За закъснелия ремонт на бул. "Витоша" в София се състезават две фирми

В обявлението на обществената поръчка не е отбелязано кога трябва да бъде ремонтиран този участък от булеварда<br /><em>Снимката е архивна</em><br />

© Надежда Чипева, Капитал

В обявлението на обществената поръчка не е отбелязано кога трябва да бъде ремонтиран този участък от булеварда
Снимката е архивнаТрейс София" и Обединение "Красива София 2013" са подали оферти за втория етап от ремонта на столичния булевард "Витоша" - от ул. "Неофит Рилски" до ул. "Солунска", който трябваше да бъде извършен още миналото лято.


Комисията по обществената поръчка днес отвори пликовете на двете фирми. Прогнозната стойност на проекта е 1 800 000 лева с ДДС.


"Трейс София" е подала 1 767 849.30 лева с ДДС и е предложила срок на изпълнение 61 дни. Обединението е подало цена от 1 793 171.45 лева с ДДС за 65 дни.
Ремонтът на централния столичен булевард трябваше да бъде извършен още миналата година. През лятото на 2012 г. първата част от реконструкцията - от ул. "Патриарх Евтимий до ул. "Неофит Рилски", беше направена по план безплатно от турския инвеститор на втория метродиаметър "Доуш иншат ве тиджарет", каквато беше договорката с общината.


Тогава така и не се намери финансиране на втория участък. В обявлението за поръчката не е уточнено и кога през 2013 г. ще бъде направена реконструкцията.


Така изглежда вече ремонтираният участък на "Витоша", извършен безплатно от фирмата-инвеститор на втория метродиаметър.<br /><em>Снимката е архивна</em>

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Така изглежда вече ремонтираният участък на "Витоша", извършен безплатно от фирмата-инвеститор на втория метродиаметър.
Снимката е архивна


За третата част от булеварда, която обхваща участъка Съдебната палата, предстои задание за проектиране. Отделно Диков в началото на 2013 г. каза, че ще бъде обявен конкурс за пространството около църквата св. "Неделя", където общината планира открит музей. И той трябваше да бъде проведен още миналата година според казваното от Диков през 2012 г.


Проектът за втория етап е разработен от общинското дружество "Софпроект - ОГП" и архитектурното бюро "Булархарт" на проф. д-р арх. Тодор Булев. Той е в същата цветова гама, както ремонтираният вече участък, който предизвика противоречиви реакции.


В него са предвидени три зони. Първата ще е непосредствено до витрините на магазините и обектите, където ще е тротоар. Следва зоната за разходки, карнавали и събития. Третата зона ще е с обзавеждане за сядане, места за улични художници.


На две от пресечките на булеварда - тази с ул. "Денкоглу" и с ул. "Парчевич", ще бъдат оформени кръгли площади, което ще стане възможно след затварянето на двете напречни улици и трансформирането им в тупици.


В край на 2012 г. зам.-кметът по околната среда Мария Бояджийска каза пред "Дневник", че паралелно с ремонта ще бъдат поставени и подземни контейнери за смет. Сред тях ще има за разделно събиране.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK