Кой предложи... фонтана?

Кой предложи... фонтана?

© Красимир ЮскеселиевИдеята не е била да е като фонтан пред двореца "Версай", исках да има вода". Това обяснява главният архитект на София Петър Диков на въпрос на "Дневник" кой предложи и одобри съоръжението на бул. "Витоша", което продължава да предизвиква изумление и сравнения, които едва ли на някого би хрумнало, че се отнасят към фонтан.


Задаваме въпросите след края на дискусията "Как планираме (да изглежда) София", организирана в понеделник (30 септември) от Клуб "Капитал". Въпреки че фонтанът беше открит преди почти три месеца и на хартия е ясно кои са изпълнителите на проекта, липсва категоричен отговор кой все пак носи отговорност за появята му, кой го е одобрил - като проект и като изпълнение. 


Кой? Не е моя работа...
"Не е моя работа как се проектира "Витоша", отговаря Петър Диков на въпрос на "Дневник" за реконструкцията на улицата (третият етап тече в момента) и връща контра-въпрос "А вие как бихте я направили?"


Все пак главният архитект признава, че и на него не му харесва фонтанът и почти съжалява, че е решил в проекта да има такъв, защото смятал, че е добре по улицата да има вода. Добавя, че вече са се отказали от втори фонтан пред входа на ритуалната зала (тя е в отсечката между "Денкоглу" и "Алабин"), за да няма подобни проблеми. И прехвърля въпросите към проектантите на ремонта.


Кой? Над 30 души


Ръководител на проекта за реконструкцията е арх. Тодор Булев. Преди няколко години той е участвал в своеобразно състезание с над 23 проекта. Единият от два варианта, които представил е избран и сега се реализира частично.


"В проекта участваха може би 30-тина души проектанти от няколко фирми", каза пред "Дневник"  арх. Булев. Той не си спомня кой точно от екипа е предложил облика на фонтана, но съжалява, че не е обърнал достатъчно внимание: "Уви, това мина покрай мене. Не е мое авторство". Арх. Булев също признава, че не е удовлетворен от крайния резултат, но не поема лична вина.


Разказва, че идеята за водното съоръжение е била съвсем различна, но възможностите за изпълнение са изиграли лоша роля. "Фонтанът трябваше да бъде равна повърхност с отвори, от които струи вода в определени случаи. Получи се нещо съвсем различно. Изглежда по различен начин, който не ме задоволява. И мен, и други хора", казва главният проектант.


Кой? Помпената станция...


"Фонтанът щръкна, защото помпената станция не е такава, каквато трябваше да бъде, а е по-голяма. Трябваше да влезе под земята, за да се получи една равна повърхност", разказа той за първоначалната идея. В последствие се наложило да се направи издутина. "Във всеки случаи ми прави впечатление, че в топлите дни беше забавление за децата", добавя арх. Булев.


Че фонтанът радва децата и кучетата (със стопани и бездомни) са и най-честите позитивни отзиви за него във форумите и социалните мрежи. Своеобразна дискусия, в която преобладаваха негативните оценки, идеи какво да се прави се разви онлайн веднага след откриването му през лятото. Столичани споделяха снимки "засрамени" и се забавляваха със сравнения - "цицина", "биде", "женска гръд", "WTF?"...


Тогава кметът Йорданка Фандъкова каза, че фонтанът се оценява различно от различните специалисти, а според "не е завършен" и покани студенти от художествената академия да променят облика му. Един общински съветник (Вили Лилков) поиска той да бъде премахнат, а последно журналистическият интерес беше привлечен към него, когато в средата на септември спря да работи, заради откраднати дюзи...


Кой предложи... фонтана?

© Красимир Юскеселиев


Кой? Проектът се съобразяваше с финансовите възможности...


Главният проектант разказа пред "Дневник" повече и за самия проект за реконструкция. Той е бил  разработен според него сравнително бързо - за 2 години, но са последвали много промени в идеята му. "Проектът се съобразяваше с възможностите за изпълнение, на първо място - с финансовите", обясни Булев и добави, че са отпаднали първоначално предвидени зелени площи и стъклени навеси на някои места. Той призна още, че тъй като проектът се реализира на три етапа е много трудно да контролира целия процес.


Първият етап от ремонта на "Витоша" беше извършен от турската фирма изпълнител на втория метродиаметър през есента на 2012 г. През лятото на тази година приключи и вторият етап от реконструкция и започна третият - като част от него в момента "Софийска вода" подменя водопроводите, поставени в началото на миналия век.


"По начало проектът се спазва, но с цената на компромиси по отношение на материали, качество на изпълнение", призна арх. Булев и заяви, че и общината, и главният архитект, и изпълнителите на етапите, имат свои изисквания и настъпват промени. Напр. в избора на материалите, но не драстични и се отнасяли само до лека промяна на нюанс. "Независимо от това, че някой го оприличава на шарения, когато има много хора, тези шарки не се чувстват толкова много. Когато е празен, той все пак създава атмосфера с тази цветност, която не притеснява", смята главният проектант и добавя, че е излишно да се вторачваме в нея.


Кой? Голяма колективна работа...


"Това е една голяма колективна работа. Аз съм авторът на началната идея и доколкото можеше координирах нататък. При нас понятието главен проектант, на практика няма юридическа стойност и това прави много трудни отношенията в хода на една такава реализация", продъложава арх. Булев по темата с отговорността за проектите. Според него би било по-добре за големи проекти от такъв мащаб все пак да има водещ проектант с всички права. 


Той разказа, че има идея, която се лансира от Пламен Джуров и Христо Мутафчиев, и за поставянето на пластики, които да не са изработени от бронз или камък, а с по-съвременни материали, на бележити дейци на културата и изкуството от близкото и по-далечно минало. "Говори се за Георги Калоянчев, Алеко Константинов, Бай Ганьо. Аз предложих статуя на софиянеца от началото на века", обясни архитектът.


Кой предложи... фонтана?

© Красимир Юскеселиев


Предстои и поставянето на още пейки, кошчета за отпадъци, рекламно-информационни елементи, елементи с подвижна зеленина.


Сред проблемите на "Витоша" арх. Булев посочи претоварването му. В момента той бил единствен подобен булевард само с пешеходно движение, като това ще е така, докато не се направи ремонт и на съседни пространства. За пример даде предстоящата реконструкция на площад "Св. Неделя". "Нямате представа какво желание е всичко да се запълни с места за консумация, което съвсем не е редно. Те имат естествено присъствие в пешеходните зони, но все пак да дадем възможност и на хората, които не са консуматори, да ги ползват", каза още той.


Въпреки че вече е забранено преминаването на велосипедисти, колоездачи преминавали с висока скорост. Проблем е и автомобилният трафик по пресечните на "Витоша" улици.


Според арх. Булев местната управа трябва да помисли в близките години да постави и видеонаблюдение, защото иначе има опасност пешеходната зона да се превърне от место за развлечение в криминогенна зона. 


Кой? 


По документи отговорните за фонтана като част от реконструкцията на булеварда са:


Поръчител: Столична община
Архитектурен проект: общинско дружество "Софпроект - ОГП" и архитектурното бюро "Булархарт" на
проф. д-р арх. Тодор Булев
Изпълнител: "Трейс София" 


По отговори те си прехвърлят отговорността къде какво се е объркало и защо не се е получило. "Дневник" ще продължи да задава въпроси и да изяснява кой, как, защо, както и колко - колко струва фонтанът (общият бюджет на втория етап от ремонта е над милион лева). Ще следим и бъдещата поправка на съоръжанието.


В четвъртък се очакваше да бъде проведена и среща между главния архитект на града Петър Диков, арх. Булев и проф. Митко Динев от НХА, на която да обсъдят какво точно да се направи с фонтана. 


Дали студентите, към които беше отправено заданието да променят облика му, са взели предвид идеята на кмета, че "ще е добре да се поставят фигури около фонтана, като може да се ползват образци на други градове у нас и по света. Няма да има ограничение на тематиката, но важно условие ще бъде те да се вписват в общата визия на ремонтирания централен булевард." Или ще успеят да поправят почти непоправимото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 735 Весело

  Яйце на око.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  Отлично свършена работа. Предлагам да я завършим, като до фонтана сложим една паметна плоча и поименно изброим всички отговорни -- да се знае къде човек е опасно да поръчва проект и изпълнение на "архитектурно решение".

  ден година храни.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Гневно

  Мила родна картинка. Трябва да се махне лъва от герба ни, защото ние нямаме нищо общо с това величествено животно и на негово място да се сложат онези трите маймуни изразяващи - не знам, не чух, не вИдох.
  Този не знауеу, онзи не му било работа, третиуя въобще не го е грижа, абе направо нЕмам думи.
  И пак да отбележа: НЕ Е ВАЖНО, КОЙ ГО Е ПРЕДЛОЖИЛ, ВАЖНО Е, КОЙ ГО Е ОДОБРИЛ.

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#3:"442"]НЕ Е ВАЖНО, КОЙ ГО Е ПРЕДЛОЖИЛ, ВАЖНО Е, КОЙ ГО Е ОДОБРИЛ.
  [/quote]
  Предложения от малоумници, обикновено се одобряват от същите такива.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  В проекта участваха може би 30-тина души проектанти от няколко фирми", каза пред "Дневник" арх. Булев. Той не си спомня кой точно от екипа е предложил облика на фонтана, но съжалява, че не е обърнал достатъчно внимание
  __________
  Изобщо как да се сети човек ,че са били нужни толкова много "мозъци" за да направят столицата за резил !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#5] от "comandante":

  Трябва ти само да знаеш народните поговорки. Народът го е казал отдавна, 30 архитекта - скъп и грозен фонтан

  ден година храни.
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  никой не казва колко ни струва "бидето"

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#6:"патиуанчо"]Трябва ти само да знаеш народните поговорки. Народът го е казал отдавна, 30 архитекта - скъп и грозен фонтан[/quote]
  Преди казвах ,че до толколко му е стигнал акъла на Бойко от нуждата да затвори бул.Витоша и да отклони клиентите на магазините за луксозни стоки към моловете щото това са му поръчали като е бил кмет.
  То 7-8 години вече не е беше копане не беше чудо !
  Дори изостаналите македонци за 3 години си направиха център с паметник на великия им Цар Самуил какъвто ние няма да имаме до края на този век !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нали щяха да затварят преките на Витошка, за да не се прескачаме с колите. Какво стана?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 10. 10 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "...Фонтанът трябваше да бъде равна повърхност с отвори, от които струи вода в определени случаи..."
  Фонтани, като в цитата, има на много места - виждал съм такъв в зоологическата градина на Чикаго. През лятото в пространството около фонтана се събират на прохлада десетки майки с децата си, които деца, дори и такива с памперси, играят и се разхлаждат във бликащите струи вода. Радост и щастие струят от гледката.

 11. 11 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Абе тоя фонтан е едно голямо ако,ама никой не си признава.

 12. 12 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 220 Неутрално

  това чудо на архитектурната мисъл ДикOFF има ли си мандат или е доживотен? Защо махнаха 2-те чешмички по булеварда. Лятото като на някой му се прижаднее трябва задължително да седне в някое от заведенията. Общото впечатление е мутробарок - вложени много пари - резултат смях и срам. Истината е, че село София е вече назад от град като Бургас например.

 13. 13 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  най-сетне софийски landmark

 14. 14 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#8:"comandante"] с паметник на великия им Цар Самуил какъвто ние няма да имаме[/quote]

  Аз пък предпочитам зелени улици без монументи и без незаконно изнесени от гнуснички кръчмета маси, на които да се тъпанчи всичкото софийско селяндур под чалга от тонколонки, ама де такъв късмет със софийската популация.

  А съчувствам и на гражданина в апартамента над Аптеката, който дупи военни маршове на макс всеки ден, за да не чува уличните просяци с озвучителна техника под прозорците му.

  ден година храни.
 15. 15 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 470 Гневно

  "Не е моя работа как се проектира "Витоша".... е израз на ПЪЛНА безпомощност и безхаберие. Трябваше след появата на тази "смешна пъпчица" веднага г-н Диков да вземе решение за премахването и наистина да изградят ФОНТАН там.

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Колко трябва да си некадърен за да измислиш подобно недоразумение и да го кльофнеш по средата на улицата, в което хората да се спъват...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Някаква истерия е обзела цял народ заради един фонтан?

  Ако знаете колко други неща не са наред бихте се екстраполирали!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 18. 18 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#17] от "Курт Деликуртев 576 plus 5":

  Не е заради фонтана, Щуци, а заради това, което той символизира. А именно: грешните приоритети и пълната липса на градоустройствени и организационни способности у "елита", който го е измъдрил, проектирал, финансирал с наши пари и построил.

  И на богатата традиция, на която почива и вирее тая некадърност и селяния.

  ден година храни.
 19. 19 Профил на nikolai1111
  nikolai1111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето как въпросът с фонтана може да се превърне в положителна културно-архитектурно-социална инициатива: на мястото на въпросния фонтан строим нов такъв. Новият фонтан ще представлява статуя на Пеевски в естествен ръст, от различни места на която тече вода. Можем да направим асоциация с Ренесансовите статуи на амурчета (купидончета) в италианските фонтани, които статуийки неспирно оливат пространството пред себе си.

 20. 20 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Гневно

  Тъпи комунисти! Който е взел парите за "проектирането" е трябвало да ги вземе СЛЕД оценка на резултата, защо не и да плати за неграмотността си?! Какво значи: "Получи се нещо съвсем различно. Изглежда по различен начин"- Казано от ПРОЕКТАНТА! Ужас! Ненормалници, платени от кървавите ни данъци!

 21. 21 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И каквато и реконструкция и подобрение да се направи, дюзите пак ще бъдат ОТКРАДНАТИ и пак няма да работи ФОНТАНЪТ. Духът на приватизацията е български дух .

 22. 22 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Петър Диков е поредното доказателство, че човек, който никога не е учил, но иска да краде пари - винаги ще се уреди....

  Нямам думи за този тотален непрофесионалист, направен от даскалката главен архитект..

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 23. 23 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За да е изпъкнал и да прилича на биволско лайно причината, казва статията, била, че помпената станция не се побирала отдолу.
  За да не се побират помпите отдолу има една единствена причина- водопроводи, парно и други комуникации, които минават под мястото на фонтана. В такъв случай кой тъп проектант не си е направил труда да погледне плановете на подземния кадастър и да види какво и на колко метра минава, че да съобрази. Това е въпросът.

  Има ли живот след демокрацията ?
 24. 24 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  на Диков трябва да му разбием носа, да му изтръгне, езика и да му отрежем ръцете. най-гнусното нещо в градското планиране и архитектура на София. тотален некадърник и невероятно нагъл и корумпиран човек. как успява да се задържи на тоя пост толкова години, остава отворен въпрос за мен...

  РЕФОРМИ !
 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Не е моя работа как се проектира "Витоша", отговаря Петър Диков на въпрос на "Дневник" за реконструкцията на улицата (третият етап тече в момента) и връща контра-въпрос "А вие как бихте я направили?"
  Забележете колко нагъл тип е тоя Петър Диков! Да се уволни незабавно! Един нагъл, много прост и мазен човечец тип "калинка" по-малко! В отговор на обвинението в конфликт на интереси, защото фигурира в борда на строителна фирма, Петър Диков заяви, че няма никакви притеснения.
  Пред TV7 главният архитект на София поясни, че е извършвал дейност в нея още преди да заеме поста в Столична община. Оттогава фигурирал в управителния съвет фиктивно, а според него, въпросната фирма дори не извършвала дейност. Диков има участие във фирма "Арх Ком Про" ООД„ – както като управител, така и като съдружник. Това представлява конфликт на интереси, тъй като служителите на Столична община са подписали декларации за неучастие в частни фирми, докато заемат постове в общината. Столичният кмет Йорданка Фандъкова не е предприела никакви мерки след изнесена в медиите информация, че Диков и Петлешков са били в управлението на частни фирми до пролетта на 2013 г., въпреки че заемат постовете доста преди това. 26. 26 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Гневно

  Главният архитект на София не може да бяга от отговорност.Естествено е,че той е дал съгласието си за това фонтанче.
  И за още много други проекти,иза градоустройствения план,иза лобиране на определени фирми-изпълнители,за строежи,които не са обмислени докрай.Няма ясна визия как точно да се развива столицата,а просто да се похарчат едни пари...

  Tony
 27. 27 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това е градската среда в София, България - някои фонтани са грозни като гнойни пъпки, други убиват хора и ги консервират за деситилетия. Моите данъци ги крадат некадърници, за да направят и без това неприветливата атмосфера още по-тягостна. Соцът поне имаше ясно изразен архитектурен стил - монументален и странен, не всички го харесват, но остана в историята. Това, което се построи след това, е безумна еклектика от абсурдни и некачествени проекти, които подлежат на забвение от момента, в който някой открадне половината пари за изпълнението им и ги изплюе на най-хубавите места, за да бодат очите на хората ежедневно.

 28. 28 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Бързата работа срам за майстора...

 29. 29 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пеевски го предложил то е ясно!

 30. 30 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 658 Неутрално

  това трябваше да е от типа "сух фонтан"...

  ето една галерия
  http://www.esi.info/detail.cfm/Fountains-Direct/Dry-plaza-fountains/_/R-201.26260

  ето и сухия фонтан в Русе:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=757876

  а за Диков - рядко се среща човек с толкова силно излъчване за морална нечистоплътност...

 31. 31 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Никой не знае кой е виновен, Фандъкова не се обажда по темата, няма оставки, няма административни наказания...

 32. 32 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това, което говорят тези "архитекти" е направо несериозно!

 33. 33 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Много въпроси "Кой?"
  Кой предложи проекта на "Лъвов мост?"
  Кой премахна велоалеята на "Витоша"?
  Кой отдава търговски площи на велоалеята на Моста на влюбените?
  ................
  .............
  .........

 34. 34 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 418 Неутрално
 35. 35 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#30:"Yomega"]това трябваше да е от типа "сух фонтан".[/quote]
  Е да, ама тук не е Германия или Англия, та да го направят "сух". Тук комунягите мислят, къде да заврат помпите, след като "проекта" е готов....

 36. 36 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#34:"echooo"]Льо фонтан дьо Витошка[/quote]
  Благодаря за линка! Предлагам този фонтан да се кръсти "паметник на комуноидния проектант"

 37. 37 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 213 Разстроено

  фонтана определено е много зле, въпреки че вчера бяха усилили струите вода и така маргинално се подобри облика му. Идеята за струи бликащи от земята е много по-добра... има такива на много места извън Бг и лятото са много приятни.
  Дано по някакво чудо решат да го сменят.

  Има и по-големи недоразумения обаче... (1) какво става с паметника в НДК?? Уж народно гласуване имаше по интернет... всеки да даде мнение... аз и много други хора гласуваха за пълно премахване, но никой не го отчита това. Изглежда гласуването е щяло да бъде взето под внимание, само ако съвпада с идеята на Дикофф. (2) новият строеж на Никми на 3-4 доста високи сгради зад НДК, между бул България и Витошка, е спрял от известно време... вече няма и рекламни пана които да скриват сивия бетон и сега в центъра на Сф има един огромен призрак, който няма изгледи да бъде завършен. Може ли някой да каже кой е строителя, за офиси ли е предназначен и най-вече защо е спрял строежа, така ли ще остане?? Странното е че отначалото няма никакви табели, кога ще бъде завършено, кой го строи, как ще изглежда и т.н.... нищо! Срам.

 38. 38 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Като се сетя, че същите плювки са се разнасяли в Испания по отношение на сградите на Гауди (че и досега някои не могат "естетически" да приемат катедралата "Светото смейство" - разваляла красивия облик на Барселона, разби'йш...), направо се чудя как при толкова много и кадърни явно архитекти, няма твърде красиви сгради в България?!

  Какво му е на шадраванчето? Оставете го да поседи, полежи, да се намести в средата... Ако не става, ще го махнат бъдните поколения.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 39. 39 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Пачките нали са дадени? За мутренската банда на рапоня това е важното. А за забавление на публиката - "Кой предложи Пеевски?".

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 40. 40 Профил на psychoholic
  psychoholic
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Къде ще се срещнем - на Попа или на Цицата?

 41. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Кой,кой,кой?!?!?!
  #Признайсибе!
  На протест,умни и красиви!

 42. 42 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 418 Гневно

  "....Добавя, че вече са се отказали от втори фонтан пред входа на ритуалната зала (тя е в отсечката между "Денкоглу" и "Алабин", за да няма подобни проблеми."

  Просто не е за вярване, типично Сталинско отношение към проблема...
  Какво искате от този човек, той толкова си може...

 43. 43 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Въпросът кой е меко казано странен!

  Главния архитект се назначава от кмета, администрацията, която е сключила договора с проектанта и изпълнителя се назначава от кмета.

  Така, че Фандъкова носи отговорност за това което се случва с града ни и парите ни, а ако така и не може да разбере кой лично е проектирал фонтана, това само говори, колко добре управлява, но е само малка подробност. Дали го е направила лично или е назначила пореденото си протеже, което да го възложи, какво значение има!?

 44. 44 Профил на souleil
  souleil
  Рейтинг: 880 Неутрално
 45. 46 Профил на theGame
  theGame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Той не си спомня кой точно от екипа е предложил облика на фонтана..."

  Да не стане като...

 46. 47 Профил на theGame
  theGame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Равносметка: Имаме един осмоъгълен петох*йник на НДК и една... да не казвам какво, на Витошка.

 47. 48 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#44] от "souleil":

  Има известна прилика в идеята за фонтана, ама нашето пръскало (идва ми на ума една друга дума, която пак започва със същата буква) едвам пуска водицата и то от 3-те тръбички, четвъртата почива вероятно поради липса на налягане. Или може би работят на смени? А дали е така кой да ти каже?

 48. 49 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#44] от "souleil":


  До коментар [#45] от "adventure":

  Чудесни! Чудя се: къде ли са сложили помпите?!

 49. 50 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#25:"Гневник"]Забележете колко нагъл тип е тоя Петър Диков! Да се уволни незабавно! [/quote]
  Главният архитект на София Петър Диков: Балансът между частния и обществения интерес е труден.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2008/09/05/546520_petur_dikov_balansut_mejdu_chastniia_i_obshtestveniia/
  [quote#25:"Гневник"] Диков има участие във фирма "Арх Ком Про" ООД„ – както като управител, така и като съдружник. Това представлява конфликт на интереси, тъй като служителите на Столична община са подписали декларации за неучастие в частни фирми, докато заемат постове в общината. Столичният кмет Йорданка Фандъкова не е предприела никакви мерки след изнесена в медиите информация, че Диков и Петлешков са били в управлението на частни фирми до пролетта на 2013 г., въпреки че заемат постовете доста преди това. [/quote]

 50. 51 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 470 Неутрално

  То няма лошо да има фонтани, но нека са красиви и да ти доставят радост на окото. И този да не се прави на ощипана девойка, че не знае кой е проектирал това недоразумение.

 51. 52 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Айде стига сте мрънкали с тая Витошка бе! На един не му харесвали цветята, на друг плочките. Преди беше грозно, сега е приятно.

  В таз държава човек каквото и да се хване да направи ще го оплюят. Вземи открадни нещо, че да ти се възхитят.

 52. 53 Профил на Petya Lazarova
  Petya Lazarova
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Щом най-големият проблем на София е този шадраван, значи проблеми няма ;)))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 53. 54 Профил на mariya85
  mariya85
  Рейтинг: 380 Неутрално

  ех този фонтан. Тъкмо се зарадвах, че вече тази грандоманщина по голямото и бетонното, както и прехласването по соц строителството са останали в миналото, но явно съм грешала.

 54. 55 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Кой предложи... фонтана?
  ==========
  Костов е виновен.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 55. 57 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Бул. Витоша има едни проблем - не беше реконструиран след истински архитектурен конкурс за проект.

 56. 58 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#56] от "whiterabbit":

  Такъв фонтан има дори в Карлово. Но София не е дорасла за това, явно.

 57. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  В София фонтаните трябва да се забранят докато не намерят и вкарат некадърника утрепал човек с фонтана на пл. Славейков.

 58. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Мъркалниците, ще свикнете......
  Айде хейтърчетата, като не ви харесва на някоя друга улица направете по добро фонтанче покажете умения освен мъркане ....
  Аман от "столичани граждани, на село раждани", както казваха преди половин век и от безкрайното им мъркане...
  Сега бул. Витоша изгледа в пъти по-добре от колкото преди Бат Бам, като кмет, да "спре" трамвая и да го обяви за опитна пешеходна зона...
  И тогава мъркането на хейтърите "столичани граждани, на село раждани" край нямаше....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#57] от "irons":

  Прочетипо внимателно статията "... Преди няколко години той е участвал в своеобразно състезание с над 23 проекта. Единият от два варианта, които представил е избран и сега се реализира частично. ..."

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 62 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#7:"КМЕТ В СЯНКА"]никой не казва колко ни струва "бидето" [/quote]

  Това е ключовият въпрос, на който традиционно няма да получим отговор. Нищо чудно - то дори не е ясно кой е направил фонтана.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 61. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#59] от "k_":

  Да направиш фонтан, не е лесна работа, особено когато нямаш нито опит, нито традиции в тази дейност.

  ИЗТЪРСАЦИТЕ на пл "Славейков" и това "произведение" на бул"Витоша" са преки доказателства за нехайната, коруптивност на хора, създаващи нещо на места неподходящи за това.

  ЦЯЛАТА ГРУБА НАМЕСА в централната част на София е израз на нищо друго освен на една професионална некомпетентност, арогантност и коруптивноса нагласа на емоционално безпринципни хора опозорили професията АРХИТЕКТ.

  Естественият изход е всичко това рано или късно да бъде премахнато и изцяло ликвидирано като концепция за развитие на архитектурната ни среда.

  Въпросът с паметницитена Съветската Армия и 1300години България са база за появата и на тези по-скромни архитектурни и ситуациони недомислия, защото веднъж когато балансът е нарушен, много лесно е да бъде нарушаван всеки път отново и отново.

  Това вече е станало традициона практика!

 62. 64 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  БАБИ, нали разбираш, че компетентноста ти е в ограничени рамки по тези въпроси и е много чудно, защо натрапчиво те преследва идеята за обратното?

 63. 65 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Предложението на ПЕЕВСКИ е аналогично с предложението на ФОНТАНА.

  Това е върхът на антипрофесионалното ни отношение, в редица области на общественият ни живот, както и умствената капацитетна недостатъчност, която е вече е едно хронифицирано психично заболяване.

 64. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ОСТАВКА на Фандъкова, която е олицетворение на всеобща некомпетентна безотговорност, както и на лицето Диков, по същите причини.

  Оставането им на тези отговорно административни постове носят само и единствено вреда на обществото на столицата, както и на нейната среда, предизвиквайки недоразумения и финансови загуби в големи размери.

  ДОЛУ ФАНДЪКОВА и ДИКОВ!

 65. 67 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "Не е моя работа как се проектира "Витоша", отговаря Петър Диков на въпрос на "Дневник"

  Онемях. Главният архитект на София смята, че това не е негова работа?!

 66. 68 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Абсолютни кретени, оня ден минах оттам и част от новите "павета" вече са се напукали. Май доста са правили компромиси с материалите за сметка на рушветите.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 67. 69 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#19] от "nikolai1111":

  Няма да стане - за да истински, статуята на Пеевски трябва да бълва не вода, а помия, за което съм сигутен, че никой няма да се съгласи....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 68. 70 Профил на katzz
  katzz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Толкова е тъп, че и с веро не може да го напълни човек.

 69. 71 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Хммм, типично за БГ - никой за нищо не поема отговорност, дори и пряко отговорните...

 70. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#64] от "convince":

  За едно пикливо фонтанче, кой знае какви специални познания не се искат. Освен това, плащам си данъците на София и като така съм достатъчно в правото си да имам мнение и да съм против хейтърите, които пречат на града и провокират напразно пилеене на общински парета.........

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 73 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нивата на некомпетентност са потреасаващи! Сякаш умишлено се набутват абсолютни идиоти на позиции с влияние и изражение върху живота ни, за да ни стане съвсем ясно, че НЯМАМЕ НИКАКЪВ ШАНС ДА СТАНЕМ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА С ЩАСТЛИВИ ХОРА!!!

 72. 74 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  А хора с твоето разбиране за естетика правят възможно гореказаното! Страшно ми е да си помисля, че се разминавам по улиците с такива като теб... граждани!

 73. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#74] от "Keyser Söze":
  Е няма как, в 1.2 милионна София се разминаваш с разни граждани.... Не може да се плюе по всички и всичко което на Есте Петроний не се харесва....
  Тоталниия плювалник, в какъвто са се превърнали много от медиите, е вреден за обществото, включително и с ненужна харчене на средства...
  Понеже говорим за бул. Витоша затова припомям тоталното и генерално оплюване на нареждането на тогава кмета Бат Бам бул. Витоша да стане пешеходна зона.... и какво, очавдно се получи една красива и удобно пешеходна зона.....
  Същата глупотевица от хейтърство се изсипа по реконструкцията на пространството около паметника на Патриарх Евтимий......
  Сега хейтърите се дразнят от формата на фонтанчето и от гамата (жълто кафява) на цвета на плочките на бул. Витоша .....
  Движението по Шареният мост трябва да се оправи, веднага порой от хейтъри се изсипа в публичното пространство...
  Това не значи че общината трябва пак да налива парета в смяната им, нали?...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 76 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#75:"boby1945"]Това не значи че общината трябва пак да налива парета в смяната им, нали?... [/quote]

  Това значи общината да спре да налива пари в изключително некомпетентно подготвени проекти, спечелени на фиктивни конкурси от извънредно некадърни "наши" специалисти, и изпълнени от приближени до администрацията фирми, след значително пренасочване на средствата в частни сметки, резултатът от които са подобни "жълто-кафяви" недоразумения.

  Притеснява ме фактът, че някои наричат това:
  [quote#75:"boby1945"]красива и удобно пешеходна зона[/quote]
  Ама... сиромашко невидяло, баница с хляб яло!

  Красиви и удобни са множество обществени паркове и градини в много европейски столици, проектирани и изградени преди 100тина години от... българи!

  В България има много талантливи хора, готови от чисто естетски и артистични подбуди да се заемат с подобни проекти, и, въпреки орязаните бюджети да намерят решение и да ги изведат до "красиво и удобно"! А властта ужасно се страхува от подобни хора...

 75. 77 Профил на Boris Tsvetkov
  Boris Tsvetkov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Льо фонтан дьо Витошка
  Кой предложи ... фонтана?
  http://www.youtube.com/watch?v=MQqAvAaQ1QI

 76. 78 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 367 Неутрално

  все пак добре е че вече се дискутира повече по архитектурни и градоустройствени въпроси. и е добре, че се чува гласът на професионалисти.

 77. 79 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  " водното съоръжение" прилича на писоарът от Клошмерл

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK