Столичната община ще се презастрахова със заем, за да има нови автобуси

Столичната община ще се презастрахова със заем, за да има нови автобуси

© Мария Съботинова, СГ/ИИСтоличната община се подготвя да изтегли заем до 40 млн. евро от Европейската инвестиционна банка за градския транспорт, с който да се презастрахова за вариант, при който плащанията по европейската оперативна програма "Околна среда" не се възстановят.


Зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов е внесъл доклад за даване на мандат кметът Йорданка Фандъкова да започне преговори с банката. Предложението ще бъде разгледано на заседанието на общинския съвет в четвъртък.


Има два варианта за използването на парите, уточни той пред "Дневник". Единият е със заема да се купят нови 110 автобуса и 5 трамвая в размер до 30 млн. евро и да се изгради интелигентна система за управление на трафика на стойност до 10 млн. евро.
Другият вариант е с парите да се доплатят други 126 автобуса, за които вече има подписан договор с финансиране по "Околна среда", по която от няколко месеца са спрени плащанията. Вече веднъж общинският съвет гласува отпускането на 13.3 млн. лева точно за плащания по този договор от собствения си бюджет, след като държавата отказа да даде пари.


По думите на Барбалов общината ще настоява за срок за изплащане на заема от над 15 години и лихва около 3%.


Ако плащанията по "Околна среда" се възстановят и общината купи със заема допълнителни автобуси, целият парк на градския транспорт ще бъде обновен наполовина.


За момента Столичната община не предвижда изтеглянето на още заеми заради други проекти по спрените програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Заради местните избори догодина наесен общините ще могат да теглят нови кредити до края на тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK