Фандъкова "настоятелно моли" за държавна програма за бездомните кучета

Снимката е архивна

© Николай Николов

Снимката е архивнаИзбори 2022

Кметът на София Йорданка Фандъкова е изпратила днес писмо до министъра на земеделието Димитър Греков, в което настоява за изготвяне на национална програма за овладяване популацията на бездомните кучета, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Не за първи път тя настоява държавата да се заеме с проблема, защото според Фандъкова няма как той да се реши само с усилията на София.


През последните две години тя се срещна няколко пъти с кметове на съседни общини, откъдето прииждали кучета към София, за да им предложи общи усилия за справяне с проблема. Имаше и твърдения, че бусове с регистрации от други общини стоварвали животни.


В новото писмо кметът информирала Греков за предприетите от общината действия за решаване на проблема. "Столичната община продължава активната си работа по изпълнение на  програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета 2012-2016 г. Започна изпълнението на втори етап на общински приют за безстопанствени  кучета в землището на с. Горни Богров  с капацитет 1094 места".
Тя добавя, че работят общински центрове за кастрация на домашни и безстопанствени животни  в районите "Банкя" и "Илинден". Предстои и оборудване на кастрационен център в район "Връбница". Продължава и дейността по кастрация и обезпаразитяване на дворни кучета.


В писмото се отбелязва, че общината работи активно в сътрудничество с неправителствени организации като фондация "Четири лапи", фондация "Помощ за животните - България", Българското дружество  за защита на животните", сдружение "Германо-българска помощ за животните" и Национално сдружение за защита на животните.


"С цел обединяване на усилията по решаване на проблема настоятелно молим да ни уведомите дали са предприети действия за подготовка на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета", пише още Фандъкова и потвърждава готовността на Столичната община да  участва в работата на екипа, който ще изготвя документа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK