Читателски Дневник: За Сандански - нашето бездействие e срамно

Снимката е от фейсбук страницата "КРАСИВ САНДАНСКИ"

© Красив Сандански

Снимката е от фейсбук страницата "КРАСИВ САНДАНСКИ"Уважаема редакция,


Казвам се Н. Д., на 50+ години, понастоящем преводач на свободна практика, в миналото – преподавател по политология. Повече от 40 години живея в София, но съм родена в Сандански. Обичам безкрайно този град.


От около два месеца насам по всички възможни канали разпространявам до всички възможни инстанции в Сандански следното писмо:
"В края на миналата година имах случай да заведа в Сандански свои познати от чужбина. Те са любознателни хора и освен центъра поискаха да разгледат и останалата част на града. Тръгнахме по левия бряг на реката, нагоре-нагоре по улица "Пирин", та чак до "Смилово", кръстосвахме и по други, успоредни и перпендикулярни, неглавни улици, върнахме се през "Ливадица". Станах свидетел на нарастващото удивление и разочарование на гостите си от "другото" лице на Сандански, ентусиазирани да правят още и още снимки, те всъщност се чудеха накъде да насочат фотоапаратите... просто нямаше вече красиви гледки, напротив: прилични наглед сгради, но помежду им... Започнах нервно да обяснявам, че сега е зима и всичко е оголено, че разчистваме напролет, че имаме много зеленина, цветя, показвах редки южни дървета – маслини, нарове, киви, самата... райска ябълка... но край, очарованието беше изчезнало, видях града си с други очи и ми стана тъжно и болно.


Сандански - красив двор (снимката е от фейсбук страницата "КРАСИВ САНДАНСКИ")

Сандански - красив двор (снимката е от фейсбук страницата "КРАСИВ САНДАНСКИ")


Гостите си заминаха, върнах се и аз в София, но мисълта за това какво е и какво може да бъде Сандански мира не ми даваше. В първите хубави почивни дни на февруари – 2-ри и 3-ти – заминах отново за там и отново започнах да обикалям улиците. Направих 250 /!/ снимки. Честна дума, за първи път истински узнах колко уникален и прекрасен е този град, вгледах се във всяко кътче. Възникнал в дълбока древност и съграждан упорито и постоянно през цялата си история, той е неповторим със своето минало и настояще, с атмосферата и чара си. Чувствах това на всяка крачка, навярно кръвта ми говореше, защото всъщност и сега, като разглеждам снимките, установявам, че сградите – по-отдавнашни и нови – не притежават някаква особена, изключителна архитектура, в голямата си част те са скромни – еднофамилни или на няколко етажа, тук-там разнообразени цветово /аз помня времето, когато градежът на една къща започваше от собственоръчно направените тухли, плочите се изливаха с помощта на съседи, роднини и приятели/... и въпреки това: амфитеатралното и може би малко хаотично – но очарователно! – разположение, скритите дворчета, притичващите през тях котки, първите срамежливи кокичета, бабичката, поседнала на припек пред дома си...


Място за обгрижване

© Н. Д.

Място за обгрижване


Специално подбрах на снимките уличките с калдъръм – нямах и понятие, че все още са толкова много! На колене ви моля, господа управници, не ги разрушавайте, ремонтирайте, ако трябва, обявете ги за паметници на културата и красотата, не ги заменяйте със скучния асфалт /очевидно е, че там, където това вече е сторено, резултатът не е добър/! Всяко гранитно паве е история, нещо, което е останало от труда и потта – такава настилка се прави сантиметър по сантиметър и буквално на колене – на стотици безименни и скромни мъже, обикновени санданчани!


Място за обгрижване

© Н. Д.

Място за обгрижване

"Скритите дворчета"... това е болката ми и поводът за писмото. В никой друг български град – наскоро посетих Самоков, Велинград и Свищов - не съм се сблъсквала с толкова грозни гледки – не е за вярване! Къщата сама по себе си нормална, но около нея... всякакъв коментар е излишен, достатъчно е да се погледнат снимките – подборът е на напълно случаен принцип – "нищо лично", както се казва.


Това трябва да се промени, дължим го на града си, на прекрасното място, което Бог ни е отредил, на предците си, които въпреки всякакви трудности и превратности са го съхранили, за да пребъде. Закъснели сме и нямаме никакво оправдание, всичко зависи от нас. Категорично не става дума само за пари, главното в случая ще е волята и мотивацията – те трябва да се мобилизират с всички сили и средства! "Богатий с парите, учений – с умът" – е казал Вазов и не, не е неуместно да припомним тези заветни думи по настоящия повод, всяко време – със задачите си. Другаде хората разчистват джунгли, облагородяват пустини... нашето бездействие е просто срамно! Началото на прекрасния парк на града ни е поставено през далечната бурна военна 1916 година от родолюбеца генерал Тодоров, той е разширяван и доразвиван чрез доброволния труд на цели поколения, зелените хълмове наоколо са плод на също така доброволно залесяване, всеки по-възрастен санданчанин има заслуга за красотата и привлекателността на централната и парковата част и може да се гордее с това. Нека превърнем в обща кауза на сегашните млади хора облагородяването и разкрасяването на останалата част от града – не просто обикновеното "пролетно почистване за един ден" - /включително по десния бряг на реката, там просто не посмях да отида, но си представям "чудесните" гледки в ромския квартал/.


Последните стари къщи на Сандански (Великден 2012 г.)

© Н. Д.

Последните стари къщи на Сандански (Великден 2012 г.)


Разрових се в интернет... да, няма защо да откриваме топлата вода. Точно такъв проект – "Скритите дворчета", е бил разработен и изпълняван наскоро /предполагам, че всъщност е дългосрочен/ в Германия. С умерено външно финансиране и с труда на гражданите точно такива "забутани ъгълчета" се превръщат в чисти, интересни и уникални места. Най-обикновени хора, нищо революционно и драматично – воля, работа и любов. И още: всички вече сме ходили в гръцкия курорт Кавала например. Освен морето, какво повече има този град от Сандански? Горчива завист ме обзема обаче всеки път, когато го видя, а аз ходя именно по малките улички нагоре – толкова е красиво, такава хармония между специфичен терен, разнообразни по форма и размер частни парцели и сгради... фантастично усещане за единство и част от вечното! Виждали ли сте там такива урви и трънаци – както на някои от моите снимки? Миналата година снимах дворовете и в селцето Ставрос – на високото, в старата част – и никъде нямаше подобни камари от строителни отпадъци, нескопосани бараки, ламарини...


Обгрижено място - бръшлянът и живиет плет са идеални декоратори

© Н. Д.

Обгрижено място - бръшлянът и живиет плет са идеални декоратори


Нека последваме подобни примери – МОЖЕМ! Направете двора си по-красив, спечелете и съмишленици!"


Изпратено до официалните институции – община, училища, читалище, банки, хотели – това писмо не получи отговор. Не се отчаях и продължих напред. Създадох група във фейсбук – КРАСИВ САНДАНСКИ – и пак започнах да пиша, изпратих десетки покани за присъединяване и... тръгна! В момента групата наброява повече от 500 души, все още главното действащо лице в нея съм аз, но както виждам, има представители и на училищата, и на читалището, и на банки, и на хотели. Започнахме да говорим за конкретни неща, Общината, макар и очевидно учудена от масовата гражданска активност, също откликна, местното радио "Гея" ни подкрепи от своя страна. Първата ни акция ще бъде свързана с общонационалната кампания "Да почистим България за един ден", няма много време за организация, затова ще импровизираме, важното е да поставим началото на реализирането на идеята ГРАЖДАНИТЕ – ПОСТОЯННО АКТИВНИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ ЦЯЛОСТНИЯ КРАСИВ ОБЛИК НА САНДАНСКИ.


Място за обгрижване

© Н. Д.

Място за обгрижване


Обръщам се към "Дневник" с молба да популяризира начинанието ни. Аз подходих малко строго към родния си град, наричайки го "единствен с толкова много необгрижени частни дворове и вътрешни публични пространства", но истината е, че подобно е положението в много други български градове... за селата дори ме е страх да проговоря. Улисани в трудното ежедневие, голяма част от хората изобщо не се замислят по въпроса.  
 


Ние нямаме грандиозни планове "веднъж и завинаги", но ето нашите намерения за първата акция, на 20 април:
1/ В подкрепа на инициативата на община Сандански за участие в общонационалната кампания "Да изчистим България за един ден" призоваваме гражданите да се включат масово и активно в почистването на личните дворове и "ничиите" пространства между сградите
2/ Призоваваме към разширяване на инициативата в посока естетизиране на личните дворове и близките публични пространства чрез създаване на малки и лесни за изпълнение художествени композиции от декоративни насаждения – храсти и цветя, камъни, глинени съдове, огради
3/ Призоваваме към освежаване – боядисване с блажна боя – на занемарените външни врати и огради на домовете
4/ Специална централизирана организация няма да се създава – можете да работите сами, на малки или по-големи приятелски групи, в собствения си имот и в близост до него така, че да можете и по-нататък да обгрижвате съответното място и художествена композиция
5/ Ако нямате собствена ограда – направете предвеликденски жест – купете 1–2 кутии боя, подарете на съсед или сами боядисайте където трябва, ако той лично не може да се справи с това
6/ Непосредствено преди акцията на 20 април ще съобщим място и час за евентуална приятелска среща на съидейниците – санданчаните, които обичат града си!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Дори с всичките си кусури, Сандански е един прекрасен град.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Смешно е!!!
  Тези "места за обгрижване" изглеждат като картинки в сравнение с по-централни райони на 70 % от българските градове!

  Справка: Чирпан, Криводол, Вълчидол, Меричлери, Болярово и десетки други!

  Явно от превеждане на свободна практика се губи представа за истинската реалност в държавата!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 892 Весело

  Има три града в света:Сан Франциско, Сан Диего и САн Дански!

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако всички милеехме за родните си места като авторката, България щеше да е цветна градина. Трябва да се научим, че безхаберието и принципа "не е моя работа" убиват.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ...по десния бряг на реката, там просто не посмях да отида, но си представям "чудесните" гледки в ромския квартал... Груба тактическа грешка, уважаема г-жо! Точно при браточките е трябвало да заведете иностранците - да видят що е то мултикултирализъм, интеграция и прочее хубави, но празни думи, както наскоро се убедиха и французите, особено ония в претарашения Лувър

  Онова между другото, но няма какво да се възвеличаваме - и българската работа нерядко е хубава, ама циг... пЪрдон - ромска! За повечето хора и днес "Моят дом/двор е моята крепост" е предлог да го освинят до безобразие, уви... а когато излязат от него, пак така

 6. 6 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Тогава Чирпан да взема пример от Сандански, не обратното! Как ще е смешно, всеки трябва да има правото да му е красиво наоколо. Поздравления на автора!

 7. 7 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#4:"ПАВЛА"]Трябва да се научим, че безхаберието и принципа "не е моя работа" убиват. [/quote]

  Много по-бързо от куршум и много по-сигурно от цианклалий!

  Моралът не е порок!
 8. 8 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#2:"mtmvb"]Тези "места за обгрижване" изглеждат като картинки [/quote]
  Изглеждат много добре дори

 9. 9 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#3] от "SSmart":
  [quote#3:"SSmart"]Има три града в света:Сан Франциско, Сан Диего и САн Дански! [/quote]

  Тц! Рим, Бон и Лом!
  Сериозно: Чудесна идея на автора Н. Д.!
  И за написаното и за стореното!
  Точно от тук се започва....от малкото...а дано....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 10. До коментар [#9] от "drakar65":


  [quote#9:"drakar65"]Тц! Рим, Бон и Лом![/quote]

  Кви са тия села?

  http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/16259_1161127796999_6725700_n.jpg

 11. Навсякъде в държавата България има прекрасни места и кътчета които както казва авторката ги дължим го на града си, на прекрасното място, което Бог ни е отредил, на предците си, които въпреки всякакви трудности и превратности са го съхранили, за да ПРЕБЪДЕ.

  http://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=TaeWgcoiVUZFQM&tbnid=ZBwjYfVKpdwW6M:&ved=0CAgQjRwwAA&url=http%3A%2F%2Fnashitesnimki.drundrun.org%2Fmore2004-2%2Findex.php&ei=keJrUYyeEsjeOerVgfAG&psig=AFQjCNFPU5BTqKzdHrgYmJx9m4NWpcwVaw&ust=1366111249400679

 12. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Явно се изказваш, без да дочиташ статията - последният абзац, преди курсива, именно това казва - че Сандански не е изолиран случай в страната.

  По отношение съпоставката между нас и гърците - мисля си дали проблемът е в една инициатива или поначало във вътрешното усещане за естетика.

  Все пак, идеята на госпожата заслужава адмирации и че въобще повдига въпроса, след като много други не виждат проблем - ако виждаха, въпросът нямаше да съществува.

 13. 14 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Весело


  [quote#11:"Wornoxmaniak"]Кви са тия села? [/quote]
  Там се е зародила световната цивилизация! Бегай да четеш история. Като ги свържеш на картата с молив и пергел, и ако имаш ъгломер, виж кво се получава....

  Я бегам, че ще гледам филм за Балканската война.
  Довечера може да продължим да се заяждаме...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 14. 15 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Аз съм учуден от човек, който живее в България, че реагира по този начин.

  Необичам да казвам "такива сме си и за това живеем така", но не е никаква тайна, че повечето хубави градове имат и една "тъмна страна".

  За това, когато на мен ми идват гости то чужбина, планирам разходките според забележителностите.

  А за оправянето на тези улички.... Ако отидете в който и да е голям световен град има улици и улици. Така че да не надскачеме възможностите си (а и желанието в много случаи).

 15. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2922 Весело

  Някои форумни смешници твърдяха,че подредените и красиви дворове в Гърция са плод на заеми,кражби и др. такива.Гърция е в криза вече 4 години но дворовете са кой от кой по-красиви.Истината е: МАНТАЛИТЕТ И КУЛТУРА !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 17 Профил на natadimovanova
  natadimovanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Нищо не зависи от мен" - абсолютно безперспективна стратегия. Да се сравняваме с по-доброто, а не с по-лошото! Единият от езиците, с които работя, е арабски. Знаете ли коя е любимата дума на масовия арабин - "букра" - демек утре, всичко ще започне от утре, но нали знаем и Бийтълс - "днес" е "утрето" на "вчера"..


 17. 18 Профил на natadimovanova
  natadimovanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мене е изключително просто: Да създадеш нещо хубаво, просто така, за другите.. е истински шанс за душата, наистина ли толкова загрубяхме, не е за вярване..

 18. 19 Профил на natadimovanova
  natadimovanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря - много сме значи Сега руският език не е модерен /това е друга също доста тъжна тема/, но ще цитирам нещо, от моето време "
  С чего начинается Родина?
  С картинки в твоем букваре,
  С хороших и верных товарищей,
  Живущих в соседнем дворе... "
  Да, Родината започва от това, което видиш най-напред всяка сутрин, започвайки с надежда поредния /изпълнен със суета?/ ден.. с твоя двор, твоята уличка.. НИЕ сме за малко, ТЕ - остават... Простете, 50+ все пак! Направете заобикалящата ви среда малко по-красива, достатъчно е!

 19. 20 Профил на natadimovanova
  natadimovanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ми е хубаво, но препращам към страничката на КРАСИВ САНДАНСКИ - там има албум "Грозни дворове" .. частица от тези, които заснех, и на никого не съм влизала в имота, всичко се вижда от улицата

 20. 21 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1146 Весело

  Хм. Както винаги всичко почва от старото "да не се изложим пред чужденците"! Ми те санданчани сами пред себе си като не ги е срам от дворовете им, какво остава да се запритесняват за пред някакви чужденци.

 21. 22 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Срамна работа, ама така е в повечето градове. Българинат си обича ламаринити, сергиите, бараките ... Съчетано с порутената градска среда и безгрижието на общинарите ... резултатът е наяве.

  А Кавала ... навремето е наричан "най-красивия български град"...

 22. 23 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 410 Неутрално

  това си е готина инициатива и става за всеки град

 23. 24 Профил на natadimovanova
  natadimovanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Радвам се, че сме съмишленици.. остава и да станем съдейственици Ако нямате време да влезете във фейсбук- страница КРАСИВ САНДАНСКИ, позволете ми оттук да Ви запозная с досегашните практически резултати от хм, "хубавата иниицатива" - публикацията ми непосредствено след 20-ти април. Ще се радвам, ако следите все пак бъдещото развитие, наистина смятаме /аз и малобройното активно ядро/ да превърнем инициативата в национална, тогава ще е нужна всяка подкрепа/, и така - публикацията за резултатите:
  "Здравейте, приятели - успешен ден на всички! Тази страничка става все по-красива, толкова хубави СНИМКИЧКИ /очарователна думичка /. НО: Тя не е само за популяризиране красивата половина на Сандански и околностите му, а и платформа за действие за преобразуване на грозното лице на града ни в също толкова хубаво. Опитвам се да разбера безусловната ви /на болшинството от вас/ любов към скъпото на сърцата ни място, въплъщение на всичко, което е истинско, вечно, родно... но това не е цялата истина. Сигурно съм отсъствала, когато е правена имунизацията за тази безкритичност, или при раздаването на невидимите розови очила, но не мога и няма да мога да минавам покрай ужасно грозните гледки - дворове и необгрижени публични ъгълчета - с безразличие или с високо вдигната глава, за да не ми развалят настроението... Ето, и аз направих чудесни фотографии отвисоко и отдалеко, но като слезеш долу същото ли е - не мога да ходя постоянно и единствено из парка или по главната улица... Срамни гледки като на сега публикуваните картинки /снимките са направени на 20 и 21 април, тоест след великите ни общонационални усилия/ са навсякъде, буквално на една ръка разстояние от всеки от нас, както и от Общината. Да се примирим ли? Аз казвам: НЕ! Някой проплака тук, че вълшебният град Кавала някога е бил български.. дали не е имал късмет, че съдбата му се е променила.. такъв ли щеше да е сега, при този наш начин на стопанисване?! Миналото си е минало, понастоящем: Кавала има морето, Сандански има планината и парка, значи - 1:1! Хайде да ги надминем, да превърнем ЦЕЛИЯ Сандански в обгрижено и естетически единно селище - възможно е! Нямам време за подробен анализ, но изводът е категоричен: Еднократни кампании за почистване и /единични, макар и силно родолюбиви нициативи като моята тук / нямат шанс да променят нещата. Необходими са други мерки, с определящото участие на властта /местна и централна, има толкова съответни министерства/. Властта няма сама да естетизира частните имоти на гражданите, но може и е длъжна да ги информира, мотивира и контролира в името на поставените цели. Без съмнение ще е необходимо и отделянето на известни средства, респ. пренасочването на част от средствата, предназначени за така или иначе вече добре поддържаната част от града, за приоритетното обгрижване на занемарените градски пространства.
  АЗ ще действам в тази посока, пък - каквото сабя покаже. Както вече писах, консултирах се със специалист и след необходимата подготовка ще предложа някакъв вид подписка или петиция с така формулираната цел. Надявам се да я подкрепите, активно. А дотогава - не чакайте специални акции и покани, мъничко по мъничко естетизирайте пространството около себе си и споделяйте направеното, за да се насърчаваме взаимно. Ето, Ваня С. пише, че зад нейния блок нямало смет дори.. за "сливи" . Прекрасно, но тогава не се ли огледа да поразкрасиш някое ъгълче - със сигурност има такова! Ти и двама - трима приятели, деца. Ако искаш, направи няколко снимки на двора си, сега, и ги пусни тук - може пък да дадем някоя идейка - ще бъде интересно! Същото се отнася и до Катя от Поленица с идеята й за детска площадка - докъде стигнахте, Кате, ще стане ли до Великден? Чакаме да ни зарадваш. Напред и нагоре, приятели - САНДАНСКИ ЗАСЛУЖАВА ВСИЧКИТЕ НИ УСИЛИЯ!! "Различната" снимка е от Кавала - едно тяхно ъгълче в стара уличка.."


 24. 25 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Дайте да поругаем политиците, те са ни виновни за мръсните дворове, и че си хвърляме боклука и фасовете през прозореца, и за небоядисаните огради и фасади.

 25. 26 Профил на natadimovanova
  natadimovanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря за коментара. Ако имате време, влезте в страницата на КРАСИВ САНДАНСКИ и ще видите, че по-голям ентусиаст, оптимист и патриот от мен едва ли ще се намери. Но истината е: Не е това формулата - единичните спонтанни инициативи - за промяна на нещата, необходима е комплексна кампания и организация, мотивация, стимули, организация. Лесно е да вземеш метлата или четката за боядисване, другото обаче е задача и на управляващите. Трябва да знаете, че неповторимият парк на Сандански е създаван наистина с доброволния, всъщност БЕЗВЪЗМЕЗДНИЯ труд на гражданите - някога -, но организация имаше, и то сериозна и дълговременна. Никой не се преумори или пострада по какъвто и да било начин, а резултатът е налице - прекрасен парк. "Дайте да дадем" при нас очевидно не се получава. Останете наш приятел все пак

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK