Решено е коя фигура на Бай Ганьо и Алеко да краси бул. "Витоша"

Това e победителят в конкурса на Столичната община.

© Юлия Лазарова

Това e победителят в конкурса на Столичната община.Журито на конкурса за градска скулптурна композиция на Алеко Константинов и героя му Бай Ганьо приключи работа и избра победител, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.


От участвалите два проекта победител е проект "Круша" на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов. Те спечелиха 2 хил. лева награда.


Другият проект се казва "Алеко" на архитект Светла Деанкова-Статкова и скулптора Неделчо Константинов. Те взеха награда в размер на 1500 лева.
Фигурата ще бъде поставена в началото на пешеходната зона на булеварда от страната на метростанция "Национален дворец на културата (НДК)".


Според журито проект "Круша" предлага "ефектен и въздействащ обемно-пространствен и художествен образ, като авторовата идея за отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов е представена оригинално". "Скулптурната композиция се вписва въздействащо в прилежащата градска среда – пешеходната зона на бул. "Витоша", като ще даде възможност на преминаващите да "общуват" с образите от композицията", мотивира се то.


В състава на журито участваха представители от творческите съюзи, от администрацията, както и инженери и архитекти, които ще оценяват техническите аспекти на проектите. Столичната община е предвидила около 80 хил. лв. за реализацията на проекта. Инициативата се осъществява съвместно с община Свищов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK