Да живееш в електроцентрала

Да живееш в електроцентрала


Да живееш близо до електроцентрала, не се счита за особено добро обстоятелство. Но в бъдеще това може да се промени и много хора вероятно ще живеят не просто близо до такива централи, а направо в тях.


Така поне смятат архитектите Скот Алън и Кристина Булър, които са автори на нетрадиционен проект за жилищна сграда и електроцентрала във Филаделфия, САЩ. Предложението им беше представено в рамките на ежегоден конкурс за дизайн, пише fastcoexist.com.


Проектът се основава на идеята за оползотворяване на отпадъците под формата на енергия. Така отпадъците, генерирани от жителите на града, ще бъдат преработвани в инсинератор, а получената енергия ще се използва за нуждите на хората, обитаващи апартаменти в сградата на централата. Експертите разчитат на факта, че технологиите за обработка на отпадъци вече са достатъчно добре развити и напълно безопасни, поради което няма пречка една сграда да се използва и за жилищни нужди, и за производство на енергия.


Проектът предвижда централата да работи с капацитет, който да захранва с енергия 26 000 жилища освен тези, които се намират в самата сграда. Според авторите предимството на идеята им е тъкмо във възможността да се преработва отпадък, без да се замърсява. Статистиката показва, че в момента Филаделфия изнася 200 т отпадъци за преработка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK