Антимонополната комисия отмени проекта за тунел под "Цар Освободител" в София

Проектът за тунел под "Цар Освободител"

© Дневник

Проектът за тунел под "Цар Освободител"Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви като незаконосъобразна част от заповедта на главния архитект на София Петър Диков за класиране на участниците в конкурса за нов облик на центъра на столицата. Решението за отмяна на конкурса засяга втора и трета зона, в които се предвижда съответно ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна и да бъде изграден тунел под жълтите павета в участъка на бул. "Цар Освободител" пред Националната художествена галерия.


Жалбата за зона три, която беше спечелена от "Никонконсулт", е подадена от "Стефан Добрев – архитектура и дизайн". Проучването на КЗК е установило, че техническата комисия не е направила доклад и не е отразила изследването на съдържанието на конкурсните проекти. Също така тя не е създала индивидуални формуляри, а е взела немотивирано решение, че всички конкурсни проекти могат да бъдат допуснати до оценяване от жури.


По другите две жалби на "Архинекс" за зона две и на "Булархарт" за зона три, КЗК посочва, че журито не е отразило работата си според нормативните изисквания, което е довело до липсата на прозрачност при оценяването. "От протоколите не става ясно по какъв начин са оценени конкурсните предложения на участниците, поради което оценките са обосновани само формално", допълват от антимонополната комисия.
Затова КЗК връща процедурата за зона две от етап разглеждане, оценка и класиране на конкурсните проекти и за зона три процедурата трябва да продължи от етап проверка на проектите от техническата комисия за съответствие с изискванията на конкурсната програма.


Фотогалерия: Как ще изглежда централна София до няколко години >


Конкурсът за нов облик за центъра на София започна в края на миналата година и приключи в началото на 2014 г. Решението на журито за избор на победители беше последвано от остри реакции на архитекти и граждани, които не одобриха част от идеите в спечелилите проекти. Най-критикувана беше предложението за удължаване на Градската градина до сградата на Националната художествена галерия, а отдолу да преминава тунел за автомобилния трафик.


В крайна сметка бяха подадени жалби до КЗК. Петър Диков заяви, че при неодобрение проектите победители ще бъдат преработени, което също предизвика недоволство на архитекти, според които по този начин са били избрани не идейни проекти, а проектанти.Втората зона включва улиците "Граф Игнатиев" и "Шишман", както и площадите "Славейков" и "Гарибалди". В него се залага ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна. Движението на трамваите да бъде намалено и да се движат само мотриси тип "совалка" с 10 км в час по една линия, като целта е придвижване на по-възрастни граждани и атракция.


Идеята за маршрут е Съдебната палата до площад "Журналист". В останалото време линиите да бъдат използване за велоалеи по подобие на Грац в Австрия. За "Шишман" се предвижда спиране на движението в почивните дни и ограничение на местата за паркиране и скоростта на автомобилите при преминаване. В проекта се залага тротоарите и уличните платна по "Граф Игнатиев" и "Шишман" да се обединят.


Според проектантите на "А.Д.А." трябва да се пренаредят пазарите за книги на "Славейков" и за плодове и зеленчуци до църквата "Св. Седмочисленици". Залага се и поставянето на павета по диагонал на кръстовищата на "Шишман", защото там пешеходците се движели зигзаобразно заради търговските обекти. За целия район се предвижда подмяна на осветлението, като на местата, където се събират повече хора, то да бъде по-силно, а приглушено около витрините на магазините.


Третата зона включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др. На първо място е класиран проектът на "Никонконсулт" ЕООД. В него се предлага Градската градина да заеме и пътното платно и площад "Александър I" и да достига до Националната художествена галерия. За целта тя ще бъде издигната, а под площада ще се изгради тунел за автомобилното движение.


Като следващ етап проектантите предлагат тунелът да бъде удължен до кръстовището на "Г. С. Раковски" и "Цар Освободител", а цялото пространство отгоре да бъде само за пешеходно преминаване.


Залага се и изграждането на фонтан пред Националната художествена галерия. Проектантите предлагат и подмяна на настилките в района.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK