София осъмна с опаковани паметници - акция за детски образователен център (видео)

София осъмна с опаковани паметници - акция за детски образователен център (видео)

© Петя РайковскаТри от символите на София - паметниците на Васил Левски, на патриарх Евтимий и Руски паметник, осъмнаха опаковани в бели платнища с огромен син въпросителен знак на тях. 


Пред паметниците имаше и табели с провокативни въпроси.


До постамента, издигнат на мястото на бесилото на Левски табелата гласеше: "Защо паметникът е издигнат на това място?". На Попа: "Чия столица е защитавал този патриарх?", а на Руски въпросът беше: "Защо този паметник е руски?"
Снимки на паметниците се разпространяват от нощта в социалните мрежи и предизвикаха множество предположения и разнопосочни реакции.


Опакованият Руски паметник<br /><br />Снимката е предоставена на "Дневник" от <a href="http://www.flickr.com/photos/debelan/8476554715/" target="_blank">Христо Михов</a> 

© Христо Михов

Опакованият Руски паметник


Снимката е предоставена на "Дневник" от Христо Михов 


Част от тях дори свързаха случващото се с насрочения за тази вечер Луков марш, организиран от Българския национален съюз на Боян Расате. Имаше и възмущение, че паметникът на Левски е покрит дни преди отбелязването на 140-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата на 19 февруари. 

Видео от "разсъбличането" на паметника на Левски. Автор: Петя Райковска

Читатели на "Дневник" разказаха, че около 11.30ч. днес около паметника е имало минувачи, които са искали да свалят платнището. Малко по-късно са пристигнали полицаи, а след това и специализиран автомобил на "Столично осветление".


Около 12ч. платнището беше свалено от паметника. Остана само монтирания на фасадата на бившето кино "Сердика" мегаборд с портрета на Левски и надпис "140 години безсмъртие". По същото време бяха "съблечени" и другите два паметника. 


Разопаковането на Руски паметник<br /><br />Снимката е предоставена на "Дневник" от <a href="https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151420272634909&set=p.10151420272634909&type=1&relevant_count=7&ref=nf" target="_blank">Петър Нейчев</a>

© Петър Нейчев

Разопаковането на Руски паметник


Снимката е предоставена на "Дневник" от Петър Нейчев


От Столичната община обясниха, че става дума за инициатива на неправителствена организация и че подробностите ще бъдат огласени от представителите на фондацията. Малко след като платнището падна от паметника на Левски, стана известно, че акцията цели да събере средства за детски образователен център към Националния исторически музей по проекта "Учене чрез преживяване за деца". Инициатори са музеят, съвместно с Фондация "Помощ за благотворителността в България" и рекламна агенция, съобщи агенция "Фокус". 


"Повечето дарителски кампании са тъжни, реферират към съвестта на гражданите. Нашата кауза е по-различна – ние искаме да учим децата по по-различен начин, да имат по-качествено образование. Решихме, че няма да използваме стандартния подход, а по-скоро ще напомним на хората какво е историята и да видим до каква степен те знаят собствената си история", каза Ива Петрова от фондацията, цитирана от "Фокус".


По думите й следващата стъпка от тази кампания ще е събиране на средства за изграждане на център за обучение на малки деца, където историята се учи не чрез наизустяване на факти, а чрез преживяване на историята. И така на идните поколения нямало да им се налага да задават въпроси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK