Завод за отпадъци в Дания се превърна в градска забележителност

Завод за отпадъци в Дания се превърна в градска забележителност


Нов завод за отпадъци, който ще произвежда електричество и топлоенергия при изгарянето на сметта, се превърна в истинска забележителност за датския град Роскилде и околностите му. 


Заводът, който е по проект на датския архитект Ерик ван Егераат, беше открит на 2 септември 2014 г. от датския престолонаследник принц Фредерик. В него ще се преработват отпадъците от девет от най-близките до града общини, както и избрани материали от други държави. Сградата е забележителна не само с височината си, която е необичайна за целия регион, осеян с ниски постройки, но и с осветлението си, което предоставя на гражданите истинско светлинно шоу. 


Фасадата на сградата се състои от два слоя и е украсена с лазерно изрязани кръгли дупки, което позволява осветлението да се отразява във вътрешната й част и заедно с това да се разпространява навън. По няколко пъти на час искриците светлина постепенно се превръщат в голям пламък, който осветява цялата постройка. След това огънят угасва, а дупките по фасадата създават илюзията за сградата като осеяна с нагорещени въглени.
Идеята на Ерик ван Едегаарт за нея е избрана с конкурс още през 2008 г. Той обяснява, че желанието му е било чрез светлинното шоу да придаде на сградата реално отражение на дейността й - производство на енергия. 


Роскилде е някогашен религиозен център и кралска столица на Дания до 1455 г. Катедралата на града, построена през 13 в., е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK