Паметникът на цар Самуил ще бъде поставен до "Св. София"

Това е проектното предложение, което спечели конкурсът. Автори са скулпторът Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

© Фондация Българска памет

Това е проектното предложение, което спечели конкурсът. Автори са скулпторът Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.Столичният общински съвет днес единодушно прие да бъде поставен паметник на цар Самуил (997-1014). Първоначално се очакваше монументът да е в парковото пространство на храм "Св. Георги Победоносец" - бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Цар Самуил", но в крайна сметка беше решено мястото да бъде до пилоните на храма "Св. София".


Решението беше прието без обсъждания, като водещият заседанието зам.-председател на съвета Николай Стойнев (ГЕРБ) посочи, че това е първият паметник на български владетел в София.


По-рано през годината се проведе конкурс за облика на монумента, който беше спечелен от скулптура Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови. Най-вероятно паметникът ще бъде поставен на 6 октомври, когато се навършват 1000 г. от смъртта на българския владетел.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1638 гласа

 1. - Да, той е велик владетел. (28.94%)
 2. - Да, мястото му е в столицата. (6.04%)
 3. - Да, защото се навършват 1000 години от смъртта му. (9.22%)
 4. - Да, но на мястото на паметника на Съветската армия. (31.26%)
 5. - Да, след като има паметник в Скопие. (1.22%)
 6. - Не, центърът на София не може да побере толкова паметници. (2.81%)
 7. - Не, защото е реплика на направеното в Македония. (5.80%)
 8. - Не, трябваше да се започне с паметник на кан Аспарух. (6.96%)
 9. - Не, по-добре да има паметници на хора на духа. (3.97%)
 10. - Друго. (1.77%)
 11. - Нямам мнение. (2.01%)

Постаментът ще е висок 2.2 м, а самата фигура 3.3 метра.


През 2011 г. Македония издигна 5-метров паметник на българския владетел на централния площад в Скопие. Той се намира до монумента на Александър Македонски, а при поставянето му Самуил беше обявен от властите за македонски цар.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK