Американски архитекти ще защитават правата на клиниките за аборти

Американски архитекти ще защитават правата на клиниките за аборти


Американски архитекти, дизайнери и специалисти по планиране подготвят конкурс за проекти за клиники по репродуктивно здраве и аборти, които да бъдат изградени така, че да гарантират физическата безопасност на пациентите и медиците, съобщава fastcodesign.com.


Причината са множеството случаи на атаки над хора, което посещават клиниките, и акциите на противниците на подобни центрове, които редовно обсаждат входовете на здравните заведения. Положението допълнително се усложнява заради решение на американския върховен съд, който в края на юни отмени закон на щата Масачузетс, позволяващ около клиниките за аборти да има 10-метрови буферни зони, в които протестите и акциите са забранени.


По данни на Националната федерация по абортите на САЩ от 1977 г. до днес са регистрирани осем убийства, 17 опита за убийства, 42 бомбени нападения и 181 палежа над клиниките, а също и множество други случаи на насилие, опити за отвличане на деца и саморазправа с пациенти.


Американски архитекти ще защитават правата на клиниките за аборти

Архитектката Лори Браун, която е и преподавател във Факултета по архитектура на университета в Сиракуза, е провела собствено проучване, което показва, че повечето клиники по репродуктивно здраве в САЩ се помещават в сгради, които не са строени за тях, а са само пригодени за нуждите им. Причините за това са най-различни, включително и негативното мнение на обществото и собствениците, които не биха искали да продават или дават имотите си под наем на подобни институции. Проучване от 2013 г. пък сочи, че 92% от тези клиники имат притеснения за сигурността на пациентите и екипите си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  отново вярващите в бог са опасен обществен проблем

 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ползвайте презервативи !!! Вместо да създавате невинни същества осъждайки ги на смърт още неродени.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Актуална и похвална инициатива!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 4. 4 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "angevins":

  ++++++++++

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 5. 5 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#2] от "angevins":

  За съжаление в големи части на САЩ религиозният фундаментализъм е довел до забраната на сексуалното образование сред младите, да не говорим за достъпа до презервативи или хапчета. В последствие, колкото по-религиозен е даден щат, толкова повече бременности на тийнеъджъри се наблюдават. През последните години в религиозните щати се наблюдава и засилена кампания за нови ограничения върху абортите, както и за затваряне на съществуващи клиники.

  За бременните млади майки често следва преждевременен край на образованието, живот в някое гето, без условия за здравословно и пълноценно развитие на детето (и следващите деца), безперспективна работа за нищожно заплащане, криминогенна среда...

  Това не е и никога няма да бъде мое решение, но според мен ако една бременна жена прецени, че в момента няма възможност поне да износи и роди (и евентуално да отгледа) едно здраво дете, то абортът е напълно етично, ако и крайно решение.

  Уви, религиозните фундаменталисти ги бива да проповядват и съдят, да убиват лекари, да взривяват клиники и да сплашват пациенти, но не и да помогнат с нещо смислено по проблема.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 6. 6 Профил на nellyo
  nellyo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  За сградите. Един аспект само.

  По повод това: "в сгради, които не са строени за тях, а са само пригодени за нуждите им."

  И в София, вероятно и другаде, има подобни заведения в жилищни сгради, дори без отделен вход, и потокът на болните/пациентите/клиентите се пресича с потока на децата от етажната собственост. Въпреки наредбите на МЗ.

 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "WOI":

  Затова трябва да се стимулира образованието, сексуалното възпитание, използването на предпазни средства. Да се подкрепят и финансират проекти за семейно планиране.

  Извинявам се, към жените. Но ако се чувстват достатъчно зрели и отговорни, как да го кажа за да не събирам негативи, да правят ,,гимнастика''. Трябва да си носят отговорността от последствията. А не да се възползват от слободията да убиват собствената си плът и кръв. Подкрепям това ,,легитимирано'' убийство единствено в случаите когато жената е изнасилена, има опасност за живота и или ембриона е увреден.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#1] от "loremipsum":

  Не толкова вярващите, колкото агресивните фундаменталисти. Има ги навсякъде и общото е, че все се стремят със сила да наложат негативния си мироглед на останалите.

 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "angevins":
  Как ще има "смърт", когато няма "раждане"?
  Двумисъл във висша форма.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола Георгиев":

  Моля? Всяко едно прекратяване на живот е смърт, причинено от естествен начин или предизвикано. Според теб ембрионите през 9 месеца преди раждането, не са живи само защото са там вътре в утробата ли? От медицинска гледна точка говориш глупости .

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 11. 11 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "angevins":

  НАРЕДБА № 2 ОТ 1 ФЕВРУАРИ 1990 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗКУСТВЕНО ПРЕКЪСВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ

  Издадена от Министерството на народното здраве и социалните грижиОбн. ДВ. бр.12 от 9 Февруари 1990г., изм. ДВ. бр.89 от 31 Октомври 2000г.

  ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

  Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за изкуствено прекъсване на бременност, наричано по-нататък в наредбата "аборт".
  (2) По реда на наредбата може да се извършват аборт по желание и аборт по медицински показания.

  Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2000 г.) По реда на наредбата може да извършват аборт български гражданки, чужди гражданки или жени без гражданство.

  Чл. 3. (Отм. - ДВ, бр. 89 от 2000 г.)

  Чл. 4. Аборт на жени, които са недееспособни, се извършва със съгласие на техните законни представители или попечители.

  Чл. 5. (Отм. - ДВ, бр. 89 от 2000 г.)

  Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2000 г.) Лечебните заведения, към които са насочени жените за аборт, осигуряват хоспитализирането им в дневен или друг стационар съобразно състоянието им въз основа на представеното направление или решение за извършване на аборт. При изписване на жената лекуващият лекар задължително дава указания за ефективно предпазване от последваща нежелана бременност.


  Раздел II.
  АБОРТ ПО ЖЕЛАНИЕ

  Чл. 7. Аборт по желание се извършва по искане на всяка бременна жена ако:
  1. срокът на бременността й е до 12 гестационни седмици;
  2. няма заболяване, при което прекъсването на бременността може да доведе до усложнения, заплашващи здравето и живота й, посочено в списъка по приложение № 1.


  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK