Централната баня в София ще се преобрази във виртуален музей

Централната баня в София ще се преобрази във виртуален музей

© Мария Съботинова, СГ/ИИГоляма част от Централната баня в София ще бъде преобразувана във виртуален музей. Това се предвижда в проект на местната управа, който днес ще бъде гласуван на днешното редовно заседание на Столичния общински съвет. Със спестени 333 хил. лева от ремонта на сградата по оперативна програма "Регионално развитие" ще бъдат купени модерно обзавеждане, аудиовизуална и информационна техника и материали.


Предвидено е в новия музей да има т.нар. тургайд система. Тя ще включва индивидуално аудиоустройство, оборудвано с ергономична слушалка, вграден високоговорител и минимум един допълнителен изход за слушалка за друг посетител. "Предвижда се цифрова клавиатура, с която може да бъде избран кодът на експоната, инсталацията или друг обект, за който да се получава допълнителна информация", пише в доклада на зам.-кмета по образование и култура д-р Тодор Чобанов. Тя ще бъде съобразена с нуждите на хората с увреждания.


На втория етаж ще има временни екпозиции, събития, включително и конференции и семинари чрез мултимедии. Ще бъдат доставени три вертикални витрини и две за манекени, пише в доклада. Според Чобанов виртуалният музей има за задача да допълни и обогати експозицията на музея, като представи един нов, интерактивен и със съвременно звучене подход.
"За нуждите на виртуалния музей следва да бъдат разработени два игрално-документални филма, които да са ориентирани към широк кръг аудитория, с исторически и туристически факти за града", предвижда още проектът. Те ще бъдат около 3 минути с дикторски глас на различни езици, ще показват различни места от столицата. Ще участват и актьори "с цел засилване на игралния елемент в документалния характер на филмите".


Голямата цел на проекта е да помогне на София в кандидатурата й за европейска столица на културата през 2019 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK