Спрените европари може и да забавят новата канализация на Банкя

Ирина Савина

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Ирина СавинаЗаради спрените плащания по европейската оперативна програма "Околна среда" е възможно проектът за изграждането на канализация и водопровод в Банкя да се забави. Проектът е в ход и би трябвало да приключи до края на тази година, но зам.-кметът по строителството на Столичната община Ирина Савина не изключва вероятността да има забавяне, предаде "Фокус".


До момента строителството е в срок и има изградени 11 км нова канализация по проекта "Изграждане на инженерна инфраструктура на ВиК мрежата на град Банкя и на кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и село Иваняне, район "Банкя". Савина, която днес инспектира изпълнението на проекта, заяви, че остава да бъдат изградени 45 км канализация и 11 км водопровод. "В рамките на тази година трябва да бъде готов и проектът за вътрешната канализация на Банкя и прилежащите й райони", допълни Савина.


Този месец местната управа ще започне проект за Банкя за превенцията срещу наводнения. "Изключително важно е, тъй като от 2005 г. имаме сигнали от жителите на селото за заливане на териториите. От 2008 започнахме реализацията на проекта, през 2012 година и 2013 година отчуждавахме имоти и след това включихме проекта. Предстои да бъде издадено разрешение за строеж, за да може през юли да се работи там", заяви зам.-кметът и допълни, че следващата година освен изградена част на изградената канализация, жителите ще могат да са спокойни при по-силни и проливни дъждове, че реката ще бъде укрепена.


Според районния кмет Рангел Марков след 12-13 дни строителите на проекта ще поискат за финансиране. "Ако няма финансиране, това би довело до сериозно нарушаване на ритъма на работата и на графика", потвърди и той, че е възможно забавяне заради спрените европари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK