Закъсняващите ремонти в София

Ремонтът на "Ботевградско шосе".

© Юлия Лазарова

Ремонтът на "Ботевградско шосе".През тази година Столичната община ремонтира основни булеварди, освежава паркове, изгражда естакади, но не всичко върви по план. Изпълнението на някои от започналите реконструкции закъснява, а началото на други проекти все още не е известно.


Въпреки че пълното обновяване на Докторската градина в центъра на София започна през ноември 2013 г. със срок на изпълнение 77 дни, ремонтът все още не е приключил. От местната управа се заканиха, че ще глобят изпълнителя, който въпреки меката зима закъснява. На няколко пъти алеите бяха асфалтирани наново заради некачествено поставяне на настилката.


Изпълнителят Консорциум ДЗЗД "Паркстрой техно - ти ейч" в началото на юни е предал на общината справка от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), с която да оправдае драстичното забавяне с дъждовете през пролетта. Според техните данни общо едва 7-8 дни през април и май не е валяло и е имало възможност да се работи.
Краят на ремонта на Докторската градина закъснява с месеци.

© Георги Кожухаров

Краят на ремонта на Докторската градина закъснява с месеци.


Местната управа все още не е изчислила глобата, съобщиха за "Дневник" от пресцентъра на институцията. Най-вероятно това ще стане след края на ремонта, за да е известен с точност броят на дните закъснение.


Ремонтът на последната част от пешеходния булевард "Витоша" - от ул. "Солунска" до ул. "Алабин", все още не е започнал въпреки първоначалните планове това да стане през юни. Обществената поръчка с прогнозна стойност 1.2 млн. лева се забавя заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от един от участниците в търга - "Хауратон България".


Няма да има фонтани по бул. "Витоша".

© Юлия Лазарова

Няма да има фонтани по бул. "Витоша".


Според фирмата процедурата по първата обособена позиция, която обхваща целия ремонт заедно с архитектурното оформление на зоната, е незаконосъобразна.


Главният архитект на столицата обяви, че най-вероятно ремонтът ще започне наесен. От проекта отпадна изграждането на втори фонтан, след като в анкета на местната управа гражданите избраха вече изграденият фонтан да бъде демонтиран. От страната на метростанция НДК също наесен ще бъде поставена фигура на Алеко Константинов и героя му Бай Ганьо.


В плановете на общината за тази година влизаше и началото на ремонт на пространството около Националния дворец на културата (НДК). Той трябваше да започне напролет, а по-късно беше отложен за началото на лятото, но в края на месец на юни все още не е започнал.


Обявен е конкурс за бъдещето на паметника при НДК.

© Цветелина Белутова, Капитал

Обявен е конкурс за бъдещето на паметника при НДК.


Стойността на ремонта е с прогнозна стойност 13 млн. лева като включва възстановяване на настилките, обновяване на фонтаните, освежаване на зелените площи и други. Средствата са проект от европейската оперативна програма "Регионално развитие", по която неотдавна плащанията бяха спрени. Пред журналисти днес зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов заяви, че няма как общината да осигури всички средства, които засега са спрени от Брюксел. Все още не е известно какво ще стане с проекта за ремонт на пространството.


Междувременно след дълго отлагане общинският съвет обяви конкурс и за бъдещето на паметника "1300 години България", който е в окаян вид. В момента тече срокът за подаване на проекти, чиято концепция може да варира от премахване на монумента до обновяването му. Идеята е паралелно с ремонта на градинката, да бъде решена съдбата на и паметника.


Засега изграждането на кръстовищата на две нива при Семинарията и Лъвов мост върви по график. Така е и с реконструкцията на участък от "Ботевградско шосе". Заради дъждовете през пролетта е възможно закъснение на ремонта на бул. "Цариградско шосе".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK