Жалба може да забави ремонта на бул. "Витоша" в София

Жалба може да забави ремонта на бул. "Витоша" в София

© Мария Съботинова, СГ/ИИОбщинското предприятие "Софинвест" е подало жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обществената поръчка за ремонта на отсечка от бул. "Витоша", обявена от собственика му - Столичната община. Жалбата, подадена на 1 август, може да забави рехабилитацията на участъка от ул. "Солунска" до ул. "Алабин", която се очакваше да приключи до края на тази година. Това ще стане, само ако КЗК уважи искането на предприятието.


"Софинвест" обжалва втората обособена позиция на поръчката за търсене на фирма за изпълнение на строителния контрол. Поръчката за 1.2 млн. лева без ДДС, обявена в края на март 2014 г., вече беше атакувана за първата си позиция в края на април от "Хауратон България", според която изискванията към част "Отводняване" са посочени в документацията, но не и в обявлението в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Затова и поръчката е със статус частично спряна.


Ремонтът на бул. "Витоша", който отнася критики за новия си облик, се осъществява на три етапа от общината. Първият беше направен за сметка на турския изпълнител на втория метродиаметър през есента на 2012 г., на следващата година общината сама ремонтира втория участък между улиците "Солунска" и "Неофит Рилски" за 1.6 млн. лева. Очакванията бяха през 2014 г. цялостно да приключат дейностите по ремонта.
Сред идеите на кмета Йорданка Фандъкова е между ул. "Солунска" и Съдебната палата да се постави неподвижен стар трамвай, който да напомня за историята на бул. "Витоша", по който до преди няколко години се движеха трамваи.


До момента ремонтът беше съпровождан със спорни архитектурни решения, сред които най-много се отличава решението за поставянето на фонтан, който ще бъде премахнат през есента след анкета с граждани. Дори и предложенията на студенти от Националната художествена академия не промениха обществените нагласи за водното съоръжение. За кратко се появиха и чешмички.


На булеварда, за който общината отчита драстично повишение на пешеходците, ще бъдат поставени и бронзови фигури на Бай Ганьо и Алеко Константинов, избрани също след конкурс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK