Жителите на Бургас ще се разхождат по обновения мостик до края на седмицата

Жителите на Бургас ще се разхождат по обновения мостик до края на седмицата

© Община БургасПриключва ремонтът на "Моста" в Бургас, който бе любимо място за разходки за жителите и гостите на града. От общината съобщиха, че съоръжението ще бъде отворено до края на седмицата.


През лятото достъпът до "Моста" бе спрян заради ремонт, съобщи БТА. Ще остане затворено само дясното отклонение на съоръжението със стълбите към пристана, тъй като там все още се работи. Монтира се и подемник за хора с увреждания.


След ремонта мостикът е обновен и разширен. Има повече пространство на терасите за наблюдение и риболов. В челото на "Моста" е вградена ивица от червен гранит, ориентирана север - юг. Тя изписва VIA PONTICA, както се нарича главният път за миграция на птиците от Европа към Африка, важна част от който е Бургас с неговите три езера и морско крайбрежие.


Цялостният ремонт е съобразен с оригиналния вид на "Моста", тъй като заедно с Казиното и Морската градина той е част от ансамбъл с културна стойност и законът не позволява драстични отклонения от прототипа. До него се стигна, след като кметът Димитър Николов успя да включи обекта в проекта за реставрация на остров "Света Анастасия", осигурявайки допълнително европейско финансиране за целта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK