Лондонският "Шард" беше обявен за най-добрия небостъргач на 2013 г.

Лондонският "Шард"<br />

© Olivia Harris, Reuters

Лондонският "Шард"Лондонският "Шард" беше обявен за най-добрия небостъргач в годишните награда на базираната в Хамбург база данни за строителство и строителни предприемачи Emporis.


Отличията, които се връчват от 2000 г. насам, са определени от международното жури, в което членуват архитекти. Те избират измежду постройки, чието строителство е приключило предходната година и са с височина най-малко 100 м. Оценката им се определя от естетическите и функционалните качества на сградите.  


Постижението на създателите на "Шард" е още по-значимо, като се има предвид, че сградата вече се превърна в една от новите емблеми на британската столица, коментират представителите на Emporis. Автор на проекта е световноизвестният архитект Ренцо Пиано.
На второ място е класирана DC Tower 1 (Donau City Tower) във Виена , Австрия, която е проектирана от Доминик Перо и впечатлява с необичайния си външен вид – три гладки огледални фасади, а четвъртата е като назъбена скала.  


DC Tower 1 (Donau City Tower) във Виена , Австрия

DC Tower 1 (Donau City Tower) във Виена , Австрия


Трето място зае "Шератон Хужоу Хот Спринг Резорт" на брега на езерото Тай близо до Шанхай, Китай. Нетрадиционната форма на сградата, известна още и като "Поничката", допълнително се подчертава от ефектното осветление, което я осветява, а силуетът на постройката се отразява в езерото, коментират авторите на класацията.


В тазгодишната класация не е отличена нито една сграда, построена в Северна Америка. Красиране:
1. "Шард", Лондон, Великобритания;
2. Ди Си Tауър 1, Виена, Австрия;
3. Шератон Хужоу Хот Спринг Резорт, близо до Шанхай, Китай;
4. Каян Тауър (ОАЕ);
5. Уан Сентрал Парк, Ийст Тауър, Австралия
6. Флейм Тауърс, Азербайджан;
7. Мъркюри Сити, Русия;
8. Ардморе Резидънс, Сингапур;
9. Ей Зи Тауър, Чехия;
10. Нанфунг Комършъл, Китай;
10. Тур Карпе Дием, Франция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK