Антимонополната комисия отмени проекта за тунел под "Цар Освободител" в София

Проектът за тунел под "Цар Освободител"

© Дневник

Проектът за тунел под "Цар Освободител"Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви като незаконосъобразна част от заповедта на главния архитект на София Петър Диков за класиране на участниците в конкурса за нов облик на центъра на столицата. Решението за отмяна на конкурса засяга втора и трета зона, в които се предвижда съответно ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна и да бъде изграден тунел под жълтите павета в участъка на бул. "Цар Освободител" пред Националната художествена галерия.


Жалбата за зона три, която беше спечелена от "Никонконсулт", е подадена от "Стефан Добрев – архитектура и дизайн". Проучването на КЗК е установило, че техническата комисия не е направила доклад и не е отразила изследването на съдържанието на конкурсните проекти. Също така тя не е създала индивидуални формуляри, а е взела немотивирано решение, че всички конкурсни проекти могат да бъдат допуснати до оценяване от жури.


По другите две жалби на "Архинекс" за зона две и на "Булархарт" за зона три, КЗК посочва, че журито не е отразило работата си според нормативните изисквания, което е довело до липсата на прозрачност при оценяването. "От протоколите не става ясно по какъв начин са оценени конкурсните предложения на участниците, поради което оценките са обосновани само формално", допълват от антимонополната комисия.
Затова КЗК връща процедурата за зона две от етап разглеждане, оценка и класиране на конкурсните проекти и за зона три процедурата трябва да продължи от етап проверка на проектите от техническата комисия за съответствие с изискванията на конкурсната програма.


Фотогалерия: Как ще изглежда централна София до няколко години >


Конкурсът за нов облик за центъра на София започна в края на миналата година и приключи в началото на 2014 г. Решението на журито за избор на победители беше последвано от остри реакции на архитекти и граждани, които не одобриха част от идеите в спечелилите проекти. Най-критикувана беше предложението за удължаване на Градската градина до сградата на Националната художествена галерия, а отдолу да преминава тунел за автомобилния трафик.


В крайна сметка бяха подадени жалби до КЗК. Петър Диков заяви, че при неодобрение проектите победители ще бъдат преработени, което също предизвика недоволство на архитекти, според които по този начин са били избрани не идейни проекти, а проектанти.Втората зона включва улиците "Граф Игнатиев" и "Шишман", както и площадите "Славейков" и "Гарибалди". В него се залага ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна. Движението на трамваите да бъде намалено и да се движат само мотриси тип "совалка" с 10 км в час по една линия, като целта е придвижване на по-възрастни граждани и атракция.


Идеята за маршрут е Съдебната палата до площад "Журналист". В останалото време линиите да бъдат използване за велоалеи по подобие на Грац в Австрия. За "Шишман" се предвижда спиране на движението в почивните дни и ограничение на местата за паркиране и скоростта на автомобилите при преминаване. В проекта се залага тротоарите и уличните платна по "Граф Игнатиев" и "Шишман" да се обединят.


Според проектантите на "А.Д.А." трябва да се пренаредят пазарите за книги на "Славейков" и за плодове и зеленчуци до църквата "Св. Седмочисленици". Залага се и поставянето на павета по диагонал на кръстовищата на "Шишман", защото там пешеходците се движели зигзаобразно заради търговските обекти. За целия район се предвижда подмяна на осветлението, като на местата, където се събират повече хора, то да бъде по-силно, а приглушено около витрините на магазините.


Третата зона включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др. На първо място е класиран проектът на "Никонконсулт" ЕООД. В него се предлага Градската градина да заеме и пътното платно и площад "Александър I" и да достига до Националната художествена галерия. За целта тя ще бъде издигната, а под площада ще се изгради тунел за автомобилното движение.


Като следващ етап проектантите предлагат тунелът да бъде удължен до кръстовището на "Г. С. Раковски" и "Цар Освободител", а цялото пространство отгоре да бъде само за пешеходно преминаване.


Залага се и изграждането на фонтан пред Националната художествена галерия. Проектантите предлагат и подмяна на настилките в района.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Много добре. Да видим следващата изненада каква ще е.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 2. 2 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Истинска изненада би било оставката на главния архитект.

 3. 3 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Стефан Добрев е от силно комунистическо котило (пардон, исках да кажа потекло), свикнал е той да печели. Неговият проект за Перловец категорично търпи корекции.

  https://goo.gl/8NG90J
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  Е, добре де, ама защо планираната къртичина насред София трябва да я отменят заради някакви си конкурсни правила, а не заради здравия разум и естетиката?

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  [quote#2:"tadi"]Истинска изненада би било оставката на главния архитект.[/quote]
  Но пък колко приятна!

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви като незаконосъобразна част от заповедта на главния архитект на София Петър Диков

  А той въобще има ли законосъобразени заповеди?

 7. 7 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 449 Весело

  Добре, че я отмениха тази щуротия! Тунели ще ми прокопават - да се блъскаме под земята като слепи кучета!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Целият проект беше много претенциозен и нефункционален.Тази част на София си е добре така.Просто трябва да се ограничи движението.

 9. 9 Профил на ahold
  ahold
  Рейтинг: 229 Неутрално
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Антимонополната комисия отменя на формални основания неща, които трябваше да бъдат осъдени на база на здравия ум, разум и разсъдък. Замяна на жълтите павета с тунелни рампи...леле мале...

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Също както и идеята за продължаване на битак "Славейков" в съвсем леко омекотен вариант.

  Че той самият автор го е срам да си каже за сергиите. Нарисувал ги е статично, без стоката и матряла около тях, и ги нарича "ефирни метални тримерни елементи"

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  Помислих,че антимонополната комисия не е одобрила проекта,защото тунела е само един

 13. 13 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ама това сериозно ли е било печеливш проект, който са планували да изпълнят!? Това е толкова грозно! Ще съсипят една от малкото красиви и архитектурно издържани в Европейски стил части на София.

 14. 14 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 449 Весело

  [quote#10:"cinik"]Антимонополната комисия отменя на формални основания неща, които трябваше да бъдат осъдени на база на здравия ум, разум и разсъдък.[/quote]

  Антимонополната комисия - "последен стожер" в борбата срещу неадекватното и корупционно управление на градската среда! Какъв цинизъм, а?

 15. 15 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  То с всичко е така в България. Опиташ ли се със съдия или администратор да обсъждаш нещо по същество и получаваш празен поглед и иронична усмивка тип "наивник."

 16. 16 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 738 Неутрално
 17. 17 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Понятието подземна улица не трябва да носи такива негативни емоции.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 18. 18 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 557 Неутрално

  отвратително хрумване е да се прокопае дупка пред двореца, да се изкъртят жълтите павета и да се заличи площада - единствен с тези размери в града.Точно централната част на София все още е красива и с характерна уникалност, за чий им е на набедените архитекти да заличат паметта на града - баш знакови места - Графа, Славейков, Св.Седмочисленици, Шишман, а и пространството пред двореца.

  Диков се е доказал, като душманин на София - само простотии, като унищожаване на паркове, преобразуване на собственост, застрояване на де що може и разрешителни за абсурдни строежи, да не забравя договорката за спирката на метрото до Експо-центъра, а не в Дружба - зер жителите на Дружба, не могат да изпреварят финансово частни строителни предприемачи!

 19. 19 Профил на Силвия Георгиева
  Силвия Георгиева
  Рейтинг: 455 Неутрално

  София без жълтите павета не е София..

 20. 20 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  [quote#4:"xm..."]Е, добре де, ама защо планираната къртичина насред София трябва да я отменят заради някакви си конкурсни правила, а не заради здравия разум и естетиката?[/quote]

  Ми че то и Ал Капоне са го тикнали в дранголника за неплатени данъци...

  Важното е, че тая идиотия няма да се реализира!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 21. 21 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 790 Неутрално

  И без това този тунел е напълно излишен. Автомобилният трафик трябва смело да бъде прекъснат на това място от обединените Царска и Градска градини. И точка. Стига вече слугуване на негово величество автомобила.

 22. 22 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#19:"havga"]София без жълтите павета не е София..[/quote]

  Еее, то пък все едно жълти павета има само пред Двореца. А преди комунистите да разрушат градината пред него?

  Хайде погледнете моля през коя година са внесени и положени въпросните павета и пак елате да защитавате мегдана за манифестации, понастоящем - паркинг.

 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Много добре, харесвам си я както си е сега

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  [quote#20:"ТНТ"]Ми че то и Ал Капоне са го тикнали в дранголника за неплатени данъци... [/quote]
  Викаш, че ще опаткат Диков заради тоя кОнкурс?
  Златни ти уста!

  Ама наистина ... няма ли някой поне с мъъъничко чувство за приличие, та да спре това безумие? Да правиш ти кОнкурси за всяко отделно взето кьоше, без грам Генерален план?
  Как ще се развива града, като какъв, накъде, какви ще са зоните, потоците ...
  Явно, че на никого не му пука. Блъскай проекти там, кОнкурси, "усвоявай", ден година храни, след нас - и Потоп!
  Кредо, ръйшли!

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма конкурси,няма строежи-няма критики.
  Пей,сърце!

 26. 26 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И ТОВА НА ФОНА НА ЗАГРАБЕНИТЕ ОТ МУРГАВИТЕ НИ СЪБРАТЯ,СТО И ТРИДЕСЕТ ДЕКАРА ДИРЕКТНО ОТ ЗАПАДНИЯТ ПАРК,ДА ДА ЧИСТО ПАРКОВА ТЕРИТОРИЯ НАД БАР НИКО ДЕТО БЕШЕ,И ТОЯ ДИКОВ ЩО НЕ ЗЕМЕ ДА СЕ СКРИЕ НЕКЪДЕ

 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Важното е, че този проект, с тунела, няма да се реализира.
  Никак не ми харесваше!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  Диков е злодей, кога ще отиде да търка наровете на улица "Развигор"?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 29. 29 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 395 Неутрално

  жалбите на някои за паветата са неиздьржани. Там до бомбардировките е била оградата на Царския дворец. ПлоЩад - няма. Да се обединят двете пространства и да се махне глупавия паркинг и ето ти ново и зелено място. А градината на Двореца кога смятат да я приведат в нормален вид, а не да изглежда като останки от бомбардировките?

  На когото му липсват селските манифестации от соц-а, да си ходи по родните места на родителите си. Тук не е място за такива емоции, а за малко гордост, в какво са направили София за има-няма 20 години през 19 век.

 30. 30 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Жалкото е, че го отменя КЗК, комисия, която няма нищо общо с архитектурата, гледат само да е спазен законът. А ако се отменя, трябваше да е поради естетически възражения.

 31. 31 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 450 Неутрално
 32. 32 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#30] от "8th_ball":

  Не закона, а правилата за компетентно журиране.
  Правилата не са спазени. Така, че причините не са някакви формални изисквания.
  Първо техническата комисия не е спазила стандартите за анализ на постъпилите проекти, после журито също не е покрило стандартите за журиране на такива сериозни обекти - протоколите от журирането са неясни - това се разбира от публикацията.

 33. 33 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#32] от "dokoro":

  Друже, мисълта ми беше, че това трябваше да бъде отхвърлено още по времето на архитектурния конкурс, а не след това по административен начин.

 34. 34 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#29] от "philippe":

  Това, което поставяш под въпрос, е интересно. Аз обаче имам нЕкои възражения.

  На първо място - градската среда се мени. Ние не трябва да се съобразяваме с нещо, което е било преди 100 години, иначе да съборим целия център, че да направим София такава, каквато е била по римско време. Е, не става.

  Днес поколения коренни и недотам софиянци, асоциират пространството пред Двореца именно с един огромен площад с жълти павета. Прав си, там паркинг не трябва да има, не трябва да има и автомобилно движение - изцяло пешеходна зона. Проблемът е вече с решението, как да се оформи това пространство - именно тук трябва да си кажат думата истинските архитекти, а не паразитиращият вече върху няколко общински съвета товарищь Диков.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#29:"philippe"]Тук не е място за такива емоции, а за малко гордост, в какво са направили София за има-няма 20 години през 19 век. [/quote]
  Ъхъм.
  И като си тръгнал - защо след "А" не кажеш и "Б"?
  Че тогава се тръгва от Генерален план, конкурсът дори е международен, че се търси визия и се работи за перспективата? Че се спазва този план десетилетия, ама така и не е изпълнен докрай ...
  Че те дори и комунистите работеха с някаква визия!
  А не като сега - кОнкурс след кОнкурса за кьошето на Първа кална Ючбунарска с Втора крива кръчмарска, па отделно за 50 метра Ларго между Гробарска и Кацарска, па отделно за всеки кален сокак, па накрая и Всенароден кОнкур по преработване на фонтана, плод на пак такъв кОнкурс!
  И работата е на най-последно място в жълтите павета ...

 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Така може да си преливаме от пусто в празно, още 100 години, с този гл.архитект!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#33] от "8th_ball":

  Това не е точно "административен начин" а установяване на неправилно журиране.
  Ако журирането е било по-читаво, може би резултатите щяха да са други.
  Друг е въпросът, че явно нещо куца на заданието, защото май нямаше много вдъхновяващи решения.
  И защо конкурсът не беше международен?

 38. 38 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#31] от "c.s.i.m.l.":

  Боже господи, това чий проект е?

 39. 39 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#37] от "dokoro":

  Установяване на неправилно журиране - ето дотам и се свеждат правомощията на КЗК. Нали и това казах? Не е по причина, че проектът е грозен или негоден, а се свежда до установяване на неправилни процедури. Е, каква е гаранцията, че след едно "правилно" "журиране", няма да бъде натресен същият проект?

 40. 40 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 592 Неутрално
 41. 41 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Една глупост по-малко.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 42. 42 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "bladezone":

  Трябва да ти съобщя една добра новина. Човекът е изобретил едно нещо, което се казва "електричество". Благодарение на него може да се осигури осветление под земята и няма нужд да се "блъскаш като сляпо куче".

 43. 43 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Също така тя не е създала индивидуални формуляри, а е взела немотивирано решение, че всички конкурсни проекти могат да бъдат допуснати до оценяване от жури."
  --------------------------------------------------
  Т.е., проблемът е, че техническата комисия не е отрязала няколко проекта предварително, та да може конкуренцията да се намали до двама-трима привилегировани участници?

 44. 44 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  По принцип вкарването на автомобилното движение под земята е положително решение - но явно в същото време е и едно "скъпо удоволствие".

  Също положително решение е и възстановяването на градината пред двореца и свързването й с Градската градина.

  Жалко, ако тези идеи бъдат изоставени.

 45. 45 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#31] от "c.s.i.m.l.":

  Добре де, от къф зор е тая дупка пред "Света Неделя",та трябва я харесвам?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 46. 47 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Спокойствие и само спокойствие! Проектът НЕ Е ОТМЕНЕН, а само върнат за "доизпилване".

  "...Затова КЗК връща процедурата за зона две от етап разглеждане, оценка и класиране на конкурсните проекти и за зона три процедурата трябва да продължи от етап проверка на проектите от техническата комисия за съответствие с изискванията на конкурсната програма…".

  Язък, че толкоз плювки сте секретирали дотук.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 47. 48 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#45] от "ТНТ":

  Концептуален е зора.

 48. 49 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#7] от "bladezone":

  Къртичина а? Тунели а?
  Ми така правят хората по света бря?

  Ей ти на, новото околовръстно на Стокхолм, ще бъде 21 км, като 18 от тях ще са тунел.
  http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/Forbifart-Stockholm/

  Ама з@еби ги шведите, кво ли разбират те. Нека си карат в къртичините. Нъл тъй, батка?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 49. 50 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Една добра новина днес.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 50. 51 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Не знам дали това е най-добрата възможност за преобразяване на центъра на София и не се наемам да коментирам, но едно нещо виждам ясно - каквото и да се планира, каквото и да се проектира, винаги има някаква агитка от недоволни, които успяват да сложат прът в колелото. Почти за всеки проект в България е така, много е трудно да се реализира каквото и да е. Дори да обявят, че в София някой ще премести едно паве, веднага ще се намерят десетина недоволни, които ще намерят хиляди аргументи, с които да докажат, че преместването на въпросното паве ще е катастрофа за столицата.

 51. 52 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#44:"ijj"]По принцип вкарването на автомобилното движение под земята е положително решение[/quote]
  И аз си мисля, че вкарването на трафика под земята е добро решение - ще намали конфликтността в движението. Обаче тези две платна - по едно в посока, които виждам, не изглеждат здрава идея - те няма да решат никакъв проблем. Едно преустройство на центъра не е само дизайн, а по-скоро трябва да решава проблемите на центъра.

 52. 53 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Отлагането, като претекст за "пишманлък"...

 53. 54 Профил на Златан Дапчев
  Златан Дапчев
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ама защо толкова отчаяно искат софийският център да заприлича на хасковкия? Това не мога да го разбера. Витошка заприлича на провинциално градче от селски тип. Сега и двореца искат да омацат. Диков е некадърник според мен.

 54. 55 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Принципно не съм против тунелите. Транспорт е имало и ще има. Превозните средства ще станат електрически. Алпите ги направиха на швейцарско сирене, а ние тук все недоволстваме. Разбира се, всеки има право на мнение. При тунелите мен ме притеснява сигурността-катастрофи, пожари. През тунел няма светофари и задръстване. На Диков много неща му ги спускат/нареждат. Ако тъпия гардероб, бивш премиер му нареди, дали ще откаже? Трябва да се търси най-високо качество, защото иначе ни излиза много скъпо. Сега много проекти са хубави на картинка, но се изпълняват супер некачествено. Целта е усвояването, кражбата. Много общинари и "бизнесмени" мислят че възможностите за усвояване са неизчерпаеми. Грабето е начин на мислене. Така ще е, докато съдебната система не стане напълно незавима и не се постигне върховенство на закона.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 55. 56 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#49] от "Bullet":

  т.е. викаш центъра на София да замяза на Стокхолмското околовръстно, а?

 56. 57 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonymous_":

  Нима!?
  Пък аз, невежия гражданин значи, като се сетя как великия български проектант и строител изпълняват подобни инициативи и ме побиват тръпки... Не мерси - виж какво стана с Централна гара.

 57. 58 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  [quote#4:"xm..."]а не заради здравия разум и естетиката?[/quote]

  Опазил господ КЗК да се позовава на здравия разум и естетиката...

  I Want To Believe
 58. 59 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Междуособици. Историята не помни добри резултати при това историческо състояние. Още доста време ще трябва...с тези не става. Със синовете им - също.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 59. 60 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#56] от "bladezone":

  Говорих за къртичина 18 км, нова къртичина, която ще струва 28 милиарда крони.
  Отвори гугъл мапс и виж колко други тунела има в центъра и после ми разправяк къде е по удобно да се кара.
  Ах да не пропусна, влизането и излизането в централната част се заплаща при преминаване с мпс между 06:30-18:30 с изключение на почивни и празнични дни. По този начин избягват натоварването на трафика в централната част. Именно и за това се правят обходни маршрути, като този за който написах и точно в тунел. Това защото живеещите отгоре, не разрешиха да им асфалтират имотите.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 60. 61 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#60] от "Bullet":

  Хайде да не се отклоняваме от основната тема - "Софийския проект". На първо място - от естетическа гледна точка е отблъскващ. Без да съм проверил кой стои зад него, струва ми се, че е изготвен от арх/инж на около 65 години или най-малкото - наследник на стар социалистически архитект. Площадчета на "спортната слава", wtf!? А петолъчките по уличките видяхте ли? И тия странни червеникави линии с цвят антична римска керемида - безсмислени са? "Тунелното" пространство, за което толкова сте се хванали прилича на замаскиран нацистки бункер. Въобще, все едно архитектът е сънувал Пхенян преди да седне да чертае...
  Отделно - къде е обосновката какви проблеми разрешават тунелите. Не е ли по-добре да се обособи ясна пешеходна зона в т.нар "тесен център"? Не е ли добре да се разширят периферните главни булеварди за да "поемат" по-голям трафик? Бул. Хр. и Евлоги Георгиеви, например, ще става все по-натоварен - не е ли по-добре да се разшири с още поне 2 ленти? Вместо това решили умовете да правят място за разходка по протежението на основна пътна артерия - та кой нормален човек ще седне да си почива там, при положение, че Борисова е на 3 мин отсреща? Положението е ужасТ!

 61. 62 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  [quote#61:"bladezone"] "Тунелното" пространство, за което толкова сте се хванали прилича на замаскиран нацистки бункер. [/quote]

  YESSS!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 62. 63 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#45] от "ТНТ":

  До коментар [#61] от "bladezone":

  "Тунелното" пространство, за което толкова сте се хванали прилича на замаскиран нацистки бункер. Въобще, все едно архитектът е сънувал Пхенян преди да седне да чертае... "

  Точно обратното другарю... ако не знаеш функцията на площада преди 1989-та беше да играе ролята на своебразно "марсово поле" т.е. място където армията демоснтрира моща си чрез паради и също така място за манифестиране - т.е. по тогавашния протокол изразяване на сплотеността мжеду манифестиращите трудещи се и стоящите на трибуната...

  След 1989 на площадите се приписа друга ключова функция - те трябваше да играят ролята на мястото където се случва концепцията за "митингова демокрация" ( http://vbox7.com/play:f9563aeb ) ...


  От тази гледна точка можем да мислим преобразуването на площада в друг вид публично място(парк, градина) като пряко свързано и/или следствие от обществена трансформация - т.е. за общество, което няма нужда да излъчва бабаиткси сигнали чрез военни паради, или пък непрекъснато да се самоубеждава в вечната вяра, величие и слава на партията... нито пък ще има нужда от митинги за да решава основните си конфликти и проблеми и като ключово средство за политическа легитимация(не знам дали тези, които изтъкваха големината на митингите на орлов мост го осъзнават - и след 1989-та и миналото лято, но аргумента "ние сме много/повече" е по същество болшевишки ) - не защото публичния протест/митинг е забранен, а
  защото има много по смислени(и ефективни) начини да се изрази този протест, а и да се търсят решения за проблемите които са го предизвикали...

  Та така - гратската архитектура съответвтва и "изобразява" обществената такава...
  Ето защо замяната на площада около св. Неделя с "дупка" има съвсем друг смисъл.


  Така че когато се замени площада с жълтите павета(ключов във хитлеристката държава) и на мястото на асфалта и автомобилния трафик се появи градина/парк е меко казано патологично в това да виждаш опит да се скрие нацистки бункер отдолу... По-смислено е да се каже, че е намерен начин природата и автомобилният трафик(технологията) да съ-съществуват...

  (виж в проекта за залтните плочки и площада около александър невски не съм сигурен, че е много смислена идеята ... там е по логично да търсиш някакъв нацизъм с характерните за него исторически идоли )


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK