Ще бъдат обявени победителите в конкурса за новия облик на центъра на София

Идеята за конкурса беше на главния архитект на София Петър Диков

© Велко Ангелов, Капитал

Идеята за конкурса беше на главния архитект на София Петър ДиковЖурито на конкурса за нов облик на централната градска част на София днес ще обяви победителите, съобщиха от Столичната община.


Преди два месеца Столичната община започна архитектурен конкурс за проекти, които да предложат нов облик за идеалната градска част на столицата. Състезанието е за четири зони на столицата, като целта е те да се финансират през следващия програмен период до 2020 г. по европрограмата "Региони в растеж".


Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Във втората влизат улиците "Граф Игнатиев", "Иван Шишман" и пл. "Славейков". Третата зона включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др. Последната е градина "Кристал", площадът пред парламента и др.
Фотогалерия: Идеи за новия облик на центъра на София >


Четиримата класирани на първо място участници ще сключат договор с общината за изготвянето на бъдещите технически проекти с обща прогнозна стойност 900 хил. лева. Вторите ще получат по 3 хил. лева, а третите - 2 хил. лева. За членовете на техническата комисия в журито и привлечените експерти, които ще оценяват участниците, пък е предвиден бонус в размер на общо 10 хил. лв.


Журито реши още миналия петък кои са победителите, но членовете му запазиха в тайна до последно кои са победителите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK