Наесен в София ще бъде поставен паметник на цар Самуил

Това е проектното предложение, което спечели конкурсът. Автори са скулптурът Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

© Фондация Българска памет

Това е проектното предложение, което спечели конкурсът. Автори са скулптурът Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.Наесен в София ще бъде поставен паметник на цар Самуил (997-1014), съобщи за "Дневник" зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Монументът ще бъде разположен в парковото пространство на храм "Св. Георги Победоносец" - бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Цар Самуил".


След проведен конкурс за облика на монумента, в който участваха 21 проекта, журито е дало най-много гласове за проектната идея на скулптура Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови. Изграждането ще бъде финансирано от д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", като Столичната община ще осигури необходимия материал - бронз.


Най-вероятно паметникът ще бъде поставен на 6 октомври, когато се навършват 1000 г. от смъртта на българския владетел. Според Чобанов причината да бъде избран точно цар Самуил е това, че той най-вероятно е родом от София. "Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Затова е редно столицата да има паметник на владетеля", смята още зам.-кметът.
Предложението за издигане на паметник на цар Самуил е на Инициативен комитет с председател д-р Милен Врабевски, в който са се включили български общественици, журналисти, представители на академичните среди и националните институции. Те са получили подкрепата на общината.


Журито на конкурса е с председател д-р Милен Врабевски и членове проф. Греди Асса - представител на НДФ XIII Века България, Тодор Чобанов като представител на Столичната община, арх. Светла Статкова, представител на Съюза на архитектите в България и представителите на Съюза на българските художници - проф. Емил Мирчев, Иван Чолаков и доц. Илия Върбанов.


През 2011 г. Македония издигна петметров паметник на българския владетел на централния площад в Скопие. Той се намира до монумента на Александър Македонски, а при поставянето му Самуил беше обявен от властите за македонски цар.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK