Нова екозона приканва гостите на Бургас на разходка с лодка и риболов

Нова екозона приканва гостите на Бургас на разходка с лодка и риболов

© Община БургасНовоизградена екозона в близост до кулата от герба на Бургас ще бъде открита за посетители, съобщиха от общината, след като днес, 31 юли, кметът Димитър Николов я е посетил и е одобрил готовността й да бъде пусната в експлоатация.


Зоната, която се намира до кулата от герба на Бургас и бе разкрита преди няколко години в близост до кв. Крайморие и Природозащитен център "Пода", е подходяща за риболов, разходка с лодка, излет.


Нова екозона приканва гостите на Бургас на разходка с лодка и риболов

© Община Бургас*Хелинг е нещо като релса за приплъзване на плавателни съдове във водата"Бинокъл също ще ви свърши работа, защото в района гнездят и се хранят десетки видове птици. Полезна придобивка за лодкарите е хелингът*, който направихме", казва кметът Николов, цитиран от пресцентъра на общината.


Еко зоната се намира на брега на канал, свързващ Мандренското езеро с морето. Затова мястото е изключително удачно за хелинг, който в случая е направен като плавно снижаващ се към водата насип за лесен достъп не само на гумени, но и на малки лодки от по-твърд материал.


Подвижната част от кея

© Община Бургас

Подвижната част от кея


Кметът допълва, че вече има проведени предварителни разговори и принципна договорка с голяма фирма, която да осигури и каяци за водна разходка.


В зоната има два пристана, които имат и подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в "Натура 2000".


Осветлението от лампи със слънчеви панели

© Община Бургас

Осветлението от лампи със слънчеви панели


Освен екологичните материали авторите на проекта са се погрижили да има и други екоелементи - монтирано е осветление със слънчеви панели, изградена е дървена беседка, чийто покрив ще бъде покрит с тръстика. Указателните табели също са от дърво.


Обособен е и зелен кът, както и алейна мрежа, с която археологическият обект - кулата на полуостров Форос, може да бъде разгледана от всички страни.


За пешеходния и автомобилен достъп не е използван асфалт преднамерено, за да е по-силно усещането за "бягство" от града и неговата сивота, допълват от общината.


Паркоместа

© Община Бургас

Паркоместа


На мястото има обособени паркоместа, както и множество кошчета за отпадъци.


Това няма да е единствената подобна екозона в Бургас. Общината вече има планове да изгради такава на брега на езерото Вая, където ще има не два, а четири пристана.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK