След натиск от гражданите паважът на улица "Цар Иван Асен II" остава

Живущите на улица "цар Иван Асен II" - се събраха  срещу решението на Столична община да махне паветата от улицата и на тяхно място да положи асфалт.

© Юлия Лазарова, Девник

Живущите на улица "цар Иван Асен II" - се събраха срещу решението на Столична община да махне паветата от улицата и на тяхно място да положи асфалт.



Паветата по улица "Цар Иван Асен II" ще останат и няма да бъдат сменени с асфалтова настилка. Това е съобщил заместник-кметът на София по транспорта Любомир Христов днес. Думите му бяха предадени за "Дневник" от Евгений Михайлов, част от инициативния комитет, който се обяви срещу плановете на общината. Христов е присъствал на среща на живеещи в квартала, което е имало за цел "изразяване на позиция" и събиране на колкото се може повече подписи


Срещу плановете на Столична община в интернет се обявиха над 3500 души. Освен това са събрани подписи от още 1500 души.


В момента "Софийска вода" подменя водопроводната мрежа на "Иван Асен II", като по план след ремонта трябваше да започне и подмяна на настилката. Проекта предвиждаше паветата да останат само в зоната за паркиране на улицата, а платното за движение да бъде асфалтирано.




Ремонтът включва подмяна на уличното осветление и изцяло нови тротоари. Проектът е на стойност 1 млн. лв. Днес Христов е обявил, че тази част от проекта ще бъде изпълнена.


Фотогалерия: разкопаната улица "Цар Иван Асен II" (12 април) >


Мотивът за асфалтирането на общината беше, че така ще се повиши комфортът на пътуване и движение по улицата. Ще се намали в пъти нивото на шум. "Нямаме майсторски капацитет за пренареждане на паветата така, както са се правели преди 50-60 г.", обясни преди няколко дни Христов.


Днес живущите в квартала са поискали паважната настилка в София да бъде обявена за част от културния пейзаж на София.


След натиск от гражданите паважът на улица "Цар Иван Асен II" остава

© Юлия Лазарова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK