се отстранява само горния пласт,а да се срязва на дълбочина 22 см.Технологията изисква асфалтирането да става при мин.5 градуса плюс/за зимата "студен асфалт"/Дупката се замазва с горещ битум и асфалта се полага отново на пластове.За магистрали законът предвижда дебелина 38 см в три пласта.1.груб-10см,2.Носещ-24 см,фин-4 см.У нас технологията изобщо не се спазва и затова са дупките.В Германия това е гарантирано със закон и фирмата,която не спазва технологията подлежи на наказателна отговорност.Т.н. за подобно нарушение,което у нас е ежедневие,отговорния инженер на фирма от Дрезден е осъден на 6 г. затвор.Е,ще имаме дупки и фирмите и тези около тях ще се обогатяват.

 21. 21 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich":

  Коментарът ми беше по повод на това, че искала да се сбогува с Дянков.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 22. 22 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1190 Весело

  Коментари за варненските улици няма да правя, отдавна е казано всичко. Обаче мен ме кефи как Дневник отразяват станалото и как медии, които са проправителствени показват същата статия.
  Тук се акцентира на "разбитите улици" и се заиграват с отговорността на Дянков. В други сайтове се споменава на първо място обещанието на министъра дупката да стане открит музей, подобно на този на софийското Ларго, както и 4-те милиона за целта.
  Разни медии, разни идеали, пардон предизборни цели!

 23. 23 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  едно време Варна беше най_ хубавият град

 24. 24 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  Между другото съм учуден, че Кунева не прави по-активна кампания във Варна. От големите градове ние сме най-недоволни от ГЕРБ, предвид неглижирането на Варна и постоянното ни сочене с пръст за сметка на други селища. Разбира се варненци нямаме никаква вина за същото и се чувстваме несправедливо набедени. Съответно на този етап подкрепата за Борисов на изборите тук очаквам да е много по-малка от тази в другите 3 големи града. Предвид, че във Варна и региона живеят около 10% от избирателите си мисля, че инвестиция в една реална кампания тук е силно печеливша. Само с грузни статии в партийния сайт не става!

 25. 25 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Да питат Киро Опуления варненци. Да не търсят под вола теле.

 26. 26 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 685 Неутрално

  хех, аз се чудя що тия дни навсякъде кипи дейност - режат се дупки и се изсипва с лопатата смес вътре директно в готовата локва. валяк не минава за по-сигурно. 1 ден по-късно естествено асфалтът го няма, но кво пък - явно за дянков само е бил предвиден.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 27. 27 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun": ако не си наясно за Варна всичко зависи от ББ , ЦЦ и СД. Затова градът е заприличал на нищо.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 28. 28 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#26:"victor troska"]. валяк не минава за по-сигурно. 1 ден по-късно естествено асфалтът го няма, но кво пък - явно за дянков само е бил предвиден. "

  Така правят винаги със или без Дянков.По този начин фирмите станаха милионери ,сега се целят по на високо-те и тези около тях.Правилно си забелязал,че за по сигурно валяк не минава,но за още по сигурно това се извършва от бай Мангал.

 29. 29 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ето ви едно обяснение защо Варна е така :
  Имало едно време едно чудно красиво царство ,където се срещали морето и небето.Всяка сутрин Огненият цар изплувал от морските дълбини ,изкачвал се на небесния си трон и разпръсквал окъпана светлина на поданиците си ,които всичките били деца.

  За да са щастливи децата ,на всеки четири години в това царство се организирал детски празник. Децата получавали подаръци и хапвали торта до насита. Всички били доволни и живеели задружно в най-красивото царство на земята.Така било известно време.

  Един ден,когато отново дошла четвъртата година и станало време да се празнува детския празник ,отнякъде се появило едно странно момче на име Кики.Кики с охота се включил в подготовката за празника и наред с другите деца приготвил страхотна украса и много апетитни лакомства за всички ,приласкал ги и спечелил симпатиите им.И въпреки че ,имал лошия навик да злоупотребява с безалкохолните напитки ,което всички деца знаят ,че е лошо ,другарчетата му го обичали и го приели за приятел.

  Обаче Кики имал други приятели. Навръх големия ден ,той се появил с три едри ,силни и неразговорливи момчета ,които неотлъчно го следвали по петите.Децата се уплашили от приятелите на Кики и затова дори не ги попитали за имената им ,а започнали да ги наричат с някакво закодирано трибуквено съкращение ,не си спомням какво беше...

  Когато станало време всички зардужно да духнат свещичките на празничната торта и да я разрежат по равно ,за да има за всички ,Кики издул бузи и издухал всички свещички до една. Заграбил тортата и я изял заедно със своите едри приятели до последната хапка.

  Децата били много разочаровани.Мнозина от тях плакали ,че са останали гладни ,но всички се страхували от трибуквието и никой не понечил да каже нещо.
  Така минали още няколко празника през четири години.Кики украсявал царството и децата се радвали ,защото ставало наистина ,ама наистина много красиво - най-доброто място за живеене,но когато настъпвал момента да се разреже тортата ,той я изяждал цялата.

  Един ден се появило едно момче -много инатливо.Толкова ,че всички му казвали -Магарешко.Магарешко имал опак характер ,но пък бил добродушен.Искал да има торта за всички ,и за себе си искал,де.Мислил Магарешко що да стори ,че да вземе пая на Кики. Мислил мислил ,па си построил една къща на плажа ,та да гледа как морето докосва небето и дано Огненият цар му каже как да свали Кики от празничната торта.Хем мислил Магарешко да раздели тортата ,хем не му се деляла. Така се заинатил за тая торта ,че всички деца разбрали за намерението му и мнозина го подкрепили.

  Тоя въпрос вече толкова се разчул ,че стигнал до дългите уши на едно момче на име Байко.Казвал се така ,защото бил много бърз и навсякъде стигал за секунди.Освен това той бил много голям специалист по рязане на торти и празнични ленти ,както и на всякакви други неща...Освен това ,Байко обичал да украсява тортите с празнични знаменца -гербове.Бързо разпределял лакомства и подаръци ,а на ония ,които си украсят с негов герб тортата ,режел по-голямо парче ,защото са послушни.

  Като чул Байко ,че Кики и Магарешко ,които живеят в най-красивото царство на земята ,ще се скарат за тортата ,веднага се появил да разреши конфликта.Обърнал се Байко към Магарешко:

  -Магарешко -рекъл му -ако ти отрежа едно голяяяямо парче ,ще си бучнеш ли едно от моите знаменца за украса?

  -Не!-отговорил категорично Магарешко,защото бил инат и не обичал да му поставят условия.

  -А ти ,Кики -продължил с уговорките Байко - за едно голямо парче ,ще се си смениш ли герба?

  Кики помислил малко и понеже излязъл по -хитър и лаком рекъл:

  -Одма го сменям ,ама за цялата торта и нито троха по-малко!

  Байко се почесал по ухото.И на него му се хапвала торта .Освен това ,никога не си е тръгвал без да отреже нещо ,но що да стори -като видял ,че трибуквието чакат настървено и лакомо ,се съгласил.Боднал си герба в тортата и си тръгнал обиден.

  Вървял Байко и си мислел :"Повече няма да идвам в това царство. Няма да ми се падне тука да ям и аз торта.И какво като е най-красивото място за живеене ?Пътя им ще затворя ,да не идва никой насам и ще ги направя бедни и нещастни."

  Тъй и станало.Байко затворил пътя и построил нов път до съседното царство ,което било малко по на юг.Открил там много детски кътове и сладкарници и непрекъснато изпращал много лакомства и подаръци на местните деца.Затова и децата на юг били много щастливи ,а тези в най-красивото царство били нещастни. С посърналите личица на дечицата и красотата на царството също повяхнала ,и то вече не било най-доброто място за живеене.
  Ако не се научиш да делиш с другарчетата си ,ще загубиш всичко и ще бъдеш много ,много нещастен.

  Тази творба е авторска приказка.Светът в нея е художествен и абстрактен.Всички герои и случки са измислени.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 30. 30 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#29] от "Teqilabg":
  браво!

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK