Идеите за паметника пред НДК - светодиоди, ханове и арка...

Проект "Е" предлага поставянето на композиция от фигури на български владетели и символи от Средновековието.

Проект "Е" предлага поставянето на композиция от фигури на български владетели и символи от Средновековието.Възстановяване на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, поставянето на светодиоди върху съществуващия монумент, създаването на иновативен информационен и образователен център, поставянето на арка, композиция от български владетели от Средновековието във фонтан...


Това са част от 11-те предложения в конкурса на Столичната община за новия облик на паметника пред Националния дворец на културата (НДК), публикувани на сайта на направлението на главния архитект Петър Диков "Архитектура и градоустройство". Както е според правилата, имената на фирмите и участниците не са обявени, а са наименувани от "А" до "Л".


В проект "А" в подземието на монумента ще бъдат поставени възстановени плочи на първи и шести пехотен полк.

В проект "А" в подземието на монумента ще бъдат поставени възстановени плочи на първи и шести пехотен полк.


Проект "А" предлага възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк. Те са премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК, който до тогава е бил казармен регион. Плочите са поставени в почит на над 3000 техни войници загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.
Проект "А" предвижда премахването на паметника "1300 години България".

Проект "А" предвижда премахването на паметника "1300 години България".


В сегашното предложение се предвижда премахване на паметника пред НДК по идеята на арх. Валентин Старчев. Авторите смятат, че няма как да се възстанови предишния вид на плочите. Според тях пространството под сегашния монумент може да бъде използвано за новите плочи, а над тях да има издигната плоча като градинка с паметник на лъв, подобен на тези пред сградата на Съдебната палата.


В този проект се предлага възстановяването на паметника на Старчев в Южния парк.


Проект "Б" предлага върху монумента да се поставят светодиоди.

Проект "Б" предлага върху монумента да се поставят светодиоди.


Проект "Б" посочва като вариант обличането на сегашния монумент със светодиоди, а над тях да бъде поставено стъклено покритие. Авторите предлагат и няколко теми за прожекция - огън, цветовете на българското знаме, както и тематични рисунки за празници като деня на писмеността 24 май.


Проект "В".

Проект "В".


Следващата идея под буквата "В" предлага на мястото на "1300 години България" да се построи иновативен образователен и информационен център. Идеята е ученици, родители и граждани да получават информация за образователните институции в София, както и да бъдат представяни презентации и изложби.


Авторите запазват сегашния външен вид на монумента, като смятат, че той може да бъде облечен в прозрачни материали и подножието му да бъде използвано за центъра.


Проект "Г" предвижда изграждането на арка над сегашния паметник.

Проект "Г" предвижда изграждането на арка над сегашния паметник.


В проект "Г" се предлага изграждането на голяма арка около сегашния паметник. В подножието му се предвижда изграждането на виртуален музей, а на върха на монумента се предвижда изграждането на панорамна тераса.


Проект "Д" предлага премахване на фигурите на Валентин Старчев и поставянето на фигура на хан Аспарух.

Проект "Д" предлага премахване на фигурите на Валентин Старчев и поставянето на фигура на хан Аспарух.


Следващата идея "Д" е преобразуване на паметника "1300 години България" в монумент на хан Аспарух. Авторите предлагат премахването на сегашните фигури, а останалата конструкция да бъде облечена. Идеята е фигурата на първия български хан да бъде поставена пред високата конструкция.


Следващото предложение "Е" предвижда изграждането на композиция от фигури на български владетели, коне и различни символи от Средновековието. Отдолу се предвижда изграждането на фонтан, в който е фигурата на хан Аспарух, който язди кон.


За проект "Ж" са публикувани само няколко картинки.

За проект "Ж" са публикувани само няколко картинки.


Публикуваната информация за проект "Ж" включва само четири рисунки, като няма повече информация за идеята.


Предложението под име "3" предлага изграждането на мемориал "България". Авторите смятат, че трябва да бъде премахното подземното пространство под паметника, както и хоризонталният елемент, който те наричат още "счупено крило".


Те предлагат изграждането на спираловидни стълби към върха на конструкцията, където да има "скромен по-размер, но с гордо внушение национален трибагреник". Запазват се трите фигури от композицията на Старчев - "Златен век", "Пиета" и "Създателят".


Проект "З" включва изграждането на спираловидни стълби.

Проект "З" включва изграждането на спираловидни стълби.


Идеята в проект "И" също включва възстановяване на паметните плочи на първи и шести пехотен полк, които обаче да се разположат около съществуващия монумент, който да бъде изцяло реконструиран.


Следващите кандидати поставят сегашния паметник във "воден пиедестал", т.е. като в басейн. Според авторите на "К" това ще изобразява настоящето. Подземието на монумента е израз на миналото, а горната част на конструкцията - на бъдещето.


Проект "И" също предлага възстановяването на плочите на първи и шести пехотен полк.

Проект "И" също предлага възстановяването на плочите на първи и шести пехотен полк.

Последният проект "Л" няма картинки, а е няколко изречения: "Представлява голям географски глобус на Земята, зареждащ се със слънчева батерия - символ на екологията. Който бавно се върти. Под въртежа съотвества музика на всеки час, съобразно часовника. Освен че ще е вечерна атракция, глобусът ще бъде музикален часовник. Часовникът е 24-часов".Монументът "1300 години България" е в окаяно положение от години. През 2012 г. бяха премахнати тонове опасни железа от разпадащия се паметник, създаден от Валентин Старчев през 1981 г. Онлайн анкета сред столичани показа, че повечето хора искат събарянето му. В края на ноември 2013 г. пък имаше и обществено обсъждане за съдбата на паметника, в което много от участниците оспориха нуждата от конкурс, тъй като се нарушават авторските права на Старчев.


След като няколко пъти Столичният общински съвет отложи решението, през април тази година възложиха конкурс за нов облик на монумента, известен с обидни имена.


До 28 август гражданите могат да изразят своето мнение писмено по 11-те проекта в деловодството на направлението "Архитектура и градоустройство", което се управлява от главния архитект Петър Диков. То се намира на ул. "Сердика" 5.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK