Столичната община ще обжалва отмяната на винетните стикери в синята зона

Предстои произнасяне на ВАС

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Предстои произнасяне на ВАССтоличната община ще обжалва решението на Административния съд - София-град, от понеделник, с което се поставят под съмнение правомощията на Центъра за градска мобилност да осъществява дейността си. Това каза пред журналисти председателят на транспортната комисия Радослав Тошев (ГЕРБ).


Според него не е отменена философията на атакуваната от неправителствени организации Наредба за организация на движението в София, защото препоръките на съда не обхващали 95-96 на сто от правилата. Общината ще е готова с мотивите за обжалването до две седмици, какъвто е законовият срок. До произнасянето на следващата инстанция - Върховният административен съд, ще важат сегашните правила за платено паркиране в столицата.


Според съда Центърът за градска мобилност не може да издава винетни стикери за паркиране на живеещите в центъра. Цената за първа кола в синята зона е 150 лева, а за втора - 450 лева. В зелената зона цената на годишния стикер за първи автомобил е 100 лева, а за втори - 300 лева.
Според Тошев един от мотивите за обжалването ще бъде защита на живеещите в центъра, защото с отмяната на винетката тези хора ще трябва да плащат редовна тарифа за паркиране. За синята зона - 2 лева на час, а за зелената - 1 лев на час.


Съдът също така оспорва възможността на Центърът за градска мобилност, който макар 100% общинско е и търговско дружество, да се разпорежда с публична собственост. Това на практика означава, че фирмата на може да поставя скоби на неправилно паркиралите, както и да ги отнася с т.нар. паяци. Оспорва се и събирането на различните видове такси.


Радослав Тошев каза, че общинският съвет най-вероятно ще се съобрази с тези препоръки още преди да се произнесе ВАС. Три са вариантите, които общината разглежда. Дружеството да се преструктурира в общинско предприятие. Друг е местната управа да работи с него на базата на публично-частно партньорство. Третият вариант - общинският съвет да упълномощи Центъра за градска мобилност със специално допълнително решение точно какви дейности може да извършва.


Акцент в решението на съда е позоваването на чл. 54 от Закона за общинската собственост (ЗОС), който към приемането на наредбата на 22 март 2012 г. не е действал, пише "Правен свят". В члена пише, че дейностите по управление, изграждане, поддържане, ремонт и реконструкция на обекти, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и други имоти - общинска собственост, както и предоставяне на свързаните с тях услуги за населението, които не се осъществяват от общински предприятия по чл. 52, се възлагат, съответно предоставят, по реда на Закона за обществените поръчки, Закона за концесиите или Закона за публично-частното партньорство.


Според изданието този мотив на съда води до спорове между юристи, като някои от тях смятат това за недоглеждане на Административния съд. Объркване явно има и при общинските експерти, които все още нямат позиция по тази мотив.


Тошев каза, че в някое от следващите заседание ще бъдат нанесени поправки в наредбата, но не се предвиждат други промени, например промяна на тарифите. Най-вероятно засега няма да се връщат пари за платени винетни стикери, защото според Тошев съдът не засяга тази тема.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5993 Неутрално

  Радко засенчи Лъчо Мозъка ! При спазване на законите СО няма шанс! А и при ново правителство скоро ще имат среща с Наказателния кодекс !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Център за ..адска мобилност.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на These_Days
  These_Days
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хайде сега и съда да се произнесе за Топлофикация. Една по една , черните им каси започват да олекват.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "Според Тошев един от мотивите за обжалването ще бъде защита на живеещите в центъра, защото с отмяната на винетката тези хора ще трябва да плащат редовна тарифа за паркиране."
  НЕ умнико,просто талоните по местодомуване трябва да безплатни.Или ВСИЧКИ столичани плащат за кола пред жилището си,или никой.

 5. 5 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ебати безочието! съдът е отсъдил ,че ЦГМ няма право да издава и прочие винеки-тоя приканва да си купуваме!
  Освен Закона за месните данъци и такси, СОС и общинската администрация нарушават и собствената си Наредба, а именно:

  НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

  Чл. 12. (изм. и доп. с Решение № 249 по Протокол № 105 от 12.04.2007)

  (1) Местните такси и цени на услуги СЕ СЪБИРАТ ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ по ред определен в наредбата.

  (2) Приходите по ал. 1 ПОСТЪПВАТ В БЮДЖЕТА НА ОБЩИНАТА.  В резултат на тези действия няколко години, много милиони постъпват НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО в Фирма ЦГМ!

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Не знам как решението ще бъде облечено юридически, но е напълно ненормално всеки втори в София да търкаля по 4 каляски, като същевременно дължи 4 хиляди лева за парно. Най-добре ще е още с плащането на местния данък да се дава винетка за паркиране и данъкът да се вдига дотогава, докато по улиците останат брой коли, адекватни на местата за паркиране и капацитета на пътните артерии.

  САмо знаем да дуднем как било в Мюнхен, как във Виена. Дори в един Нови Белград местата за паркиране около блоковете са разграфени, номерирани и на апартамент има по 1 брой място. Точка. Който иска да се прави на софиянец - демек да търкаля 2, 3, 4, 5 каляски, му се налага да си търси място под наем или да ходи с трамвая до съседните махали, където вече битуват "софийски реалности". И затова дори сега в кризата, цените паднаха от 3200 евро/кв.м на 3000 евро/кв.м., а у нас паднаха с 60% и който е теглил кредит, сега обикаля като зомби, защото знае че има да връща 70 бона, а при продажба ще вземе 26 бона или 32 бона или нещо подобно.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Точно така,щом съда смята,че живеещите в центъра не трябва да плащат винетки за да паркират там,значи те ще трябва да плащат по редовната тарифа 2 или 1 лев на час,не може за едните да е платено,а за другите безплатно.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  [quote#3:"These_Days"]Хайде сега и съда да се произнесе за Топлофикация. Една по една , черните им каси започват да олекват. [/quote]

  Ми той постоянно се произнася, за съжаление в полза на крадците на топло и на нередовните длъжници. Първо имаше давност 10 години за неплатените сметки, после падна на 5 години, след намеса на омбудсмана ВС излезе с тълкувателно решение - 3 години. А има хора, които ми се хвалят, че нито знаят къде е касата на Топлофикация, нито да пуснали инкасатор вкъщи. Значи смятай, че от 22 години трупане на сметки, 19 са им вече опростени.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ...Дружеството да се преструктурира в общинско предприятие. Друг е местната управа да работи с него на базата на публично-частно партньорство. Третият вариант - общинският съвет да упълномощи Центъра за градска мобилност със специално допълнително решение точно какви дейности може да извършва....
  Тази Община е умален модел на правителствата!
  Прават незаконни норми с цел създаване на облаги!
  Ще пишем жалби до прокуратурата!

 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Община която гледа интереса на администрацията и общинските съветници, а не правата на гражданите. Снимката с Хепи ресторанта е показателна. Там не са решени да водят битка... що?

 11. 11 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  промяна на тарифите.
  Няма такова понятие в общините! Има такси за извършването на общински УСЛУГИ! и те трябва да са съобразени с това:
  ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1 на МС от 5.01.2012 г. за приемане на Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите по чл. 7а от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им

  Обн., ДВ, бр. 4 от 13.01.2012 г., в сила от 1.01.2013 г.

 12. 12 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Браво, съдът развърза ръцете на СО да врътне едно ПЧП. Ако сега в общинската касичка са влизали някакви пари с едно бързо ПЧП тази вредна практика ще бъде пресечена.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  [quote#12:"Цайко"] Браво, съдът развърза ръцете на СО да врътне едно ПЧП. Ако сега в общинската касичка са влизали някакви пари с едно бързо ПЧП тази вредна практика ще бъде пресечена[/quote]

  Не бива софиянци да се излагаме пред варненци, нали?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#13:"cinik"]Не бива софиянци да се излагаме пред варненци, нали? [/quote]
  Бре тези морски, много са бързи Законът за ПЧП влезе в сила на 01.01.2013 г., а те вече са отиграли схемата. Или може би са прекарали нещата през ЗОП.

 15. 15 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#14:"Цайко"]ре тези морски, много са бързи Законът за ПЧП влезе в сила на 01.01.2013 г., а те вече са отиграли схемата. Или може би са прекарали нещата през ЗОП. [/quote]
  Още няма правилник за изпълнение.. на закона за ПЧП!!!
  Вероятно само се УГОВАРЯТ /този термин го има и в Наказателния кодекс/

 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 790 Весело

  Крушата не пада по-далече от дървото, Радослав Тошев е модел на баща си Тошо Тошев!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Прави ми впечатление, че сега в центъра може да вървиш по тротоара. А и виждам свободни места за паркиране. Дали трябва да платиш 150 или по-малко е въпрос на решение, но да ползваш без да плащаш е неразумно.

 18. 18 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#15:"moni56"]Още няма правилник за изпълнение.. на закона за ПЧП!!! [/quote]
  Един правилник не може да бъде пречка пред развитието на бизнеса. Още повече, че до колкото си спомням правилникът трябва да е готов в 6-месечен срок от влизането на закона в сила. Всички виждаме каква е обстановката в страната, така че този срок най-вероятно няма да бъде спазен. Пак питам, може ли един правилник да бъде пречка пред развитието на бизнеса. Така или иначе, дори и да го има, няма да се отнася за правилните хора.

 19. 19 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#18:"Цайко"]Пак питам, може ли един правилник да бъде пречка пред развитието на бизнеса. Така или иначе, дори и да го има, няма да се отнася за правилните хора. [/quote]
  Това е НОРМОТИВЕН ДОКУМЕНТ сочещ точно как става! И трябва точно да се спазва!Ето това мислене на овластените ПОЛИТИЦИ , ПРОКУРОРИ, СЪДИИ ,КМЕТОВЕ ни доведе до ...

 20. 20 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#19] от "moni56":

  Първо - не е нормативен документ, а подзаконов нормативен акт и второ - май не си схванал сарказма.

 21. 21 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Любопитно

  А защо хората от провинцията се наказват да плащат, пък живеещите в центъра да не плащат.Това право по месторождение ли е? Нещо като нова аристокрация на жълти павета ли?

 22. 22 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "stedim":
  Може и да е неразумно, но е мечта на всеки уважаващ себе си българин.

 23. 23 Профил на tukashen
  tukashen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  тукашен. Важно е да се знае: АПК,ЧЛ. 177. АЛ 2 АКТОВЕ И ДЕЙСТВИЯ (внасяне пари за винетки,скоби и др) ,В ПРОТИВОРЕЧИЕ С ВЛЯЗЛО В СИЛА СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ СА Н И Щ О Ж Н И.

 24. 24 Профил на leb2.0
  leb2.0
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не виждам защо трябва да плащам за да паркирам наравно с всички, които се врат на паркират на аванта и спират като араби в пустиня.. Трябва да има някаква разлика за живущите и приходящите иначе какъв е смисъла?

  Трябва да има разграфени места за паркиране, но те трябва да са точно на брой и да можеш да спреш и в 2 на обяд и в 2 през нощта, а не в петък вечер да се чудиш къде да се навреш защото се е напълнило от авантаджии... Аман от Андрешковци и Бай-Ганьовци в тая тъпа държава!

  леб2.0 - залеби ли?
 25. 25 Профил на 4k
  4k
  Рейтинг: 229 Весело

  @ 6, 7 & 17 ...аман от селяни да ми дават акъл кво да си правя с колата пред къщата ... все едно да вА уча, да си слагаш цървулите вместо в гюбрето до кочината - в кенефа на двора..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK