След Ню Йорк и в София ще се движи един зелен екоавтобус

След Ню Йорк и в София ще се движи един зелен екоавтобус

© Столична общинаЕкоавтобус със зелен цвят тръгва по маршрута на тролейбусна линия №11 в София от началото на следващата година, съобщи "Капитал Daily". Превозното средство е подарък на Столичната община от китайската фирма Chariot Motors.


Според изданието целта на пилотния проект е да покаже дали този тип превозни средства имат бъдеще в България. Според бизнес плана на Chariot Motors Ltd експериментът ще покаже дали компанията си заслужава да създаде предприятие за сглобяване на електробуси.


В автобуса ще се използва технология с ултракондензатори вместо с батерии, каквито се използват в повечето екоавтобуси. Новата технология е патентована и произведена от шанхайска фирма "Аоуей", а превозните средства са в експлоатация вече 7 години.
Те се използват в Шанхай и в Ню Йорк и на практика София ще бъде първият европейски град, в който ще се движи електробус с ултракондензатор, пише "Капитал Daily".


Електробусът ще се движи тестово в рамките на година, за да се видят неговите показатели при различни климатични условия и при различни натоварвания. Фирмата ще обезпечи за своя сметка непрекъснато съдействие на сервизен инженер, който ще бъде постоянно в София.След обжалване, четири удължавания на срокове и близо година от обявяването на обществената поръчка за покупката на 126 нисковъглеродни автобуса на метан за градския транспорт на София потенциалните доставчици намаляха, а отварянето на двете ценови оферти в сряда показа, че германската MAN Truck&Bus е най-вероятният изпълнител на търга. Компанията предложи 66 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност от 81.1 млн. лв. без ДДС и събра 31.25 т. от максимален брой 40 за влиянието на разходите за гориво, мощността и гаранционните срокове. Другият кандидат - китайският производител Zhen Gzhon Jotong Bus, даде по-висока оферта от 76 млн. лв. без ДДС и получи и по-ниска оценка по останалите изисквания. От ценовите оферти зависи по-голяма част от общата оценката на участниците, тъй като според критериите предлаганата цена е с тежест 60%. Избраният изпълнител трябва да бъде обявен през следващите седмици, след което започва да тече и двуседмичен срок за обжалване, преди да бъде подписан договорът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK