Жълтата гостенка - единственият посетител в къщата-музей на Смирненски

Така изглежда сградата отвън.

© Анелия Николова

Така изглежда сградата отвън.Мазилката на тавана е олющена. Стените също. Стъклата са счупени. Наоколо са наредени прашни табла в социалистически стил, изписани със строфи от стихове. Там е и "Жълтата гостенка". Тя е единственият посетител в къщата-музей на Христо Смирненски, разказва уредникът й Соня Кирицова.


Къщата-музей, която е паметник на културата от национално значение, не само е в окаяно състояние, тя е опасна дори и за пешеходците, които преминават покрай нея на ул. "Овче поле" 116 в София. Последният ремонт е бил през 1988 г., а вече десет години къщата е затворена за посетители.


След отнело дълго време прехвърляне на отговорността между Столичната община и държавата, от 2012 г. музеят е под опеката на Министерството на културата и се стопанисва от Националния литературен музей. Миналата година е издаден и нотариален акт.
В двора е бюст на Сминенски с изкъртена глава.

© Анелия Николова

В двора е бюст на Сминенски с изкъртена глава.


Бюрократична хватка


Преди повече от година е издаден констативен протокол с предписания фасадата да бъде обезопасена, но това не е станало, защото няма средства, разказва Соня Кирицова. От 1 юли 2013 г. все се очаква в 14-дневен срок на оглед да мине и междуведомствена комисия, която да уточни щетите по сградата и колко средства са нужни за ремонт, както разпорежда чл. 73 от Закона за културното наследство. Със сигурност необходимите пари са няколкостотин хиляди.


В края на миналата година Министерството на културата е отпуснало 33 хил. лева за ремонт на покрива, но в края на лятото той все още не е започнал. Причината е бавната бюрократична процедура за издаване на разрешение, от което силните дъждове през последните месеци не се интересуват. Едва преди няколко дни най-накрая е получено одобрение за ремонта от първото ниво - Националния институт за недвижимо културно наследство, от които "Дневник" очаква отговор защо са се забавили.


Бързо е получено разрешение от специален съвет към Министерството на културата и сега остава главният архитект на София Петър Диков да издаде виза за ремонта и от КАТ да позволяват затваряне на част от тротоара заради поставянето на скеле. Все пак уредникът се надява възможно най-скоро покривът да бъде ремонтиран.


А проблемите се увеличават. През юли градушката е счупила прозорците на къщата на втория етаж, като стъкла са надвиснали опасно над пешеходците. С помощта на свой колега Соня Кирицова е премахнала опасните парчета стъкло, но те трудно могат да сменят, заради изгнилата дограма.


Жълтата гостенка - единственият посетител в къщата-музей на Смирненски

© Анелия Николова


История


Под опасността от навлизането на гръцки войски в началото на Междусъюзническата война в Кукуш - родния град на Смирненски, семейството му се мести в София, където се нанася под наем в къщата на "Овче поле" 116.


Основната сграда е построена през 1913 г. по нотариален акт, но е била само на един етаж. Година след това са изградени и другите части - още една жилищна постройка в отсрещния край на двора и ниско помещение перпендикулярно между двете, което се е използвало за фондохранилище. По-късно основната къща е пристроена с още един етаж.


През 1959 г. къщата става музей и е отворена за посетители. Експозицията е запазена и до момента. На втория етаж са наредени табла със стихотворения на Христо Смирненски (1898 - 1923). Очаквано сред избраните е "Москва", но там са и едни от най-популярните му творби - "Жълтата гостенка", "Огнен път"... Има снимки на Смирненски и семейството му. В момента всичко ценно е преместено в други помещения на Националния литературен музей.


Къщата-музей на Смирненски пред пълна разруха >


Кирицова има идея част от тази експозиция да се запази, за да има приемственост. Според нея залата на втория етаж, която на око може да събере поне двайсетина души, би могла да се използва за литературни четения и други културни събития.


През последните две години Кирицова с помощта на наказани с общественополезен труд е почиствала двора на къщата-музей. Бурените бяха огромни миналото лято, спомня си тя. След почистването се се показали част от камъните на калдъръм, който уредникът смята да възстанови. Миналата година Националният литературен музей е спечелил финансиране от MOTO-PFOHE с проект "Градина на символизма" за 4 хил. лева, с които до края на годината ще се възстанови автентичният вид на мястото.


Дотогава дворът ще е почистен от бурени, но само колкото да разкрие полегналия бюст на Смирненски с изкъртен череп - най-вероятно от крадци, търсещи метал.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Смирненски - едно от многото кадърни момчета, и то българин от географската област Македония, подмамено от комунистическата зараза......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Къде е сега Веждито, да каже какво е направил за Смирненски, или този не е от неговите.

 3. 4 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Магистралите са ни приоритет, за култура няма средства.

 4. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Къде са момченцата с червените фланелки ? Или най си е добре като нагъваш неплатени кебапчетата на Бузлуджа, а иделогията е за простата тълпа гласуваща за тях другарите

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 6 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#1:"mtmvb"]подмамено от комунистическата зараза...... [/quote]

  Доста млади и интелигентни хора са били подмамени по онова време, и то не само у нас. Едва ли са и подозирали какво чудовище ще се окаже комунизма. Смирненски така и не доживява до диктатурата, а ако беше доживял, надали щеше да я подкрепя.

  Иначе къщата му е в една пресечка на Пиротска, често минавам от там. Наистина е в окаяно състояние.

 6. 7 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

  ти що не се бръкнеш?
  или обещствено-полезната ти дейност е докторлука да ревете за пари само от Здравната каса?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 7. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#6:"persifedron1"]Смирненски така и не доживява до диктатурата, а ако беше доживял, надали щеше да я подкрепя. [/quote]

  Ако я беше доживял, вероятно щеше да умре в комунистически концлагер.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 9 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Комунизмът е утопия и няма връзка с болшевишкия терор!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 9. 10 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#8] от "4 кръг санкции: Изходни визи":

  Ако беше доживял капитализма, сигурно щеше да умре от глад че доста творци остават неоценени - не тровят комерс Та така зомбита, добро утро от страната на чудестата!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 10. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#9:"forum_terrorist"]Комунизмът е утопия и няма връзка с болшевишкия терор![/quote]

  Моля?
  Маркс: "There is only one way to shorten and ease the convulsions of the old society and the bloody birth pangs of the new – revolutionary terror"

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5259 Неутрално

  Колко искам да живея,
  да не мисля за смъртта,
  да се влюбвам, да се смея,
  да се радвам на света.

  Хр. Смирненски - "Вяра".

 12. 13 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2381 Весело

  Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,
  вий – развихрени предтечи на безоблачните дни!
  С буря, мълния и грохот възвестете гордий поход
  на възбунените роби, на червените вълни!

  Малко съм раздвоен, кого е визирал авторът?!?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 14 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Така изглежда историята на народ без история. А народ, който няма история няма и бъдеще.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 14. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Не разбирам защо всичко трябва да се прави от министерства и организации в България. Смирненски е много талантлив комунистически поет. Аз лично не споделям идеологията му но ценя таланта му като поет. Мисля че има поне две групи в България които би трябвало да се заинтересуват от тази къща музей - наследниците на комунистите - червения пор педераст Станишев и неговото котило и поне част от тези които се пишат поети сега.
  Най-малкото което могат да направят е да се съберат на бригада и да почистят двора, да поставят стъкла и да поизмажат. Могат да назначат някоя червена пенсионерка да седи и да отключва сутрин за по 150лв на месец.
  Може да се направи и на клуб на поета - да купят една кафе машина и да се събират там млади поети и литератури. Може да отделят по 200 лв на месец от Факултета по Българска литература в СУ. Не се изисква толкова много. Малко въобръжение и желание. Просто бившите комунисти никога не са се интересували от култура или такива заблудени идеалисти като Смирненски. Сега са заети да оглозгват остатъците от държавата. Поетите и литературите ни от друга страна са научени да чакат държавата да им снесе нещо. Сигурен съм че ако изведнъж се появи от някъде фонд от 10,000 на месец за този музей, ще изпълзят изпод камъните всякакви литературни и партийни същества и мъстити професори ще трябва да се бият лично с Веждито и други КултурТрегери за място.
  Къщата на Смирненски показва чудесно колко струват бившите комунисти и сегашните литератори.

  California Über Alles
 15. 16 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Време беше да се повдигне въпросът за тази къща. И да, действително водещите се "социалисти" сигурно биха могли да спретнат една бригада да почистят двора поне. Но в крайна сметка не е работа на частни лица да поддържат и ремонтират музеите, за тази работа си има институции и се плащат данъци.

 16. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  "Причината е бавната бюрократична процедура за издаване на разрешение, от което силните дъждове през последните месеци не се интересуват"

  Това е повече от нелепо. Ние сме държавата на абсурдите

 17. 18 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Приказка за стълбата"
  https://www.youtube.com/watch?v=9m655203Szs

  Сякаш е писано за днешните политици...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 19 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#11] от "4 кръг санкции: Изходни визи":

  Маркс? Този, който излъгва хората и разбива мечтите им с дъражния комунизъм? Комунизъм идва от комуна и няма водачи, лидери и сяква друга власт над себе си! Теорията е създаден преди Маркс, колкото и да не ви се вярва и е опорочена от големите сили (техните управници), барабар с анархизма и монархизма, за да излезнат "всички" с решението, че по-добро от капитализма управление няма. 100 години по-късно пролетарята скандира решението на "големите", докато муа генномодифицирани храни с пестициди и емулатори!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 19. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Весело

  интересно - според сайта на НЛМ уредник е Александър Мошев. Жоро, проучи нещата

 20. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  За червените разбира се че Моча е по важен. Него лъскат редовно!

  klimentm
 21. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Весело

  проучих ги - очевидно Мошев е предишния уредник и е време някой да смени името от сайта. Обърнете внимание на материала в (карето вляво за сързани материали) озаглавен 'Битовите проблеми на литературните музеи' - от 2011 НЛМ са пращали тогава един сърдит отговор, а сега какво ли ще кажат?
  2011:
  'Пред "Дневник" зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов заяви, че ще предложи къщата-музей "Христо Смирненски" за приоритет в програмата за следващата година.
  '

  Българи, изберете си пак ГЕРБ и чакайте да ви предложат за приоритет за следващата година.

 22. 23 Профил на Георги Марчев
  Георги Марчев
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николов":

  Здравейте,

  Не е той от една година. Може би информацията не е обновена.

 23. 24 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 653 Гневно

  Изчадието БС(К)П ненавижда поети като Смирненски. Идеализмът му би подкопал основите на столетната Бастилия на човешката алчност. Затова и къщата му не ги интересува.

 24. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Гневно

  А, я вижте къщата на Тодър в Правец в какъв разцвет е... заслужил е човека...за нея пари има...

 25. 26 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Състоянието на тази къща е красноречиво доказателство за за наглата демагогия на самонареклите се "социалисти" от "Позитано" 20. Ако всеки клептоман от Р.Овч. до Съсела даде по 200 кинта, къщата-музей ще грейне като слънце. Иначе да развяват като знаме поезията на Смирненски, Вапцаров ( че даже и Ботев!?) - грешка нямат, гадинките му с гадинки.

  А относно това, кои млад интелектуалец е бил заблуден, облъчен и пр. нещата просто не стоят така. Такъв е бил духът на първата половина на 20в., че дори и до 70-те. По презумция "интелекуалецът" е бил ляв - да си с десни убеждения се е считало за задърстеняшко и педалско. На прима виста аз лично се сещам само за двама, излизащи от този калъп - Д'анунцио и Езра Паунд (осмелил се твърдо да се обяви на страната на франкистите по време на Испанската гр. война).

 26. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Да се свети паметта му.
  Творец с невероятна сила на думите.
  Кънтят.Възторгват.

 27. 28 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "Beyond":

  Благодарим за снимката, иначе нямаше да знаем кой е Смирненски!

 28. 29 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "Pontif А":

  Според мен, по-точно не може да се каже!
  Браво!

 29. 30 Профил на Соня Кирицова
  Соня Кирицова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте,
  Само едно уточнение - актуалният сайт на НЛМ е www.nlmuseum.bg/

 30. 31 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Духът на Смирненски - какво по-чуждо от него за партия-динозавър, която заедно с Ковачки пие миньорска кръв и се възползва от унизителната робия като безсрамен мародер.
  Нелепо е да бъде осъждан Смирненски за заблудата му по отношение на първата пролетарска държава в света. Идея е нямал какво се случва. Маяковски, който е живял там, е бил увлечен от събитията. Знаем как е свършил... Пеньо Пенев, който е живял тук, също е свършил със себе си. А ако беше толкова бунтовен, колкото чувствителен, щяха да го довършат в някой затвор.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 31. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#30] от "Соня Кирицова":

  УОУ - нищо общо с недоразумението от първия резултат в Гугъл - свалете го, моля ви!

 32. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Като ученици ни заведоха на посещение в къщата музей.
  Спомням си захарните петлета и усещането за уют... Подтискащо действат тези кадри. Те са илюстрация, затова как се случват изобщо нещата у нас. На две преки са остатъците от къщата на Г. Димитров - тотален кенеф! Ако трябва да обясните на някой чужденец, който Фамдъкова очаква да се разхожда на 300m, по реконструирания Женски пазар, какво е това, как ще го направите?! Не гледай, тук е живял комунист?

  I Want To Believe
 33. 34 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Каквато и да ни е историята, трябва да я пазим. Така само ще можем да извисим духовно нацията ни.

  Be3Al2(Si6O18)
 34. 35 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Цоциалистите дават мило и драго за всичко що е свързано с СССР (напр. патемника на съветската армия).
  А Смирненски за тях не е интересен, защото той им напомня колко навътре в блатото са нагазили.

  От друга страна пък си мисля, че всичко, що е свързано с идеи за социализъм и комунизъм трябва безвъзвратно да потъне в най-тъмните кътчета на историята. И да се сещаме за него само тогава, когато трябва да плашим децата.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 35. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#34] от "berillo":

  Силно съм скептичен относно възможностите на историята да постигне такава цел.
  И това е лесно да се покаже, като се има предвид люлката на Западната цивилизация - Гърция. Необятна история, но нещо ми се губят "духовно извисените" днешни гърци...

  Обратно, историята се използва от тоталитарните режими - за контрол на настоящето. А "духовната извисеност" не е цел на нито един тоталитарен режим.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 36. 37 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Комунягите не ги интересува нито Смирненски, нито Г. Димитров. Интересува ги парáта - така е било преди (прикрито), така е и сега - явно.
  Разбира се, извинявам се закощунството да споменавам едновременно ПОЕТА Смирненски (мой любим поет) и лайното Гошо Тарабата, чиято единствена "заслуга" е докарването на комунистическата диктатура в България и избиването на цвета на нацията след 09.09.1944.

 37. 38 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#6:"persifedron1"]Едва ли са и подозирали какво чудовище ще се окаже комунизма. Смирненски така и не доживява до диктатурата, а ако беше доживял, надали щеше да я подкрепя. [/quote]

  Така се твори история - никой не знае накрая какво ще излезе.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 38. 39 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#26:"damage_case"]А относно това, кои млад интелектуалец е бил заблуден, облъчен и пр. нещата просто не стоят така. Такъв е бил духът на първата половина на [/quote]

  Лесно е да се говори 70-80 години по-късно. Тогава хората са търсили изход, погледни - за Китай комунизмът се оказа ползотворен, за Русия и нас - разрушителен. Няма правилни отговори и бъди сигурен, че тези, които имаш ти сега също не са.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 39. 40 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 403 Неутрално

  бибиан, много си прав. Презирам хора, които СЛЕД събитието казват: "Абе, аз знаех че така ще стане. Трябваше да направиш това и това, но понеже си глупав, не си го направил.". Разбира се, тези хора ПРЕДИ събитието са мълчали като за*ник- селяндурска психология.
  Отделно, че дали едно решение е правилно или не - зависи от условията. Едно малко изменение на условията - и гениалното решение (наистина гениално) става погрешно.

 40. 41 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Аз преди 20 години взех решение да напусна България. СЕГА това решение се оказа правилно.
  Ама я си представете, че България беше дръпнала силно напред, като Полша, чехия, балтийските републики. Тогава моето решение щеше да бъде погрешно.

 41. 42 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "forum_terrorist":

  Много елементарно съждение. Разбира се, че едното е свързано с другото. И не е дори утопия, а напълно съзнателна идеология.

 42. 43 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "Pontif А":

  +++++++++

 43. 44 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Стига с това "Смирненски е комунистически поет"! Тези му стихотворения са една малка част от огромното му (особено на фона на краткия му живот) творчество. Да не говорим за художествения план на тези творби, изцяло в духа и със средствата на символизма (който комунистите особено недолюбват). И че Смирненски, за разлика от Вапцаров, никога не е бил организационно свързан с тези изчадия, комунистите. Той, както и други поети (например Ботев) просто беше използван от същите изчадия, за да се кичат с него за алиби.
  За къщата: отвратително! Виновни са и държава, и литературни сдружения и дружинки, и академични организации, и БСП. Къде е така нареченият Съюз на българските писатели? Освен да крадат пари и имоти, като покойния му председател Н. Петев, с друго не са заети! Къде е Институтът за литература към БАН? Къде е Факултетът по славянски филологии към СУ? Хилядите останали университетчета? Къде са маститите "културтрегери", които ежедневно ни облъчват с "мъдрите" си мисли, като Мирела Иванова, Деян Енев, Георги Господинов? Къде е "червената гостенка" БСП, която лъска шмайзери под диктовката на съветското посолство у нас? И разбира се, къде е държавата, която е длъжна да действа навреме и адекватно с разните си институти и институцийки... ???

  'Let light surround you' Dream Theater
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK