Такса смет скача до три пъти

Държавата бърза да въведе нова методика за такса смет.

© Красимир Юскеселиев

Държавата бърза да въведе нова методика за такса смет.Цената на такса смет ще бъде драстично повишена от 1 януари догодина. Първите разчети на Столичната община пред "Дневник" показват до тройно покачване на цената на услугата за най-разпространените жилища - двустайни панелни апартаменти, в които живеят трима или четирима души в домакинство.


Според доклад на финансовия министър Петър Чобанов, който е внесен за съгласуване в Министерския съвет, гражданите и част от фирмите ще плащат в пъти по-висока цена на услугата, независимо коя от възможните нови методики ще замени сегашната, която е на базата на данъчната оценка на имота.


В документа на Чобанов, с който "Дневник" разполага, всяка община ще може да избере между няколко нови начина на изчисление с възможност да ги комбинира - например в зависимост от спецификите на кварталите в големите градове.
Какви са вариантите


Първата методика, известна като "замърсителят плаща", е изчисление на база количеството на отпадъците, което да се измерва чрез броя на контейнерите или кофите. Другият вариант е граждани и фирми да купуват торби със стикери с определена вместимост.


При втория вариант основа на цената на услугата е пропорционална база. Едната възможност е общото количество генерирани отпадъци или извършени разходи на територията на местната управа да се разделят на броя на ползвателите на услугата. Другата - общото количество отпадъци да се дели на използваното количество вода, електроенергия или топлоенергия за недвижимия имот. Дадена е възможност всеки общински съвет да определи друга база, на която да изчислява таксата.


Възможна е и трета методика, която да бъде смесена - на база количество и пропорционална основа.


Гражданите в София ще поемат голямата тежест


Пред "Дневник" столичният зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов представи първи сметки как ще се промени размерът на таксата в София.


При вариант изчисление на база използвана вода средното увеличение за гражданите ще бъде 88.5%, но за фирмите ще се отбележи спад от 61%. В момента общо гражданите на София плащат за смет 60 млн. лева годишно, а с тази методика сумата ще набъбне до 113 млн. лева, защото физическите лица изразходват повече вода. Така фирмите, които в момента плащат за смет 87 млн. лева годишно, ще дават общо 33.9 млн. лева.


През 2013 г. общо 80.4 куб. м е отчетената потребена вода в София, от която 61.8 куб. м са използвани от физически лица и 18.5 куб. м - от бюджетни и търговски потребители. План-сметката на Столичната община, т.е. заложените средства за сметоизвозване, зимно и лятно почистване на града през 2013 г., е в размер на 147 млн. лева.


Това означава, че на един кубик изразходвана вода таксата смет ще е около 1.83 лева.


При вариант такса смет да се изчислява на човек средно в София размерът ще е 77.40 лева годишно, според сметките на Дончо Барбалов. Общо в столицата годишно се генерират 360 хил. тона отпадъци от фирми и граждани. Населението по настоящ адрес е 1.42 млн. души, но към него трябва да се прибавят още 570 хил. души от фирми с декларирано имущество. Така общият сбор е 1.99 млн. души.


Досега за двустаен апартамент в панелка с четирима членове на домакинството средната цена за първа зона е 106 лева за година и за втора - 85 лева. С тази методика сумата се уеднаквява и нараства до 309.6 лева година. По този начин хората, живеещи в центъра на града, ще получат облекчение, а тези в периферията ще плащат тройно повече.


Барбалов отчита, че и 39% от фирмите също ще плащат драстично по-скъпа такса смет. Най-голям ръст ще има при тези, които например използват много вода - произвеждат безалкохолни напитки или бира.


Галопиране със сметките


Столичната община продължава да изчислява как ще се промени размерът на таксата според отделните варианти. Срокът за приемането на новите правила от Министерския съвет е 30 юни. След това трябва да бъде променен и Законът за местните данъци и такси. В края на миналата година мнозинството в парламента вече промени Закона и заложи срок за приемането на нова методика средата на 2014 г. Тя трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 г.


Едва в края на май обаче със заповед на премиера беше сформирана експертна група от 12 членове, която да напише новите правила за такса смет. В групата влизат четирима представители на местната власт, експерти от Министерството на финансите и на околната среда и представители на бизнес организациите. 


След две заседания те не успяха да се справят със задачата, но въпреки това финансовият министър Петър Чобанов е внесъл в Министерски съвет доклада си на 6 юни с уговорката, че експертите щели да работят до 25 юни. Според Дончо Барбалов обаче времето е крайно недостатъчно, рискът от допускане на грешка в закона е голям, а това ще бъде в ущърб на гражданите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хубаво завещание оставя Чобанов! И после БСП пак ще недоволстват, че някой се оправдава с тях!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Не може ли по-рано да се въведе това увеличение, та освен избори за парламент да има и общински.

 3. 3 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Залагат капани другарите.
  Може и тока и парното да увеличат 2-3 пъти.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 4. 4 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Я по-добре да се оптимизира работата на Столична община и да се уволнят 30% чиновници. Средствата частично могат да се пренасочат за сметообработване и сметосъбиране. А не да вдигат таксите за такава мизерна услуга, каквато предоставят.

 5. 5 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 616 Неутрално
 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 421 Весело

  Май ще си направя сметоизвозна фирма. По-евтинко ще ми излезе.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  На софиянци дупе да им е яко /както се казва/!

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Чиститууууу,поредният "експертен"подарък.
  ОСТАВКА!

 9. 9 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 484 Гневно

  До коментар [#7] от "bat_plamen": комунягите искат да накажат София.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#9] от "vladek":
  Може и това е да е причината ,но нямам представа за това!

 11. 11 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Голямо наследство ще оставят БСП!

 12. 12 Профил на llq17382290
  llq17382290
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mark Twain":

  Сметоизвозните фирми не са за всеки мераклия ...

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#9] от "vladek":
  Всъщност това е общински данък и всяка община решава сама за себе си. Ако иска, София може да освободи гражданите си да не плащат изобщо такса смет и нито "комунягите", нито антикомунягите могат да и попречат, стига да може да си го позволи. Изменението е в полза на фирмите, които смятат че плащат прекалено много и в ущърб на гражданите, които НЕ СМЯТАТ, че плащат прекалено малко.

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  КАКТО много си спряха парното, така и ще си спрат водата, като си оформят кладенци в междублоковите пространства...

  Сиромах човек - жив гявол!

 15. 15 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На печелившите Честито, ще има пари за нови бентлита, мазератита и маркови парцалки за натруфени палавници.
  Да живее Столчина община закърмила не един и два милионера.

  OCTAVIAN
 16. 16 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#7:"bat_plamen"]На софиянци дупе да им е яко /както се казва/!
  [/quote]

  Ти пък, ако си мислиш, че в другите общини няма да се вдигне се лъжеш доста. А ако някой си мисли, че ще се повиши качеството на услугата, се лъже двойно. Аз лично освен ако не си изхвърля боклука рано сутринта, не мога да го натъпча в контейнера.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  България бавно, но сигурно се превръща в държава-гето.

  Държава от последна в Европа, тръгнала към последното място в света!
  Стъгди от зомбирани ще се самопрехранват и подържат физически, само от предоставените им природни източници преди един тотален обществен разпад.

 18. 18 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#14:"convince"]като си оформят кладенци в междублоковите пространства... [/quote]
  И те подлежат на данъци,такси и разрешителни,а дебитът им да стигне най-много за един вход хора.
  Отделно и земята е общинска -така,че забрави.

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#17] от "convince":
  Не, просто вървим към нормалния свят с изключение на доходите. Полека -лека всички остатъци от социализма, тоест псевдо социални изкривявания по една или друга причина, най-вече лобизъм се премахват. Царя измени закона за наследство, защото в един момент щеше да му секвистират половината имане, а се смята че има активи над милиард. Сега тези като по-дребни риби, пазят фирмите и по-скъпите имоти. Всъщност се бяга от цена на имот и се отива към реално количество отпадък. Да видим обаче, как това ще стане, защото примерно това с водата е също толкова несправедливо, колкото и цената на имота.

 20. 20 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Ами сега живущите плащат между 5 и 10 пъти по-голяма такса смет от панелните квартали, а погледнато обективно имат по-малко кофи и е по-чисто около сградите. Явно и цапат по-малко.
  Трябва до си плаща на човек, но това да е утвърдено от домоуправителите.

 21. 21 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А като се заговорихме за сметта, да се върнем на темата "коферман". Кога общината ще почне да глобява циганите (и не само) за ровенето в контейнерите?
  Производителите плащат вноска към съответната национална организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Ровейки в контейнерите и предавайки на вторични суровини пластмаса, хартия и желязо, циганите (и не само) получават пари за нещо, което вече е платено. Фирмите за вторични суровини от своя страна също получават пари за нещо, което е платено. Да почнем да смятаме - производителят плаща за опаковката си 1 (единица) стойност, а същата ще влезне в бъдещ завод за рециклиране при каква вече стойност? Общината ще вдига такса смет - на какво основание точно?

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 22. 22 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм съгласен с коментарите.....Точно сега сме гето. И това е крачка да не сме. Например Швейцария не е гето и там всеки си плаща за боклука. Чрез цената на торбите за него. Но споко. Най-вероятно таксата смет ще си остане данък , както е до сега. Както и пенсионните и здравните осигуровки. И няма да станем гето като Швейцария или Холандия например.

 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#19] от "stoiank":

  Може и да е така, но данъчни оценки на затворнически тип панели, коео е масовото българско жилище немогат да бъдат обложени с нормални данъци, защото са амортизирани морално и вече спадат към негодни за обитаване постройки, а хората обитаващи тези негодни построения не са собственици на земята, а само на някакви бетонни стени и инсталации пред разпад.

  Така погледнато всеки данък може да бъде съдебно атакуван в Страсбург.

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#21] от "inadilov":

  Защо? Аз съм правил антициганска организация още при Тодор Велики, но сега си давам боклука на циганите и съм готов на барикадите да отида срущу онея измекяри, дего крадат хляба на циганите!
  Знаеш ли как си изкарват хляба циганите? Тръгват с каручката в 4 сутринта и до 4-5 след обед обикалят кофите за да съберат бутилките. Помагат им деца на по 6-7 години за да се наядат.

  Я ми кажи сега как трябва да се регулира това, за да не не могат циганетата да се наядат за да може щерката на фирмаджията да си сменя Ламборджиното всяка година?
  Светни ни, така да се каже?

  А как да постъпим с клошарите? Циклон Б или директно в пеща?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#22] от "petaratanasov":
  Хубаво сравнение, но съм сигурен, че ще стане като здравното. Едни ще плащат, а всички ще ползват и парите няма да стигнат. Първо, защото се краде здраво, второ защото в Швейцария даже съседа ти не може да вземе наематели без да те пита, а при нас колко хора живеят на даден адрес е пълна мистерия и т.н.

 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Наследниците на завещаното ни от социализма общински управници, се чудят как да обложат косвено, а не реално, защото иначе всичко ще рухне само за известно време още... Не са нужни и години.

  Пари за основно саниране няма, а за ликвидирането на кварталите изобщо не се и отваря дума.

 27. 27 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Тази държава потъва.
  Щом се разчита на глоби, такси и данъци само и единствено, България 100% ПОТЪВА.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#24] от "др. Иванов":

  "Политическо създание на своето време", сега изясни ли ти се пагубната постановка около завещанието на един ненормално построен жизнен цикъл, от едни мозъчни недоносци, унищожили България за 70 години време или не?

 29. 29 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#24:"др. Иванов"] Аз съм правил антициганска организация[/quote]

  Какво сте правили вие преди Христа ми е безкрайно безинтересно. Някак не виждам по улиците на Германия да се мяркат каручките на циганите, за да изхранват семействата си. Разтърсваща драматургия, но никой не ги кара да са малограмотни, без професия и с IQ около нулата. При условие, че се изсипаха пари за жилища, интеграция....(пропускаме изборните кебапчета), не плащат данъци, консумативи ...да обяснявам ли кой им ги плаща? Раждаемостта знаем за какво служи. При това, аз изрично подчертах, че не става дума само за циганите.
  И да, който може, той трябва и да печели. Щом "фирмаджията" го може, щерка му ще кара Ламборгини. Това с равенството и братството - дори и вашите цигани вече не го искат. А вие си стойте на барикадите заради тях, след като това са ви приоритетите.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 30. 30 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  Три пъти.
  Нека да е колкото скачат заплатите на общинарите поне.

 31. 31 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#23] от "convince":
  За да не сме гето, трябват по-високи доходи. Каквото и да си говорим тука, когато парите тотално не ти стигат всичко е обречено. Като изключим София и два-три града нормалната заплата е 300-500 лв. чисто, което е 150-250 евро и то за тези които имат работа, каква Европа, какъв Страсбург.
  Това е фундаменталния проблем, всичко е вследствие на това. Включително и масовото преселение към София, което води съответно и до проблеми с транспорт, хигиена и други битовизми.

 32. 32 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Днес общинарите воглаве с кмета са си определили едно солидно увеличение на заплатите. Ние, идиотите, дето плащаме данъци трябва да се постараем постъпленията в общинския бюджет да са по-големи.

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#31] от "stoiank":

  ТОЗИ въпрос е основен и той неможе да се реши без да има постъпления в Националния бюджет от БВП. След като БВП е нисък и пари няма, няма да има и по-високи доходи.

  Затова в света има и държави по-зле от България, към които ние сме се устремили стремглаво.

 34. 34 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#22:"petaratanasov"]Не съм съгласен с коментарите.....Точно сега сме гето. И това е крачка да не сме. Например Швейцария не е гето и там всеки си плаща за боклука[/quote]
  Я кажи в Швейцария колко е плащането за боклука спрямо средната заплата за страната? За да не бъдем гето правим много широки крачки с данъците, ама много го ситним при крачките със заплатите. Така няма как да стане.

 35. 35 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Тия няма да мирясат докато не изгонят в чужбина и малкото останали в страната българи.

 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  СКОРО ще се стигне до нива, при които "собствениците" няма да могат изобщо да подържат живеенето в съобщество, като на някои места то вече е станало.

  Данъци за това няма да могат да се събират, защото ще е невъзможно.

 37. 37 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#33:"convince"]След като БВП е нисък и пари няма, няма да има и по-високи доходи.[/quote]
  А след като БВП е нисък защо за политици и общинари доходите растат? Политиците размразиха доходите в парламента и заплатите им скочиха с по около 300 лв., защото били привързани към средната заплата за страната. Защо ли пък не вземат да си изчисляват доходите спрямо средната пенсия. Или пък да ги актуализират по Швейцарското правило и тази година да не ги вдигат, защото нямало инфлация в страната. Или пък, защо не чувам понякога да кажат "няма пари за депутатски заплати", както често чувам "няма пари за пенсии". Нямането на пари е повсеместно, с изключение на парите за партиите - при въвеждането на задължително гласуване партийните субсидии ще скочат двойно и от сегашните 200 млн. лв. за мандат ще станат 400 млн. лв. Смяташ ли, че тогава някой ще произнесе култувата фраза "няма пари за партийни субсидии"?

 38. 38 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Гневно

  СО ме вбесява за пореден път. Вчера питах кога ще се изпълни законът за Управление на отпадъците и пункта за вторични на ул. Пчела ще бъде изнесен извън София. Днес пак се карах с 2- ма цигани, които изсипват варела им в нашите контейнери. На пункта аз ли да му плащам таксата? Щото те си плащат кеш. По цял ден работи флекса, все едно живея в индустриалната зона, зимата се топлят като горят авт. гуми. Пиша писма до СО, те ме препращат към Столичен инспекторат........все едно Законът не важи за общината.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 39. 39 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  [quote#37:"teridan"]култувата фраза "няма пари за партийни субсидии"? [/quote]
  Е,ако доживеем да чуем това - култово си е!

  Аз ще чакам някой да ми "грабне" гласа с - "без партийни субсидии"!

 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  [quote#33:"convince"]ТОЗИ въпрос е основен и той неможе да се реши без да има постъпления в Националния бюджет от БВП. След като БВП е нисък и пари няма, няма да има и по-високи доходи.
  [/quote]
  Напротив.
  Заплатите спрямо 2008 са поне 30-50% надолу, а БВП не е спаднал/с изключение на една година/, да не говорим и ръста на безработицата. Ако Общините публикуват разходите си по години също не вярвам да има такъв драстичен спад, явно нещо в теорията нещо куца.

 41. 41 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#37:"teridan"]- при въвеждането на задължително гласуване партийните субсидии ще скочат двойно и от сегашните 200 млн. лв. за мандат ще станат 400 млн. лв. [/quote]

  При добро желание, това може да бъде променено и дори да ги намалят, но се съмнявам

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 42. 42 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално


  Тaксaтa смет трябвa да стaне дaнък за дa се включва в дaнъчнте деклaрaции при формирaнето на необлaгaемия минимум
  .

 43. 43 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#41:"шапчица"]При добро желание, това може да бъде променено и дори да ги намалят, но се съмнявам[/quote]
  Вярваш ли в "доброто желание"? Аз, не. Обикновено заплатата на работника се определя от работодателя. При нашите политици и общинари сме попаднали в ситуацията, когато служителя сам определя заплатата си. При това положение, той ще вземе колкото си поиска. Освен ако не вземем с обществен натиск да ги принудим да направят референдум за размера на заплатите на депутатите например. Нека работодателят, т. е. всички избиратели да решат въпроса на референдум - в края на краищата това е демократичното и логичното решение.

 44. 44 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Неграмотна статия... Общият размер на таксата събирана в София нама да се увеличи, целият шум е за начина на разпределение...

 45. 45 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съгласен..само тези чиновници които правят изчисленията просто не са помислили,че доходите и не само таксите трябва да са като скачени съдове.Това разбира се онези недоразумения в парламента не ги интересува .Какво по точно определение за онова от което ежегодно обедняваме и нацията ни непрекъснато намалява.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 46. 46 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 849 Неутрално

  София не е цяла България. Като ви чете човек заглавието, все едно извън столицата живот няма, или вестникът ви е предназначен само за Софийското поле.

 47. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#24] от "др. Иванов":

  ей тука си прав , за пръв път е ,ама си прав , наскоро си купих апартамент и във Варна в лозята , всичко много хубаво ,ама камион не може да влезе и смет не се извозва ,което не пречи да ни вземат данък смет ,на това отгоре си разнасяме боклука на километри сами ,ужас

 48. 48 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#46] от "b_d_s":

  Е,стига де!Нали ще си извозваме боклука извън София..... пак.

 49. 49 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  [quote#47:"tur671"]си разнасяме боклука на километри сами ,ужас [/quote]
  Ами то и София така....

 50. 50 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "Amot":

  а ти какво искаш, бе олигофрен? Да правиш боклуци и после други да ти плащат?

  Горбачов
 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  В някакво телевизионно предаване бяха описали как става таксуването в Швейцария. Отиваш в който и да е магазин за хранителни стоки и си купуваш специални полиетиленови торби , които са маркирани с определен знак имаш стойност на гербова марка за плащане към общинския бюджет. Колкото боклук имаш , толкова пликове за смет си купуваш, а сметоизвозващите фирми взимат само тези маркирани торби, нищо друго.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 52. 52 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Драги софиянци, не мрънкайте... Ние от провинцията също търпим несгодите. Нямаме вашите "екстри". Вие пък си имате доста удобства.. А всичко това трябва да се заплаща. Така, че не следва да ползвате само облагите, без подобаващ ангажимент. Трябва и да допринасяте някак си за тези блага и привилегии. Това все пак струва пари...

 53. 53 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Любопитно

  И качеството на услугата ли ще се вдигне три пъти ?!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 54. 54 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#53:"Варна"]И качеството на услугата ли ще се вдигне три пъти ?![/quote]
  НЕ! Сега вече "Вълка'' ще си купи космически кораб и вила на Марс...

  Too much цензура Баце.
 55. 55 Профил на Пърцуций
  Пърцуций
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#47] от "tur671":

  Има си процедура - отиваш в съответното кметство в отдел "Екология" и искаш "Декларация за наличие на сметоизвозване" - издава се за имот. Може в началото да се опитат да те излъжат, че такова нещо няма, но с малко гугъл си излизат наредбите и им ги навираш в лицето. В тази декларация пише че има или няма сметоизвозване осигурено за този имот (мисля, че критерият е кофа на до 500 метра от имота). Ако кажат че има - питай къде са кофите. Ако няма - подаваш в данъчното коригираща декларация и падат 2 от 3-те компонента на такса смет. Моята такса смет за празно място 1.5 дка на Боровец-север от 180 лв стана 60 лв.

 56. 56 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално


  Толкова да ненавиждам всяко изкуствено усложняване на какъвто и да е проблем.........

  Никаква такса смет !!!
  Въведете данък "населено място" и толкова ! Ясно е, че с този данък общините искат да покрият не само разходите за събиране на отпадъци, но и осветлението, ремонтите по тротуарите, градинките и прочие места. В края на краищата като искаме да живеем в европейски градове, ще платим нещо повече за това

  un buen dia empieza con un solo rayo
 57. 57 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Това е абсолютен цинизъм.

 58. 58 Профил на Пърцуций
  Пърцуций
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dr_Doolittle":

  За съжаление този модел работи само при наличие на общество с масова съвест. Живял съм в Ирландия, където сметоизвозване изобщо няма, както и няма годишна или каквато и да е такса смет. Сам си караш боклука или подходящото за рециклиране до общинските пунктове. Рециклирането - безплатно. Боклука - на килограм. Познайте дали кошчетата за боклук в градовете не бяха перманентно препълнени с домакински отпадъци и най-вече памперси. Извърлянето на боклука където ти падне и горенето му в двора са криминални престъпления, което не пречеше на хазяина ми да си го гори. Идеше ми да го удуша, държавата му наливаше хиляди евра заради 6-те му деца, а него го мързеше дори да си занесе рециклирането, въпреки че имаше пункт точно до къщата на майка му, до която ходеше редовно. Пъхаше в огъня пластмасата, съклото и метала. Познай в България какво масово горене на боклук ще настане (както е и сега в малките населени места), ако хората започнат да плащат на торба. Ще настъпи невиждана екологична катастрофа. Щом при О'Донован европейските табиети не работят, не виждам как ще накараш Ганьо да ги приеме. Сегашната система като че ли е най-малкото зло имайки впредвид народопсихологията.

 59. 59 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  някои се е засилил да гепи жилищния фонд и само наматели да има в апартаментите

 60. 60 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#54] от "townboy":
  Той се пенсионира отдавна и не се занимава със сметоизвозване.
  Но може и да има скътани пари за вила на Марс.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#40] от "stoiank":

  Да, обаче има дефлация, която подтиска всякакво развитие.
  Това води само до още по-голям натиск да се събират пари, чрез такси и налози.
  Така е рухнала Османската империя...

 62. 62 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#59] от "dearblue":

  Може и да има апетити, но сградният панелен фонд сроковете му са изтекли, а подръжката му излиза скъпо.

 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  ами ние от провинцията мажем само да съжаляваме че не мажем да ви помогнем . НО ви подкрепяме ако излезете с камъни и дървье .

 64. 64 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Догодина, като вдигнат данък смет, току виж, как общинарите си гласували и по- големи заплати.
  Някой тук спомена за съкращения с 30% на общинска администрация ??

  Няма такова нещо !

  Забравете !

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Не мога да разбера всяка друга логика освен заплащането да е според изхвърления боклук.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#62] от "convince":

  прдавашв центьра о отиваш да си санираш новозакупена стара панелка

 67. 67 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Слаби ракии са теа днешните.
  Бащицата, в почивките, докато строеше двата завода за боклук в Софията вдигна некои такси 30 (триесе) пъти.

 68. 68 Профил на Пърцуций
  Пърцуций
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#65] от "Храбър":

  Логиката е, че за да плащат хората според изхвърленото, изхвърлянето трябва да подлежи на контрол. Как предлагаш практически да се реализира индивидуалното измерване? Ще се появят масови и големи нерегламентирани сметища, както и масовото им подпалване. Една голяма част от хората си хвърлят боклука на предназначените за това места само и единствено защото им е даденост. Накараш ли ги да плащат на торба - торбите в дерето. Как ще решиш този проблем - с масова полицейщина и следене ?

 69. 69 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 424 Неутрално

  ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРП,ББ ЦЦ И ФЪДЪКОВА И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ТОВА

 70. 70 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#33:"convince"]След като БВП е нисък и пари няма, няма да има и по-високи доходи.
  [/quote]

  Ми нали точно това ше правят другарите. Данъци и такси увеличават бевепето - с колкото се дигне такса смет, с толкова се дига и бевепето.

 71. 71 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#65] от "Храбър":

  Да но проблема е, че е най-трудно реализируема.
  Не можеш да сложиш на всяка врата боклукомер, като електромера.
  Най-близкото до това може би е на база обитатели на апартамента. Аз не мога да мърся като четирима. Тоест мога, но си имам по-интересни занимания.

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Не се ли освободи инициативата и да се стимулира по всякакъв начин, за да се ограничи олигархичния монопол и корупцията чрез правов и институционален законов ред, държавата е обречена.

  Външнополитическия натиск за преразпределение на големите проекти трябва да са задължителни за всички с откритите си роцедури, защото покварата от тези действия отравя целия икономически климат в страната и доверието се свжда до нула.

 73. 73 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "teridan":

  В Швейцария всеки получава колкото си изкара.Тук има много хора, които получават заплати без да са създали нищо. Но тези неща не са по темата.А тя е че всеки трябва да си плаща според боклука, независимо какви са заплатите.

 74. 74 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#43:"teridan"]размера на заплатите на депутатите например.[/quote]
  Предлагам 5 минимални пенсии, сериозно. Даже мисля, че съм щедра, може и три

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 75. 75 Профил на Пърцуций
  Пърцуций
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#71] от "rainbou1":

  Абсолютно съм съгласен с теб. За съжаление обаче за да има ефект трябва да има процес, който с голяма точност да дава информация в кое жилище колко хора живеят. Няма как да се реализира практически. Затова и аз гласувах за това с водата - един човек потребява приблизително същото количество вода на месец за индивидуални нужди, като има и "семеен коефициент" - двама родители с дете потребяват осезаемо по-малко отколкото сам човек умножено по 3. По потреблението на вода като че ли най-точно може да се налучка колко точно мърси това домакинство. Доста косвен метод, но аз го виждам като най-малкото зло. Това естествено ще засегне най-бедните домакинства, защото в тези домакинства в двустаен панелен душегуб 55 квадрата са се наблъскали 3 поколения. Няма как, или трябва да се плаща честно - според броя хора, или социално - според квадратурата, па ако искат и да са 50 човека на 51 квадрата. Второто някак си стимулира неприятни обществени практики и докарва диспропорции в общинските бюджети. Първото е честно, но изчезва "социалният" елемент.

 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Разстоянието от нас до контейнера е 7-800 метра.
  Винаги смърди ужасно.
  Не съм доволна от услугата.

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#46:"b_d_s"]София не е цяла България[/quote]

  Не е цяла, но е 1/3. И искам да ти кажа нещо, придошлите (има много строителни работници и други дошли да търсят хляба си) съм ги виждала да ядат движейки се нещо в хартия, която просто я пускат там, докъдето са стигнали. Веднаж срещнах едн,и които ръфаха резени диня и просто ги запокитиха в тревата. Ще ти хареса ли? В малкия град или село не съм виждала подобно поведение. Тук важи правилото "своето и чуждото". Дошли са за малко и им пука.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 78. 78 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#76] от "hope":

  В чужбина никой неизлива фекални пюрета в контейнерите, които са за разделно рециклиране.

  Затова и няма смрад. Тук се изливат дори и течности с неустановен произход от нерегламентирана дейност, което прави боклука една неоделима еднообразна маса, негодна за нищо, дори и за изгаряне.

 79. 79 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#51:"Dr_Doolittle"] как става таксуването в Швейцария. [/quote]
  Добро !! В Германия кофите са оградени, има ключ, няма чужд боклук, няма ровене и разхвърляне. Всичко е разделно. Също е опция.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 80. 80 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#77] от "шапчица":

  Е що не им каза да си приберар корите, ако не се води тази напръв път безмислена война, положението си остава безнадежно.

  Колко пъти съм връщал да си приберат боклука такива "временно" пребиваващи, всички са го правили безрезервно и все им е останало нещо в главите.

  Друг е въпроса, че те така си хвърлят по местопребиваване навсякъде, защото наоколо всичко им се вижда възможно да го направят без да мислят какво вършат още от деца.

 81. 81 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До момента в София основно фирмите отнасяха тежестта на ТБО. Като неоправдано високи промили от данъчната оценка.
  Давам пример - помещение 225 кв.м. - 2000 лв./годишно.
  Помещението не е в центъра, а в периферия.
  Редно е имотите да са по-обективно изчислени за такса смет.
  Определено тези, които са на физически лица са с много ниски стойности.

 82. 82 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#4:"m_todorov"]А не да вдигат таксите за такава мизерна услуга, каквато предоставят. [/quote]
  Сметта е претекст за да ни вземат парите, които използват за съвсем други цели, напр. клипчета как БСП бие ГЕРБ.

 83. 83 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#80] от "convince":

  Аз се чувствам като "самотния бегач". Никога не премълчавам. Днес едни цигани бая се стреснаха, като им се развиках, но друг път за малко бой да ям. Все пак жена съм, като се скарам, гледам да съм на разстояние. Но на който му липсват първите 7 години...загубена кауза. Тъжно.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 84. 84 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  А ми дойде и другия въпрос на главата. София 1 млн. С прихождащите на работа- 2 млн. На тези кой им плаща? Нелегалния наемодател? Много не декларират доходи от наем и всички са им "гости от село за малко"

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 85. 85 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Крайно време е всеки да разбере, че имането (имотите), освен права носи и задължения.
  Освен ТБО (такса смет) трябва да вдигнат и данъка на имотите!
  Бабички-реститутки нямат какво да ядат, но се ширят на по 100-200-300 кв.м. в центъра. Не продават, защото се скръндзат, ама и не искат нищо да плащат.

 86. 86 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чудя се ще се намери ли някой да обясни на хората в цяла България и в частност на Софиянци защо ще се увеличи такса-смет. От къде накъде Министерство на финасите ще пише наредба. Просто се каза-плаща се според количеството изхвърлен отпадък и от там нататък кметовете да се оправят, което им задължение по закон. Има ли някой кмет, който все пак да попита колко са опаковките и защо държавата прави всичко възможно в България да няма разделно събиране. Няма ли някой, който да зададе въпрос на общинските съветници от която и да е партия в Столична община- колко се планира да нарасне такса-смет за софиянци.От къде накъде най-бедната държава в ЕС ще има най-луксозната система от съоръжения, чиято експлоатация въпреки грантовете от Евро-фондовете ще бъде най-скъпа в сравнение с другите столици. Защо до сега никой не попита колко ще ни струва този прословут завод. В момента някой умира от страх че не му излизат сметките. Моля бъде искрени с хората и им каже те истината.Уважаеми журналисти защо не направите анкета сред общинските съветници в СО и да разберете колко от тях знаят каква е планираната такса смет за следващите 10 години за София.

  MK
 87. 87 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#85] от "tolex":
  данък и такса са различин понятия

  MK
 88. 88 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#81] от "tolex":
  Абсолютно правилно - 8% от имотите в София плащат 50% от таксата. Някой просто е решил че бизнесът и луксозните имоти трябва да плащат в пъти повече за да излязат нечии сметки свързани с новите заводи които се строят под гръмките фанфари на политиците, но нямат воля да кажат че Еврофондовете плащат инвестицията, а експлоатацията ще си я плащаме ние чрез такса-смет.

  MK
 89. 89 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#75] от "koza_v_kashon":
  -Плащаш колкото изхвърляш, за да има контрол и да се знае за какво плащаш. Всичко друго е риба в мътна вода, за да могат да крадат. Браво на хората които са гласували според количеството отпадък.

  MK
 90. 90 Профил на Пърцуций
  Пърцуций
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#89] от "Maria Krustewa":

  Контролът в случая не може да е следствие, а начин за решаване на проблема. Както се изрази някой по-горе - боклукомер на апартаментите няма как да се сложи, т.е. този т.нар. контрол ще остане добро пожелание на хартия. Както се вижда и с други важни закони като ЗДП - без ефективно налагане със санкции и наказания всички закони и правила си остават на хартия. Ако се направи глупостта да се въведе такова нещо като индивидуално плащане, всяко дере, канал, храсталак и горичка ще се превърнат в нерегламентирани сметища. Виж по-горе примера ми с една доста по-развита от България страна. Отново казвам - огромната част от хората си хвърлят боклука в казана, само защото им е даденост. Отнемете им дадеността, и ще превърнат всичко в сметище, без да можете да ги спрете. Проверено.

  Швейцарските правила не са приложими при всеки народ.

 91. 91 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ей, кога ще прочета: МРЗ скача 3 пъти! От там и средната и социалните плащания, пенсиите...!

  goblenka
 92. 92 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Задачката пред тези комисии(в София и в другите общини) не е толкова сложна. Защото имат неопровержими факти и данни. Примерно: за една и съща квадратура помещения(двустаен) собственика на апартамента за живеене плаща около 80 лв. такса смет, а като фирма за другото помещение-магазин с офис, при тройно по-малко изразходена вода, плаща 19 пъти по-висока такса! Същевременно по улици, пред магазини и заведения с предмет на търговия храни или пред училища и болници се веят всевъзможни отпадъци и градската култура прилича на селско бунище. Впрочем, селските общини също вече начисляват тази такса-данък без дори да предлагат услугата "сметоизвозване"! Тогава къде е корена на злото? - В лошите управленски практики. В грубото незачитане на обществения интерес и в пренебрегването на обикновения човек. Хората във властта мислят само за себе си!

 93. 93 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#90] от "koza_v_kas Нищо на никой няма да се отнема - просто гражданите трябва да им скочим:http://www.mediapool.bg/spravedliva-taksa-smet-misiyata-vazmozhna-news220462.html

  До коментар [#92] от "chernomorski" пзовлямавом си да ви препоръчам това защото хората в България са в тотална заблуда и парите им се прибират по най-наглия начин.:http://www.mediapool.bg/spravedliva-taksa-smet-misiyata-vazmozhna-news220462.html

  MK
 94. 94 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#82] от "4i4oti":
  В случая става въпрос как всички политици бият нас - гражданите.
  Евала на този министър че направи нещо за такса -смет, но сега ще видит какво се случва с кметовете. Ще започне едно моткане, едни обяснения как не са готови. А те са най- виновни в случая:
  http://www.mediapool.bg/spravedliva-taksa-smet-misiyata-vazmozhna-news220462.html

  MK
 95. 95 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Такса смет трябва да се плаща по начин, избран от различните управи на различните населени места.
  От националното сдружение на общините се очаква да изработят нова методика до края на юни 2014. Това е трудно упражнение, защото между Министерството на Околната среда и сдружение на общините съществува спор, по отношение на Проект на Наредба, от октомври, 2013, с която при увеличаване на отчисления изплащани от общините, в размер от 15 на 28 лева ще сe стигне до увеличаване на такса битови отпадъци за гражданите, неясноти има и по депонирането на отпадъците.
  http://www.namrb.org/?act=cms&id=290

  Становище на НСОРБ по Наредба за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци. (pdf)

 96. 96 Профил на Пърцуций
  Пърцуций
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#93] от "Maria Krustewa":

  Уважаема Мария, цитираната статия започва със следното изречение: "Ако искаме България да е чиста повече от един ден в годината, е време да разберем веднъж завинаги, че гражданите и бизнесът сме тези, които ежедневно произвеждаме отпадъци от нашите дейности."

  Проблемът е именно в това, че "хората трябва да разберат", а не в метода на определяне на таксата. Съжалявам, но Ганьо не иска и няма да разбере, колкото и много да "трябва". Акъла не е чеп да му го набиеш. Народопсихология се променя само с чатал на врата, а не със закони приложими само на хартия. Тъй като чаталът на врата е "недемократичен и политически некоректен", Ганьо ще си остане Ганьо, защото така му отърва. Дори да му измислиш най-прекрасната и честна практика на света, Ганьо винаги е по-тарикат от другите.

 97. 97 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#93] от "Maria Krustewa":

  охо, Марни

  Път без препятствия не води до никъде.
 98. 98 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#86:"Maria Krustewa"]Уважаеми журналисти защо не направите анкета сред общинските съветници в СО и да разберете[/quote]
  аджеба по какъв начин и по какви критерии бяха избрани точно тези технологии???

  Или по-скоро да проведете едно добро разследване. Гарантирам свръхинтересни резултати и огромни брутални задкулисни игри!

  Път без препятствия не води до никъде.
 99. 99 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#98] от "Еколог":
  ОшиМ ти ли си?

  MK
 100. 100 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  За да намалее такса смет, трябва да намалее количеството на боклука, което човек изхвърля.
  За да стане това, таксата трябва да е пропорционална на този боклук на ниво ОТДЕЛНО ДОМАКИНСТВО или фирма.
  Ако измерването на боклука от отделно домакинство е трудно, това може да стане по косвени методи - чрез оценка на потребителските навици, които вече така или иначе се измерват. С други думи - трябва да се мери количеството изразходвани вода и/или електроенергия.
  Поне при домакинствата това е доста точен показател и за количеството изхвърлян боклук.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK