Какво тормози жителите на Ню Йорк

Пешеходци на "Таймс скуер"

© Associated Press

Пешеходци на "Таймс скуер"Нищо чудно, че наричат Ню Йорк градът, който никога не спи. Едва ли някой там би могъл да подремне спокойно при огромния шум, който не стихва, пише в свой репортаж AП.


Непрекъснато скърцане на влаковете на метрото, клаксони на коли, ревящи самолети, лаещи кучета и бурни човешки възгласи са причината през 2013 г. на горещата линия за оплаквания в града да бъдат подадени над 260 000 оплаквания срещу шума. Тишината, изглежда, е единственото нещо, което не може да бъде открито в този град въпреки строгите санкции, които се налагат срещу неоправданото замърсяването на звуковата среда, пише още АП.


Според градските разпоредби, въведени при управлението на доскорошния кмет Майкъл Блумбърг, прекомерният шум от заведенията за хранене, викането на улицата, дори шумът на боклукчийските камиони са забранени, а всяка строителна площадка трябва да има свой план за намаляване на шума.
На всяка строителна площадка задължително трябва да има мерки за намаляване на шума

© Associated Press

На всяка строителна площадка задължително трябва да има мерки за намаляване на шума


Глобите за нарушителите започват от 70 долара (за лаещо куче например) и могат да достигнат до 350 долара, ако използвате настоятелно клаксона на колата си. Собствениците на нощни заведения, в които има силна музика, може да бъдат глобени с 8 хил. долара.


Въпреки всички тези мерки здравните власти в града уточняват, че на отделни места звуковата среда е толкова замърсена, че може да увреди слуха на гражданите, ако престоят им там е продължителен. Допустимата граница за силата на шума е 85 децибела, но на някои места тя трайно надхвърля 100 децибела.


Регистрите на градската управа показват, че най-много оплаквания има от шума на прочутия "Таймс скуер", където свиренето от клаксони и линейки е непрекъснато. След това се нареждат жалбите срещу скърцането на мотрисите на метрото.


Непрекъснато излитащите и кацащи хеликоптери и самолети са следващите поред най-големи шумови замърсители в града. Затова някои от живеещите в близост до летища и хеликоптерни площадки може да се похвалят, че градската управа е поела разноските по слагането на специални звукоизолиращи стъкла на домовете им. Освен това на някои хеликоптерни площадки полетите са забранени през почивните дни, а в работни - само между 8 и 20 ч.


Пак заради оплакванията на хората преди няколко години Федералната авиационна администрация въведе нова техника за управление на полетите, а също нови маршрути и график на самолетния трафик около летищата "Кенеди" и "Ла Гуардия". Това позволява на самолетите да могат да летят по-близо едновременно и да се намали непрекъснатия шум над града.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK