София и Стара Загора все по-близо до победата в конкурс на фондацията на Блумбърг

София и Стара Загора все по-близо до победата в конкурс на фондацията на Блумбърг

© Столична общинаОбщините София и Стара Загора са финалисти в международния конкурс "Предизвикателство за кметове", организиран от фондация Bloomberg Philanthropies на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Общо 21 местни управи са достигналите до последния етап от състезанието с награден фонд от 9 млн. евро.


Останалите градове са Амстердам (Нидерландия), Атина (Гърция), Барселона (Испания), Болоня (Италия), Бристол (Великобритания), Бърно (Чехия), Кардиф (Великобритания), Флоренция (Италия), Гданск (Полша), Кърклийс (Великобритания), Краков (Полша), Лисабон (Португалия), Лондон (Великобритания), Мадрид (Испания), Схаарбек (Белгия), Стокхолм (Швеция), Варшава (Полша), Хага (Нидерландия) и Йорк (Великобритания). В началото в конкурса се бяха включили 155 европейски града с население над 100 000 души.


Идеята на Столичната община е изработена от Destructive Creation и представлява пътуваща работилница, която разкрасява оживени, но занемарени градски места. Идеята ще бъде доразработена преди крайния й вариант.
"Работим активно с граждански организации, които се включват с идеи и действия за развитието на София", заяви кметът на града Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на местната управа. По думите й работилницата ще е работещ проект, решаващ реални градски проблеми.


София и Стара Загора все по-близо до победата в конкурс на фондацията на Блумбърг

© Bloomberg Philanthropies


Идеята на старозагорската община е задържане на младежите в града чрез награди и стимули за млади учени, технолози и математици, които да останат да практикуват в града след дипломирането си. Те ще могат да получават до 70% финансиране на бизнес идеите си.


Състезанието "Предизвикателство за кметове" се организира за втори път, като тази година обхваща европейски градове с население над 100 хил. души. Наградният фонд от 9 милиона евро ще бъде разпределен между 5 проекта, като най-добрият ще спечели 5 млн. евро.


Миналото състезание се е провело през 2012 г. сред 300 големи американски града. Голямата награда от 5 млн. долара печели Провидънс с проект за подобряване на речника на деца от семейства с ниски доходи. Награди взимат и градовете Чикаго, Хюстън, Филаделфия и Санта Моника.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK