Идеи за центъра на София: Син асфалт на "Шишман" и ретро трамвай по "Граф Игнатиев"

Син "Шишман"

Син "Шишман"Подмяна на настилката със син асфалт и преместваеми улични лампи по ул. "Иван Шишман", ретро трамвай по ул. "Граф Игнатиев", открита книжарница на площад "Славейков", велоалеи и затваряне на движението на коли в различни участъци. Това са част от идеите за Зона 2 в проектите за конкурса на Столичната община за нов облик на центъра на София.


Идеите вече са публикувани на сайта на управляваното от главния архитект Петър Диков направление "Архитектура и градоустройство". Общо са се включили 39 екипа с проекти по четирите части, на които е разделен центърът на града в условията за участие.


Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Във втората влизат улици "Граф Игнатиев", "Иван Шишман" и пл. "Славейков". Третата зона включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др. Последната е градина "Кристал", площадът пред парламента и др.
От 16 до 20 декември ще има обществени обсъждания. Едновременно с това върви процесът по оценяване на проектите. Обещанието на местната управа е проектите, които спечелят, да бъдат реализирани с европейско финансиране.


"Дневник" публикува идеите за пространствата около "Граф Игнатиев", "Иван Шишман" и пл. "Славейков". Очаквайте проектите и за останалите зони в следващите дни.


"Амфион" предлага ул. "Граф Игнатиев" да запази функцията си на пешеходна улица с движение на трамваи. За целта в проекта им се предвижда подмяна на настилките по цялото й протежение. Според фирмата по улицата е добре да се движи и ретро трамвай за туристи от Съдебната палата до площад "Журналист", а чешмите да се ремонтират. Проектът предвижда на кръстовищата, където "Граф Игнатиев" се пресича с улици с автомобилен трафик, настилката да бъде повдигната. Предложено е и изграждането на велоалея с няколко велостоянки.


Като акцент в проекта "Амфион" посочва, че книжният пазар на площад "Славейков" може да се превърне във временен, т.е. в някои от дните да бъде само пешеходно пространство. Освен това се предвижда пазарът да се изтегли към ул. "Солунска", а в останалата част да има градски пространства за различни изкуства.


Градинката около "Св. Седмочисленици" като площад на фотографията

Градинката около "Св. Седмочисленици" като площад на фотографията


За самата "Солунска" се предлага подмяна на тротоарните плочки, премахване на сергиите и запазване на автомобилното движение. За "Иван Шишман" се предвижда да стане само пешеходна зона с места за сядане, възможност малките заведения да поставят повече маси, велоалея и повече растителност. В проекта е залегнало ул. "Шести септември" да бъде пешеходна в почивните дни.


Предвижда се и премахване на старата градска тоалетна на ул. "Ген. Паренсов" и построяването на две нови.


В проекта на фирма "А.Д.А." се залага ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна. Движението на трамваите да бъде намалено и да се движат само мотриси тип "совалка" с 10 км в час по една линия, като целта е придвижване на по-възрастни граждани и атракция. Идеята за маршрут е Съдебната палата до площад "Журналист". В останалото време линиите да бъдат използване за велоалеи по подобие на Грац в Австрия.


За "Шишман" се предвижда спиране на движението в почивните дни и ограничение на местата за паркиране и скоростта на автомобилите при преминаване. В проекта се залага тротоарите и уличните платна по "Граф Игнатиев" и "Шишман" да се обединят.


Според проектантите на "А.Д.А." трябва да се пренаредят пазарите за книги на "Славейков" и за плодове и зеленчуци до църквата "Св. Седмочисленици". Залага се и поставянето на павета по диагонал на кръстовищата на "Шишман", защото там пешеходците се движели зигзаобразно заради търговските обекти. За целия район се предвижда подмяна на осветлението, като на местата, където се събират повече хора, то да бъде по-силно, а приглушено около витрините на магазините.


ДЗЗД "ЕртаПлюс" предлага да бъде създаден площад на "Бийтълс", който да се намира по ул. "Граф Игнатиев " - малко преди площад "Патриарх Евтимий" в посока центъра. Около "Св. Седмочисленици" се предвижда място за колела под наем и велостоянка. Пазарът да бъде преместен на отсрещния тротоар, а трамвайната линия да бъде една.


Предложение за "Граф Игнатиев"

Предложение за "Граф Игнатиев"


И този екип проектанти предлагат ул. "Шишман" да бъде затворена изцяло за коли, както и поставянето на паметник за загиналите полицаи. Пазарът за книги на "Славейков" да бъде с намалено работно време от 9 до 14 ч., а на площада да има още един велопаркинг.


Според проекта на "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" ЕООД градинката при "Св. Седмочисленици" е подходящо място за временни изложби на фотографии. В средата се предвижда обособяване на зелени пространства, които да са във формата на диапозитив. Противобомбеното убежище под градинката би могло да се превърне в подземен паркинг с вход от страната на "Шести септември". В четирите ъгъла се предлага посаждането на иглолистни дървета.


И този екип проектанти предлага пълна реорганизация на книжния пазар на "Славейков", за да реализира замисъла на площада от началото на XX век. Идеята е да се възстанови фонтанът в средата на пространството, да се засядат нови дървета в западната част и да се подменят сергиите на търговците. В проекта това е площад на литературата.


За малката градинка "Райко Даскалов" се предвижда подмяна на пейките. Проектантите предлагат там да се организират кулинарни събития и пространството да стане площад на гастрономията.


Предлага се по улиците "Шишман", "Солунска" и "Шести септември" автомобилите да се имат специален режим на придвижване с пълна забрана за минаване в определени часове. Идеята е там да се провеждат и културни и социални събития, например ако София стана европейска столица на културата през 2019 г.


Идея за водно огледало пред "Св. Седмочисленици"

Идея за водно огледало пред "Св. Седмочисленици"


Сред промените на "Граф Игнатиев" е премахването на бордюрите, които да бъдат заменени от декоративни каменни плочи, трева между релсите и запазване на движението на трамваи.


ДЗЗД "Група Център" предлага пред църквата "Св. Седмочисленици" да се направи езерце, наречено от проектантите водно огледало, което през зимата да бъде ледена пързалка. В градинката се предвижда поставянето на фотьойли, лежанки за четене, шах маси, място за игра на петанк, нетрадиционни пейки, детска площадка и др.


Дръзко предложение на проектантите е цялата улица "Шишман" да бъде застелена със син на цвят асфалт. Мястото е наречено "споделено от нов тип", защото върху улицата ще бъде разположено подвижно градско обзавеждане - улични лампи, пейки и др. Идеята е в по-голямата част от времето да има ограничено движение на автомобили и да бъде по-лесно минаването на пешеходци, а при организиране на фестивали трафикът се спира, а пейките и лампите се преместват на подходящи места.


В проекта се залага подмяна на старите сергии на книжния пазар на "Славейков" с нов тип отваряща се като книга библиотека. Всяка сергия ще бъде с отделен чадър, ще може да се заключва и няма да е нужно търговецът всяка вечер да прибира книгите си.


Друга иновативна идея в този проект е премахването на пазара за плодове и зеленчуци до "Св. Седмочисленици", който да се замени със съботен фермерски пазар. Той ще бъде подвижен и в останалото време няма да е там.


ДЗЗД "Форум Консултанти" предлага ремонт на двата пазара в района, отваряне на всички безистени, премахване на амбулантните търговци и подобряване на настилките.


Проектантите на "Архинекс" ООД предвиждат книжният пазар на "Славейков" да се преобрази в книжарница на открито с място за четене и кафенета. И те предлагат подмяна на сергиите с нови, направени от светъл дървен материал, и възможност за лесно местене.


Предвижда се намаляването на броя на паркоместата и изграждането на двупосочна велоалея по ул. "Солунска", където да се премахнат и сергиите с търговци. Предлагат да бъде възстановена паважната настилка на ул. "Шести септември".


Пазарът до "Св. Седмочисленици" се мести по ул. "Шести септември", а по "Граф Игнатиев" се стимулира пешеходното и вело придвижване.


Всички проекти са достъпни тук - http://www.sofia-agk.com/index.php?option=com_content&task=view&id=548&Itemid=49

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Графа като пешеходна с ретро трамвай е ЧУДЕСНА идея

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 2. 2 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 517 Неутрално

  хареса ми водното огледало пред св.седмочисленици

  за чиста и свята република-но не с този народ
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  Хем добре - хем зле!

  Добре е, че се тръгва в тази посока, да се подават идеи, да се обсъждат пред всички.

  Зле е, че е на парче!
  Вместо цялостна концепция - този щипнал тук, другия - там, трети до него ...
  Дори да са гениални архитектите - няма как да не стане като на кръпки.
  Син асфлат, преминаващ в розови плочки ... и пак в асфалт, ама сив, и как си го знаем - с черни кръпки от ремонта.

  Диков, добре е да се бръмчат идеите, ама концепция, концепция обща поне за "големия център" си трябва, от там да тръгнат архитектите!

 4. 4 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Всичко ми харесва, само да има пари и да се свърши като хората

 5. 5 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Мила Община.
  Достатъчно е да метете тротоарите, да изхвърляте кошчетата и да сменяте изгорелите крушки.

  Оставете града и хората на мира.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 6. 6 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Любопитно

  а "Ретро"- ТошКо кога ?
  и моля, във червено !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 7. 7 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1702 Весело

  Преместваеми пейки и лампи. Бързичко ще си ги преместят по дворовете, мда...
  И това с фотьойлите и лежанките пред Св. Седмочисленици. То и сега не можеш да се вредиш до пейките там от всякакви прошляци, наркомани и пияндета, хеле като им се сложат фотьойли и лежанки, съвсем на хол ще го обърнат.
  Иначе има свежи идеи.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 8. 8 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  и нито едно място с безплатен wi-fi

 9. 9 Профил на mad_ok
  mad_ok
  Рейтинг: 233 Весело

  А асфалта тъмно или светлосиньо?Щото втория много ще се цапа..

 10. 10 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 567 Неутрално

  защо уникални места, с памет, като градинката на Седмочисленици, Графа , Света Неделя, трябва да се направят угодни и удобни на новите софиянци?В Западна Европа, Северна Америка и Канада градовете пазят паметта си, духа, само реставрират, а новите изгъзици ги правят на места, които нямат историческо значение.Крайните квартали също имат църки, а и повече деца, които да се пързалят на водно огледало.Къв е тоя зор сичко да се замазва и преправя?Скапаха го тоя град!

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А това др. Иванов ли ще го плаща? Днеска с триста зора успях да си отпиша 1400 лв. задължения, след три години колко трябва да отписвам?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на julien_le_grand
  julien_le_grand
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Няма нищо лошо да е на зони. Различни улици и места в различни стилове и цветове.

 13. 13 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  аз съм против, диков е доказал че с каквото се захване го прави по зле и от посредствено. Ще разруши и малкото останал дух на София и ще го превърне във фонтана на витошка.. първо разстрел или уволняване и после общината да мисли каквото и да е

 14. 14 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Има добри идеи. Дано когато решат да правят нещо да подложат под настилките здрава основа, както се прави по белите страни, защото иначе в България се правят добри неща, които траят една-две години и след това се саморазрушават.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3366 Весело

  [quote#12:"julien_le_grand"]Няма нищо лошо да е на зони. Различни улици и места в различни стилове и цветове. [/quote]
  Щом викаш ...

  Ако толкоз те влече шареничкото ... предлагам ти ... мИни през Бомбай.
  Да отпуснеш душата ...

 16. 16 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Визуализациите са приятни, но изпълнението ще е бързо, некачествено и с евтини материали. Всичко това ще е равно на провинциална градинка, където някой кмет усвоява набързо европари. За справка - бул. Витоша.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 17. 17 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  На компютърна графика изглежда по един начин, в реалността, с истински материали, става съвсем друго. Иначе има някои свежи идеи, но компилацията им би била безумна. Най-важното е да се разкарат проклетите сергии и коли от площадите, градинките и тротоарите в района, че човек се препъва в тях. Както и да се направят/възстановят градските тоалетни в града кандидат за европейска столица на културата, щото евентуалните културни туристи ще задръстят тези на заведенията, по липса на други. Освен да се сложат табели, които да насочват зорлиите към тоалетните в сградата на Софийска община, тогава може би там ще се сетят какво се иска от тях.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  "Шишман" - пешеходна зона е добра идея.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  Фъндъкова хвърля пари само в центъра. Аз живея в краен квартал и по зелените площи има стотици автомобили, за които няма паркоместа. Газим в кал и мръсотия. Детските площадки са изпотрошени.
  Не мисля, че данъците са ни драстично по малко, едва ли повече от20%.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако Диков е замесен,значи очаквайте обратното на това което се реши

 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Първата работа е още от другата година да се срине кочината на площад Славейков и тия "книжари" да ги пратят някъде другаде. Нито продават нещо по различно, само боклуци правят след себе си.
  Изобщо всички баничарници, будки за вестници и бонбони, дето едвам се крепят по спирките трябва да се махнат и да се подменят с нещо по естетическо и смислено, а не само кметовете да взимат мангизи под масата за грозни сергии под път и над път. Графа е осеян с тия боклучави сергии.

 22. 22 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#17:"Dehumanizer"]Най-важното е да се разкарат проклетите сергии и коли от площадите, градинките и тротоарите в района, че човек се препъва в тях.[/quote]
  Мисля си, че само това е достатъчно и разните кухарчета да не драскат кретений (изключвам хубавите рисунки) и да не хвърлят боклуци където им падне.

 23. 23 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Предполагам ще бъдат изкъртени и малкото останали чешмички.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  [quote#23:"torquemada"]Предполагам ще бъдат изкъртени и малкото останали чешмички. [/quote]
  То тоалетни няма, ти за чешмички се кахъриш.

 25. 25 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Първо в София, после и в останалите градове

 26. 26 Профил на Ангелин
  Ангелин
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Наистина на илюстрацията изглеждат добре, но в действителност в повечето случаи им трябват пелени на изпълнителите, ако ме разбирате какво имам предвид...
  Оценявам всяко едно начинание стига, да е направено от хората за хората, с мисъл и удобство.

  [quote#22:"StanDim"]кретений[/quote]
  Една градивна критика – Няма дума в българският език, която в множествено число да завършва на " Й" .

  "Истината се нуждае от хора, които не се боят да я казват и да се борят за нея." Пенчо П. Славейков
 27. 27 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  [quote#25:"МM"]Първо в София, после и в останалите градове[/quote]
  Вече са го почнали - в Ченда, Китай, като свършат, идват тук.
  http://www.youtube.com/watch?v=eob7Ki0Vhww

 28. 28 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  По малките централни улички е почти същата трагедия като в крайните квартали. Мини например по пряката на "Шишман" "Иван Вазов". Платното е като след бомбардировки, за тротоарите изобщо не искам да отварям дума.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 29. 29 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Хубави идеи. Но трябва да има и решение за ул. Париж - до синода, при "Ал. Невски". Едно време имаше резон в този пазар, сега си е чист битак, дето не му е мястото точно там.

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  Тази идея за ретро-трамвай по "Графа" определено ми допада!Дано този проект се осъществи!

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Всичко, което залага на изчиткването на колите и сергиите от центъра, е добре дошло. За съжаление се тръгва от толкова ниско ниво, че всяка от идеите изглежда супер на пръв поглед. Все едно разглеждаш предмети от 1 километър. Например на новия площад на Попа сума време гледах и се чудех какво е разчупило гледката, но бързо се сетих, че липсват ръждясалите павилиони и сергиите с ветробран от конски чулове. Само това да махнеш, се изстрелваш 1 век напред и другото вече изглежда като фина шлифовка.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 32. 32 Профил на Ангелин
  Ангелин
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#31] от "cinik":

  И аз съм твърдо за освобождаване на тротоарите от "каляски" , павилиони и всякакви неща на които не им е мястото там...
  Понеже имам навика да се разхождам почти всеки ден и виждам такива безобразия, че чак се чудя как е възможно? Има една приказка, която много харесвам – Строителството е проста работа за умни хора. Та така...

  "Истината се нуждае от хора, които не се боят да я казват и да се борят за нея." Пенчо П. Славейков
 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  [quote#32:"Ангелин"]Има една приказка, която много харесвам – Строителството е проста работа за умни хора. Та така...[/quote]

  Когато "Витошка" стана изцяло пешеходна, изобщо не съм си правил труда да се вглеждам в плочките. Видях, че в първата ремонтирана отсечка улуците на покривите се изливат все така 1 педя над земята и даже не успях да се ядосам. Просто такива лоши спомени са ми останали от времето "Витошка - ключова градска транспортна артерия", че направо ми се повръща. И пак ако забелязваш, накрая "пожарникаря" се нае с отговорността да я направи пешеходна, а преди него какви ли не образовани величия с претенции, и градски архитекти с по 4 научни титли пред името теглеха здраво нещата точно в обратната посока....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 34. 34 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#2] от "скруч":Определено е много куул. Лодкарят Харон ще прекарва катафалките през гьола пред черната джамия с венециански гондоли....Върху кенефа в градинката "Райко Даскалов" ще църцорят кебапчета и ще се разлива шкембе чорба.Ако го дадат под аренда на Ути, цяла София ще разбере ,че не може да готви.эЗведев пък съвсем не става ,ще трябва на столче да се качва. Шерпите книго продавци като малоумни прекарват и прибират книги между 9 и 14 ч., след 14 на площада се играе пантомима. За по-острите всеки петък се гилотинира кукла на Мария-Антоанета. Пътуването от Централна гара до Лозенец се осъществява с три билета зарад ретро трамвайчето. Да ви настрешат антиохийците архитекти смотани. Дикооооооооофффф, София не е Китен!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  [quote#29:"8th_ball"]рябва да има и решение за ул. Париж - до синода, при "Ал. Невски". Едно време имаше резон в този пазар, сега си е чист битак, [/quote]

  Този пазар е поне добре скрит, а и подобни на него, различно покварени от нашествието на китайските джунджурии, има по всички туристически места по света. Повече ми бърка в здравето обаче пл. "Славейков", а единствено споменатата идея в статията е отново за някакво "запазване на традициите", което си го превеждам = запазване на циганията, с която всички го познаваме. Ще ме спечели този архитект, който заложи на изосновото разчистване на това място от всичко друго, освен дръвчета, улични фенери и най-много някое фонтанче (след оглеждане 1000 пъти на проекта за него). Така София ще се сдобие с първия централен площад, който да не е покварен от някаква цигания или автоталибанизъм.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 36. 36 Профил на Ангелин
  Ангелин
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#33:"cinik"] Видях, че в първата ремонтирана отсечка улуците на покривите се изливат все така 1 педя над земята [/quote]
  Което веднага повдига въпроса, не можаха ли собствениците на сградите (апартаментите), докато течеше превръщането на "Витошка" в пешеходен булевард, да вкарат всичките водостоци в каналите, нали? Ама, откъде толкова акъл?

  "Истината се нуждае от хора, които не се боят да я казват и да се борят за нея." Пенчо П. Славейков
 37. 37 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1895 Гневно

  Само глупости. А стига вече де.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 38. 38 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  До коментар [#10] от "ana_ni":

  Много е просто, правят го за да прибират едни пари, а не че е нужно или пък наложащо.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  До коментар [#28] от "Хриси":

  И Аксаков, и Вазов, и Славянака са приятни улици с колчета с/у паркиране по тротоарите и напълно асфалтирани.
  Ще станем като Скопие или Тирана, с един хубав център и гета около него.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Не е ли редно да направим целия град удобен за живот, а после да разкрасяваме центъра? Зелените площи в кварталите са превърнати в паркинги; защо под тях не се изградят подземни съоръжения, а отгоре да се озелени? Така междублоковите пространства ще станат истински квартални градинки, пък и тротоарите ще станат проходими...

 41. 41 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Хубаво е че се мисли за освежаване, НО всичко е по български. Харесвам Париж защото както е строено някога така си остава. Просто каквото е построено в определен район се запечатва. Така историята остава видима за поколенията. Велико! Да можехме и ние така, но уви. Изключително се дразня примерно от ремонта на фонтана пред народния театър в София. Да бяха го реставрирали, малко почит към архитекта който го е сътворил и към историята. Но не, някъв бездарник се е правил на велик пред създателя, оригиналът. Искам реставрация на центъра какъвто е бил по времето на соца и преди 09.09.1944г. . За модернизма трябват нови райони. Това искам, но откъде визия в политическите мутри? София всеки ден губи от историята си. Ще останат само снимките.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 42. 42 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#10] от "ana_ni":

  +++++++ Точно като теб мисля.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  На картинките всичко изглежда чудесно, но стигне ли се до изпълнение, ме обхващат големи съмнения.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  а за фасадите на старите сгради по тези централни улици някой сеща ли се?

 45. 45 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Абе тия велики архитектурни идеи защо не включват поне 3-4 многоетажни подземни паркинга като във всеки нормален европейски град?! Тия архитекти по-западно от Запдния парк стъпвали ли са?!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#13:"lol"]диков е доказал че с каквото се захване го прави по зле и от посредствено.[/quote]
  Взе ми думите от устата. Няма ли кой да го разкара този бездарник.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  [quote#19:"hope"]Фъндъкова хвърля пари само в центъра. [/quote]

  Нека оценяваме нещата по-реалистично. Къде точно в центъра, ако не броим започнатата и недовършена "Витошка", и то основно защото трябваше по необходимост да се покрие дупката от метрото? Центърът на София изглежда трагично.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  [quote#46:"Fred"]Няма ли кой да го разкара този бездарник.[/quote]

  Първо няма професионални аргументи за това, че е бездарник. Напротив, точно при него бяха спряни най-големите сакатлъци за градската среда с разните частични изменения.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 49. 49 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  От коя година ще е ретро трамваят?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 50. 50 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Всички пари за такива безумни идеи и конкурси да бъдат вложени в замяна на всички плочки с асфлат и ремонт на фасадите на сградите в тези райони.

  http://www.momchil.eu
 51. 51 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Той Графа и сега е пешеходен. Но витрините на магазините и фасадите на сградите са плачевни!

 52. 52 Профил на Rothschild
  Rothschild
  Рейтинг: 458 Гневно

  Колко години наглеца дикОФФ е главен архитект на София? И какво се случи със столицата за всичките тези години??...заприлича на кенеФ, градски...като започнеш с чудото на естетиката - Витошка (заедно с писоара фонтан или фонтана писоар, все тая), пространството пред Цум, битаците на всеки ъгъл, подменените плочи на тротоарите с некви бетонни блокчета за 0 стотинки, градинката на НДК, скелета на оня сто етажен блок на България и бул Витоша, феноменалното застрояване на крайните квартали, молове...до безкрай! София никога няма да заприлича на нормален град, докато другаря дикофф е гл архитект...уви! Ама лошото, е че не е само той....

 53. 53 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#51] от "cinnabar":
  Графа само на думи е пешеходен! Не броя тежките, пре-остаряли и не поддържани трамваи и релсови панели. За живеещите там едно малко земетресение се случва на всеки 4-6 минути от преминаващите трамваи. Но става дума за многото коли, които независимо от знаците си минават по Графа от бул. В. Левски до ул. Раковски. Наред с мутренските джипове, които нищо не може да спре, основните нарушители са си служителите на МВР с личните си автомобили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK