Американци ще произвеждат къщи, устойчиви на бедствия

Устойчивата къща, създадена за Ню Йорк

© Sustainable.TO Architecture & Building

Устойчивата къща, създадена за Ню ЙоркАмериканският институт на архитектите започва производството на къщи, създадени да устоят на природни бедствия.


Дизайните на постройките са създадени специално за районите на Ню Йорк, Ню Орлианс и Джоплин, Мисури. Избраните проекти са на архитектите от Sustainable.TO Architecture & Building, GOATstudio и Q4 Architects.


Майкъл Уилис, който е председател на журито, оценявало предложенията, обяснява, че те са били избрани според това да са едновременно удобни за обитатели им и възможно най-сигурни като подслон в районите, които през последните години пострадаха от бури, урагани и торнадо. Освен това експертите са търсели и сгради, които да нямат потискащ вид на бункери.
Архитектите от Sustainable.TO Architecture & Building са автори на устойчива къща за Ню Йорк, която може да бъде построена за 48 000 долара. В тях са включени цените за материалите, а също и разходите за изграждането на основи, устойчиви на наводнения.


Предложението на Shotgun GOATstudio е създадено за Ню Орлианс, така че да бъде устойчиво на приливи и големи количества дъжд. Затова къщата се издига на около 25 м над повърхността. За поройните дъждове проектантите са предвидили и специално покритие и съоръжения в двора, който бързо да абсорбира водата и да я отвеждат далеч от сградата.


Q4 Architects was са автори на проекта CORE House за района на Джоплин, който е известен и като Пътя на торнадото. По принцип всички къщи в региона имат подземни бункери, в които хората се крият, докато разрушителните явления преминат. Спечелилият проект всъщност предлага на всеки желаещ да изгради централно помещение в къщата си, което да бъде снабдено с всичко нужно за живот – канализация, електричество и т.н.


CORE House

© Q4 Architects

CORE House


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK