"Евробарометър": Бургас е много по-добър град за живот от София

Бургас

© Дневник

БургасБургас е много по-добър град за живот от София, показва ново изследване на "Евробарометър" за качеството на живота в европейските градове, съобщи capital.bg. Проучването е поръчано от Европейската комисия, за да послужи като основа за бъдещата насочена политика на развитие в градовете, и беше публикувано във вторник.


Сред 83-те подбрани града Бургас излиза на 23-о място по удовлетворение на жителите му, докато София е едва на 67-мо. Мнението на бургазлии за града им е много над това на софиянци за техния в почти всеки от 28-те въпроса, свързани с живота на един град.


Жителите на морския град са много по-доволни от спортните си съоръжения, културните си обекти, инфраструктурата, чистотата, сигурността и работата на администрацията. Особено голяма е разликата в усещането за сигурност - на въпроса "може ли да се вярва на хората в града", 69% от жителите на Бургас отговарят положително, докато в София този процент е едва 39%.
Други области, където според мнението на жителите си столицата изостава сериозно, е състоянието на пътната инфраструктура и на обществените пространства. И в двете София е на дъното, сред последните десет, докато в Бургас мнението на хората е доста по-положително.В образователната сфера София има доста по-развити възможности, но въпреки това се намира на дъното, а Бургас е доста по-напред. Едно от възможните обяснения е, че жителите на столицата се сравняват с други големи европейски градове, докато Бургас е доста по-малък и се сравнява с другите български градове, пред които очевидно има предимства, особено в последните години. 


Показателен е ръстът на одобрение, който се забелязва сред бургазлии. За трите години от последното такова проучване през 2009 г. с 26% е нараснал броят на бургазлиите, които харесват спортните си съоръжения, а с 15% - културните. Цели 39% повече мислят, че градът им вече се бори с глобалното затопляне. Единственото, в което морските жители са по-недоволни от града си, са здравните услуги, където Бургас е пети отзад напред, и възможностите за работа.


Двата града се движат близо по отношение на мръсния въздух, като огромна част от живеещите в тях имат проблем с чистотата на въздуха. Тя според тях е най-важният проблем, с който да се занимават градските власти, веднага след здравните услуги и преди безработицата.


И въпреки мнението за огромните разлики на въпроса дали са доволни в крайна сметка от мястото, на което живеят, 91% от софиянци и 92% от бургазлии казват, че са.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK