Италианският град Салерно обяви конкурс за красиви антени

Италианският град Салерно обяви конкурс за красиви антени

© bdonlineУправата на италианския град Салерно обяви конкурс за дизайн на "по-малко грозни" телеком антени, които в момента загрозяват хълм, разположен над южната част на града, съобщи bdonline.co.uk.


Предавателите се намират на хълма Белария, който е частично собственост на общината. Според заданието новият дизайн трябва да минимализира визията на антена и електромагнитното въздействие върху района и да може да се превърне в градска забележителност, с която да бъдат сменени множеството метални конструкции, които се намират там в момента.


Проектът изисква още допълнително залесяване на района, а спечелилият първата награда ще получи 12 500 евро. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 665 Весело

  Да се обърнат към Столипиново - сигурен съм, че има иновативни кандидати там.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Да пратят група специалисти във Факултето, да копират дизайна на "срязана капла ТВ"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Опит за сключване на примирие между архитекти и телекомуникации. Дано се роди неще хубаво!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Подобна статия може да накара десетки роми да тръгнат натам с намерението да добият малко метална руда.

 5. 5 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 660 Весело

  Това е Bella Italia!

  "Winter is Coming"
 6. 6 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 437 Разстроено

  ''трябва да минимализира електромагнитното въздействие...'' Да, единственият начин е като ги премахнат. Когато GSM-те и WiFi у-ва (рутери), за първи път бяха проектирани и внедрени в употреба (в България - през 90-те години), имаше огромна полза, но никой все още не разглеждаше влиянието им от продължителната употреба върху човешкото тяло. Когато много от нас започнаха значително да използват мобилни устройства, множество проблеми започнаха да се появяват във връзка с всекидневната им употребата.

 7. 7 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 437 Разстроено

  National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилнисигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

 8. 8 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 437 Разстроено

  Анализът на литературните данни показва, че действието на електромагнитните полета(ЕМП) върху биологични обекти може да е както непосредствно, така и нервно-хуморално и рефлекторно.Теориите, които обясняват биологичните ефекти на ЕМП само с топлинното му действие, не са задоволителни, тъй като богатият експериментален материал свидетелствува за огромен брой биологични реакции с нетоплинен характер (виж табл.1). Още при първите изследвания е отбелязано негативното влияние на високочестотните (ВЧ/HF) и ултрависокочестотните (УВЧ/UHF) електромагнитни полета върху нервната система, изразяващо се в оплаквания от главоболие, световъртеж, повишена уморяемост, раздразнителност, сърцебиене, обща слабост, разстройство на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил и др.(табл.1). При лица с трудов стаж над 5 години в условия на ЕМП се явяват още и сънливост, болки в сърдечната област. Редица изследователи са направили предварителни изводи, че настъпилите под влияние на радиовълните промени в централната нервна система се проявяват чрез вегетативни реакции и в по-незначителна степен с промени в психичата дейност. Последващи изследвания потвърдиха този извод. Такива хора много често се оплакват от главоболие, загуба на памет и концентрация, внезапна умора. А сред възможните заболявания, свързани с използването на мобилни телефони и др безжични устройства, учените посочват детската левкемия, катаракт на очите, сърдечносъдови заболявания, увреждания на нервната система, мозъчен тумор и рак. Според френски учени по-големият брой на тумори в дясната част на мозъка, се свързва с по-честото използване на дясната ръка при воденето на телефонните разговори. През последните няколко години учени и авторитетни пчелари от различни страни установяват категорично, че се забелязва небивала досега смъртност при пчелите и влошаване качеството на меда при кошери разположени в близост до базови станции.

 9. 9 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Като се има в предвид, че само преди едно-две десетилетия, никой от сегашните безжични и GSM-технологии не бяха толкова популярни колкодо днес, може да заключим, че те не са жизнено необходимо за нормалният живот, а в действителност, все по-често са причина за разнообразни здравословни проблеми (рак , сърдечни заболявания, главоболие, коронарни проблеми, имунни нарушения, неврологични проблеми, вродени дефекти, стерилитет и др.).Твърдението че всеки ползва GSM и рутер, следователно е безопасно е все едно да кажем: Всеки Пие Алкохол и Пуши, значи е безопаснa консумацията им!
  Струва си да се замислим и колкото е възможно да намалим замърсяването от микровълнови Електромагнитни вълни (електросмога) в собствената ни среда!

 10. 10 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Задължителни правила при избор на Квартира/Апартамент.
  I.Електромагнитни критерий
  Квартирата/Апартамента трябва:
  1. Да бъде максимално отдалеченa от Радио-Телевизионни предаватели, Радио-Локационни радари, GSM антени и да няма пряка видимост към тях (Да се има в предвид, че всяка антена има геометричен ъгъл на насочване, т.е антените никога не излъчват само в хоризонтална посока. Вуздухът в местата с много висок електромагнитен фон има характерна миризма на озон (облъчена среда).Нивото не трябва да надвишава 0,001µW/m2. За разположениетo на Радио-Телевизионни предаватели в София виж.фиг.1.
  2. По възможност да не бъде в гъстонаселен Луксозен(Богаташки) квартал с млaдо население (по голям процент от хората ще притежават WiFi и GSM устройства замърсяващи ефира а повече хора говорещи по GSM означава по глояма концентрация на антени и съответно по голям процент на излъчване от GSM антените на базовите станций).
  3. Сградите да бъдат старо стройтелство (старите тухли, панелните жилища и железобетон имат по добра поглъщвателна способност от новите ИТОНГ, Немски тип тухли, Гипсокартон и т.н.Трябва да се има в предвид, че вълните се отразяват/поглъщат изцяло само от плътни феромагнитни материали: желязна ламарина, стомана и т.н.. или олово, т.е всчики останали материали са прозрачни за тях и вълните преминават почти безпрепятствено през всички видове тухлени стени).
  4. Да бъде разположен във вътрешността на квартала, т.е да е разположен на малка вътрешно-квартална уличка, а не на голям булевард.Най-добре е изцяло да е във вътрешен двор, без никаквъв излаз дори и към малка улица. (заради големият човеко-поток по главните булеварди и високо натоварени(централни) улици се поставят локални GSM антени, насочени радио-комуникацйонни антени на градският транспорт и др. източници на електромагнитни вълни, същевременно имаме пряка видимост на голямо разстояние осигуряваща безпрепятсвеност на разпространение на вълните).
  5. Да е обградена от всякъде със съседни сгради т.е да не бъде самостоятелно разположена на широка откирта площ с панорамна гледка и пряка видимост към отдалечни многобройни сгради (покриви) (при пряка видимост на дълго разстояние голям процент(98%) от електромагнитните вълни излъчвани от GSM клетките разположени по покривите се разпространяват безпрепятствено към обект от който имаме пряката видимост. Когато нашия обект е разположен във вътрешността на квартала имаме голямо разсейване, поглъщане и отразяване на електромагнитните вълни от съседните сгради и в карайна сметка се намалява общият електромагнитен фон).
  6. Да не бъде разположена на последен етаж (Мезонет, 90% от GSM антените са разположени на покривите и вълните се разпространяват почти безпрепятсвено над сградите, следователно последните етажи гарантират максимално облъчване).
  7. Да не бъде разположена на първи етаж (върху повърхността на земята се отлагат радон и др. радио-активни вещества. Първият етаж е най-близко разположен до тях и гарантира максимално облъчване с йонизиращи лъчения ).
  8. Сградата да не бъде разположена в най-високата част (надморка височина) на квартала (най-високата кота ще осигури пряка далечна видимост към съседните по ниски квартали т.е вълните безпрепятствено ще достигат до апартамента. Да се има в предвид ,че една антена генерира освен оснавната си честота, така и множество хармоници. Това означава, че една GSM анатена освен микровълни(нейонизиращи) генерира и хармоници от гама вълни(йонизиращи лъчения). И двата вида лъчения имат коренно различен механизъм на негативно биологично въздействие.

 11. 11 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Други изследвани биологични ефектти от продължително излагане на нейонизиращи микровълнови полета генерирани от WiFi и др. Комуникационни (GSM) устройства. Под биологично въздействие се подразбира появата на биохимични ефекти, психологични и поведенчески реакции на организма, тъканите и клетките под действие на нейонизиращо лъчение:
  главоболие, световъртеж, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил, повишена уморяемост, нервност, раздразнителност, сърцебиене, болки в крайниците, болки в ставите, болки в гърдите, нарушенo кръвно налягане, затруднено дишане, храносмилателни проблеми, обща слабост, загуба на памет и концентрация, нарушена нервна система, внезапна умора, катаракт на очите, болки в сърдечната област, сърдечносъдови заболявания, увреждания на плода, вродени дефекти, спонтанен аборт, стерилитет, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак.

 12. 12 Профил на por.traktorist
  por.traktorist
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Бях в Салерно в далечното лето господне 2011. Невероятно местенце е, както и цялото крайбрежие на Калабрия. Италия е благословена страна, такива дадености, архитектура, култура...

 13. 13 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Сегашните антени отдалеч ми приличат на минарета. Дано намерят антени с по-подходящ дизайн.

 14. 14 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Подобни антени страшно загрозяват и паметника на Околчица.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Весело

  До коментар [#1] от "galio":
  ++++++++++++++++++++
  Работи или не работи..........всичкото антени за скрап...............щото жената и децата съ гладни.................нема пари за хляп.............–!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK