Тъмната страна на София

Едва в последната година-две малка част от Борисовата градина има осветление<br /><em>Снимката е архивна</em><br />

© Цветелина Белутова, Капитал

Едва в последната година-две малка част от Борисовата градина има осветление
Снимката е архивнаПълен мрак. Едва различими човешки силуети. Чуват се стъпките на престрашилите се да преминат през парка "Слатинска река" в столичния квартал "Христо Смирненски". По-предпочитани за придвижване са осветените улици и пътечки наоколо.


По нищо този парк не се различава от много други места в София, потънали в тъмнина през нощта. Или изобщо никога не са били осветени, както "Слатинска река", или лампите, стълбовете и електрическата инсталация са технически остарели и неработещи.


Няма пари
"Многократно сме искали да ни отпуснат средства от бюджета, за да поставим осветление в парка "Слатинска река", но не дават", каза пред "Дневник" кметът на район "Слатина" Антоанета Апостолова. Тя получавала много сигнали от граждани, че мястото е много тъмно и непременно трябва да бъде осветено.


Кметът на няколко пъти е отправяла молби към Столичната община, но проблемът оставал все така нерешен. Пред "Дневник" директорът на "Зелена система" Ралица Маджарова, която отговаря за стопанисването на този парк, заяви, че ще направи проверка и тогава ще отговори на въпросите. По-късно спря да вдига мобилния си телефон. Но със сигурност засега местната управа не планира поставянето на лампи.


Преди пет-шест години е била изработена стратегия за развитие на уличното и парковото осветление в София, но общинският съвет я е отхвърлил. "По принцип екипът на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов трябва да изработи цялостна концепция", каза пред "Дневник" общинският съветник от ДСБ Вили Лилков, който не очаква скоро документът да бъде готов.


По думите му в момента се работи на парче. "Заедно с голямата транспортна програма, която предвижда ремонт на много улици през следващите три-четири години, ще бъде подменяно и осветлението, но това не е достатъчно", смята Лилков и добави, че при парковете и междублоковите пространства се работи на същия неефективен принцип.


Новите лампи на ремонтирания бул. "Витоша"

© Надежда Чипева, Капитал

Новите лампи на ремонтирания бул. "Витоша"


Мрачно бъдеще


"Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление в кварталите "Дружба" 1 и 2, "Овча купел" 1 и 2, Банкя, както и на булевардите "Цариградско шосе" и "България" по фонд "Козлодуй", изтъкна пред "Дневник" Любомир Христов. Столичната община е спечелила финансирането от над 8 млн. лева още в края на 2011 г., но оттогава проектите й, както и тези на още 13 общини, не се задвижват.


От Министерството на икономиката и енергетиката, които отговарят за парите по фонд "Козлодуй", отговориха писмено на "Дневник", че в момента се провеждат тръжни процедури за избор на изпълнители на мерките за енергийна ефективност и на супервайзер за финансов и технически контрол и мониторинг на проекта. "По-подробна информация бихме могли да Ви предоставим след приключването на тръжните процедури", гласи краткият отговор на въпросите защо реализацията на проектите се бави и кога се очаква парите да бъдат отпуснати към местните управи.


При цялостен ремонт на улици и булеварди, така и при изграждането на кръстовищата на две нива, общината в София подменя и осветлението с енергийно ефективно. Вече се изпълнява транспортната програма, в която са включени ремонтите на кръстовището при "Лъвов мост", бул. "Княз Александър Дондуков" от ул. "Кракра" до Младежкия театър, изграждането на естакада при Семинарията и други по-малки улици в центъра и кварталите. С ново осветление са и бул. "Витоша", части от "Ботевградско шосе" и "Цариградско шосе".


През последните няколко години частично бяха осветени Борисовата градина, Южният парк, "Гео Милев", "Баня Лозенец", "Западен парк" и "Мир и дружба" в Студентския град, а предстои поставянето на лампи в "Докторската градина".


Много от лампите са стари и неефективни<br /><em>Снимката е архивна</em>

© Юлия Лазарова

Много от лампите са стари и неефективни
Снимката е архивна


Скъпо и неефективно


Нискокачествено и енергоемко, скъпо и без контрол - така електроинженерът Борис Ташев определя осветлението в София в анализ, изпратен до общината, който беше предоставен на "Дневник" от Вили Лилков. В документа от 26 страници е направен разбор на сегашното състояние и това, което може да се направи.


Според Ташев осветяването на по-голямата част от улиците, парковете, паркингите, подлезите е в трагично състояние. "Системата е некачествена, нефункционална и неефективна", смята още той и добавя, че дори и там, където има лампи, те често не осветяват по правилния начин обществените места. Това създава потенциална опасност от катастрофи по улиците и престъпност в тъмните пешеходни зони.


В анализа си специалистът пише, че трябва да се направи обща стратегия за развитие, по която да се работи по осветяването на града. Това включва пълна промяна на системата на управление, която да заложи на повече електронни комуникации, поетапна подмяна на осветителните тела с енергийно ефективни, правилен избор на цвета на светлината спрямо района, който ще осветява, както и по-добро техническо обслужване.


Тъмнината преобладава в кварталите<br /><em>Снимката е архивна</em><br />

© Надежда Чипева, Капитал

Тъмнината преобладава в кварталите
Снимката е архивна


Тъмни квартали


Годишно общината отделя около 15 млн. лева за осветление. От тях 6-7 млн. лева отиват за плащане на електроенергията, около 5 за подръжка, а останалите - за инвестиции. Над 65 хил. са уличните лампи, а в парковете - около 18 хил.


Същевременно от 2010 г. е изтекъл договорът с "Улично осветление" АД, което поддържа цялата система. С анекси общината отлага провеждането на нов избор на фирма, но пред "Дневник" Христов каза, че напролет ще започне процедурата.


Според допитване сред гражданите по поръчка на общината от 2011 г. центърът и главните булеварди са осветени, останалата част на града е прекалено тъмна. Близо 80% от запитаните са посочили, че кварталните улици са слабо осветени, а за парковете и градините няма положителни мнения. Основният извод е, че за осветлението няма обща визия, и изглеждало ретро. Над 70 на сто изобщо не го харесват. Повече от половината от запитаните не са доволни от ненавременната подмяна на счупени и изгорели крушки. Няма по-нови данни за мнението на столичани, но и нищо по улиците и в градините вечер и нощем не се е променило.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK