Меделин е обявен за "най-иновативния град" в света

Меделин е обявен за "най-иновативния град" в света

© ReutersКолумбийците го наричат "Градът на вечната пролет", а светът го познава най-вече като столицата на един от най-бруталните наркокартели, предвождани от Пабло Ескобар.


Според банковата група Citi и отдела по маркетинг на Wall Street Journal обаче Меделин е "най-иновативният град на годината".


В първата подобна класация, която ще бъде представена в априлския брой на списанието на Wall Street Journal, градът победи Ню Йорк, Тел Авив и още 197 други града от цял свят.
Меделин е обявен за "най-иновативния град" в света

© Reuters


От лятото на 2012 г. в проекта партнира неправителствената организация с изследователски и образователни цели Urban Land Institute (ULI). Индексът, по който са оценени подбраните градове, включва икономически показатели, развитие на градската среда, култура и удобство на живота, технологии, изследвания и т.н. След два кръга на гласуване през октомври бяха представени трите финалиста, а след близо 1 милион гласа в онлайн допитването колумбийският град победи на 1 март.


Изборът се спира на Меделин заради "напредъка, потенциала, "богатата култура и впечатляващите действия в развитието на градската среда". В официалното съобщение допълват от ULI: "Малко градове са се трансформирали по начина, по който го прави Меделин - вторият по големина град в Колумбия - през последните 20 години. Броят на убийствата рязко намаля - с близо 80% между 1991 и 2010 г. Градът построи обществени библиотеки, музеи, паркове, училища за бедните квартали и серия от транспортни връзки към търговските и индустриални центрове."


Меделин е обявен за "най-иновативния град" в света

© Reuters


Сред тези транспортни връзки са градски кабинков лифт и покрити ескалатори на мястото на стръмни стълби по хълмовете. Това намали времето за пътуване в града от над 2 часа до няколко минути, стимулира инвестициите и пропагандира социалното равенство и устойчивостта на околната среда. Енергичното развитие на мрежата на метрото намали замърсяването и задръстванията на повърхността.


От ULI изтъкват, че също толкова важно е била изграждането на работещи и сътрудничещи помежду си институции. Местното управление заедно с предприемачите, университетите и неправителствените организации са намалили насилието и са започнали да модернизират Меделин.


Меделин е обявен за "най-иновативния град" в света

© Reuters


Транспортните проекти се финансират с публично-частно партньорство, строителни фирми проектират обществените сгради безплатно, а през 2006 г. 9 от най-големите компании в района финансираха основаването на научен музей.


Освен това Меделин е един от най-многолюдните градове в света, прилагащ успешно т.нар. обществено участие в бюджетирането. Това позволява на гражданите да определят приоритетите и да решават за част от общинските пари къде точно да отиват.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 600 Неутрално

  В града, командван от наркокартелите и невъзможното става възможно!

 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Как се оправят тези без Хуго Чавез.

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1557 Весело

  Също като в София

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#1:"magistrat"]В града, командван от наркокартелите и невъзможното става възможно! [/quote]

  Наркокартелите и ФАРК са изтласкани от армията в джунглите. Не, че ги няма, но влиянието им е силно нямаляло.

 5. 5 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бих казал - заслужено! Малко хора знаят за какво става дума...

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  По-иножвативен от Саранск?! Без булевард "Коммунистический"?

  Изключено.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Harvey Specter":

  Оправят се без него като нямат нищо общо с него, тъй като той е президент на Венецуела.

  Градският кабинков лифт е много добра идея за осигуряването на мобилност на социално уязвими и би могъл да се приложи и в икономически неразвити високопланински местности в България, а и дори за по- "богатите" квартали на София в полите на Витоша.

 8. 8 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 609 Весело

  Оуу иеее. Основният доставчик на суровини (бели) на слувителите на Citi и WSJ (поръчители на изследването) печели единодушно компетицията, с качество.

 9. 9 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нефертити":

  София много се промени. Трябва да призная, че въпреки че съм върл анти- гербер ГЕРБ подобриха много неща от инфрастрктурна гледна точка.

 10. 10 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "Harvey Specter":

  Ама това е в Колумбия!

 11. 11 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Е, па тогай мислим, дека Перник требе да го обЯват за "най-дружелюбнио град" на свето И е и по-иновативен, да ви кажем!
  Първо - оня, Канье Уестърно, го беше написал за миньорскио град у една песен на Кети Пери - "я знам един бар, дека карат звездолети наместо коли"... И второ - у лето 2011-то общината пернишка имаше едни планове за електробуси у градскио транспорЪт! Меделин-педелин не мое им стъпи на най-маленкио винкел

 12. 12 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#2:"Harvey Specter"]Как се оправят тези без Хуго Чавез. [/quote]

  Убркал си географията

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  [quote#4:"Harvey Specter"]Наркокартелите и ФАРК са изтласкани от армията в джунглите. Не, че ги няма, но влиянието им е силно нямаляло. [/quote]

  Прочети тази статийка за да ти се изясни положението около Колумбия:

  http://bg.mondediplo.com/article980.html

  П.П.
  Дълги години в страната имаше гражданска война, а големи части от територията на страната бяха извън контрола на местната армия и власт, сега има стабилизиране и затишие на нещата... въпросът е доката ще продължи това затишие!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Друг град в Латинска Америка, който също е много иновативен в транспортно отношение е Куритиба в Бразилия, където кметът вместо да построи метро, изгражда мрежа от дълги автобуси със самостоятелна лента само за тях. Това се осъществява само с пари на общината и струма не знам си колко пъти по- евтино от предвидените от правителството пари за метро. Разбира се за такова нещо трябва много слънце, липса на сняг и винаги почистени пътища.

 15. 15 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 609 Неутрално

  The present-day economy of Medellín is one of the largest in Colombia and is led by a powerful group of people from the private sector known as the Grupo Empresarial Antioqueño (Antioquian Enterprises Group). It was formerly known as the Sindicato Antioqueño (Antioquian Union), but after being mistaken abroad for a labor union, which hampered its international growth for many years, a new formal name was chosen. It is represented by David Bojanini, head of Suramericana de Seguros (an insurance conglomerate); Carlos Piedrahita of Grupo Nutresa (food industry); José Alberto Velez of Cementos Argos (a multinational cement company); and Jorge Londoño, head of Bancolombia, (Colombia's largest bank). This group has an aggregate market capitalization of approximately US $17 billion dollars, and employs more than 80,000 Colombians.

  С няколко думи, нещо като Варна на ТИМ, само че Меделин го избират за най-иновативен град в света, а Варна, само руските тинейджъри и родителите им я знаят.

 16. 16 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Още преди 2г на Софойска Арх. Седмица имаше едно представяне на един, ако не се лъжа, холандски урбанист, който представи концепции и проекти за развитието на Меделин. Беше доста впечатляващо.

 17. 18 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "Schliwobeatz":

  ДА, но продължава да се презастроява, събарят архитектурното наследство, Петър Диков упорито се опитва да застрои някой парк, един след друг... Реститутите продължават да строят между блоковете - например в Младост 3

 18. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Е да попаднеш в финалната трийка (Тел Авив) също не е никак лошо. От няколко стотин града са избрани 25 и от тях 3 попадат на финала :Меделин, Ню Йорк, Тел Авив.
  http://zstore.zman.com/images/2012/06/06/e42c980071f5b44e0e30cac0ea97bb1a.jpg

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 19. 20 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "magen_enoshi":

  Много е добре даже. Като имаш предвид, че Ню Йорк е мега як град, може би най- якият в света.

 20. 21 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "Schliwobeatz":


  До коментар [#12] от "navy":


  До коментар [#10] от "Aлфepaц":

  Хуго е все още жив и е все още начело , колко управлява е друг въпрос. Та не ви ли дойде на акъла какво имам предвид. Само ще ви подскажа- за левичарите и комунистите, комунизма на Чавез наречен Чавизъм е без алтернатива за просперите в този регион, а това което става в Колумбия е доказателство, че комунистите пак грешат.

 21. 22 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Транспортните проекти се финансират с публично-частно партньорство" - забележете, че развиват инфраструктурата на града с частни инвестиции и помощ от общината. Не разчитат само на държавно или общинско целево инвестиране.

 22. 23 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 488 Весело

  Нещо май не схващате иронията на Harvey относно онова лудото от Каракас - 'геният' който успя най-развитата латиноамериканска страна да я превърне в една смешка, изоставаща от поне половината страни в региона...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 23. 24 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "Schliwobeatz":

  "Като имаш предвид, че Ню Йорк е мега як град, може би най- якият в света."

  Не 'може би', а без абсолютно никаква капчица съмнение!

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 24. 25 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#9] от "Schliwobeatz":

  Така е.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 26 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#2:"Harvey Specter"]Хуго Чавез[/quote]
  По- точно ще е "без Бойко Борисов".

 26. 27 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  НЕФЕРТИТИ - ти си гениална.

 27. 28 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  От статийки положението не може да стане по-ясно. Наркокартелите и ФАРК отстъпиха само педя назад и и това, че има "мир и любов" е резултат на сделка. Количеството наркотици за САЩ не намаляло. Който иска, нека да отиде там с новите си маратонки и ще го гръмнат на улицата заради тях.

 28. 29 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  сигурно "учените" са дъвкали бая листа от кока, докато са събирали данните за тоя доклад ...

  it comes from inside, just listen ...
 29. 30 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#9] от "Schliwobeatz": Като ремонтираната част на 'Витошка'?

  Или протеклите метростанции?

  Милиционерите карат по Живковският тертип - да има количество, за качеството немаме акъл

  и най-умният си е малко прост....
 30. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  Ей такива ще бъдат на Цеко лифтовете в Банско и на Витоша, ама матрияла не ги ще ;-Р

 31. 32 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 381 Неутрално

  да им пратим малко от нашенските ЕКОЛОЗИ - и ще видят те иновации и ЛИФТОВЕ!

 32. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  [quote#28:"magistrat"]От статийки положението не може да стане по-ясно. Наркокартелите и ФАРК отстъпиха само педя назад и и това, че има "мир и любов" е резултат на сделка.[/quote]

  Съгласен съм с вас.... нещата там се развиват доста динамично, преди 1-2 седмици гледах, че мирните преговори между ФАРК и колумбийското правителство са прекратени, имаше няколко убити полицаи... а за битовата престъпност във страната също сте прав, тя е голяма... няма спор за това!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 34 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "Schliwobeatz":

  Като например? Ама дай 1 сериозен пример, не развейпрах. Например, София, вървейки по стъпките на Любляна, преасфалтира из основи всички централни улици и булеварди за 3 години (става дума за над 700 улици и улички)... 3 години. А тук какво се е случило за последните 3.5? Едно голямо нищо. Уааааау попа ауууу цариградско лелее музей ми ти там някакъв... Смешници сте всички!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK