СБХ: Конкурсът за паметника на НДК е "нелепа демократичност"

Паметник "1300 години България" пред НДК

© Цветелина Белутова, Капитал

Паметник "1300 години България" пред НДКИзбори 2022

Съюзът на българските художници се обяви против идеята на общината за конкурс за бъдещето на паметника на НДК и декларира, че застава единствено и само зад предложения от автора на монумента проф.Валентин Старчев проект за реконструкция.


След като проведе анкета за бъдещето на паметника, в края на януари Столичната община обяви, че започва и конкурс за бъдещето му, в който покани да се включи всеки желаещ, включително и неговият автор проф. Валентин Старчев.


Още през август 2012 г. обаче СБХ обяви свое становище, в което защити монумента и проекта на автора му за обновяването. Освен това съюзат настоя при решаването на въпроса да се вземат предвид мненията на професионалисти - художници, архитекти и др. В отворено писмо от днес организацията определя предприетите от общината действия като "недопустими". 
Продължи събирането на непрофесионални преценки, бяха толерирани идеи за "преустройство" на паметника, които граничеха с гавра – не само с паметника, но и с историята на България, заявяват в отвореното си писмо от днес членовете на СБХ.


Сега като последен опит за нелепа демократичност се обмисля обявяването на национален конкурс за реконструкция на паметника! Като абсолютна проява на арогантност е поканата за участие в конкурса на самия проф. Валентин Старчев – авторът! Никой никога и никъде по света не си е позволявал подобно нещо – при жив автор и при вече официално приет негов проект за преустройство да се обяви нов, национален конкурс!, пишат художниците. Според тях "политизирането на едно произведение на изкуството, символизиращо 13-вековната ни история и изградено със съвременни пластически средства, както и "референдумът", проведен сред общо 3000 души, са недостойни и не ни представят като част от цивилизования свят".


Конкурсът на общината за бъдещето на паметника трябва да приключи до края на февруари. Проектът за реконструкция на градината пред НДК предвижда възстановяване на пространството в първоначалния му вид. Днес общинският съвет прие предложението на администрацията да се кандидатства за еврофинансиране. Очаква се ремонтът да струва 15 млн. лв, въпреки че първоначалната идея беше да е 5 млн. лв. "Аз с пари не се занимавам. По тези сметки само ремонтът на фонтаните е над 2 млн. лева. Там има огромно количество настилки, които трябва да се подменят, нова напоителна система. Предвидени са ефектни растения, цветя, дървета", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK