Паркът "Врана" отваря врати за посетители в края на май

Резиденция "Врана"

© Георги Кожухаров

Резиденция "Врана"Паркът "Врана" отваря врати за посетители в края на май, съобщи vesti.bg.


Посещенията ще бъдат контролирани и само по определени маршрути, за да се запазят растителните и животински видове. Гражданите и групите ще бъдат придружавани от екскурзовод, който ще посочва интересното биоразнообразие, ще съблюдава за спазването на реда и ще разказва интересната история на "Врана", уточнява


"Няма да може да се правят пикници", уточни Кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес провери подготвителните работи за отварянето на парта.
Продължава ремонтът на четирите езера в парка, централната алея, мостчета, алпинеуми, осветлението, монтирането на видеонаблюдение. Информационните табели се изготвят от доброволци студенти от Лесотехнически университет - София.


Издръжката на парка "Врана" струва на Столичната община 400 хил.лв. годишно.Той се простира върху почти 1000 дка, в него има 821 вида растения, около 100 вида птици, лисици, язовци, сови, сърни, зайци, диви котки.


Във "Врана" е бил засаден първият червен дъб в България. Заради голямото си разнообразие на животни и растения, някои от тях редки, паркът е със статут на резерват. Той има и историческа стойност. Тук се намира резиденцията на царската фамилия.


Отварянето на парка за обществен достъп става възможно, след като семейството на бившия премиер Симеон Сакскобурготски дари парковото пространство през 2001 година на Столичната община.


Паркът ще бъде включен в туристическата обиколка на София, обяви Милена Васева , директор на Общинското предприятие "Паркове и градини":


Окончателното изграждане на парк "Възраждане" в столицата е голямата ни задача, заяви още пред журналисти столичният кмет. Площите за него са предоставени на Столична община от министерството на транспорта.


Парк "Възраждане" в Зона Б-5 ще е единственият новопостроен парк в София от години. Общата площ достига 102 дка - три пъти повече от размера на Градската градина срещу Народния театър. Изграждат се пет  5 футболни игрища, постоянна циркова площадка, паркинги. В парковото пространство има амфитеатър и фонтан, а сега ще бъде направен и басейн.


Общата площ на парковете и градините в София е 9 600 дка. Още 13 600 дка са междублоковите пространства и кварталните градинки.Преди Освобождението на България "Врана" е бил чифлик на Осман паша. През 1911 г. цар Фердинанд го купил от д-р Никола Странски. Князът, известен като любител орнитолог, решил да нарече имението на първата кацнала на покрива птица. Дворецът бил накацан от цяло ято врани и оттогава остава в историята с името "Врана".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK