Една трета от автобусите в София ще бъдат подменени с нови

Една трета от автобусите в София ще бъдат подменени с нови

© Надежда Чипева, КапиталЕдна трета от автобусите в градския транспорт в столица ще бъдат подновени с нови през тази и следващата година, когато ще бъдат доставени 126 автобуса. Обществената поръчка за доставката им ще бъде обявена утре, казва в интервю за БТА заместник-кметът по транспорта в Столичната община Любомир Христов.


Финансирането на обновяването ще е с парите от ОП "Околна среда". Сроковете за подаването на оферти са около 50 дни, а процедурата най-вероятно ще отнеме около един месец. Според Христов след около четири месеца трябва да е избран изпълнител и да е сключен договор.


Автобусният парк на Столичната община се състои от 450 автобуса. В момента част от автобусите са в тежко експлоатационно състояние, тъй като са на над 30 години. "Техническата им поддръжка е скъпа, а и дори да се ремонтират, не биха могли да дадат очаквания от хората комфорт на пътуване", коментира Любомир Христов. Той припомни, че е сключен договор за доставката на десет нови метровлака, които трябва да бъдат доставени през следващите 11 месеца. В ход е и поръчката за избор и доставка на трамваи.
Продължава и изпълнението на Проекта за интегриран столичен градски транспорт, по който ще бъдат доставени нови тролеи за електротранспорта на столицата, ще бъде извършена рехабилитация на трамвайното трасе по бул. "България", ще се въведе интелигентна система за управление на трафика, каза Христов.


Той е категоричен, че общината ще задържа цените на билетите и на картите за градския транспорт. Една от основните цели пред Центъра за градска мобилност тази година е да прекрати натрупването на допълнителни задължения към транспортните оператори, както и да изчисти старите си задължения. Към третото тримесечие на 2012 г. дълговете са били малко над 80 млн. лв.


Работи се по допълнителни мерки за увеличаване на приходите, една от които е ограничаване на броя на гратисчиите. Христов отбеляза, че е въведен постоянен контрол в част от извънградските линии в периферията на Столичната община, като намерението е до средата на годината такъв тип контрол да бъде въведен по всички извънградски линии. По вътрешноградските линии редовността на пътниците както и досега ще се следи чрез мобилни контролни екипи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK