Столичните общинари ще решат паметникът пред НДК да бъде премахнат

Столичните общинари ще решат паметникът пред НДК да бъде премахнат

© Цветелина Белутова, КапиталСтоличният общински съвет днес ще гласува премахването на паметника пред Националния дворец на културата (НДК) и възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести полк. Отлаганото с години решение няма да получи подкрепата само на съветниците от БСП, които са 15 от общо 61.


С днешния доклад ще се отмени и решение на общинарите от 2005 г. "1300 години България" да бъде преместен в Южния парк, а фигурите от монумента временно ще бъдат дадени на Музея на София. След това ще бъде решена съдбата им, което не изключва поставянето им в Южния парк. Демонтажът ще стане възможно най-скоро.


От години Столичната община обмисляше каква да бъде съдбата на паметника, който е в окаяно състояние от поне две десетилетия. През 2012 г. от него бяха премахнати тонове желязо от елементите, които застрашаваха минувачите. След това по инициатива на главния архитект на София Петър Диков беше направена онлайн анкета, в която отговорът за демонтаж надделя. След няколко отлагания през пролетта на тази година беше обявен и конкурс за нов облик на мястото, който остана без победител.
По проекта за възстановяването на войнишките плочи, който е предложен от Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите, тепърва ще бъде направено изчисление на разходите. Също така е възможно и да бъде променен.


Фотогалерия: Как ще изглеждат новите мемориални плочи пред НДК >


Мемориалните плочи на Първи и Шести полк са били премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК, който дотогава е бил казармен регион. Плочите са поставени в почит на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.


На днешното заседание ще се гласува и доклад за обявяването на търг за намирането на нов наемател на пространството около езерото "Ариана", който ще поддържа и водното съоръжение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Не си давам парка. Мястото на това чудовище е там:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/16/2438639_krai_varna_zapochna_izgrajdane_na_regionalna_sistema/

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Махайте го, докато не е утрепал някой.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1304 Разстроено

  Дали не е възможно паметникът "1300 години България" да се съвмести с Мемориалните плочи на Първи и Шести полк и всички български войни, загинали за Родината, понеже историята на 1300 годиша България няма как да я има без саможертвата на стотиците хиляди българи, дали живота си за нея. Ние сме длъжни да им отдадем тази почит!!!!!
  Пра-дядо ми Тодор, загинал при обсадата на Одрин оставил пет деца сираци, най-голямото от които - дядо ми Влаю на 15 години! Днес, неговите внуци - професори, архитекти, лекари, инженери и юристи са пръснати по света и искаме нашите внуци, идвайки си в София да видят, че дедите им не са забравени и не са загинали мърцина!!!

 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ами той е ГРОЗЕН..
  Даа го махат.. Какво се мотат..

 5. 5 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Ех, тя иисторията е грозна понякога, но маха ли се? Забравя ли се? Не трябва ли точно затова да се помни..?


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#4:"bestbuy"]Ами той е ГРОЗЕН..
  Даа го махат.. Какво се мотат.[/quote]

  Не само е грозен а е на мястото на истински паметник които е махнат от място осветено и с това са накърнени изконни междудържавни закони както е и поругана честа на загиналите войни в името на България и Старчев трябва да отговаря за това в съда барабар с червената шайка престъпници.
  --------=======-----------=======
  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134920192

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Този път СО реагира адекватно на мнението на хората. Би било добре, общинарите и управляващите по-често да се допитват до тези, които са ги избрали

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Първо този, после - и други стърчишки - един по един, до един, амин.

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Дадох ви +, но заради мисълта, че трябва да се пази паметта на падналите за България. Но съм против комбинацията на паметните плочи на войниците с този ужас от бетон и стомана в стил късен социалистически реализъм.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога. Наш дълг е да върнем историческата и морална правда и да възстановим плочите на желязната шопска дивизия !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Съдбата на монумента трябва да се реши - мястото е в музея на тоталитаризма,а историческата справедливост изисква да се изгради паметника на българските войни,загинали по бойните полета,така както беше преди.

  Tony
 11. 11 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Погледнете тези снимки http://www.dnevnik.bg/photos/2014/12/16/2438457_fotogaleriia_kak_shte_izglejdat_novite_memorialni/?pic=2#picture и после се върнете към това "нещо" нарочено за паметник. Според вас, кое се връзва по-добре на общия фон?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Все решават и все не е решено.
  Да решават решително!

 13. 13 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Успокойте се — това нещо е наистина целокупния имидж на нацията.) Паметника на културата е огромния фетиш, неудобния вибратор на българите и техен имидж...
  Нация, която, ако има толкова големи батерии, ще ги постави в основата на желязното продълговато говно и когато то започне да вибрира, цялата нация ще си го сложи отзад и ще се е*..е в г*..за до смърт.

  До смърт, казвам ви !

  )

  Старчев, жив ли си брат!

  Махни това нещо, откажи се от него без да го изхвърляш, нека остане като предупреждение за бъдните поколения или като кръстословица за извънземни… ) Обаче го махни, само да не е там… Или го залей с разтопено стъкло, както кехлибарът залива неприятно насекомо от древна епоха. )

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Да решават, стига се мотахте и го махайте да не остане и железце от него

 15. 15 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Отлаганото с години решение няма да получи подкрепата само на съветниците от БСП, които са 15 от общо 61."

  Много сте зле, да защитавате тая грозна купчина бетон и ръждясало желязо. Бог като е раздавал акъла вас ви е изпуснал г-да от БСП.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 16. 16 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "tom_sawyer":

  Там е работата, че на общия фон този мемориал НЕ СЕ ВРЪЗВА!

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2191 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK