Никой не знае как ще изглежда центърът на София

Никой не знае как ще изглежда центърът на София

© ДневникЩе има ли тунел под жълтите павета пред Художествената галерия?


Никой не знае е най-краткият отговор. Според спечелилия проект в конкурса за нов облик на центъра на София - да. След недоволните реакции на гражданите срещу премахване на жълтите павета - по-скоро не. Избраният проектант пък веднага заяви, че има вариант и с тунел, и с павета.


Реакциите на резултатите от конкурса накараха председателя на журито арх. Георги Бакалов да обясни, че печелившите концепции ще се преработват, за да съберат по-голяма обществена подкрепа (както и да се преценява тя). Възможно е след това преначертаният проект да няма нищо общо... със спечелилия. Или да останат няколко общи зелени площи между двете идеи. Спечелилият с тунела проектант Влади Николов вече обясни, че фирмата е готова и с други варианти - запазване на автомобилния трафик, но без паркинг или само разширение на градската градина...
Ако такъв е подходът и за останалите три зони, накрая ще се окаже, че конкурсът е бил за избор не на проекти, а на проектанти.


Зле формулирано задание, "обидно" малко кандидати, спорен състав на журито, формални обсъждания, бързо разглеждане на проектите и спорен краен резултат с много неизвестни. Така се е реализирал конкурсът за нов облик на центъра на София според основните му критици. Според организатора - главният архитект на града Петър Диков, обаче недоволни са само загубилите надпреварата, а към "процедурата, прозрачността и заданието не бива да има претенции".


Победители, но не съвсем


Проектите, които са получили най-много точки, най-вероятно няма да се реализират така както са предложени. "На базата на препоръките от журито, заедно с експертните мнения от обществените обсъждания, които протичат в момента, Столичната община ще изготви техническо задание за четирите зони, което ще предложи на архитектурните екипи, спечелили конкурса", заяви пред "Дневник" един от членовете на журито, Малина Едрева, която е и председател на общинските съветници от ГЕРБ в София.


Предложения как ще изглежда центърът на София ще даде и общинският съвет чрез комисиите си. Ако проектантите не се съгласят да променят идеята си, местната управа ще предложи на следващия в класирането. Следва подписване на договори и изпълнение на проектите.


Според Едрева няма да се бърза с взимането на крайните решения, за да може да се достигне до обществен консенсус за облика на града. Все пак ориентировъчно до края на пролетта би трябвало да е готово техническото задание и да започне преработката на проектите.


Това поставя и самите спечелили проектанти в сложна позиция и е тест доколко са склонни да защитават визиите си и доколко да се съгласят на друга реализация само за да сключат договор.  


Не е ясно, какво следва, ако има обществена реакция и срещу преработените концепции. Част от проблемите в конкурса обаче са заложени още в организирането му и това е видно и за непрофесионалисти, след като се запознаят с процеса.


Проектът за тунел под бул. "Цар Освободител", който е сред най-критикуваните

© Дневник

Проектът за тунел под бул. "Цар Освободител", който е сред най-критикуваните


Като конкурс за детска рисунка


"Основният проблем е, че се прави конкурс за детска рисунка", обясни арх. Петър Торньов - част от екипа на "Група Град", които участваха в конкурса като "Група "Център"* ("Дневник" разговаря с трима от архитектите от екипа, защото освен участници в състезанието без да печелят в нито една от зоните, имат ясна и открита позиция по всички проблеми на градската среда в София през последната година - бел. ред.). Според него е трябвало да бъдат направени предварителни обществени обсъждания, с които да се определят рамки на проектите. Например дали по "Граф Игнатиев" да продължи да се движи трамвай, дали да се запази сегашният вид на площада около храм-паметника "Александър Невски" и т.н. Едва след това да бъде обявен конкурс по определени идеи, около които вече е постигнат консенсус. Докато в случая всички все едно са получили бял лист и кой каквото измисли и както прецени да се отнесе към инфраструктурни проблеми, трафик, особености на зоните.


Според арх. Торньов не е имало и достатъчно време за разработване. Той оценява още, че "процедурите протекоха непрозрачно", а някои от условията в заданието са били дискриминационни - проектите не са били представени анонимно, а журито е знаело авторите по време на оценяването.


От "Група Град" казаха, че Столичната община предварително е направила допитване до някои архитекти за правилата на конкурса, но в крайна сметка не се е съобразила с повечето от тях. Те са изпратили около 50 предложения.


Фотогалерия: Как ще изглежда централна София до няколко години >


Жури от чиновници


Според друг архитект от същия екип - Ангел Захариев, проблем е и съставът на журито от 15 членове. В състава му бяха общински съветници, представители на Съюза на българските архитекти, на Националния институт за паметниците на културата, на направлението към Столичната община "Архитектура и градоустройство" и повечето от тях са били чиновници, които не са достатъчно компетентни за оценяване на такъв ранг конкурс. Включването на непрофесионалисти сред оценяващите пък е един от мотивите, с които архитектите Тодор Булев и Людмил Леонидов ("Амфион") обжалват класирането в Комисията за защита на конкуренцията.


Според арх. Пламен Братков - също от "Група Град", в журито всъщност най-добре са били подбрани общинските съветници, докато останалите членове са били по-скоро администратори и това също е спомогнало за крайния резултат. Според арх. Торньов от протоколите на обсъжданията си личи, че те не дискутират по същество проектите, а други въпроси.


Архитектите критикуват и лансираното от главния архитект на София Петър Диков обяснение, че конкурсът е международен. "Нямаше вариант на заданието на английски език, каквото е обичайната практика", каза арх. Захариев, за надпреварата не е съобщено в ключови европейски източници за архитектура, в журито не е имало чуждестранен представител (което е и по-голяма мотивация за местни екипи да участват, за да бъдат забелязани). Така може би предвидимо не се е включил и екип от друга страна.


Те отхвърлят аргументите, "че няма ли добри български архитекти, че да се канят чужди", с обяснението, че присъствието им стимулира и самите тях за по-силна конкуренция.


От "Група Град" смятат, че решението на проблемите е в наемането на фирма, която да се занимае с организационната част на конкурсите и че има много международни компании с подобен опит.


Арх. Петър Диков на едно от обществените обсъждания

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Арх. Петър Диков на едно от обществените обсъждания

Диков каза


Във всички свои публични изказвания главният архитект Петър Диков уточнява, че не се е месил в работата на журито, не е присъствал на техните заседания и всъщност конкурсът е протекъл по възможно най-прозрачния начин. За критиките към него смята, че идват само от отпадналите екипи. Прибягна и до исторически справки, че от десетилетия не е имало успешно проведен архитектурен конкурс в София и не желае и този да бъде сполетян от същата съдба.


"Работата на направление "Архитектура и градоустройство" е прозрачна. Може да се види всичко - от старта на решенията на експертния съвет до заповедта", обобщи Диков в скорошно интервю за вестник "24 часа". По думите му интересите на частната инициатива и на гражданите и общината често се разминават. "Малко хора търсят вносителя на проекта. Главният архитект слага административния подпис, но професионалният, под проекта, който застроява междублоково пространство, градинка или прави висока сграда, е на колеги. Те също носят отговорност. Аз моята си я нося и никога не съм бягал от нея. Ако има недоволни, че спирам преписки, защото не бих плюл на физиономията си, да излязат и да покажат за какви проекти става въпрос", твърди той.


И добавя, че оставката му е в джоба и решението е в ръцете на кмета. "Откровено да си призная, мисля, защото чисто човешката ми търпимост като че ли преля", казва Диков и добавя: "Искат ми оставката, защото аз съм бил избрал проектите за центъра, защото не съм правил конкурси, заради ниските оценки на имотите, през които минава Северна скоростна тангента... Сякаш главният архитект е виновен и за кишата, и за сушата."


Има ли нужда въобще от генерална промяна в центъра на София 

При тази неяснота и навързани десетки въпроси без отговор, съвсем естествено идва и заключението ни, че може би въобще няма нужда от големи промени в тези централни зони.


"Ако няма идея какво и защо ще се променя - по-добре не го правете", отговарят на констатацията ни арх. Братков и арх. Захариев и добавят, че могат да се направят само нужните ремонти - плочки, осветление, други. А парите, предвидени за това, да отидат за квартали с по-сериозни нужди. И едва след като има яснота какъв проблем трябва да се реши в центъра, концепция кое е фокусът (туристи, институции - дава бързи примери той), да се обяви конкурс. Според арх. Братков е много важно и зоните да се мислят с общ поглед, а също така и в цялост и дава пример, че например НДК - Орлов мост - "Мадрид" е такава линия, която трябва да се гледа като едно. 


"Моето лично мнение е, че центърът на София е уникално красив. Носи дух, чар, има много исторически напластявания, но бива постепенно обезобразяван", казва арх. Торньов и продължава, че малко му трябва, а с конкурси и резултати като този се стимулира посредствеността.


* На въпроса, че е нормално, след като не са спечелили конкурса, да са недоволни и да критикуват всичко, архитектите от "Група Град" заявяват, че те са се включили, за да бъдат част от процеса и да могат да предизвикат истински разговор за градската среда в София и проблемите й и че след като преди са ги обвинявали, че не участват, а само критикуват, сега е различно, а следващото ще бъде да спечелят и да критикуват. В конкурса казват, че са предложили "нежна намеса" в центъра, която е баланс между това, което има, запазване на духа и подобряване на средата.

"Дневник" търси за разговор и спечелилите проектанти. И ще публикува и други мнения, свързани с конкурса за центъра на столицата, както и за решения в градската среда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Важното е, че имаме архитект - пич, и симпатична кметица. Това, че градът затъва в мизерия и е неразличим от гето е все тая.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 450 Весело

  нормално е никой да не знае как ще изглежда центъра на София

  знаеше ли някой как щеше да изглежда "Осмоъгълният Петох***к" пред НДК .....
  преди да го построят ?

  така и сега...съпрайсите немат брой и чет

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 3. 3 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 284 Гневно

  Призовавам Дневник и всички медии да направят всичко възможно да насочат повече обществено внимание към този проект преди да са о$рали центъро на градо и да са гепили парата!!!

 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Аз знам - ще го осерат.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 458 Неутрално

  със сигурност знам едно обаче.... Диков трябва да си ходи от този пост и да бъде даден на прокуратурата .....

  БСП и ДПС вън от политиката
 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Весело

  Все си мислех, че под площад Княз Александър 1 вече има тунели

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#3] от "ubavia":
  Съгласен, подкрепям, трижди подкрепям!

  НЕ, НЕ и пак НЕ на тази къртичина пред Двореца насред София!

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#5] от "BIKER":

  Ми то точно в момента има прокуратура в СО, ама гледам под статията, матряла остро критикува това...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Тука е така. Ще спечели един проект, след това под натиска на будната общественост ще се промени почти коренно и няма да има виновни. По нататък ще оправяме малко по малко.

 10. 10 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Що не поканят известни западни архитекти с опит в подобни проекти? Тогава наистина ще има конкуренция и опит за излизане от балканския стил.

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Щом е спорен - нов конкурс. Такива неща не са за година-две, задължително е софиаци да си го харесат.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Центърът на София е като танков полигон Пример: Докторската градина - цялата изорана. Тротоарите по Сан Стефано са съставени от мърдащи останки от тротоарни плочки и 2/3 от тази площ е "зелена зона ". Вечер кюшето с Шипка е задръстено от разни лъскави возила на последното поколение мутри....Пред БНТ положението е още по- лошо. Във същото време се правят безмислени конкурси ей така да се отчита дейност....

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Като за първи опит от 30 години насам за обновяване на центъра, грешките са простени... Хората видяха и наистина много успешното решение София да има в самия център дворец с градска градина, стигаща до входа му, което ще я сложи в друга лига - като централно- и западноевропейски град. Струва си да се отбие автомобилният поток от жълтите павета в името на тази идея.

  Много неприятно усещане остави прикритият опит да се пробутат отново сергии на "Славейков", замаскирвани усилено като "метални пространствени елементи" (явно и самите автори ги е срам от творението си, но изпълняват нечия поръчка....)

  Вече напълно абсурдна е идеята да се прави водно огледало с нелегалната канализация на половин Драгалевци и Манастирски ливади, наричана още "Перловска река". Цяло лято Южният парк смърди от нея, кой луд е решил да пренесе зловонието и в центъра? При това без да мисли, че и без завиряване на всеки порой бликат фонтани от сифоните на мазетата на околните сгради...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 14. 14 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Нистина центъра ни е красив, но бива разрушаван от хулиганства по стени и вандалски прояви, чрез рушене на пейки, прозорци и т.н. Хубаво е да се преразгледа наистина, кои точно части на центъра имат остра нужда от обновяване! За мен Лъвов Мост е такъв, докато Цар Освободител и "Жълтите" павета, не бива да се разрушават, а само да се поддържа парка на народния театър, а ако искат да променят нещо, то под жълтите павета да направят подземен паркинг, махайки този на тях и усвоявайки досегашното му място с още пейки, алейка, градинка и някое паметниче). На мен ми е ясно, че някой се е прицелил да сложи като настила за алеята в двора си една 100 годишна история на българия (според легендата са подарък от Австро-Унгария за сватбата на цар Фердинант, но истината е че са поръчани от тогавашния кмет на столицата г-н Мартин Тодоров). паветата са символа на централната част на София и с тях е настилано пространство от Александър Невски през царския дворез чак до Народния Театър. Според дядо ми въпреки, че е живял в центъра срешу Александър невски откъм Дондуков, истината е било, че тогава паметника Левски, не е било център, нито дондуков, а само площта заслана от жълти павета...всички политически привърженици (било демократи, било комунисти, било социалисти, било националиьти и т.н.) не биха се отказали от културното наследство, защото паветата са такова.

 15. 15 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#7:"xm..."]НЕ, НЕ и пак НЕ на тази къртичина пред Двореца насред София! [/quote]

  ДА, ДА и ДА на тази къртичина пред Двореца. Крайно време е тази зона да придобие визията и тържествеността, която се прилагат на сграда с такова значение за София и България. Крайно време е да си проличи, че това е ДВОРЕЦ, а не някаква стара конюшна и Диков да бъде трижди проклет, ако провали проекта!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 16. 16 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 450 Гневно

  Дайте да поканим и ние някой световно признат архитект, примерно Заха Хадид, та поне центъра да стане като хората! Витошка стана голяма лайнарщина, а кой знае колко пари са отишли там. Пък нали кандидатстваме за европейска столица на културата- инвестирайте! Ма едва ли, всичко ще е по партийна линия, а трябва и да се краде!

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  "Проектите, които са получили най-много точки, най-вероятно няма да се реализират така както са предложени. "На базата на препоръките от журито, заедно с експертните мнения от обществените обсъждания, които протичат в момента, Столичната община ще изготви техническо задание за четирите зони, което ще предложи на архитектурните екипи, спечелили конкурса", заяви пред "Дневник" един от членовете на журито, Малина Едрева,..."

  -Toва е нормална практика за всякакви подобни конкурси.-Да се вземат добрите идеи от спечелите и техните подгласници и да се състави после работен проект. Стига той да не стане по-лош от конкурсните,разбира се.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#15] от "anihilator_jack":

  С копаене на тунел отдолу, ще придобие визия и тържественост?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони!":

  Тунела е второстепенен елемент, основното е възстановяването на парка пред Двореца и свързването му с градската градина. Ако толкова ви пречи тунела, ок махнете го, но парка трябва да остане и предвидените подземни паркинги също!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#19] от "anihilator_jack":

  Паркът е чудесно да се възстанови в оригиналния си вид, но това изключва и тунел и паркинги. А и няма никаква нужда от тях, принципно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  [quote#10:"aleko"]Що не поканят известни западни архитекти с опит в подобни проекти? [/quote]
  Ха-ха-хаа!
  Че нали само преди 5 (пет!) години гурута на световната архитектура направиха проекти за евентуалния Правителствен център? От това по-добро "показно" за съвременна градска архитектура, при това пряко свързана и специално за София - накъде?

  Диков си го знае, ама явно не е на далавера да го направят.
  Общ план на София с визия за развитието и след това "по райони" в контекста на общата концепция.
  Ма тогаз тая къртичина и разните кичове и мутробароци как ще ги прокарат? Тогаз нЕма далавера!

 22. 22 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони!":

  С премахването на движението и разширяването на Градската градина - да ще придобие доста по-добър вид.

 23. 23 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#14:"alex_p"]истината е било, че тогава паметника Левски, не е било център, [/quote]
  -Ами да.Някога на изток София свършва далеч преди 4 километър, а на Запад след "Опълченска". А Паметникът е на мястото на което е бил обесен Левски.Някога извън града-сред полето.
  "....Там близо край град София стърчи,

  аз видях, черно бесило,

  и твой един син, Българийо,

  виси на него със страшна сила.

  Гарванът грачи грозно, зловещо,

  псета и вълци вият в полята,

  старци се молят Богу горещо,

  жените плачат, пищят децата.

  Зимата пее свойта зла песен,

  вихрове гонят тръни в полето,

  и студ, и мраз, и плач без надежда

  навяват на теб скръб на сърцето."

  /Христо Ботев/

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#22] от "zenola":

  Ще премахнеш движението, като изкопаеш невъзможен тунел отдолу?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тони!":

  Най-готиния виц, който съм чувала на скоро е, че нямало нужда от паркинги в центъра на София.

 26. 26 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#10:"aleko"]Що не поканят известни западни архитекти с опит в подобни проекти? [/quote]

  До коментар [#10] от "aleko":
  Поканиха... Никой не дойде! Смятай за какви маймуни ни имат...

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 27. 27 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони!":

  Невъзможен?! По каква причина?

 28. 28 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#26:"tanazius"]Поканиха... Никой не дойде! Смятай за какви маймуни ни имат... [/quote]
  Аз, пък аха да предложа да поканим Заха Хадид...и видях коментара ти...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Весело

  [quote#19:"anihilator_jack"]Тунела е второстепенен елемент, основното е възстановяването на парка пред Двореца и свързването му с градската градина.[/quote]
  Имаш предвид това?
  http://www.lostbulgaria.com/?p=5647

  Вярно, къртичината мяза.
  Но си е къртичина ...
  И като си знаем изпълнението стандартно ... Мен всеки път ме втриса, щом видя ония пластмасови кауци по входовете на метрото. Като от Димитровградския пазар стайл ...

 30. 30 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хората по света със звездолети още малко ще почнат да се придвижват, тука стенят ли въздишат по жълтите павета...

  Ония в Париж изкОпаха Лувъра и лепнаха едни стъклени пирамиди дето нямат нищо общо ни с крал Слънце, ни с гяволи, ама ей на - като че напук, целия свят ходи там да гледа и да се дзвери на Джокондата!

  В източна Азия цели градове изринаха и продължават да изриват хората, строят модерни и функционални градски центрове да се стича народа там.

  Ние обаче си искаме разкривените жълти павета, щот кво ходене по центъра е, ако не стъпиш на жълто паве, да хвръкне една ми ти кал отдолу да те освини целия, че да заприличаш на българин де!

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#27] от "zenola":

  Ами, ако не бъркам, един тунел предполага копаене.
  Отдолу, под жълтите павета на плиткото има останки от римската крепост, а на дълбоко - метро. Откъде ще мине тоя възможен тунел? И къде ще влезе под земята? Искаш да има вход на тунел, което означава 50-100 метра върховна грозотия, някъде между БНБ и царския дворец?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Докато г-н Диков, архитектурна посредственост и върл корупционер, е в играта, нищо добро не чака центъра на София, освен продължаваща провинциализация и пропиляни огромни обществени средства.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#28] от "Γαλλα":
  Заха беше за Правителствения център.
  Норман Фостър тоже.
  Доколкото си спомням - спечели Доминик Перо.

  Само преди пет години беше ...

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  СОФИЯ трябва да се ръководи от компетенти хора, а не от родени другаде и прекрали детството си извън нея.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#10] от "aleko":

  Щото последния който поканиха ( конкурса за нов вид на партийния дом и пространството пред него) а именно именития Сър Норман Фостър предложи такива глупости че на журито му се изправи косата и за щастие се отказаха. Съвсем накратко човека обича закръгленото и стъклото и все го избива на остъклени кубета. Погледнете Райстага в Берлин, безумно грозния закръглен небостъргач в лондон и т.н.

 36. 36 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тони!":

  Чисто технически не знам, дали е изпълнимо или не, не съм специалист.

  За грозотията също не знам какво да кажа - в доста европейски градове забелязвам подобни решения, при това градове далеч по-устроени, красиви и човеколюбиви от София (която е категорично най-грозната столица в Европа, с след Кишинев; а в Тирана не съм била).

 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  [quote#16:"mmarto"]Витошка стана голяма лайнарщина, а кой знае колко пари са отишли там. [/quote]

  Нито е лайнярщина, нито са отишли много пари. Лайнярщина беше, когато се налагаше пътниците в трамвая да слизат и да местят на мускули колата на някой идиот, спрял в габарита на линията и изчезнал за половин час....

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 38. 38 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 576 Весело

  Дори и Диков не знае, зависи кой ще му даде най-добра оферта!

 39. 39 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Нито тунел, нито жълти павета. Стига с тия автомобили в центъра вече!

  Просто въстановете градината във вида й преди комунистите да си направят мегдан за манифестации и това е. Толкова е просто (и евтино).

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  [quote#12:"elevation04"]Вечер кюшето с Шипка е задръстено от разни лъскави возила на последното поколение мутри....Пред БНТ положението е още по- лошо.[/quote]

  Тук ненаписаният отговор на общината гласи, че след последните съкращения в армията, нейната огнева мощ няма да е достатъчна за прогонването на 600 хиляди автоталибани от тротоарите, което определено няма да мине без въоръжена съпротива....

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#36] от "zenola":

  Само че, решенията не са баш в центъра. Може да има тунел под тази зона, но единствено, ако той започва доста преди Булбанк, гледано от Люлин, и излиза някъде след булевард Левски. Нито има кой да го плати, нито има какъвто и да е смисъл от него.
  Много по-добър вариант е да се разкара комуноидната приумица отгоре, мястото да се затвори изцяло за движение и паркът да си стане парк. Истински, голям, централен парк с чудесна пешеходна зона около него. Все пак, това е историческият център на София.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Ще има определено зелено пространство, но се иска и много добра поддръжка.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#34] от "convince":

  А откога местораждането и местоживеенето са критерии за компетентност ?!? В демократичните общества решенията се вземат от хора ИЗБРАНИ на честни избори и изпълняват волята на мнозинството без да накърняват правата на малцинството.
  А в частност софиянци сме преживяли управлението на един със характерна фамилия, роден и израсъл на пъпа на софия. И се наложи да го прогоним поради тотален идиотизъм. И на негов фон дори родения и израсъл в банкя пожарникар е капацитет

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Кого сме прогонвали? Иначе за месторождението си прав. Някакъв дебилен стереотип, без никакъв смисъл...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1214 Весело

  [quote#34:"convince"]СОФИЯ трябва да се ръководи от компетенти хора, а не от родени другаде и прекрали детството си извън нея. [/quote]
  -Подобен бе лозунгът:" София за Софиянски!". След това дойдоха и резултатите.

 46. 46 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Хах, верно тоя конкурс е като за детска рисунка! Особено "проектите" на А.Д.А. баш на това приличат!
  Иначе с подобно конкур(с)че, освен да се усвоят едни пари друго няма да стане. Промяната на центъра на който и да е било град, не може да става "на парче" Трябва да има цялостна стратегия - транспорт, велоалеи, паркиране....

 47. 47 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пълна каша ли да кажа, лудница ли...

 48. 48 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тони!":

  Бил ли си в Мадрид? Ако да - помисли, как е оформено пространството около кралския дворец

 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#48] от "zenola":

  Ама виждаш ли прилики между двата града?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Всичко в тази държава се оплюва и все сме си на тоя хал, включително в случая - София. Аман от мрънкачи!
  На мен пък идеите ми харесват, особено тази за свързване на градинката на Народния театър и бившия дворец. Сега е отвратително място с паркинг и потрошени плочки, които толкова години никой не се сети да подмени.

 51. 51 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 396 Неутрално

  А как без паркинг за дебелогъзите престъпници, събиращи се в клоаката наречена " клуб" - до хотел Радисън. А лъскавите лимузини на мошениците , тълпящи се за казиното в Радисън или за луксозния публичен дом ( пардон, спа клуб) в хотел Сикст сенс !

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#50] от "паралепипед":

  Ама и тунелът ли ти харесва?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#49] от "Тони!":

  За съжеление - не, но много се надявам някой ден, поне малко да заприлича по отношение на инфраструктурата и оформлението на пространствата.

 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#53] от "zenola":

  Няма нужда - нека градът ни си има свой облик. Но нека и да не е с тунел и голяма дупка точно в една от най-ценните му части. Да затворят центъра за движение, да възстановят градините и до тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#1:"Тони!"]
  Важното е, че имаме архитект - пич, и симпатична кметица. Това, че градът затъва в мизерия и е неразличим от гето е все тая.
  [/quote]
  Глупости, истината е, че София се променя към по-добро последните години. Е, не е с темпове и по перфектен начин, но като се има предвид, че сме в България - направо е повече от добре!

 56. 56 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Включително и много познати чужденци, които посещават периодично София ми споделят, че София става все по-красива, подредена и приветлива.

 57. 57 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Центърът няма нужда от голяма промяна. Козметични ремонти, може, сигурно са и необходими. Но качете се на някоя по- висока сграда в широкия център да видите София отвисоко- грозота и сивота, кръпки, тротоари, дупки.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 58. 58 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#7:"xm..."]
  НЕ, НЕ и пак НЕ на тази къртичина пред Двореца насред София! [/quote] Къртиците мая ровят из главите на някои хора.

  Много си е добро решение продължението на градската градина до двореца! Така е било преди да направят мавзолия на предателя-родоотстъпник Гошо-Тарабата.
  А жълтите павета могат да се сложат на други места. Какъв е тоя фетишизъм. да не говорим, че не са подходящи за движение на коли (пък и хора) по тях - при дъжд и сняг стават изключително хлъзгави и опасни!

 59. 59 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#12:"elevation04"]Центърът на София е като танков полигон Пример: Докторската градина - цялата изорана[/quote]
  Ами много ясно че е изорана - прави се ремонт и реконструкция!!!
  Аман от мрънкалници!
  Българина винаги може да ти извади хиляда "аргумента" защо не да НЕ СТАНЕ, но когато дойде време НЕЩО ДА СЕ НАПРАВИ го няма никакъв!

 60. 60 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#16:"mmarto"]Дайте да поканим и ние някой световно признат архитект, примерно Заха Хадид, та поне центъра да стане като хората![/quote]
  Ами то и Сантяго Калатрава е световно признат архитект и наистина е много добър, но в момента трима негови възложители , включително градските управи на Венеция и Валенсия го съдят и търсят неустойки за милони евро!

  А пък точно Заха Хадид - айде мерси - тая кака навсякъде си праска едни и същи компютърно генерирани формички, без въобще да се съобразява с контекста на средата.
  Да не говорим, че са и толкова "практични" за реализация проектите, та ако трябва да ги правим тук, ще трябва да си скъсаме задниците от заеми и данъци!

 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#55] от "philipo":

  Заличавайки зелени пространства, разработвайки всичко на парче, и със строежи, без всякаква мисъл и визия...
  Страшно се развива София, ама толкова зле не е бил градът ни никога... май само Янчулев беше такъв провал.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#36:"zenola"]София (която е категорично най-грозната столица в Европа, с след Кишинев; а в Тирана не съм била). [/quote]
  Айде пак дрънканици - София си е много хубав град, питайте чужденците, които посещават града ни.
  София е по-хубав град и от Кишинев, и от Букуруещ, и от Атина и от Подгорица, и отБелград даже, е Белград го спасяват реките може би.
  Разбира се, има нужда от доста неща - най-вече поддържане на хубавите стари сгради, които сега са доста занемарени от собствениците им, а също и подобряване състоянието на обществените пространства.

 63. 63 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#54] от "Тони!":

  Сегашният облик на София се доминира от грозота, сивота и античовечност във всяко отношение. Това аз лично не го искам.

  Испанците (давам за пример Испания, защото сега ми е на дневен ред в графата пътувания) са успели по уникален начин да съчетят безупречна инфраструктура със запазване на сградите и забележителностите. Не съм видяла нищо грозно, не на място, нефункционално.

  А като говорим ценности нека не забравяме, че София не е наследник на Златна Плиска.

 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#62] от "philipo":

  От изброените не съм бил в Кишинев и Подгорица. Но за Букурещ смея да твърдя, че говориш глупости, а за Белград вероятно всеки, който го е виждал би ти се изсмял.
  Букурещ беше много зле преди 7-10 години, но за разлика от София се развива. Напред. Белград е толкова жив и приятен град, че всяко сравнение буди присмех. Некадърността на СО е толкова голяма, че не може да планира и произведе нищо смислено.
  Това всичкото горе разбира се, не важи за хора, които си мислят, че правенето на нов път и поредното асфалтово безумие правят един град красив и уреден.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#25] от "zenola":

  За какво са ни паркинги, нали има тротоари и улични платна? А пешеходците нека да скачат като кенгура между колите.

 66. 66 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  [quote#15:"anihilator_jack"]ДА, ДА и ДА на тази къртичина пред Двореца. Крайно време е тази зона да придобие визията и тържествеността, която се прилагат на сграда с такова значение за София и България. Крайно време е да си проличи, че това е ДВОРЕЦ, а не някаква стара конюшна и Диков да бъде трижди проклет, ако провали проекта![/quote]

  Или ако трябва да обобщим, ако наистина има капка европейско останало в нас, нека центърът на София да си получи обратно своя "SCHLOSSPLATZ"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 67. 67 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само да попитам, как точно си представяте "затворения за движение" център? Какво точно правят живущите там? Какво правят инвалидите?

  Ограничаване на движението - да. Строг ред за паркиране - да, няма спор.

  Всички градове, които се дават за пример ИМАТ решения за паркиране в централните части. Преди 3-4 години във Виена гледах подземен паркинг при Операта. Обявената цена за паркиране за ден беше по-ниска от талони за синя зона за същото време.

 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3740 Неутрално

  [quote#10:"aleko"]Що не поканят известни западни архитекти с опит в подобни проекти?[/quote]
  Един проект зависи от заданието. Ако създателите на заданието не знаят какво искат и как го искат, то как да бъде направен проекта?
  Софийската община би трябвало преди всичко да реши дали желае (дали е необходимо) да има автомобилна връзка под пощада пред Царския дворец. Естествената връзка между двореца и Градската градина е опит за връщане на съществуващата такава преди идването на комунистите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#67] от "Боб":

  Живущите в БНБ, или тези в Царския дворец? Може би живущите в Народния театър? Какви живущи???

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#67] от "Боб":

  Паркингът на операта е по-евтин само в комбинация с билет за представление. Иначе цените са 2 евро на час в цяла Виена, което не е много за тамошния стандарт. Важно е обаче да се каже, че там платените зони обхващат всички натоварени средища, тоест има ги и по периферните квартали. Ако и тук зелената зона я разширят с още един контур, цените също ще паднат поради повишеното предлагане. Което съвсем не е лошо решение. Аз живея на границата със зелена зона и мечтая за този ден, когато ще преместят границата още малко навън. В момента ние страдаме, защото всички андрешковци, поели към центъра, спират на последното възможно безплатно място, т.е. около нас. Само на балкона ми не са успели да паркират още.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 71. 71 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  [quote#69:"Тони!"]Живущите в БНБ, или тези в Царския дворец? Може би живущите в Народния театър? Какви живущи???[/quote]

  На Schloßplatz в Мюнстер, Щутгарт, Висбаден живущите как успяват да оцелеят, хе-хе. Някой разчита на хорското невежество.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 72. 72 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  "Според арх. Пламен Братков - също от "Група Град", в журито всъщност най-добре са били подбрани общинските съветници, докато останалите членове са били по-скоро администратори и това също е спомогнало за крайния резултат. "

  Всъщност истинското жури ще бъдат столичани и гостите на Столицата. След като, общината плаща музиката, нормално и да я поръчва! Липсата на удобно жури показва, освен всичко, че г-н Братков не е бил убедителен!

  I Want To Believe
 73. 73 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#71:"cinik"]На Schloßplatz в Мюнстер, Щутгарт, Висбаден живущите как успяват да оцелеят, хе-хе. Някой разчита на хорското невежество.[/quote]

  Ами не знам, не съм бил, за съжаление, в Щутгарт.

  Не съм фен на безразборното паркиране. Не мога да възприема идеята някой да ми забрани да ползвам автомобил, защото екоталибани ме броят за престъпник - живея в центъра, и искам да мога да отида на море без да нося куфар на два километра. Или да стана сутринта и да тръгна в командировка с кола.


  [quote#69:"Тони!"]Живущите в БНБ, или тези в Царския дворец? Може би живущите в Народния театър? Какви живущи???
  [/quote]

  Ако не съм разбрал правилно, моля за извинение. Екоталибаните смятат, че всичко от Мария Луиза до Плиска е "Центъра, който трябва да се затвори за движение". Надявам се, че не си от тях. Определено не мисля, че този площад трябва да е паркинг (площада пред БНБ), и не мисля, че продължението на улица "Ив. Вазов" до Театъра трябва да е.

 74. 74 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#70] от "cinik":

  Мисля, че офертата беше паркинг за деня (от 9 до 19:00 или нещо подобно) - не споря. Иначе да - там се плаща за целия район.

 75. 75 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#71:"cinik"]Някой разчита на хорското невежество.[/quote]

  В смисъл? Може ли например да имам мнение по въпроса, различно от идеята за тотална забрана на всякакво движение? Не разбирам защо тоталната немощ на общината да въведе ред трябва да е повод за поголовна сеч. И преди да изчета поредната тирада за гениалната идея да се събират пари поголовно, без да е ясно колко и къде отиват, да попитам защо единствено в платените зони се спазват някакви правила, но само тези за плащане, а не и за непаркиране на пешеходни пътеки например?

 76. 76 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Потресен съм най-вече от това, че никой от т. нар. архитекти, градоначалници и тям подобна измет не е дори помислил да обяви конкурс за възстановяване на историческия вид на центъра!!! А си помислете само колко по-добре би изглеждал града, ако парка пред двореца бъде възстановен, както и оградата на Княжеската градина и писателското кафене!!!

  Представете си в Брюксел да махнат оградата на Parc Royal.

  Сравнете как изглежда Дрезден преди и след възстановяването на Фрауенкирхе.

  Сравнете как изглежда Берлин преди и след възстановяването на сградите около Бранденбургската врата.

  Не си заслужава човек да живее в град, в който управата няма историческа памет, няма идеи за развитието му, разрушава, работи на парче, забатачва проблеми и т. н.

  Път без препятствия не води до никъде.
 77. 77 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#68:"Храбър"]Естествената връзка между двореца и Градската градина е опит за връщане на съществуващата такава преди идването на комунистите. [/quote]

  но само опит, за жалост. Както писах, заданието трябваше да бъде за възстановяване на историческия вид...

  Път без препятствия не води до никъде.
 78. 78 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#66:"cinik"]Или ако трябва да обобщим, ако наистина има капка европейско останало в нас, нека центърът на София да си получи обратно своя "SCHLOSSPLATZ" [/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Път без препятствия не води до никъде.
 79. 79 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  До коментар [#69] от “Тони!":
  Живея на 30m от Шишман, която според един от проектите трябва да стане пешеходна!
  За ваше сведение напр. Росица Кирилова, ако все още името ви говори нещо живееше баш на 10m от БНБ!
  Колегата, на който опонирате задава много резонен въпрос, на който общината от гоодини не намери отговор.
  Проблемът с паркирането по местоживеене в София датира СЛЕД 10/11. Уви демокрацията върви и с тези ‘убавини. Преди това режимат го регулираше драстично, с изискване за гражданство, разпределение, ред за закупуване на МПС! Това са фактОВЕТЕ!

  I Want To Believe
 80. 80 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  [quote#79:"2.5"]режимат[/quote]

  ъ - съжалявам

  I Want To Believe
 81. 81 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Важното е да се хареса на жителите на града.

 82. 82 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  жълтите павета - ценност!? хахахаха - селчовци това, че са жълти не означава, че са златни ))

 83. 83 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Ще се случи варианта "Лъвов мост". Ще се появи една свръхактивна агитка, която ще си иска паветата. Фирмата няма да направи нищо ново, ще си остане стария облик с някакъв козметичен ремонт, колкото да вземат парите. Т. е. ще се строи едно нищо, с цел усвояване на пари. Така се случи с кръстовището на Лъвов мост - там ще си остане едно кръгово движение на същото ниво, през което ще минават и трамваите, съответно със спиране на автомобилния трафик, докато преминат трамваи и пешеходци. Единствено ще има две платна на нивото на реката, които няма да облекчат трафика, защото движението ще бъде спряно от следващия сфетофар на "Ботев" или на "Раковска".

 84. 84 Профил на superstar
  superstar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Конкурс за Централна градска част! Журито мъдро оценява и класира- тунели, вело алеи, водни огледала, плочници, дървета, площади на боксьора ,футболиста и плувеца, а нЕма ТОАЛЕТНИ!!!!!! За химическите не говоря ,защото не са за влизане! Човек и добре да живее ходи по нужда!!!

 85. 85 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Разбира се, че ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ!

  Защото характеристиките на повърхността им не отговарят на елементарни съвременни технически изисквания за сцепление. Проверете и сега, и за последните години, колко инциденти има в тази зона на София, вкл. на пешеходци с фатален край. За катастрофите да не говорим!

  Сигурността на гражданите следва да е приоритет пред визията!!!

 86. 86 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#15] от "anihilator_jack":

  Последно - да,да, да или не, не, не? Дава ли си някой сметка сред форумците колко сложни са тези решения и как няма начин всички мнения да се задоволят? Трябва да се участва с конструктивни предложения в дебатите, а не с ругатни и обиди. Нямах вас предвид, просто използвах постинга Ви за реплика. Не забелязах никой да предлага нещо. Някакви хора си гонят политическите амбиции, като използват конкурса, други се сърдят по дефиниция, трети са специалисти по всичко.

 87. 87 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#68] от "Храбър":
  Конкурсът е за идеи и концепции, не за проект. Как си представяте "задание за идея"? Хайде стига безидейните архитекти са обвинявали заданието, което не им е хванало ръчичката и не им е казало какво да нарисува. А дискусията е сега върху предложенията и идеите, постъпили на конкурса и оценени от професионалисти. Така трябва да се прави.

 88. 88 Профил на superstar
  superstar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#87] от "arhitekt":
  Драги г-н Архитект! Основният проблем на София е транспортния хаос. Плочките, водните огледала и какви ли не обемно пространствени приумици са важни, но не най -важни. Транспортните пробиви-Сточна гара,Тодор Каблешков,Житница,Околовръстния път-Бъкстон-АМ Люлин,Западна тангента ,Източна тангента, Вапцаров чакат с години. Забавянето е обяснимо и извинително за столичната админстрация,но градът се задушава и не може да чака!

 89. 89 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#88] от "superstar":

  Прав сте, но нали полека лека се строят тези важни връзки. Едното не изключва и другото.

 90. 90 Профил на superstar
  superstar
  Рейтинг: 395 Неутрално


  До коментар [#89] от "arhitekt":
  Едното се решава под диктовката на Строителят, чрез така наречения "инженеринг" , а Другото става с "усвояване на средства"! И Едното и Другото е грешно, защото се прави без сравнителни варианти въз основа на технико икономически анализ за необходимостта и възвращаемостта на вложените средства! С две думи:Това е положението!

 91. 91 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#90] от "superstar":

  Вие пък откъде знаете точно как се прави? Някой Ви е казал или така си мислите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK