Архитекти поискаха оставката на Петър Диков след провален конкурс за дизайн на метростанция

Петър Диков

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Петър ДиковАрхитекти поискаха оставката на главния архитект на София Петър Диков заради провален конкурс за дизайн на метростанция 20 от първия лъч при жк "Дружба", както и за всички "неслучили се други конкурси в Столичната община". Искането е на едни от организаторите на състезанието - архитектите Орлин Маналов и Павел Янчев, които в момента не са в България, но тяхното становище беше прочетено на пресконференция, дадена от един от победителите на проваления конкурс.


Хронологията


Историята започва през февруари 2010 г., когато "Софийска седмица на архитектурата" (Sofia Architechture Week) предлага на Столичната община идея за провеждане на архитектурен конкурс за метростанция 20, разказа ръководителят на проекта Боряна Зафирова. След дълги преговори на 15 октомври същата година кметът на столицата Йорданка Фандъкова обявява началото на международен конкурс и насрочва за април 2011 г. оценяването на проектите от жури.
"Фактическото начало обаче беше на 20 септември 2011 г. с обявяването на обществената поръчка", каза Зафирова и добави, че на 19 декември приключва двудневното оценяване от жури на проектите. Получени са общо 130 проекта от участници от 22 държави. Излъчени са двама финалисти с уговорката да бъдат доработени проектите им и оценявани на ново до два месеца.


Междувременно през февруари 2012 г. е обявена обществената поръчка за изпълнение на разширението на първия метродиаметър до летището - станциите от 19 до 23. През март двата спечелили екипа - на българина арх. Александър Шинолов и на арх. Виктор Хименес от Велокобритания. Едва в края на годината обаче отново двата проекта се оценяват. На арх. Шинолов на станция 20, а арх. Хименез е посочен като по-подходящ за станция 17.


На 21 декември 2012 г. след среща на победителя с Петър Диков, директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, собственика на "Станилов" ЕООД - фирмата подизпълнител и други експерти е поет ангажимент идейният проект да намери практическа реализация. На 14 януари тази година "Станилов" изпраща оферта до Шинолов като предпоставка за сключване на договор, но той и така и не е подписан и до момента.


Според Зафирова в края на януари се е провела нова среща, на която се разбира, че вече се разработва нов проект, в който спечелилата конкурса идея вече не се вписва.


Отговорът


"Причината, че са възникнали технически промени", посочи арх. Бойка Къдрева, директор направление "Архитектура и градоустройство" в управляваната от Петър Диков структура. Тя беше упълномощена да говори от негово име, защото той имал неотложни ангажименти по време на пресконференцията. Техническите проблеми били по-различно разположени тръби на "Топлофикация", каквито не били посочени в условията на конкурса. Така на практика неговият проект бил неприложим. Къдрева каза още, че доколкото знае, Шинолов е получил предложение от "Станилов", което е отказал.


Адвокатът на победителя Свилен Овчаров отрече и каза, че на клиента му е бил отказан договор от фирмата подизпълнител, която според своята поръчка вече работила с друг архитект и неговия проект. Според Овчаров обаче в момента всъщност се изпълнява трети вариант. На пресконференцията не стана известно защо общината не е знаела предварително за местонахождението на топлопровода.


Къдрева отказа да коментира дали това е истина, защото поръчките са обявени от "Метрополитен" - общинското дружество, което се занимава със строителството на подземната железница в София. "Дневник" не успя да се свърже с директора му инж. Стоян Братоев по телефона.


Къдрева каза, че преговорите между страните продължават и се надява на положителна развръзка. Директорът на платформата за културни събития "Едно" Асен Асенов се закани, че подаде сигнал във всички европейски институции, след като у нас никой не обръща внимание на случая. На пресконференцията беше представена цялата кореспонденция със структурите на Столичната община, които си прехвърлят отговорността.


Оставката ми може да бъде поиска от кмета на София. Мисля, че колегите ми нямат основания за това, каза по-късно Диков пред БНТ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK