План предвижда планетариум, нов стадион и ремонтирани паркове в София до 2020 г.

Жители на "Дружба" и Цариградски комплекс сами се свързаха със станцията на метрото при Интер експо център, след като общината не предвиди, че те биха искали да пътуват с подземната железница. С новия интегрирания план местната управа вече нямало да работи на парче<br />

© Юлия Лазарова

Жители на "Дружба" и Цариградски комплекс сами се свързаха със станцията на метрото при Интер експо център, след като общината не предвиди, че те биха искали да пътуват с подземната железница. С новия интегрирания план местната управа вече нямало да работи на парчеСанирани сгради, нов национален стадион, планетариум, бизнес инкубатор, ремонтирани паркове и улици, подменени тротоари, още метростанции... Ето така изглежда София, но в проекта за "Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София", в който ще бъдат заложени всички проекти на Столичната община от 2014 до 2020 г. Тази седмица документът се разглежда в комисиите на общинския съвет.


Местната управа очаква общо над 4.54 млрд. лева инвестиции от 2014 до 2020 г. от европейски проекти, държавата, частни средства, както и от други програми и донори. Целта на плана е да не се работи на парче, а да има обща визия при реализацията на отделните проекти на общината за обновяване на градската среда. Тепърва проектите ще бъдат одобрявани от Брюксел или държавата.


Ще бъдат подменяни и тротоарни плочки

© Анелия Николова

Ще бъдат подменяни и тротоарни плочки


Стадиони, музеи, метро
Интегрираният план разделя столицата на три зони - център, с преобладаващ социален характер и с потенциал за икономическо развитие (виж карето). Всяка от тях включва няколко подзони, в които са заложени вече готови проекти или такива, за които ще се търси инвеститор. Общо са 420, но според ръководителя на разработчиците на плана проф. д-р арх. Веселина Троева от обединение "София XXI" ДЗЗД в годините ще могат да се добавят други проекти. Само обхватът на зоните не може да се променя до 2024 г.


Сред вече предвидените проекти е третият метродиаметър за 1.3 млрд. лева, който е един от най-големите инфраструктурни обекти за София през следващите години.


Заложено е и изграждането на "София тех парк" в жк "Изток" върху бивш военен терен около 4-ти километър. Стойността на проекта е 102.7 млн. лева. Пак в този район се предвижда и построяването на нов национален стадион за 73.5 млн. лева с публично-частно партньорство.


В научния комплекс на Българската академия на науките (БАН) на 4-ти километър ще бъдат обновени настилките, тротоарите, пешеходните алеи, ще се подменят топлопроводът, уличното осветление и ще бъде поставен водопровод. Общата стойност на проекта е 7.6 млн. лева по Оперативна програма "Региони в растеж", която най-вероятно ще е наследникът на "Регионално развитие". За сградите в комплекса се предвижда топлоизолация и внедряване на ВЕИ технологии за 32.4 млн. лева пак по европрограмата.


За 2.5 млн. лева се предвижда изграждането на високотехнологичен бизнес инкубатор "БАН - Слатина", както и научен музей за деца с учебна холографска галерия за 31.1 млн. лева по "Джесика" (Jessica). С европроект ще се създаде възстановка на ранно неолитно жилище от 6000 - 5500 г. пр. Хр. за 1 млн. лева по европрограма. За 16 млн. лева се планира построяването на подземен паркинг на "Арена Армеец" и оформяне на зона за спорт за 16.2 млн. лева с пари по "Джесика" и "Региони в растеж".


В научен комплекс 2 на БАН се предлага изграждането на астрономически комплекс с обсерватория и планетариум с проект по "Джесика" за 8.4 млн. лева.


През 2012 г. Столичната община откри две нови станции от първия метродиаметър. Изходът на едната от тях - "Младост 3", беше на кална поляна. Хората трябваше да се придвижват по асфалтови пътечки, построени в последния момент, до станцията<br />

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

През 2012 г. Столичната община откри две нови станции от първия метродиаметър. Изходът на едната от тях - "Младост 3", беше на кална поляна. Хората трябваше да се придвижват по асфалтови пътечки, построени в последния момент, до станцията


Пълна промяна и в центъра


За централната градска част преобладават проектите за обновяване на пътните настилки и тротоарните плочки. Заложен е ремонт на градините "Майчин дом" и "Алжир" за 1.3 млн. лева, както и вече познатите проекти за изграждането на кръстовището на две нива на Лъвов мост по заем от Европейската инвестиционна банка за 19 млн. лева и ремонтът на Женския пазар на два етапа за общо 16.3 млн. лева по "Джесика".


Предвижда се подземен паркинг под ул. "Александър Стамболийски" за 890 паркоместа с публично-частно партньорство и "Джесика". С 85.6 млн. лева от републиканския бюджет сградата на ЦУМ трябва да се преобрази в Исторически музей и музей "Стара София", които трябва да са обвързани по функции с Централната баня, на която вече се прави ремонт и се преобразува в музей.


Предвижда се обновяване на Княжеската градина, парк "Владимир Заимов" и на пространството около храм-паметник "Св. Александър Невски" за общо над 10 млн. лева по европроекти.


Общината ще прави и голям ремонт на цялата Борисовата градина - подмяна на водопроводи, ново осветление, изграждане на спортен комплекс. Общата сума на всички проекти е за близо 58 млн. лева, като част от ремонтите вече бяха извършени. Подобен ремонт е заложен и за Южния парк.


В зоната с преобладаващ социален характер са предвидени приоритетно проекти за енергийна ефективност на публични сгради и ремонти на улици. След решение на проблема със собствеността на сградата на "Захарна фабрика" тя ще бъде превърната в паметник на културата. Нужните пари са около 25 млн. лв.


В жк "Факултета" ще се изгради канализационен колектор, а виетнамските общежития ще станат социален инте­грационен център, който да има широки социокултурни функции. В плана са предвидени построяването на частни жилища в "Модерно предградие" за над 361 млн. лева от частен инвеститор.


Арх. Веселина Троева, ръководител на разработчиците на проекта, и главният архитект на София Петър Диков

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Арх. Веселина Троева, ръководител на разработчиците на проекта, и главният архитект на София Петър Диков


Финансиране


В предварителния бюджет най-голям дял очаквано имат европейските програми - над 2.4 млрд. лева. Следват парите от републиканския и местния бюджет за съфинансиране на проектите - съответно 585 и 562 млн. лева. Общината ще търси частни инвестиции в размер на 557 млн. лева, а по "Джесика" се надява да получи почти 275 млн. лева. Останалата част се очаква от други донори.


За проектите с общоградско значение бюджетът е 1.7 млрд. лева, от които по-голямата част са предвидени за изграждането на третия метродиаметър. Средствата за зоната с потенциал за икономическо развитие са 780 млн. лева, за тази със социален характер - 1.2 млрд. лева, и за центъра - 866 млн. лева.


С приемането на интегрирания проект ще бъде създадено и специално звено към Столичната община, което ще координира всички проекти.


"Трябва да се избегне лобирането за един или друг проект, за личности или други фигури, за сдружения със стопанска цел", каза общинският съветник от "Синята коалиция" Владимир Кисьов (СДС) на обсъждането на плана във финансова комисия тази седмица. Според него иначе проектът е разработен добре и изрази задоволство от резултата.


Главният архитект Петър Диков предупреди съветниците, че планът трябва да се приеме до няколко месеца, за да може работата да продължи и да не се губи първата година от новия програмен период за европейските програми. Той каза, че в бюджетите за следващите години трябва да се залагат достатъчно пари за отчуждаване, защото при много от проектите това е неизбежна част.


Планът за интегрирано развитие на града ще бъде разглеждан още няколко пъти в комисиите на общината.
 


Зони за въздействие
В документа са определени три зони за въздействие. В първата, която е с преобладаващ социален характер, са включени североизточните квартали "Хаджи Димитър", "Сухата река", "Васил Левски", "Левски В", "Левски Г" и "Христо Ботев", северозападните - "Обеля", "Връбница", "Надежда", "Свобода", "Лев Толстой", "Триъгълника" и "Модерно предградие", както и западните - "Красна поляна", "Разсадника", "Западен парк", "Илинден", "Гевгелийски", "Света Троица", "Фондови жилища", "Захарна фабрика" и "Факултета". В зоната за въздействие с потенциал за икономическо развитие са източните - "Искър", "Слатина", "Къро", "4-ти км" и "7-ми - 11-ти км", както и северните - "Илиянци", "Военна рампа" и "Задгаров район". Определена за въздействие с публични функции с висока обществена значимост е централната градска част заедно с Южния парк и Борисовата градина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  малко ме притесняват спортните комплекси в градинки и паркове, зелените площи и без това не са много, никой не прави нови и затова всяко застрояване във вече съществуващите трябва да се ограничи. спортни комплекси могат да се изградят и на други места, ако са закрити няма голямо значение. а нов национален стадион определено е изхвърляне, сега има поне 4-5, които стоят празни през 99% от времето и дори тези на левски и цска са на ръба. милано и рим имат по един голям стадион за два изключително популярни отбора, а в софия има 7, на които общо да ходят 5000 души на седмица

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Стадиони има достатъчно. Сега трябват и футболисти.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  не виждам стадиона на тигрите ! иначе се надяват да усвояват още милиарди

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Не видях нищо за детски градини.

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 851 Любопитно

  Стадион или спортен комплекс?

 6. 6 Профил на If
  If
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#1] от "fpyyh":


  [quote#1:"fpyyh"]малко ме притесняват спортните комплекси в градинки и паркове, зелените площи и без това не са много, никой не прави нови и затова всяко застрояване във вече съществуващите трябва да се ограничи. спортни комплекси могат да се изградят и на други места,[/quote]
  Ами хайде на протести ... като Гези! После исканията ни да са да спрат прокуроските своеволия, реформа на съдебната система, касиране на изборите, закриване на втория мост на Дунава, за разрешаване на пушенето, да се спрат медиите на олигарсите, за повече демокрация ...

 7. 7 Профил на If
  If
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#6:"If"] прокуроските [/quote]
  прокурорските

 8. 8 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Санирани сгради, нов национален стадион, планетариум, бизнес инкубатор, ремонтирани паркове и улици, подменени тротоари, още метростанции... [/quote]

  Ей, стига глупости, София няма пари да оправи улиците, колите ни станаха на таралясници, има улици които са абсолютно непроходими, други по никакъв стандарт не можеш да ги определиш като асфалтирани. Столицата ни прилича на град от третия свят с грозните панели и дупчищата по улиците си, на град нейде из Сахел.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 9. 9 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Санирани сгради, нов национален стадион, планетариум, бизнес инкубатор, ремонтирани паркове и улици, подменени тротоари, още метростанции... [/quote]

  Стадион Васил Левски е напълно достатъчен, музеи също има достатъчно - какво толкова има да се слага в тях. Сегашните музеи са зле поддържани, хората които работят в тях са зле платени и са на дъното на социалната стълба - още бедняци ли искате да произвеждате. Айде планетариум иди-дойди - за учениците.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 10. 10 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "Санирани сгради, нов национален стадион, планетариум, бизнес инкубатор, ремонтирани паркове и улици, подменени тротоари, още метростанции... - цитат на коментар #0 от “статията”

  Бизнес инкубатори има купища - напълнете построените офиси, пък после стройте други. И въобще това си е работа на бизнеса.
  Накратко, това е новата програма за препиране на обществени средства на общината. Поне да перяха с полезни неща, а не с грандомански простотии.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Велоалеи трябва да се правят приоритетно

  седеньето го зголемува задникот
 12. 12 Профил на If
  If
  Рейтинг: 426 Весело

  Искам РЕФЕРЕНДУМ за тези проекти!

 13. 13 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  2020-2050 София ще стане като Франкфурт :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 14. 14 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  част от проектите са ненужни или по скоро не от първа необходимост. ИСКАМЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА!!!

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1058 Любопитно

  ....ремонт на цялата Борисовата градина - подмяна на водопроводи, ново осветление,...
  ---------

  Новото осветление нали го правиха миналата година?
  http://www.focus-news.net/?id=n1725475
  Само пари ни дай да трошим....

 16. 16 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Кога, кога, кога, кога кога ??? Слушаме ги тия обещания от 20 години.

 17. 17 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Весело

  След Фандъкова, Петър Диков е най-корумпирания некадърник. Нали се сещате, че тоя план е поръчан от няколко олигарси и хората, са яко прецакани.

  Не е лошо, че са корумпирани - нищо ново, лошото е, че са супер некадърни и даскалката и архитектът...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Весело

  В научния комплекс на Българската академия на науките (БАН) на 4-ти километър ...
  ............
  Даа, знаех си аз...
  Как не са се сетили да включат и космодрум в плана! По "Джесика" (Jessica) щяха да изджаскат още някой и друг милиард, хем "Роскосмос" няма да стоят със скръстени ръце пред копираната от САЩ електроника.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кога ще прочетем статия с подобни проекти за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Добрич, Шумен и други градове в Северна България ?
  До кога ще се лансират идеи и нови проекти само в София.
  Какво ще правим с останалата територия на България и по конкретно с цяла Северна България ?!
  Пропастта в стандарта и начина на живот на хората живеещи в София и в Северна България, е все по голяма с всяка изминала година.
  Предвид това, трудно ми е да приема че България е унитарна държава, независимо от общия език който говорим.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 20. 20 Профил на _franprix_
  _franprix_
  Рейтинг: 374 Любопитно

  И една Айфелова кула ще вдигнат, да има Лувъра с кого да си упражнява френския...

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Столичната община откри две нови станции от първия метродиаметър. Изходът на едната от тях - "Младост 3", беше на кална поляна.
  ______________
  Всеки мутроолигарх или чуждестранен инвеститор е привилегирован да му пуснат метро до неговия двор наивно е да мислите ,че станциите на метрото трябва да са там където са жилищата на хората!
  „Метростанция Интер Експо Център е блестящ пример как в близките квартали живеят 200 000 души но с парите на данъкоплатците се строи за инвеститорите....


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А за останалата част на България нещо най-сетне предвижда ли се или ще останем само една столица и пустош?

 23. 23 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Дали не дойде време и Диков да го направим Кмет?Много е заслужил

 24. 24 Профил на tuj_to
  tuj_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "За 16 млн. лева се планира построяването на подземен паркинг на "Арена Армеец"".....

  Ей, нали оня Тиквар отряза подземния паркинг, като се строеше залата, само за да рапортува, че е спестил 10 млн. "от строежа на Станишев"...
  Сега ще го правим отново за 16 ли??? Ей, така е, като си избереш тъпи и прости тикви за управници - само глупости могат да натворят......умните и уж крадливи са значително по-добри!

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#16] от "uchuden.":Това е отклоняване на вниманието от всекидневните кражби и превръщане на София в едно голямо гето. А софиянци спят непробуден сън и все повече затъват в мръсотия.

 26. 26 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Задължително да се запазят порутените сгради в центъра на столицата, като по този начин ще се превърне в мека на световната киноиндустрия-ще се снимат филми за войната.

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Стига с тоя нов стадион бе!

 28. 28 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Споменават само един подземен паркинг! Каквото и да правите в центъра, паркирането е най-големия проблем и това ще ви изпотроши новите плочки и ще ви загрози скъпичките красоти, които планирате.

 29. 29 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Планетариума, господа, планетариума, на него обърнете внимание! Такова нещо съм виждала веднъж в Смолян, бях на 10 и ме вдъхнови много. Ще вдъхнови и още много деца, вярвам в това

 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Я може да доживеем да видим планетариум в София. София е може би единствената столица в ЕС, която няма.

  От години, след закриването на народните обсерватории в София, малка група ентусиасти сме се борили да се направи планетариум, но отзивчивост нулева, най-вече от общинарите.

  Хубаво е да се мисли малко и за духовното, а не само за бирата пред телевизора.

 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#24] от "tuj_to":Тиквата отряза не само паркинга, ами скопиха и самата зала.
  Докато софиянци не махнат гробарите от управлението на София ще е така. Ще има красиви планове за бъдещото, а реалностите ще стават все по-тъжни. Големи улици с големи дупки, ликвидиране на паркове, сгради на самото платно и т.н.

 32. 32 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#28:"Мoni56"]Споменават само един подземен паркинг! [/quote]

  И пет да направят, пак ще стоят празни. Пример - паркинга на Д. Баучер. Я влизат дневно 100 коли, я не. Защото се плаща по 50 ст. на час, а българинът просто не желае да плаща и толкова. Подземен паркинг е скъпо съоръжение и не може да се изплати с такива цени. Значи общината и в момента финансира тази инвестиция с парите на 99.99% от софиянци, които НЕ паркират там. С това искам да кажа, че само с влагане на пари не става - трябва и промяна на чипа.

 33. 33 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "gdobranov":

  В София все пак живеят 30% от населението на страната. Колкото до другата част на България, там думата имат местните кметове. Познавам един такъв, който не се интересува от европейските програми, защото контрола там е свиреп и почти няма какво да се открадне. Съвсем друго е държавата да ти даде пари и с един прост търг да внедриш твоята фирма. Отделно дето нямат подготвени хора да напишат един проект и да го защитят пред европейските институции.

 34. 34 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 426 Весело

  Гледам само недоволни и мрънкащи коментари. Това явно означава, че сегашното състояние на улиците, кварталите, парковете и градския транспорт ви харесва и не считате, че е нужна промяна, така ли?

  Never underestimate the predictability of stupidity
 35. 35 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На план - много добре. Но както е казал Апостола - "Дела трябват, а не думи"

 36. 36 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Оставам с впечатлението, че им даваме твърде много пари и тези се чудят как да ги гушнат! Щом имат работно време за мечти.

 37. 37 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Гневно
 38. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Това при положение,че ГЕРБ са на власт и продължават да плячкосват всички фондове.

 39. 39 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Планираните неща са смесица от абсолютно наложителни / санирането във всичките му форми, метрото, инфраструктурата/, безспорно необходими / планетариума, парковете/ и напълно неприемливи проекти - технопарка и новия стадион!
  Да строим нов "национален" стадион, който ще се използва 4-5 пъти в годината, а поддръжката му ще струва милиони? Пълно малоумие, който не вярва - да иде да види паметника-нелепица "Стад дьо Франс"! Вместо това държавата би постъпила много по-разумно, ако построи два нови модерни общински стадиона - един с капацитет около 40-45 000, който да се ползва съвместно от грандовете "Левски" и ЦСКА + мачовете на националния отбор, и втори, по-малък, за нуждите на "Славия" и "Локомотив". За да няма разправии - да са на нови и людими места, например единият на мястото на сегашния комплекс до Зона Б, а другият - на мястото на стадион Раковски. Сегашните стадиони на дружествата могат да се трансформират в тренировъчни бази и зони за масов спорт, теренът на "Българска армия" е идеален за разполагане на модерен тенис-комплекс, например!
  Идеята за технопарка е просто невероятно пилеене на обществени средства!
  И още нещо, което е задължително - ако улици, тротоари и цялата останала инфраструктура ще се санира със сегашното качество / тротоарните плочки се разпадат за 3-4 зими, дупки по асфалта се оформят пак за толкова!/ - упражнението за ншколко милиарда ще е близко до безсмислието! Незабавно трябва да се въведе изключително строга система за контрол на качеството на публичното строителство. Поръчките ще са огромни и много сладки за фирмите производители на строителни материали и изпълнителите, но тези бонбонки трябва да се раздават срещу пълните гаранции за качество. с поне десетгодишен гаранционен срок. И който веднъж сгафи с качеството - никога повече обществена поръчка!

  Не съм магаре;-)
 40. 40 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 493 Неутрално
 41. 41 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "aleko":

  Айде кажи ми град в България с толкова инвестиции на глава на населението финансирани от националния бюджет. Хайде кажи ми община в България с бюджет на глава население, приближаващ се до бюджета на София. Строим зали, уж спестяваме някакви пари, а после даваме още толкова от горе за да си оправим поразиите. Ще правим монументи, музеи, обсерватории и един куп проекти, които са много хубави неща, но при положение, че голяма част от София все още няма канализация, проходими улици и въобще нормална инфраструктура, незнам колко е трябва да се радваме - хубав център (без паркоместа) и отстрани само гета....С толкова пари си представям, колко пътища, пречиствателни станции, заводи за рециклиране и разпадащи се археологически чудеса могат да се оправят в страната и в София...и нищо за пречиствателна станция на отпадната вода в София....

 42. 42 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Кога общината ще започне да оправя малките улички и паркове между блоковете? Всички тези идеи са чудесно нещо, но преди да започнем нещо ново е добре да поправим старото. Има квартали в които тротоарите напълно липсват, улици, които са като лунен пейзаж и т.н.

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 43. 43 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Относно парковете-добре би било да не ги облицоват с керамични шарении като входа към Южния (и стъргалото на Витошка), а да наблегнат на поддържането им.

  Тротоарите...не споменавамИли да се правят по стандарт на натоварени улици (тогава плочките поне няма да се трошат и хлътват от паркираните коли), или да почнат да прилагат яко съществуващите закони/правила срещу паркиране по тротоарите.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#34] от "Crux":

  Считам, че е нужна промяна в положителна посока, щото показаната промяна е в отрицателна. Или дай да променяме ей така просто?

  Диков когато и да го махнат от този пост все ще е късно. Предложенията са безумни, дано Диков се махне.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#41:"hinhril"]Айде кажи ми град в България с толкова инвестиции на глава на населението финансирани от националния бюджет. Хайде кажи ми община в България с бюджет на глава население, приближаващ се до бюджета на София.[/quote]

  Грешиш генерално: София е градът, който генерира най-много данъчни приходи и в абсолютна стойност, и на глава от населението. Ако столицата ползваше на 100% данъчните си постъпления, столичният бюджет щеше да е около два пъти по-голям от сегашния. Истината е, че с парите от данъците, платени в София, се финансират бюджетите на слабите общини с недостатъчно данъчни постъпления!
  Запиши си го някъде, за не дрънкаш глупости на висок глас!

  Не съм магаре;-)
 46. 46 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#44:"Тони!"]Предложенията са безумни, дано Диков се махне.[/quote]

  Не всички предложения са безумни, но това няма как да се схване от титаните на мисълта...

  Не съм магаре;-)
 47. 47 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Та да обощим коментарите.
  И аз незнам как е ,ама не е така.
  Много хубаво не е на хубаво.

 48. 48 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#41:"hinhril"]финансирани от националния бюджет[/quote]
  Една справка дори от медиите ще ти докаже, че не са толкова много дейностите, финансирани от директно от общински пари. Отделно дето София е най-големият град, съответно и най-богатият. Но и дава най-висок процент от парите си за "социални дейности", разбирай храненето на мангустите. И още. Пречиствателната станция в Созопол например се строи с пари на ЕС, както и завода за боклук в София. И все пак имам искания от теб пример - Бургас. Поинтересувай се за бюджета на Бургас.

 49. 49 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#43:"Мойше. Толкоз!"]плочките поне няма да се трошат[/quote]
  Бе мисля си, че няма как да отучиш българина да не паркира на тротоара, затова като че ли е по-добре да ги асфалтират - хем по-равно, няма да хлътва и да пръска вода, хем ще имат приличен вид по-дълго време. Във Виена и не само там повечето тротоари са асфалтирани. Не защото се паркира на тях де...

 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#46] от "Марко":

  Наистина ли? С удоволствие ще изчакам да ми покажеш небезумните. Няма да ти е трудно, твърде малко са.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#47:"deepblue"]И аз незнам как е ,ама не е така.[/quote]

  Има такъв момент...

 52. 52 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#50:"Тони!"]С удоволствие ще изчакам да ми покажеш небезумните. Няма да ти е трудно, твърде малко са. [/quote]
  Оппппааааа - веднъж " предложенияТА / всички/ са безумни", малко по-късно "твърде малко са / разумните предложения/"....
  Титанично претворяване на "всички" в "малко"!
  Поради кото се и смеем снизходително на този тип титаничност

  Не съм магаре;-)
 53. 53 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#49:"aleko"]Бе мисля си, че няма как да отучиш българина да не паркира на тротоар[/quote]

  Можеш да се запознаеш как са отучили западняците да не паркират там - повечето тротоари на запад са здраво защитени с колчета. А тарикатите, които все пак се прошмулват на тротоарите, се удрят с такива глоби, че незабавно губят навиците си!

  Не съм магаре;-)
 54. 54 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#49:"aleko"]Бе мисля си, че няма как да отучиш българина да не паркира на тротоара,[/quote]
  Има, имаСо кротце, со благо, и со много кютек където го боли (по джоба). Но трябва и да има алтернатива на това паркиране-паркинги + уреден обществен транспорт. Не е задължително всеки сульо и пульо да пътува с аХтономила си от жилището в периферен квартал и да го паркира 8-9 часа до местоработата си. Работи в белите страни, ще проработи и тук.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 55. 55 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ian Smith":

  Само искам да те поправя - София ИМА пари за поправка на улици. Това, че не се използват както трябва или се крадат по най-безобразен начин е друга работа. Абсолютно съм съгласен с теб, че приоритет трябва да са улиците и тротоарите, които особено в кварталите, са под всякаква критика.
  Не разбирам защо СО не говори за това, както и за чистота, която продължава да е голям проблем.
  Само със садене на цветя не става, макар че одобрявам идеята.
  Фандъкова не е решила основни въпроси - осветление, настилки, чистота, кучета, детски градини и болници.

 56. 56 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#53:"Марко"]А тарикатите, които все пак се прошмулват на тротоарите, се удрят с такива глоби, че незабавно губят навиците си! [/quote]
  Точно това имах предвид в коментар 54. Добави и дигането/осандаляването на колата (загуба на още 1/2 до 1 час докато я освободиш)-МНОГО БЪРЗО си променяш навиците за паркиране
  До коментар [#53] от "Марко":

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 57. 57 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#30] от "olimpipanov":
  Абсолютно съгласен. Планетариумите са страхотни места, където човек може хем да се отпусне, хем да научи нещо - притежават една такава успокоителна и магична атмосфера. Особено с подходящата програма планетариумът може да се превърне в приказка за малки и големи.

 58. 58 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  Проекти, проекти... Само космодрум ми се губи, но сигурно ще помислят и за това...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 59. 59 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]

  Стадиони има достатъчно. Сега трябват и футболисти. [/quote]
  От двете има достатъчно. Бях чувал нещо за 60 000 футболиста в страната. Трябват по-скоро хора, участващи в икономическия й живот.

 60. 60 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Мисля че Троева се излага като сяда на една маса с Диков.... имах по-високо мнение за нея!

  БСП и ДПС вън от политиката
 61. 61 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 603 Неутрално

  "План предвижда планетариум, нов стадион и ремонтирани паркове в София"

  А също и съсипване на конната база в парка, за да може Бербатов да си направи школа по футбол там.

  Жизнь или Life - избор има.
 62. 62 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2792 Весело

  Като чета коментарите, ми се струва, че ако трябва да се увековечи някакъв символ на България, това трябва да бъде паметникът на вечно плюещия и лаещия срещу всичко и срещу всички. Как ще го изтипосат е работа на авторите, но той трябва да има задължителен атрибут-ореол около главата. Плюещият не се възприема без него!

 63. 63 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#60] от "BIKER":

  Е па тя не беше ли също с досие от ДС? Какво учудващо има...

  Жизнь или Life - избор има.
 64. 64 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Изливат се купища пари в "изнасилени" проекти...

 65. 65 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#55:"SSS"]Не разбирам защо СО не говори за това, както и за чистота, която продължава да е голям проблем. [/quote]
  В Истанбул видях къде е извора на ориенталщината ни. Как излизат от магазина, смачкват боклука и го хвърлят пред хората директно на улицата. Но не за това ще говоря, а за техните КОФИ. Те представляват големи казани в земята, а над нея има относително малко тяло, което се отваря на принципа на кофите с педал. Веднъж попаднал вътре - боклука остава вътре. Няма вятър, кучета, котки, клошари, които да го изкарат навън. Не заемат място на пътното платно и не пречат на тротоара, не смърди. ИДЕАЛНО РЕШЕНИЕ!

 66. 66 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 589 Весело

  Аууу възмутително! Цялата се разтреперих!!!

 67. 67 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#53:"Марко"] здраво защитени с колчета. [/quote]

  Тц, били са. Такава грозотия като наджвъчкани колчета през метър почти никъде няма да видиш освен в крайните квартали може би, но не и в центровете или поне не е масово.

 68. 68 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като облагородяват София да вземат да разкарат групичките дето вечер пушат трева пред театъра Иван Вазов - колкото пъти съм минавал оттам след 21:00 все отнякъде намирисва.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 69. 69 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#45] от "Марко":

  Само че пропускаш един съществен момент - почти всички големи предприятия са регистрирани в София и си плащат данъците там. Примерно за мен е необяснимо защо Нефтохим трябва да си плаща данъците в София, но е факт.

  А мрънкащите, не се притеснявайте, в следващите 4 години, София ще е на едно от последните места по усвояване на евросредства и държавна пара няма да се излива щедро за съфинансиране и финансиране на околовръстни, зали и метро. Преди да си отворите устата искам да кажа че това е правилно - за да разберат герберастите защо сега са в опозиция.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 70. 70 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#54:"Мойше. Толкоз!"]со много кютек [/quote]
  Това да, ама както се вижда изпълнението на дадена задача у нас винаги е проблем. Тези, които трябва да глобяват, ги няма никакви. В Рим при 4-5 вида полиции има едни други каки, които ходят по улиците и само лепят глобите . Не дигат колите, не се разправят с никого, но явно си имат райони и ги обикалят по цял ден. Тука нямали пари за още щатни бройки. Тогава могат да назначат безработни на процент.Предполагам обаче, че някой не иска да има ред в хаоса.

 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#52] от "Марко":

  Вместо да се смееш, да беше показал едно, щеше да защитиш чудесно мнението си. Така си просто смешен.
  А това със запада и колчетата говори, че под на запад разбираш Люлин.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дон Кихот":

  Според герберастията, когато някой ежедневно ти съсипва града, превръщайки го в гето, ние всички трябва да сияем от щастие.
  Мрънкат тези, които имат какво да губят. Случайниците, които не могат да излезнат от личната си духовна кочина не губят нищо от гетовизирането на града ни, и не мрънкат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Пълненето на гушките на приятелчетата продължава с пълна сила.
  Прибирането на комисионните - също.
  Партийната каса пращи и сме готови за следващите избори.
  ЗАЩОТО СОФИЯНЦИ ВСЕ ОЩЕ СИ ТРАЯТ И ТЪРПЯТ ТАЯ АЛЧНА, НЕКАДЪРНА И КРАДЛИВА БАНДА ДА ГИ "УПРАВЛЯВА".
  ДОКОГА БЕ, УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ?

 74. 74 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#67:"aleko"]Тц, били са. Такава грозотия като наджвъчкани колчета през метър почти никъде няма да видиш освен в крайните квартали може би, но не и в центровете или поне не е масово. [/quote]
  В Париж забелязах, че е масово. Имат и подвижни метални оградки, когато колчетата не са достатъчни. Но тук имаме от тези...човешките скакалци, където...металните решения, не са решения

 75. 75 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#71:"Тони!"]Вместо да се смееш, да беше показал едно, щеше да защитиш чудесно мнението си[/quote]


  Няма нужда нищо да "показвам", г-н Смехурко доброволно и по най-комичен начин се е самоопровергал

  Не съм магаре;-)
 76. 76 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Моментът е удобен да бъде припомнено на чиновниците в общината, че все още около 25 % от населението на "европейската" столица няма канализация! За състоянието на кварталните улици са изписани тонове мастило. Да добавим: каруци по улиците, липса на каквато и да е градоустройствена мисъл, мръсотия ..... А те тръгнали бизнес инкубатор да правят! Ало, общината, свършете си работата, а бизнеса го оставете на бизнесмените!

 77. 77 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#67:"aleko"]Тц, били са. Такава грозотия като наджвъчкани колчета през метър почти никъде няма да видиш освен в крайните квартали може би[/quote]
  Определено не си стъпвал във Франция, където колчетата / барабар с различните видове ограждения/ са национална реликва. В Италия, Германия и други страни от ЕС нещата са малко по-различни, но и там местата, които предизвикват нестихващо желание за паркиране / определени тротоари, подходи към обществени сгради и паркове/ са защитени с колчета/. Това, заедно с безкомпромисната пътна полиция, дава ефект!

  Не съм магаре;-)
 78. 78 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 702 Весело

  [quote#58:"ПАВЛА - సటోరి"]Само космодрум ми се губи,[/quote]
  а не само, преди това писта за формула 1, няколко небостъргача, и разбира се метро до черни връх!

 79. 79 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Стадион за какво?
  Решили са да строят нещо само с идеята да се строи. Отдавна отмина времето на универсалните стадиони. Сега се строят стадиони за определен вид спорт.

 80. 80 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Местната управа очаква общо над 4.54 млрд. лева инвестиции от 2014 до 2020 г. от европейски проекти"
  Явно този който е писал статията няма представа какво означава думата "инвестиция". Тези пари не са инвестиция а помощ.

 81. 81 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 450 Весело

  Аз залагам на зоната за икономическо развитие "Къро"
  Че го разкопат, че го сбутат, па он че се развие убаво

 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#75] от "Марко":

  Фалит на аргументите? Сефте... И аз на твое място бих избягал от конкретиката...

  Проектите на Диков до един са източване на общински средства и пренасочването им към определени фирми. Черепа и Главболгарстрой стискат палци.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#69:"Свинчуга"]Примено за мен е необяснимо защо Нефтохим трябва да си плаща данъците в София, но е факт.[/quote]


  Правиш ли разлика между "Лукойл България" / със седалище в София/ и "Лукойл Нефтохим Бургас"?
  Според мен изпитваш известни затруднения...

  Не съм магаре;-)
 84. 84 Профил на megaschwul_nwo
  megaschwul_nwo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поредната погрешна алокация на некви капитали - част от тях взети на заем създаден от нищото с цел по-голяма зависимост. Само 20% от това, което ще правят е нужно (скромните неща с тротоарите например). А за това не ни трябва чужда помощ. Ей, 7 до 8 милиона българи толкова ли не могат да се грижат за себе си сами?

 85. 85 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#82:"Тони!"]бих избягал от конкретиката[/quote]


  Кое е "бягство от конкретиката", това, че веднъж дърдориш за "всички", а после се опитваш да се измъкнеш с "малко"?

  Не съм магаре;-)
 86. 86 Профил на megaschwul_nwo
  megaschwul_nwo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За съжаление България е въвлечена в динамиката на Залеза на Запада.

  http://kromidluk.blogspot.com/2013/06/blog-post_7.html

 87. 87 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#84:"megaschwul_nwo"]скромнте неща с тротоарите например). А за това не ни трябва чужда помощ[/quote]


  Колко струва 1 кв.м. качествен тротоар, мъдрецо? Колко кв.м. тротоари има в София? Питам те, за да стане ясно какво разбираш под "скромни неща".
  Това, че не виждаш нужда от помощи за няколко милиарда, е просто част от малоумието на определена група български граждани

  Не съм магаре;-)
 88. 88 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 375 Любопитно

  А кога се предвижда да се спрат тия нещастници, които карат колите си в парка?!

 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#85] от "Марко":

  Бягство от конкретиката е пълния ти отказ да посочиш дори един нормален проект. Толкова, не си интересен повече, бегай да четеш безумията Дикови.


  [quote#87:"Марко"]Колко струва 1 кв.м. качествен тротоар, мъдрецо?[/quote]
  Къде точно видя качествен тротоар в последните 5 години, мъдрецо? Асфалтовите простотии в зоната, Ломския плаж в Надежда, плюещите плочки в центъра?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на megaschwul_nwo
  megaschwul_nwo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#87:"Марко"]Колко струва 1 кв.м. качествен тротоар, мъдрецо? Колко кв.м. тротоари има в София? Питам те, за да стане ясно какво разбираш под "скромни неща".
  Това, че не виждаш нужда от помощи за няколко милиарда, е просто част от малоумието на определена група български граждани [/quote]

  Милиарди, които за пореден път ще увеличат зависимостта ни.

  Бате, един качествено направен тророар не изисква подръжка с десетелития. Тогава излиза много изгодно. Ама бг-човека мисли само до утре, а вдругиден пак ще кърпи.

  По голямата част от тия пари ще отидат на вятъра. Освен източването, ще се построят един куп ненужни неща (стадион, бизнес инкиубатор, нови музеи), които ще се разпаднат поради некадърно изпълнение и липса на подръжка.

 91. 91 Профил на megaschwul_nwo
  megaschwul_nwo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Качествената подръжка на старото му е майната.

  Останалото са поводи за рефинансиране на фалиралата монетарно-финансова система.

 92. 92 Профил на ygeny
  ygeny
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интересувам се къде са интегрирали София да НЕ пуска вече мръсна вода и да трови рибата в Искър-а и кога най-сетне София ще си има свой завод за своите си отпадъци и да не ги разхожда по чуждоградските!!!! Ще стане ли София зелен град....защото вече застроиха всички градинки и празни петна с вечното оправдание за частните права и без да се предвиди и един лев, който да откупи тези площи, за да бъдат те превърнати в обществени, в полза на всички хора и на средата, в която се псуваме ежедневно!!!

 93. 93 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До 2020 година я камилата, я камиларя. Най-малкото ще има два редовни кметски избора през 2015 и 2019 години, след които никой не може да каже от сега кой ще е кмет и какви ще са му намеренията.

  :-)
 94. 94 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Да си бяха ремонтирали тротоарите,па тогава да правят нови паркове и други глупости.Чуди се Йорданка от къде да открадне.Сега далаверите и ще намалеят,а и сигурно ще обикаля като Цв. следствието и прокуратурата,а ха дано и сливенския женски,където и е мястото,крадлива сврака

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 95. 95 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Едно голямо бравос! УСПЕХ!!!!

 96. 96 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 390 Неутрално

  [quote#87:"Марко"]Колко струва 1 кв.м. качествен тротоар, мъдрецо? Колко кв.м. тротоари има в София? [/quote]
  Питаш,не питаш,счупихме си краката из тротоарите,а още по-зле,че не струва много,но не ги отремонтират. Малко се краде явно от тоз ремонт,нали ?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 97. 97 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#89:"Тони!"]Къде точно видя качествен тротоар в последните 5 години, мъдрецо? [/quote]

  Как от моя цитат разбра, че съм виждал качествени тротоари в България?
  Оооооопс, досетих се - ти си титан на мисълта

  Не съм магаре;-)
 98. 98 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#89:"Тони!"]Бягство от конкретиката е пълния ти отказ да посочиш дори един нормален проект.[/quote]

  Няма никаква нужда да посочвам каквото и да било - ти сам си признал, че такива, макар и "малко", има.
  С което за пореден път ставаш за смях - един пост по-горе твърдиш, че нормални проекти в програмата просто няма!
  Смехурко

  Не съм магаре;-)
 99. 99 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#97] от "Марко":

  Как разбрах? Не, нищо не съм разбрал, самия ти едва ли се разбираш.. Първо казваш на потребител, че предвидените ремонти (които са в България, умнико!!!) далеч не са скромно нещо, щото качествения тротоар струва много (както и да го гледаш, това Е твърдение, че тротоарите ще бъдат качествени), и след това на въпрос, който цели да покаже, че няма историческа база, на която да обосновен предположението, че ще бъдат качествени, ти избухваш в шизофреничен стил. Някое умно предложение ще показваш ли, или си останаха в сферата на голите писаници?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 100. 100 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 702 Весело

  До коментар [#13] от "Count Grishnackh":

  А Франкфурт ще е дръпнал с още поне 10 години напред.

  Добре е да поясниш - като Франкфурт от коя година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK